Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όπως αναφέρω και στον τίτλο θέλω να μετατρέψω κάποια video μου από Windows Media Video V8 codec σε H.265 (ή και H.264 εάν θεωρείται ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο για καλύτερη σχέση μεγέθους - ποιότητας). Θέλω απλά να γίνει η μετατροπή, κυρίως για λόγους μεγέθους αρχείων και θα ήθελα όσο λιγότερο δυνατή αλλαγή στην ποιότητα του video. Τα video είναι μέτρια, τραβηγμένα κυρίως με pc camera και είναι δύο διαφορετικών αναλύσεων. Δεν περιέχουν σκηνές τρομερής κίνησης, είναι κυρίως σταθερή κάμερα με μέτριο φωτισμό, αλλά υπάρχουν άνθρωποι με κίνηση (αρκετή) μέσα στο ίδιο το video. Είμαι δε εντελώς αρχάριος σ' αυτόν τον χώρο.

Οι ρυθμίσεις για τις δύο ξεχωριστές (ενδεικτικές) αρχικές αναλύσεις των video μου έχουν ως εξής:

Overall bit rate mode              : Variable
Overall bit rate                        : 18.8 Mbps
Maximum Overall bit rate        : 31.0 Mbps
Video
ID                                           : 2
Format                                   : WMV2
Codec ID                                : WMV2
Codec ID/Info                         : Windows Media Video 8
Description of the codec        : Windows Media Video V8
Duration                                 : 3mn 10s
Bit rate mode                         : Variable
Bit rate                                   : 9 748 Kbps
Width                                     : 1 600 pixels
Height                                    : 1 200 pixels
Display aspect ratio               : 4:3
Frame rate                            : 15.000 fps
Bit depth                                : 8 bits
Bits/(Pixel*Frame)                  : 0.338

Overall bit rate mode              : Variable
Overall bit rate                        : 5 440 Kbps
Maximum Overall bit rate        : 7 806 Kbps
Video
ID                                           : 2
Format                                   : WMV2
Codec ID                                : WMV2
Codec ID/Info                         : Windows Media Video 8
Description of the codec        : Windows Media Video V8
Bit rate mode                         : Variable
Bit rate                                   : 2 116 Kbps
Width                                     : 1 280 pixels
Height                                    : 720 pixels
Display aspect ratio               : 16:9
Frame rate mode                   : Variable
Nominal frame rate                : 15.000 fps
Bit depth                                : 8 bits

Αυτά που με ενδιαφέρουν κυρίως είναι το RF και το speed setting. Έκανα δύο αρχικές δοκιμές σε αρχείο μεγέθους 426mb, 3'10" και με RF=20, σε Very Fast (και none τα υπόλοιπα), με variable frame rate (same as source) μου έδωσε ένα video περίπου 252mb με περίπου 9fps (γιατί?) και του πήρε κάτι παραπάνω από 7 λεπτά. Για το ίδιο αρχείο στο slow (πήρε χρόνο που μάλλον δεν είμαι διατεθειμένος να διαθέσω για τα μεγάλα μου video, περίπου 31'), με constant frame rate (επίσης το έβαλε 10.000fps) έβγαλε αρχείο 301mb (με RF=20).

Εσείς τι προτείνεται για να πετύχω αντίστοιχη ποιότητα χωρίς μεγάλο penalty σε μέγεθος και ελπίζω όχι πάνω από 3x τον χρόνο των βίντεο?

P.S.: Το περίεργο είναι ότι το handbrake όταν του βάλω same as source frame rate κάνει encode σε 10.000 fps αντί για 15.000 που λέει το media info για τα αρχικά αρχεία μου όπως φαίνεται και παραπάνω. Καμία ιδέα γι αυτό?

Δημοσ.

Ας το δει ο parsifal αυτό να σε βοηθήσει καθώς είναι ο ποιο έμπειρος εδώ μέσα αλλά εγώ θα σταθώ λίγο στα frames. Γιατί 15;;;

Έτσι τα τράβηξες ή έτσι κατέληξαν μετά από επεξεργασία; Κανονικά για pal θα έπρεπε να ήταν 25 και για ntsc 30 για progressive scan ή 50 & 60 αντίστοιχα για interlaced βίντεο. Εκτός αν λέγοντας pc camera εννοείς webcam και η κάμερα δεν υποστήριζε 25fps λήψη.

Για μετατροπή θα έλεγα h264 γιατί το 265 δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο και δεν υποστηρίζεται από hardware media players, οπότε αν θελήσεις να δεις κάποιο βίντεο μέσω usb σε τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τότε θα φας ήττα.

Για την μετατροπή θα έλεγα να δοκιμάσεις και το δωρεάν format factory ή xmedia recode ή το freemake (μόνο προσοχή στην εγκατάσταση για να μην σου χώσει adwares). Αν δεν σου αναγνωρίζουν σωστά τα frames βάλε εσύ την σωστή τιμή.

