Προς το περιεχόμενο

NAS4Free or FreeNAS?


NiVa013

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Είναι ένα ερώτημα που σαν άσχετο από αυτά τα λειτουργικά με απασχολεί, ποιά από τα δύο θεωρείται ότι είναι φιλικότερα στον χρήστη; Είχα δοκιμάσει και πιο παλιά το NAS4Free και με παίδεψε ειδικά με την διαμόρφωση του σκληρού δίσκου και άλλα πολλά. αλλά βλέπω ότι έχει εξελιχθεί και το ένα και το άλλο λειτουργικό από τότε που τα παράτησα.

Αν και μια έρευνα που έκανα στα site τους και τα δύο τα ίδια μου φαίνονται πλέον. Η χρήση που θέλω να κάνω είναι samba και bitorrent.

Ευχαριστώ πολύ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και δεν εχω να πω κατι για το ενα ή το αλλο, σου προτεινω να δεις και το openmediavault. Σε αντιθεση με τα freenas και nas4free που ειναι bsd based, το openmediavault ειναι linux (debian) based,

 

http://www.openmediavault.org/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο μόνο που βλέπω να υστερεί, είναι στην έλλειψη προτύπου ZFS. Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ γιατί είναι κακό το bsd based σε σχέση με το linux (debian) based; Δε θα δώ καμία διαφορά εφόσων δε θέλω να έχω επαφή με κώδικες! Πάντως το openmediavault μου θυμίζει το λειτουργικό της Qnap κάπως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειπα οτι ειναι κακο το οτι ειναι bsd based. Αλλα αν εχεις μια εμπειρια σε λινουξ και οχι σε bsd, οπως εγω, το openmediavault ειναι πολυ καλη εναλλακτικη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το qnap είχε παλιά το περιβάλλον του freenas αν και σε linux. τώρα το έχει αναβαθμίσει τελείως και έχει ένα περιβάλλον βασισμένο σε qt δεν ξέρω ποιο είναι όμως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα ακούσει ότι το FreeNAS σιγά σιγά δεν είχε development (πρόσφατα commits), όμως το συγκριτικό που σε παρέπεμψε ο coffeex δείχνει το αντίθετο, οπότε μάλλον δεν τα έλεγε καλά η πηγή μου. Βέβαια, το συγκριτικό που βλέπεις το κάνει το ίδιο το FreeNAS, οπότε θα ήταν πολύυυ περίεργο να έβγαζε καλύτερο το NAS4Free... Στην εταιρία μας τρέχαμε χρόνια FreeNAS, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα, όταν όμως σκάσανε 8-9 δίσκοι ταυτόχρονα, τότε το ρίξαμε στην κονσόλα. Στους υπόλοιπους servers που τρέχω τους έχω σε καθαρό FreeBSD + ZFS. Τώρα που το ξαναστήνουμε και στην ετιαρία, το βάζουμε εξ'αρχής με FreeBSD + ZFS χωρίς κάποιο web interface, γιατί έχεις πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση του FreeBSD (αν θες) και δεν μπλέκεις με άλλους ενδιάμεσους. Επίσης, το community του FreeBSD είναι μεγαλύτερο και (στα forums τους τουλάχιστον) δεν απαντάνε σε FreeBSD-variant ερωτήσεις.

 

Αν δεν είσαι, βέβαια, της κονσόλας, τότε όποιο και να βάλεις θα κάνεις τη δουλειά σου μια χαρά. Στο σκάσιμο όμως, θα αναγκαστείς να βάλεις "δαχτυλάκι", το οποίο δεν είναι δύσκολο, υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί οδηγοί για το πώς να στήσεις και να κάνεις recover το ZFS. Πριν στήσεις το σύστημά σου, φρόντισε να διαβάσεις μία καλά το πώς είναι καλό να το σετάρεις και να καταλάβεις και τις απαιτήσεις του συστήματος στο οποίο θα το εγκαταστήσεις (RAM, πιθανά SSD για ZIL και L2ARC caching, κλπ), εφόσον πας να στήσεις κάτι με πολλούς δίσκους μαζί. Γενικά, θες μνήμη πάντως και προσοχή με τα raidz(1/2/3)s...

