Προς το περιεχόμενο

Dogville - SPOILERS

soko

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είδε κανείς το Dogville του Lars Von Trier?

Την είδα και ομολογώ ότι αξίζει την προσοχή μας. Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό, ο τρόπος που γυρίστηκε, η έλλειψη σκηνικών και εξωτερικών γυρισμάτων, βαρέθηκα τις ταινίες όλο εφφέ και μηδέν ουσία (βλέπε Matrix και δυστυχώς άπειρες άλλες, για μένα σχεδόν όλες οι σύγχρονες ταινίες). Σίγουρα μοιάζει περισσότερο με θεατρική παράσταση, και όπως πάντα ο Trier υποβάλλει την πρωταγωνίστρια του σε επίπονες καταστάσεις, επικεντρώνοντας σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του ψυχισμού της.

**************SPOILER*****************

Το τέλος δεν μου άρεσε και τόσο, έβγαλε πιστεύω μια κακία, και ήταν κάπως απότομη μεταστροφή του χαρακτήρα της Kidman. Μου άφησε κάπως την εντύπωση ότι ο σκηνοθέτης είναι υπερ της εκδίκησης, τουλάχιστον δεν ήταν ανάγκη να ξεκληρίσει όλο το χωριό, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να τους ταπεινώσει ή να τους κάνει να αισθανθούν όπως αυτή. Γενικά μου βγάζει μια απαισιοδοξία και ότι είναι σαν να θεωρεί ότι τελικά δεν υπάρχει ούτε ίχνος καλοσύνης, αγάπης και ελπίδας κατά βάθος.. Παρόλ'αυτά μου άφησε πολύ καλή εντύπωση, είχα πολύ καιρό να δω μία τόσο καλή ταινία στον κινηματογράφο.

Για πείτε όσοι την είδατε, πως σας φάνηκε?

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Φίλε soko ελπίζω να παρακολουθείς ακόμη τη συζήτηση...

Μόλις είδα το Dogville σε DVD.

Η ταινία ήταν πάρα πολύ καλά φτιαγμένη ως προς το ότι δεν κατάλαβα πώς πέρασε ένα 3ωρο (και άφησα δουλειές πίσω :) ).

Το τέλος απεναντίας νομίζω ότι ήταν δίκαιο, ίσως λίγο υπερβολικό. Όλοι οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να μην συνεχίσουν να φέρονται έτσι στην Grace (Kidman). Δεν μπήκα στο νόημα των διαλόγων Grace-Tom ή ανάμεσα σε Grace και τον πατέρα της στο τέλος της ταινίας.

Από την αρχή πάντως κάτι δεν πήγαινε καλά με την συμπεριφορά των κατοίκων του χωριού. Δεν της ανέθεσαν έναν ξεκάθαρο ρόλο μέσα στην κοινότητα! Αν ήταν φυγάς που ζητούσε άσυλο, όφειλαν να την φιλοξενήσουν χωρίς να της ζητήσουν αντάλλαγμα.

Ειδικά αυτή η "δοκιμασία 2 βδομάδων" όπου αυτή προσέφερε υπηρεσία, για να αποφασίσουν αν θα μείνει μαζί τους ή όχι, μου προξένησε κατάπληξη! O Tom έστησε παγίδα, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη της Grace για άσυλο. Είναι δεδομένο ότι εφόσον προσφέρει στην κοινότητα με την εργασία της, ανήκει δικαιωματικά στην κοινότητα, από τη στιγμή άλλωστε που η ίδια η κοινότητα αποδέχεται την προσφορά της.

To χωριό είναι από την αρχή διπρόσωπο: Με ποιο δικαίωμα ο φιλοξενούμενος προσφέρει, χωρίς να είναι μέλος της κοινότητας; Όλοι έχουμε μια αντίληψη της φιλοξενίας: κάνουμε το καλό φροντίζοντας τον ξένο χωρίς να ζητούμε αντάλλαγμα από τον ξένο, διότι τότε γίνεται "δικός μας" άνθρωπος. Δεν είναι ζήτημα ευγένειας, αλλά αξιοπρέπειας. Ο φυγάς είναι ευκολότερο να χάσει την αξιοπρέπειά του, διότι είναι εκτεθειμένος, γι' αυτό και δέχτηκε την "προσφορά υπηρεσίας" με αντάλλαγμα την παραμονή. Η στάση του χωριού ήταν από την αρχή ασεβής και απαράδεκτη. Τα επόμενα γεγονότα της ταινίας επιβεβαίωσαν απλά την άρνηση της κοινότητας να δεχτεί ένα νέο μέλος.

Με αυτό το πρίσμα, η Kidman φέρθηκε σωστά, δίδοντας την κάθαρση. Στον Tom καλά έκανε και δεν του "κάθησε" διότι αυτός την εκμεταλλεύτηκε. Οι υπόλοιποι ποτέ δεν τη δέχτηκαν πραγματικά, διότι εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της.

