jkoukos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Το καλώδιο του ΟΤΕ φέρνει ταυτόχρονα (σε διαφορετικές συχνότητες) την τηλεφωνία και το DSL. Το splitter χρειάζεται ώστε να διαχωρίσουμε τα 2 αυτά σήματα, ώστε να μην επηρεάζουν οι χαμηλές συχνότητες της τηλεφωνίας (από τις τηλεφωνικές συσκευές) τον συγχρονισμό του DSL. Αν μιλούσαμε μόνο για ένα σπίτι, τα πράγματα είναι εύκολα και κατανοητά. Από την έξοδο PHONE του splitter, φεύγει ένα καλώδιο προς όλες τις πρίζες του σπιτιού, άσχετα αν είναι μόνο μία ή 10. Κάποιες φορές, επειδή δεν μπορούμε για Χ λόγους, να έχουμε το splitter στην αρχή της γραμμής (πριν απ' όλες τις τηλεφωνικές πρίζες), κάνουμε χρήση φίλτρων σε κάθε τηλεφωνική συσκευή που συνδέεται στην γραμμή πριν από το splitter. Όπως δηλαδή είναι σήμερα η δικιά σου εγκατάσταση. Όμως αυτό δεν δουλεύει το ίδιο αξιόπιστα στο VDSL, όπου εκεί (λόγω που είναι περισσότερο ευαίσθητο) πρέπει απαραίτητα να διαχωρίζεται τηλεφωνία και DSL (με splitter) πριν οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή. Οπότε στην περίπτωσή σου πρέπει να περάσεις ένα ζεύγος από το splitter προς την εξωτερική χωνευτή. Καλύτερα να γίνει με utp καλώδιο, από το οποίο θα χρησιμοποιήσεις ένα χρωματιστό ζεύγος (όποιο θέλεις, δεν έχει σημασία). Αυτό στην μία πλευρά θα έχει βύσμα RJ11, με το οποίο θα συνδεθεί στην έξοδο PHONE του splitter, μαζί με την τηλεφωνική συσκευή που έχεις εσύ και στην άλλη πλευρά (χωνευτή) θα συνδεθεί με το utp που πάει στα άλλα 2 σπίτια. Στην έξοδο PHONE του splitter, προφανώς θα συνδέσεις πρώτα ένα τηλεφωνικό ταφ, ώστε να συνδεθούν τα 2 καλώδια, ένα του τηλεφώνου σου και το utp προς την χωνευτή.
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Το utp πως θα μπει σε rj11; Σε rj45 δεν μπαίνουν τα utp; Το rj11 παίρνει μέχρι τέσσερα καλώδια. Εγώ για να δώσω στο utp που πάει στα άλλα σπίτια χρειάζομαι μόνο δύο. Και κάτι άλλο παιδιά: στην τρίτη φωτογραφία που παρέθεσα πριν το χοντρό μαύρο καλώδιο έχει μέσα 12 καλωδιάκια αν τα μέτρησα καλά. Ο ηλεκτρολόγος συνέδεσε τα δύο καλώδια από το utp μόνο σε δύο (προφανώς) από τα καλωδιάκια αυτά. Τα υπόλοιπα τί είναι; Και πώς συμπέρανε ότι έπρεπε να συνδέσει αυτά τα δύο και όχι κάποια άλλα;
jkoukos Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2015 To utp είναι τύπος καλωδίου που χρησιμοποιείται και στην τηλεφωνία. Απλά σε RJ11 βύσματα συνδέουμε 2 ή 4 (ή 6 κάποιες φορές) καλώδια, αντί των 4 ή 8 στα RJ45. Θα συνδέσεις λοιπόν στους 2 μεσαίους ακροδέκτες του RJ11, το ζεύγους μπλε-άσπρο/μπλε (ή όποιο άλλο χρωματικό ζεύγος σου αρέσει) από το καλώδιο utp. Καλύτερα όμως είναι να τερματίσεις το καλώδιο σε μια επίτοιχη πρίζα και όχι κατευθείαν σε ακροδέκτη. Το χοντρό μαύρο καλώδιο είναι τηλεφωνικό πολλαπλών ζευγών (6 σε αυτή την περίπτωση). Για τηλεφωνία χρησιμοποιούμε μόνο ενα ζεύγος και τα υπόλοιπα είναι είτε εφεδρικά είτε για να περάσουμε και άλλες γραμμές. Μην σε μπερδεύει ποια καλώδια θα χρησιμοποιήσεις. Όποια θέλεις εσύ, αρκεί να είναι το ίδιο χρωματικός ζεύγος.