 

Καλά στησίματα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωρινά δε σκοπεύω να βάλω μπόλικους δίσκους, πρέπει πρώτα να εξοικιωθώ με το κατάλληλο λειτουργικό περιβάλλον. Δυστυχώς το αδύνατο μου σημείο είναι ο προγραμματισμός και αν στο μέλλον γίνει καμιά στραβή τότε δε ξέρω τι θα κάνω! Θα προτιμούσα κάτι με "κουμπάκια"!! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προγραμματισμό δε χρειάζεσαι καθόλου, απλά πρέπει να ξέρεις πώς δουλεύει το σύστημα σου και να τρέξεις τις κατάλληλες εντολές όταν και εάν χρειαστεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To FreeNAS το χρησιμοποιώ πάνω από 6 χρόνια και στην εταιρεία μας αλλά και προσωπικά (home server)

 

Στα θετικά του είναι ότι χρησιμοποιεί το zfs το οποίο όταν το βάλεις σε raid δεν θα χάσεις ποτέ data από bit rot. Έχει αρκετά plugins για ότι μπορείς να φανταστείς - στην ουσία είναι enterprise NAS λύση. File services για windows, unix, mac, ISCSI, backup, cloud και πολλά άλλα. Από features και development μην φοβάσαι αφού έχει πολύ ενεργή και από την στιγμή που το έχει αγοράσει η IX Systems και αποτελεί και εμπορική λύση, δύσκολα θα σταματήσει το development του.

 

Στα αρνητικά του είναι ότι θέλει πολύ, μα πάρα πολύ μνήμη. Αν έχεις λιγότερο από 4GB μην μπεις καν στον κόπο (ειδικά άμα θες deduplication, compression, κτλ). Ακόμη πολλές φορές θα στην πουν στο forum άμα δεν έχεις το κατάλληλο hardware (πχ ECC RAM) αλλά γενικά υπάρχει διάθεση αρκετή να σε βοηθήσουν.

 

Προσωπικά αυτό που συστήνω εγώ είναι άμα σε νοιάζει το bit rot και έχεις καλό hardware πήγαινε με freenas. Άμα δεν σε ενδιαφέρει το bit rot τότε πήγαινε καλύτερα σε openmediavault. Δεν έχει τόσες hardware απαιτήσεις και από θέμα file sharing services καλύπτει το 99% των home users

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, είδα ότι υποστηρίζεται από την IX Systems και είναι ένα ακόμα θετικό, όπως επίσης ότι υπάρχει και το TrueNAS επί πληρωμής, που σημαίνει ότι ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους! Κάπου όμως με μπέρδεψες όταν είπες να βάλω το ZFS σε Raid. Επειδή είμαι καινούργιος σε όλα αυτά, εγώ νομίζω ότι το ZFS δεν έχει καμία σχέση με το Raid, μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις λίγο? Τη λειτουργία των Raid την έχω καταλάβει, το ZFS και κάτι άλλα file systems λίγο με μπέρδεψαν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοεί το raidz που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα raid δεν έχει το πρόβλημα με το bit rot. Δες εδώ μια συζήτηση για αυτό, που σου εξηγεί ότι είναι υπαρκτό, αλλά δεν είναι και τόσο θέμα:http://serverfault.com/questions/77710/is-bit-rot-on-hard-drives-a-real-problem-what-can-be-done-about-it

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι εννοώ το raidz. Διάβασε αυτό το άρθρο που εξηγεί πολύ καλά το τι είναι το bitrot και με παράδειγμα http://arstechnica.com/information-technology/2014/01/bitrot-and-atomic-cows-inside-next-gen-filesystems/

 

Η αλήθεια είναι ότι ίσως να μην το χρειαστείς ποτέ. Εξαρτάται την χρήση του. Άμα είναι για ταινίες και τραγούδια, ξέχνα το. Δεν αξίζει. Το πολύ πολύ τα ξανακατεβάζεις. Άμα είσαι όμως πχ επαγγελματίας φωτογράφος τότε ναι. Τα SMART σε ειδοποιούν ότι πρόκειται να χαλάσει ο δίσκος σου, δεν σου τον διορθώνουν όμως

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...