Και ένα τελευταίο για την ταχύτητα. Η μετατροπή αυτή παίρνει χρόνο ανάλογα με τον υπολογιστή. Στην γρήγορη μετατροπή συνήθως δεν έχεις καλή απόδοση, οπότε αν θέλεις απόδοση θα πρέπει να περιμένεις. Μπορείς όμως να τα βάλεις όλα μαζί και να το αφήσεις να κάνει την μετατροπή ολονύχτια.

Δημοσ.

Και εγω θα ελεγα να προτιμησεις Η264 βαλε στο Handbrake crf 15 και καθαρισες απο θεμα ποιοτητας (μερικοι μπορει να θεωρησουν το crf 15 οτι ειναι overkill βεβεαια)

Δημοσ.

Ας το δει ο parsifal αυτό να σε βοηθήσει καθώς είναι ο ποιο έμπειρος εδώ μέσα αλλά εγώ θα σταθώ λίγο στα frames. Γιατί 15;;;

Έτσι τα τράβηξες ή έτσι κατέληξαν μετά από επεξεργασία; Κανονικά για pal θα έπρεπε να ήταν 25 και για ntsc 30 για progressive scan ή 50 & 60 αντίστοιχα για interlaced βίντεο. Εκτός αν λέγοντας pc camera εννοείς webcam και η κάμερα δεν υποστήριζε 25fps λήψη.

Για μετατροπή θα έλεγα h264 γιατί το 265 δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο και δεν υποστηρίζεται από hardware media players, οπότε αν θελήσεις να δεις κάποιο βίντεο μέσω usb σε τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τότε θα φας ήττα.

Για την μετατροπή θα έλεγα να δοκιμάσεις και το δωρεάν format factory ή xmedia recode ή το freemake (μόνο προσοχή στην εγκατάσταση για να μην σου χώσει adwares). Αν δεν σου αναγνωρίζουν σωστά τα frames βάλε εσύ την σωστή τιμή.

Και ένα τελευταίο για την ταχύτητα. Η μετατροπή αυτή παίρνει χρόνο ανάλογα με τον υπολογιστή. Στην γρήγορη μετατροπή συνήθως δεν έχεις καλή απόδοση, οπότε αν θέλεις απόδοση θα πρέπει να περιμένεις. Μπορείς όμως να τα βάλεις όλα μαζί και να το αφήσεις να κάνει την μετατροπή ολονύχτια.

Έτσι τα τράβηξα γιατί (ναι μιλάμε για καλή HD webcam) δεν γινόταν να έχω και τα δύο, καλό framerate ΚΑΙ καλή ανάλυση οπότε ακολούθησα τον δρόμο της ανάλυσης. Όσο αναφορά το θέμα με τα hardware media playes είναι κάτι το οποίο με αφήνει παγερά αδιάφορο. Οι πιθανότητες να παίξουν τα video σε κάτι πέρα από pc είναι < 1%. Και αυτό το 1% το βάζω απλά για να μην πω ποτέ. Ο χώρος χωρίς να μειώσω όμως την ποιότητα με καίει. Και γι αυτό και εξ αρχής μίλησα για H.265. Κάνοντας μερικές δοκιμές ακόμα παρατήρησα κάτι περίεργο. Ενώ σε μικρά video με δεδομένες ρυθμίσεις είχα μείωσωση μεγέθους (της τάξης του 1/2), προσπαθώντας να το κάνω σε κάτι που ήθελα πραγματικά όχι μόνο δεν μίκρυνε το video αλλά μεγάλωσε κιόλας.

Ο χρόνος ξέρω ότι έχει σχέση με την ποιότητα αλλά μιλάμε για 100 ώρες βίντεο. Αν μου πάρει πάνω από 4x ας πούμε για να το κάνω, παίζει να έχω αλλάξει ζωή μέχρι τότε. :D

Και εγω θα ελεγα να προτιμησεις Η264 βαλε στο Handbrake crf 15 και καθαρισες απο θεμα ποιοτητας (μερικοι μπορει να θεωρησουν το crf 15 οτι ειναι overkill βεβεαια)

Το crf 15 είναι νομίζω overkill από την άποψη ότι το source είναι τόσο χειρότερο που απλά όχι μόνο δεν θα μου μειώσει το μέγεθος αλλά θα μου το εκτινάξει σε κάτι του στυλ 12Gb (old video) = 30Gb το τελικό. Οπότε αυτό δεν είναι καν επιλογή. Εξ αρχής για λόγους χώρου σε δίσκο ξεκίνησα να το προσπαθώ όλο αυτό.

Δημοσ.

Πιστεύω ότι μιλάμε για θεατρικές παραστάσεις, σωστά;

Εγώ θα προτιμούσα την φυσική κίνηση στα 25fps σε ποιο χαμηλή ανάλυση παρά το full hd αλλά με την jerky κίνηση των 15 fps.

Όπως και να 'χει όμως. τώρα είναι είναι αργά.

Για την μετατροπή, αν θέλεις να μειώσεις το μέγεθος σε ανεκτά επίπεδα (περίπου στο 1gb/ώρα) και να το κάνεις σε ανθρώπινη χρονική διάρκεια, θα πρέπει να κατεβάσεις το bitrate και ίσως την ανάλυση (στο 1900χ1600 αρχείο).

Δοκίμασε με br περίπου στα 2000-3000 kbps και ανάλυση 1280χ720.

Δεν αναφέρεις τον ήχο σε τι μορφή και επίπεδα είναι, αλλά κάνε μετατροπή σε aac

Δημοσ.

Εγώ θα προτιμούσα την φυσική κίνηση στα 25fps σε ποιο χαμηλή ανάλυση παρά το full hd αλλά με την jerky κίνηση των 15 fps.

+1

Για την μετατροπή, αν θέλεις να μειώσεις το μέγεθος σε ανεκτά επίπεδα (περίπου στο 1gb/ώρα) και να το κάνεις σε ανθρώπινη χρονική διάρκεια, θα πρέπει να κατεβάσεις το bitrate και ίσως την ανάλυση (στο 1900χ1600 αρχείο).

Το 2ο παράδειγμα είναι ήδη 720p αλλά το πρώτο είναι 4:3 οπότε θα πάει σε 1440χ1080 αν θέλει να καταβέσει ανάλυση (όντως τα 1200 κάθετα είναι πολλά) αν και μερικές φορές είναι καλύτερα να μην αλλάζεις την ανάλυση σε ένα ήδη "προβληματικό" αρχείο (15fps με έντονο motion blur) και αναγκάζεις τον encoder να κάνει remap τα pixels. Anyway για τα αρχεία που συζητάμε μπορεί να μην παίζει ρόλο. Για το bitrate ναι, τα 2-3Mbps είναι μια "οικονομική" λύση. Κάνω συχνά τέτοια αλλά όταν έχω μια καλή πηγή. Όταν το πρωτότυπο είναι έτσι κι έτσι προτιμώ κάτι μεγαλύτερο (4-5Mbps). Σε κάθε περίπτωση, μια δοκιμή θα του δώσει την απάντηση.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Δεν ανέφερα ήχο γιατί εκεί έχω πολύ μικρότερες απαιτήσεις (μιας και δεν υπάρχει μουσική ή εφέ). Αρχικά είναι wma σε αρκετά υψηλό και αχρείαστο bitrate αλλά δεν ασχολούμαι με αυτό γιατί ακόμα και να έβγαζα ολόκληρο το stream του ήχου η μείωση που θα είχα δεν αξίζει τον κόπο. Επειδή είχα ξεμείνει από χρόνο θα κάνω την δοκιμή με τις ρυθμίσεις που αναφέρονται και θα πω τα αποτελέσματα. Αν και φοβάμαι πολύ την μείωση στην ανάλυση λόγω της πηγής.

+1

Το 2ο παράδειγμα είναι ήδη 720p αλλά το πρώτο είναι 4:3 οπότε θα πάει σε 1440χ1080 αν θέλει να καταβέσει ανάλυση (όντως τα 1200 κάθετα είναι πολλά) αν και μερικές φορές είναι καλύτερα να μην αλλάζεις την ανάλυση σε ένα ήδη "προβληματικό" αρχείο (15fps με έντονο motion blur) και αναγκάζεις τον encoder να κάνει remap τα pixels. Anyway για τα αρχεία που συζητάμε μπορεί να μην παίζει ρόλο. Για το bitrate ναι, τα 2-3Mbps είναι μια "οικονομική" λύση. Κάνω συχνά τέτοια αλλά όταν έχω μια καλή πηγή. Όταν το πρωτότυπο είναι έτσι κι έτσι προτιμώ κάτι μεγαλύτερο (4-5Mbps). Σε κάθε περίπτωση, μια δοκιμή θα του δώσει την απάντηση.

Κι εγώ από κάποιες πρώτες δοκιμές σε μικρού μεγέθους αρχεία αυτό άρχισα να αντιλαμβάνομαι. Σε ταινίες πχ που βλέπω με αντίστοιχα bitrate η ποιότητα δεν συγκρίνεται με το αν μετατρέψω εγώ δικά μου βίντεο σε κάτι ανάλογο. Οπότε προφανώς λόγω κακής πηγής και ίσως και αυξημένου θορύβου -που μειώνει την δυνατότητα για ψηφιακή συμπίεση- η σχέση ποιότητας - mb είναι χειρότερη απ' ότι αν δούλευα με κάτι από επαγγελματικό εξοπλισμό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...