poulinos Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Προσωπικά θα προτιμούσα να ρίξω νέο καλώδιο, πρώτ' απ' όλα για ν' αποφύγω πιθανόν σφάλματα της υπάρχουσας καλωδίωσης και να εξασφαλίσω την σωστή εγκατάσταση για το VDSL. Ναι, η δουλειά μπορεί να γίνει και με 2 ζεύγη ραζίμ, αλλά από τις φωτογραφίες και τα λεγόμενα του φίλου μάλλον απογοητεύομαι από την εγκατάσταση. καλα ναι αν μπορει να ριξει καινουριο παντα ειναι καλυτερο.απλα το ειπα μην χρειαστει να κανει μερεμετια ή να πληρωσει καποιον Λοιπόν, θα είμαι λίγο πιο κατατοπιστικός. Επιτέλους κατάλαβα από πού δίνει τηλέφωνο στα πίσω σπίτια.Ο κατανεμητής: Από εκεί μπαίνει το τηλέφωνο στο σπίτι μου μέσω του κουτιού αυτού: Όπως βλέπετε ο ηλεκτρολόγος έχει τραβήξει ένα καλώδιο utp και έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα ζεύγος από τα 4 ζεύγη. Το ζεύγος αυτό το έχει συνδέσει στα δύο καλώδια του τηλεφώνου. Το utp καταλήγει στον μετρητή της ΔΕΗ που είναι στον δρόμο. Εκεί είναι και τα καλώδια τηλεφώνου των δύο πίσω σπιτιών. Σε δύο από αυτά έχει συνδεθεί το ένα ζεύγος utp που κουβαλάει το τηλέφωνό μου. Νομίζω κατάλαβα πώς θα το κάνω. Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας. Γιατί η cyta λέει ότι δεν μπορώ να βάζω και σε κάθε τηλεφωνική συσκευή και από ένα φίλτρο; Έχει να κάνει με την αντανάκλαση του σήματος που λέει; Και αν το κάνω πρακτικά αυτό τί θα γίνει; Θα έχω αποσυνδέσεις, χαμηλότερη ταχύτητά κτλ;;;; Όσον αφορά το πώς σκέφτομαι να το κάνω, πείτε μου την γνώμη σας: από την έξοδο του splitter phone να βάλω έναν διακλαδωτή για να παίρνω αφενός εγώ τηλέφωνο και αφετέρου από την άλλη έξοδο του διακλαδωτή να φεύγει ένα μεγάλο (25-30m) τηλεφωνικό καλώδιο (όχι utp) και να δίνει καθαρό τηλέφωνο στην τρίτη φωτό που παρέθεσα. το πρωτο δεν μας νοιαζει.το δευτερο απλα ελπιζω να ειναι καλα ενωμενα να μην εχει τιποτα οξειδωση.μπορεις να βαλεις scotchlok εκει.τωρα.ναι η cyta το λεει οτι δεν μπορει να μπει φιλτρο διοτι σημαινει οτι εχεις κανει bridge tap αρα εχεις αντανακλαση αρα χανεις σε ταχυτητα.το ποσο θα χασεις εξαρτατε απο τα ποσα bridge taps και απο την αποσταση.αν εσυ κανεις bridge tap δυο σπιτια τοτε αστα να πανε.κλαφτα.ειναι τεραστιο bridge tap.εδω εχω δει 6 μετρα απωλεια με 10 μετρα bridge tap.οποτε χαμηλοτερη ταχυτητα και ναι μπορει και αποσυνδεσεις.οποτε παραλληλα δεν παιζουν.αρα εφοσον δεν θα εχεις παραλληλα δεν θες και φιλτρα.καλα στην cyta δεν θες φιλτρα ετσι και αλλιως λογω voip. κανονικα τι πρεπει να γινει. στην τριτη φωτογραφια θα πρεπε να μπει το σπλιττερ.στο line του splitter θα πρεπει να μπει η γραμμη απο το utp που ερχεται.στο dsl να μπει το καλωδιο που παει σε σενα.στο phone να μπει διακλαδωτης απο ενα σε δυο για να δωσει τηλεφωνο και στα αλλα δυο σπιτια.οποτε το μονο θεμα μας ειναι οτι εσυ πως θα παρεις τηλεφωνο.εδω υπαρχουν 2 τροποι.ο ενας ειναι να εχεις ασυρματο με διπλη βαση οποτε στην ουσια εσυ παιρνεις τηλεφωνο απο την αλλη βαση αρκει να ειναι σε μια ευλογη αποσταση. η δευτερη επιλογη ειναι να μπει διακλαδωτης απο 1 σε 3 και να βαλεις ενα δευτερο ζευγαρι καλωδιου προς τα εσενα.