Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους,

Ερώτηση για να βρώ τί μπωρεί να φταίει.

Έχω (είχα μάλλον) σύστημα το οποίο ένα πρωί έριξε φάση (γραμή) με το που πήγα να το ανοίξω. Χωρίς ήχο ή κάτι έντονο.

PC:
M/B: Asus P5E
Τροφοδοτικό: (έβαλα νέο που ξέρω λειτουργεί) Cheiftec 560W

Πήρα το τροφοδοτικό από το 2ο υπολογιστή που είχα και πιστεύω τα έβαλα όλα καλά τα καλώδια (είχα πολλά χρόνια να βάλω χέρι αλλά ακολούθησα και το manual απο Μ/Β και τροφοδοτικό)

ανοίγοντας το σύστημα:

τα φώτα ανάβαν
ένδειξη σκληρού στο κουτί υπήρχε

στη Μ/Β κάποια φωτάκια ανάβαν

Η CPU-fan λειτουργούσε

στην οθόνη καμία πληροφορία.

Μπιπ..... δεν ακούγεται ούτε ένα (παντα έκανε ένα )

Πως μπορώ να γνωρίζω τί φταίει;
Θεωρώ πως είναι Μ/Β.
Επίσης Αν είναι Μ/Β υπάρχει τρόπος να τσεκάρω το παλιό τροφοδοτικό; ( άν εινια να το βάλω πάλι; )
(βάζοντας ένα ανεμιστήρα να δοκιμάσω άν δίνει ρεύμα φτάνει;)

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Τα καλώδια τα έβαλες όλα? Και το 4πινο/8πινο δίπλα απο τον επεξεργαστή? Και το 6πινο (έαν έχει) τις κάρτας γραφικών?

Δημοσ.

αμαν ρε σι...

τελικά μπήκε....

το πρόβλημα ήταν ότι στον υπολογιστή δεν ειχα συνδέσει την καρτα γραφικών με τροφοδοσία
(ο ένας υπολογιστής είχε τροφοδοσία και ο άλλος δεν ειχε... οπότε ξέχασα ένα καλώδιο)

σε ευχαριστώ που μου το επισημανες

Ευχαριστώ πολύ...

Δημοσ.

και ενημερωτικα οχι δεν ειναι ολοκληρωμενο τεστ το να βαλεις ενα φαν και να δεις αν δουλευει το παλιο τροφοδοτικο.απλα βλεπεις αν αναβει το τροφοδοτικο αλλα τιποτα παραπανω.οτι δινει power σε ενα fan δεν λεει κατι δυστυχως.

ή μαλλον λεει αλλα λιγα.

Δημοσ.

έκανα τις εξείς προσθήκες...

έβαλα 1+1 Gb RAM απο ένα άλλο PC.. (είχε 1+1 άλλες RAM και προσθεσα άλλες 1+1 για να έχω 4GB, δεν είναι ίδιες οι RAM )
στο My Computer/ properties
βλέπει 4 GB RAM
έβαλα ενα σκληρό (είχε ενα SATA και έβαλα και ένα IDE)
τον βλέπει και αυτόν.

ΟΜΩΣ:

στο ξεκίνημα βγάζει ένα
CMOS checksum BAD

τί μπορει να είναι αυτό;
τί θα μπορούσα να κοιτάξω;

ευχαριστώ και πάλι

Δημοσ.

Το μηνυμα αυτο δεν ειναι για σκληρο με πολυ χαμηλη υγεια/bad sectors?

το μυνημα για τον σκληρο βγαινει απο το smart του δισκου που αναφερει να παρεις backup διοτι ο δισκος ψοφαει.το checksum error νομιζω κατι λαθος ειναι με ρυθμισεις bios.

απο αλλο site.το ενα μπορει να εχει ο φιλος μας.

Causes of CMOS Checksum Bad Error

There are usually three main reasons that a CMOS Checksum Bad Error occurs. They include:

1. CMOS Battery may not be functioning properly. The battery life may have expired. (it's probably this)

2. The user or a virus may have updated the BIOS.

3. The computer may not have been shut down properly e.g. shutting off the computer’s main power without first shutting down the computer (MS Windows requires the computer to be shut down before the power is shut off).

εσυ λες αυτο

http://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?t=942847

• Like 2
Δημοσ.

Το CMOS checksum BAD το έχω συναντήσει αρκετες φορές με το update του BIOS στις παλαιότερες μητρικές όπως το s775. Σου χαλάει τις ρυθμίσεις στο BIOS (ρολόι κλπ) και γενικά ισχύει ότι έγραψε ο poulinos

Δημοσ.

Το CMOS checksum BAD το έχω συναντήσει αρκετες φορές με το update του BIOS στις παλαιότερες μητρικές όπως το s775. Σου χαλάει τις ρυθμίσεις στο BIOS (ρολόι κλπ) και γενικά ισχύει ότι έγραψε ο poulinos

πραγματι αν το bios δεν κρατησει τις ρυθμισεις τοτε το τρως και το cmos chesksum bad.σε καποια πιο παλια mobo με τα flash tools μπορουσες να του πεις εσυ αν θες να κρατησεις τις ρυθμισεις ή οχι αν και καλο ειναι ακομα και να αν τις κρατησει να το κανεις ενα factory defaults.σε mobo asus 2011 socket εκανα update και δεν τις κρατησε πχ.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Από wiki

https://en.wikipedia.org/wiki/Southbridge_%28computing%29

The functionality found in a contemporary southbridge includes:[7]

• PCI bus. The PCI bus support includes the traditional PCI specification, but may also include support for PCI-X and PCI Express (PCIe).
  • ISA bus or LPC bridge. ISA support remains an integrated part of the modern southbridge, though ISA slots are no longer provided on more recent motherboards. The LPC bridge provides a data and control path to the super I/O (the normal attachment for the keyboard, mouse, parallel port, serial port, IR port, and floppy controller) and FWH (firmware hub which provides access to BIOS flash storage).
  • SPI bus. The SPI bus is a simple serial bus mostly used for firmware (e.g., BIOS) flash storage access.
  • SMBus. The SMBus is used to communicate with other devices on the motherboard (e.g., system temperature sensors, fan controllers).
  • DMA controller. The DMA controller allows ISA or LPC devices direct access to main memory without needing help from the CPU.
  • Interrupt controllers such as 8259A and/or I/O APIC. The interrupt controller provides a mechanism for attached devices to get attention from the CPU.
  • Mass storage controllers such as PATA and/or SATA. This typically allows direct attachment of system hard drives.
  • Real-time clock. The real time clock provides a persistent time account.
  • Power management (APM and ACPI). The APM or ACPI functions provide methods and signaling to allow the computer to sleep or shut down to save power.
  • Nonvolatile BIOS memory. The system CMOS (BIOS configuration memory), assisted by battery supplemental power, creates a limited non-volatile storage area for system configuration data.
  • AC'97 or Intel High Definition Audio sound interface.
  • Out-of-band management controller such as a BMC or HECI.

Optionally, a southbridge also includes support for Ethernet, RAID, USB, audio codec, and FireWire. Where support is provided for non-USB keyboard, mouse, and serial ports, a machine normally does so through a device referred to as a Super I/O; still more rarely, a southbridge may directly support the keyboard, mouse, and serial ports.

Υπάρχει περίπτωση να μην ψύχεται σωστά το Southbridge σου μετά από τοσα χρόνια.

Πριν πας σε τεχνικό το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι τα εξής:

1.Να αλλάξεις μπαταρία

2.Να αλλάξεις τη θερμαγωγική πάστα στα Soutbridge που μας ενδιαφέρει στη προκειμένη περίπτωση.

Εμένα η κακή ψύξη στο Southbridge (Η πάστα είχε γίνει μπετόν) μου δημιοργησε πολλά προβλήματα ακόμα και στο bios (cheksumm error, corruption) ευτυχώς με γλίτωσε το Dual Bios της Gigabyte μέχρι να το καταλάβω.

• Like 1
Δημοσ.

επεσες στην περιπτωση εσυ.δεν το ειχα ακουσει ποτε αυτο,συνηθως οποτε εβλεπα κανα τετοιο μυνημα ηταν μετα απο bios updateή οταν τελειωνε  η μπαταρια και δεν κρατουσε ρυθμισεις που εβγαζε 

CMOS CHECKSUM ERROR - DEFAULT LOADED - 

ελπιζω να μαςπει ο τοπικ σταρτερ τι εκανε και επαιξε.

Δημοσ.

Με τεχνικό υπολογιστών που μίλησα όταν πήγα να πάρω τη θερμαγωγικη πάστα και με ρώτησε για τί χρήση τη θέλω μου είπε ότι ήμουν τυχερός που το κατάλαβα από μόνος μου πριν τη κάψω γιατί το 90 των μητρικών χαλάνε από αυτό το πράγμα. Κακή ροή αέρα στο Southbridge & Northbridge και ξεραμενη θερμαγωγικη πάστα. Εγώ έχω τρελή ψύχωση με τη ροή αέρα και το cable management και αυτό με έσωσε τελικά. Όπου υπάρχει θέση για ανεμιστήρα θα γίνει εγκατάσταση το λιγότερο που εγκαθιστω είναι 120mm έστω και παλιος.

Δημοσ.

Με τεχνικό υπολογιστών που μίλησα όταν πήγα να πάρω τη θερμαγωγικη πάστα και με ρώτησε για τί χρήση τη θέλω μου είπε ότι ήμουν τυχερός που το κατάλαβα από μόνος μου πριν τη κάψω γιατί το 90 των μητρικών χαλάνε από αυτό το πράγμα. Κακή ροή αέρα στο Southbridge & Northbridge και ξεραμενη θερμαγωγικη πάστα. Εγώ έχω τρελή ψύχωση με τη ροή αέρα και το cable management και αυτό με έσωσε τελικά. Όπου υπάρχει θέση για ανεμιστήρα θα γίνει εγκατάσταση το λιγότερο που εγκαθιστω είναι 120mm έστω και παλιος.

δεν μου εχει τυχει να καψω δικη μου μητρικη αλλα ναι παντα ειχα καλα κουτια με πολυ καλο flow και γενικα ολα προσεγμενα.συν πολυ καλα Mobo με μεγαλες ψυκτρες κτλ.αλλα αυτο με τις χαλια παστες που βαζουν εκ κατασκευης ειναι λιγο εκνευριστικο.και εγω οπου εβρισκα θεση για ανεμιστηρα απλα εβαζα.5-6 silent ανεμιστηρακια και ολα μια χαρα

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...