Δε ξέρω τι γνώμη έχουν άλλοι.

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Prin synexisw,epeidh molis toda,mia erwtisi,giati re gamwto sto DVD pou molis noikiasa eida 2:30 wres anti gia 3:00.Anyway,mia erwtisoula:Ti pisteuete,oti i tainia itan gia tin eswteriki leitourgia tis Amerikis(pio pithano to thewrw) or gia to pws antimetwpizei i Ameriki tous allous?(far fetched alla kapou to diavasa)

Anyway,mou arese arketa,vasika htan poly original kai me nohma gia tin originality auth alla still my best for 2004 einai to Eternal Sunshine

Δημοσ.

Έχει μια εβδομάδα που το είδα και ομολογώ δεν το περίμενα τόσο καλό.

Δεν έχω δει άλλη ταινία του Τρίερ και για κάποιο λόγο δεν θέλω να δω.

Το τέλος ήταν κορυφαίο.

Ειδικά η φάση με τα παιδιά και τη μάνα.

An eye for an eye.

• Super Moderators
Δημοσ.
[...']Anyway,mou arese arketa,vasika htan poly original kai me nohma gia tin originality auth alla still my best for 2004 einai to Eternal Sunshine

Εμ, η άποψή μου είναι παρόμοια αλλά με άλλη κατάταξη.

Πρώτο το Dogville. Δεύτερο το Eternal Sunshine. Σε κάθε περίπτωση οι δύο καλύτερες ταινίες της περασμένης σαιζόν (με τρίτο το Kill Bill - ενιαίο).

Δεν έχω δει άλλη ταινία του Τρίερ και για κάποιο λόγο δεν θέλω να δω.

Προσωπική άποψη:

ΑΝ σου άρεσε το Dogville...

...θα σου πρότεινα να δεις Europa (ξαναβγήκε πρόσφατα σε επανέκδοση) και μετά Element of Crime (η πρώτη του ταινία - κυκλοφορεί σε υπέροχο DVD R1 της Criterion).

ΔΕΝ θα σου πρότεινα να δεις το Breaking Waves (Δαμάζοντας τα Κύματα). Δεν το 'χω δει, μου το'χουν διηγηθεί, δεν θέλω να το δω.

Δεν έχω δει και θέλω να δω το 'Idiotern' ('Ηλίθιοι' - μάλλον αναφέρεται σε κάποιους συναδέλφους μου στη δουλειά).

Δημοσ.

Το βρήκα πολύ απρόβλεπτο το φινάλε. Δεν περίμενα σε καμμία περίπτωση την σφαγή. Προσωπικά το βρήκα φοβερά λυτρωτικό και δίκαιο. Από τις καλύτερες ταινίες του 2003 την είδα στο σινεμά και κάποια στιγμή θα πάρω το dvd.

Δημοσ.

Anyway,mia erwtisoula:Ti pisteuete,oti i tainia itan gia tin eswteriki leitourgia tis Amerikis(pio pithano to thewrw) or gia to pws antimetwpizei i Ameriki tous allous?(far fetched alla kapou to diavasa)

To πιο πιθανό είναι να ισχύουν και τα δύο, και εγώ κάπου το είχα διαβάσει. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Ωστόσο, και 'γω (προφανώς:-)) πιστεύω ότι η Αιώνια Λιακάδα ήταν καλύτερη. Μην ξεχνάτε ότι το Dogville, όπως και να το κάνουμε, απευθύνεται σε μικρότερο κοινό απ' ότι η Λιακάδα. Πάω στοίχημα ότι πολλοί θα την έχουν νοικιάσει σε DVD και θα την έχουν παρατήσει μόλις διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν σκηνικά...:-( Βέβαια, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο ταινιών πιστεύω, απλά μου άρεσε περισσότερο, ταυτίστηκα περισσότερο, με άγγιξε περισσότερο, κτλ κτλ.

ΥΓ: άσχετο, το Dogville δεν είχε βγει ένα χρόνο πριν περίπου την Λιακάδα;

Δημοσ.

Είχα ακούσει πολλά για αυτή την ταινία, και λόγω Κιντμαν, έσπευσα στους κινηματογράφους. Ομολογώ οτι η απουσία σκηνικών ξενίζει στην αρχή, αλλά μετά την συνηθίζεις. Είναι σαν να ξεγυμνώνει τους ηθοποιούς απο κάθε τι περιττό για να δείξει αυτό ακριβώς που είναι.

Εγώ είδα στους χωρικούς, χαρακτήρες ανθρώπων διπρόσωπων και πολύ κακών, που έχουν το προσωπείο του καλού αλλά με την πρώτη ευκαιρία μπορούν να κάνουν απίστευτο κακό. Κι αυτό πιστεύω είναι το χειρότερο είδος κακού ανθρώπου.

Όσο αναφορά το φινάλε, πιστεύω οτι ήταν μια πολύ καλή ανατροπή. Και εμείς να ήμασταν στην θέση της Γκρεις, το ίδιο δεν θα κάναμε; Ή τουλάχιστον, δεν θα θέλαμε να το κάνουμε; Το μόνο μειονέκτημα που βρήκα είναι οτι κάπου στη μέση, γίνεται λίγο αργό και δεν κρατάει τόσο τον θεατή.

Η ερμηνεία της Κίντμαν απλά καταπληκτική ενώ η σκηνή στο αμάξι με τα μήλα είναι άπο τις ομορφότερες σε ταινία.

Δημοσ.
Anyway' date='mia erwtisoula:Ti pisteuete,oti i tainia itan gia tin eswteriki leitourgia tis Amerikis(pio pithano to thewrw) or gia to pws antimetwpizei i Ameriki tous allous?(far fetched alla kapou to diavasa)

[/quote']

Περισσότερο μου θύμισε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε κλειστές κοινωνίες απέναντι στους ξένους.

Ο σκηνοθέτης ίσως να παίρνει αφορμή από τη αμερικανική κοινωνία αλλά δεν πιστεύω να απομονώνεται μόνο σε αυτή.

Δημοσ.

Apoti diavaza-i alithia einai se ola sxedon ta arthra,alla se kanena apo ton idio-milaei ontws gia tin Ameriki.Malista polloi ton katigorisan gia anti-Amerikanismo.Episis einai i prwth apo tin trilogia tou gia tin AMeriki(kai auto to diavasa apo ton idio) so it is a safe assumption oti milaei gia tin Ameriki

Δημοσ.

OK το δέχομαι αυτό , εγώ απλώς είπα ένα γενικό συμπέρασμα που έβγαλα χωρίς να διαβάσω διάφορα άρθρα και συνεντεύξεις.

Πάντως και το τελείωμα του έργου φωτογραφίζει τις Η.Π.Α , δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο και όχι τις εξιδανικευμένες σκηνές του Χόλυγουντ όπου όλοι οι Αμερικάνοι ζούνε σε βίλες μέσα στον πλούτο :D

Δημοσ.
Prin synexisw,epeidh molis toda,mia erwtisi,giati re gamwto sto DVD pou molis noikiasa eida 2:30 wres anti gia 3:00.

Επειδή το υλικό που κινηματογράφησε ο von Trier ξεπερνούσε κατά πολύ τις 3 ώρες, έκανε μια έκδοση τρίωρη που προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας. Μετά όμως αναγκάστηκε από τις εταιρίες διανομής να κάνει μικρότερες κόπιες. Έτσι κυκλοφόρησε διαφορετική έκδοση σε κάθε χώρα, με τη διάρκεια να παίζει μεταξύ 150 και 210 λεπτών. Η έκδοση που είδες είναι μάλλον η πιο σύντομη αλλά σύμφωνα με το Δ. Δανίκα "δεν χάνεται λέπι από την ουσία" Εγώ πάντως δεν ένοιωσα ότι υπήρχαν κενά ή πολύ γρήγορη εξέλιξη.

Δημοσ.

....Απίστευτοι συμβολισμοί..απίστευτες μεταφορές..πρώτα απ'όλα το ίδιο τ'όνομα....τελείωσε η ταινία και ήμουν σα χαμένος...έπαιξε παντού μέσα μου...ακούμπησε όλους τους φόβους μου,όλες τις ανασφάλειες και προβληματισμούς μου...Η ΑΛΗΘΕΙΑ...είναι η μόνη λέξη που θα ταίριαζε σαυτήν τη ταινία.....Η ΑΛΗΘΕΙΑ η βαθειά,η εσωτερική μας αλήθεια για το ποιοί είμαστε και γιατί κάνουμε ότι κάνουμε....Η ΑΛΗΘΕΙΑ βέβαια πονάει...είναι δύσκολος ο δρόμος της...Ας δούμε την ταινία από πιο ψηλά...ίσως τότε δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας για το πόσες φορές έχουμε φερθεί σαν KIDMAN σε κάποιους άλλους..(σίγουρα τόχουμε κάνει κάποτε...η μάχη του δυνατού με τον αδύνατο..του καλού με το κακό)...ή σαν προδότη TOM...του κουτοπόνηρου μπαγάσα φιλόσοφου....(πόσες φορές έχουμε φερθεί σαν κι'αυτόν?)...Έχουμε δεί τα όριά μας..? Τη λεπτή κόκκινη γραμμή?

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ....ΠΟΛΕΜΟΥ... ΤΟΥ ΠΙΟ ΦΟΒΕΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ....ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ.

Δημοσ.

Συμφωνώ με τον Γιώργο καθώς και να προσθέσω ότι την θεωρώ μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας τουλάχιστον. Ο Τριέρ βρίσκεται 50 χρόνια μπροστά.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν αληθεύει ότι πρόκειται περί τριλογίας. Το Dogville είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας? Γιατί τότε είναι πολύ ευχάριστο αυτό!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...