οχι εκει που θα παει το adsl αλλα δευτερο ζευγαρι ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.η αλλη λυση ειναι να μπει το σπλιττερ σε σενα πανω αλλα πρεπει να βρεις παλι ενα δευτερο ζευγαρι για να κατεβασεις παλι την γραμμη μεχρι την τριτη φωτογραφια και απο εκει στα αλλα σπιτια.εννοειται στο καλωδιο που παει στο σπιτι σου δεν θα πρεπει να υπαρχει ουτε εκει διακλαδωση Στο σπίτι μου από ό,τι βλέπω μπαίνει μόνο ένα ζεύγος. Λοιπόν επειδή μπερδεύτηκα λίγο πάμε άλλη μία. Μέσα στο σπίτι μου μπαίνει ένα ζεύγος καλωδίων που καταλήγει στην μία και μοναδική τηλεφωνική πρίζα. Εκεί βάζω splitter. Στην έξοδο DSL βάζω το modem/router, ώστε να τελειώσω το vdsl εκεί και να μην πάει παραπέρα και δημιουργεί προβλήματα. Μετά στην έξοδο phone θέλω να πάρω το τηλέφωνο να το πάω έξω και να το συνδεσω στην τρίτη φωτογραφία. Πώς θα το κάνω αυτό με utp; Θύρα τηλεφώνου χρειάζομαι, άρα θα τραβήξω καλώδιο τηλεφώνου. Το θέμα είναι σε ποια από τα καλώδια που έχει μέσα το τηλεφωνικό καλώδιο πρέπει να συνδέσω το ζεύγος της φωτογραφίας 3. ναι θα μπορουσε να γινει με utp.καλωδιο utp θα περασεις και απλα θα χρησιμοποιησεις το ενα ζευγαρι.αν ειναι να ριξεις utp ομως τοτε σε συμφερει το καινουριο utp να το βαλεις για το vdsl που ξερεις οτι ειναι καινουριο καλωδιο και να κατεβαασεις το τηλεφωνο απο το παλιο ραζιμ. Το utp πως θα μπει σε rj11; Σε rj45 δεν μπαίνουν τα utp; Το rj11 παίρνει μέχρι τέσσερα καλώδια. Εγώ για να δώσω στο utp που πάει στα άλλα σπίτια χρειάζομαι μόνο δύο. Και κάτι άλλο παιδιά: στην τρίτη φωτογραφία που παρέθεσα πριν το χοντρό μαύρο καλώδιο έχει μέσα 12 καλωδιάκια αν τα μέτρησα καλά. Ο ηλεκτρολόγος συνέδεσε τα δύο καλώδια από το utp μόνο σε δύο (προφανώς) από τα καλωδιάκια αυτά. Τα υπόλοιπα τί είναι; Και πώς συμπέρανε ότι έπρεπε να συνδέσει αυτά τα δύο και όχι κάποια άλλα; ενα ζευγαρι πχ μπλε ασπρο μπλε στα δυο μεαια.εξτρα ζευγαρια σε pet καλωδιο.δεν σε νοιαζει.απλα διαλεξε ενα ζευγαρι απο τα 5-6 ζευγαρια που ειχε μεσα. To utp είναι τύπος καλωδίου που χρησιμοποιείται και στην τηλεφωνία. Απλά σε RJ11 βύσματα συνδέουμε 2 ή 4 (ή 6 κάποιες φορές) καλώδια, αντί των 4 ή 8 στα RJ45. Θα συνδέσεις λοιπόν στους 2 μεσαίους ακροδέκτες του RJ11, το ζεύγους μπλε-άσπρο/μπλε (ή όποιο άλλο χρωματικό ζεύγος σου αρέσει) από το καλώδιο utp. Καλύτερα όμως είναι να τερματίσεις το καλώδιο σε μια επίτοιχη πρίζα και όχι κατευθείαν σε ακροδέκτη. Το χοντρό μαύρο καλώδιο είναι τηλεφωνικό πολλαπλών ζευγών (6 σε αυτή την περίπτωση). Για τηλεφωνία χρησιμοποιούμε μόνο ενα ζεύγος και τα υπόλοιπα είναι είτε εφεδρικά είτε για να περάσουμε και άλλες γραμμές. Μην σε μπερδεύει ποια καλώδια θα χρησιμοποιήσεις. Όποια θέλεις εσύ, αρκεί να είναι το ίδιο χρωματικός ζεύγος. στο Pet απλα πρεπει να προσεξει ποιο πηγαινει με ποιο αν καποιος τα εχει ξεστριψει.εκει θα πρεπει να το κοψει λιγο πιο κατω για να δει ποιο ειναι στριμμενο με ποιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα