Lolarikos Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2015 Σε λίγες μέρες θα ενεργοποιηθεί το vdsl της hol. Εδώ και πολλά χρόνια είχα το adsl της εταιρείας. Θέλω ως εκ τούτου να πάρω το maximum από άποψη ταχύτητας. Το internet μοιράζεται παρανόμως σε ένα δυόροφο και μία μονοκατοικία. Η hol μου έχει δώσει ένα modem h367n που από ότι έχω διαβάσει δεν είναι και τόσο καλό. Θα ήθελα έναν οδηγό πώς να κάνω την εγκατάσταση στα τρία σπίτια. Ένα modem-router θα πάει στο ένα σπίτι. Στα άλλα θα βάλω από ένα access point κεντρικά. Θέλω όλα να είναι συμβατά με τα τελευταία πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου, να έχουν gigabit ethernet θύρες και τα λοιπά. Επίσης, σκεφτόμουν να παραγγείλω από το ebay cat 7 utp. Παίζει ρόλο πιστεύετε. Μην λογαριάζετε χρήματα. Οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Επίσης, δεν ξέρω τώρα τι παίζει με τα splitter του vdsl. Και στα τρία σπίτια έχουμε το ίδιο τηλέφωνο. Στο adsl πήγαινε ένα splitter στο modem και σε όλες τις άλλες τηλεφωνικές θύρες από ένα φίλτρο τηλεφώνου για να συνδεθεί η τηλεφωνική συσκευή. Από ότι κατάλαβα κάτι τέτοιο δεν παίζει στο vdsl. Μέσα το εγχειρίδιο της hol λέει κάτι περίεργα. Στο master λέει μόνο βάζει το splitter και σε κάθε secondary βάζει κατευθείαν το τηλέφωνο. Αλλά λέει στο master πρέπει να υπάρχουν δύο θύρες τηλεφώνου ώστε το σήμα να φιλτράρεται από το vdsl και να μπαίνει καθαρά τηλεφωνικό στις secondary και κάτι τέτοια άλλα κινέζικα. Μία τελευταία απορία: πώς γίνεται τα καλώδιο που θα φεύγει από το ένα κτίριο και θα πηγαίνει στο άλλο να προστατεύεται κατά κάποιο τρόπο από τα καιρικά φαινόμενα ώστε να μην φθαρεί σε βάθος χρόνου. Ευχαριστώ.
jkoukos Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2015 Θέτεις διάφορα ερωτήματα και θέματα, αλλά ουσιαστικά η μόνη αλλαγή που θα γίνει είναι ότι η σύνδεση από ADSL θα γίνει VDSL. Αν τώρα όλα δουλεύουν σωστά, η μόνη ουσιαστική αλλαγή στην εγκατάσταση θα είναι η τροποποίηση (εφόσον είναι εφικτό) της τηλεφωνικής υποδομής. Στην δικτυακή εγκατάσταση δεν θα αλλαχθεί κάτι, παρά μόνον θα φροντίσεις το VDSL modem/router να έχει την ίδια ακριβώς διεύθυνση και ρυθμίσεις, με την προηγούμενη συσκευή του ADSL. Για να έχει τον μέγιστο συγχρονισμό σε VDSL, θα πρέπει η γραμμή από τον πάροχο να τερματίζει σε ένα dsl splitter, στο οποίο θα συνδέεται το modem/router και σε ξεχωριστή έξοδο όλη η τηλεφωνική εγκατάσταση (και των 2 οικοδομών). Πλέον σε καμία άλλη τηλεφωνική συσκευή δεν θα χρειαστεί φίλτρο. Μπορείς να αφήσεις την εγκατάσταση ως έχει σήμερα, αλλά κανείς εκ των προτέρων δεν είναι σίγουρος για τυχόν θέματα στον συγχρονισμό.
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 α.δεν θα ελεγα οτι ειναι παρανομως.δικια σου ειναι η συνδεση οπου θες την μοιραζει αφου αλλωστε το bandwidth μοιραζεται.αν υπαρχουν ηδη access points κανεις οτι ειχες και πριν.αν δεν υπαρχουν καλο ειναι να παρεις cat5e η cat6 εξωτερικου χωρου(δεν υπαρχει καν λογος για cat7) ωστενα δωσεις ιντερνετ στα access points.αν θες να προστατευεται παραπανω παιρνεις Πλαστικο σωληνα αν και του εξωτερικου χωρουειναι καλα μονομενο,εφοσον εχεις τρια σπιτια και δινεις τηλεφωνο και στα αλλα θα πρεπει να γινει αλλαγη για να παρεις το max στο vdsl μια που το vdsl δεν θελει παραλληλα.το καλυτερο θα ηταν να μπει το splitter εκει που ενωνονται ολα τα καλωδια και το σπιτι που εχει το vdsl να βγει απο το dsl toy splitterενω τα αλλα δυο σπιτια να πανε στο Phone.ετσι δεν θα χρειαστεις φιλτρα πανω και ταυτοχρονα δεν θα εχεις παραλληλη καλωδιωση που εχεις τωρα.για παραπανω info δες αυτοhttps://www.cyta.com.cy/mp/informational/support/files/wiring-guide-for-broadband_GR.pdf ειναι Must να γινει αυτο διοτι εχεις πολλη μεγαλη παραλληλη καλωδιωση και θα χασεις πολυ σε ταχυτητα αμα μεινεις οπως εισαι δηλαδη με τα τηλεφωνα με τα φιλτρα παραλληλα.επειδη το splitter εχει μια εξοδο τηλεφωνου θα βαλεις εναν ανταπτορα απο ενα σε δυο.
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Ο οδηγός της Cyta που παραθέτεις λέει ότι την τηλεφωνική πρίζα που συνδέεται πρώτη στον κατανεμητή του οτε πρέπει να την αντικαταστήσω με διπλή. Πώς το κάνω αυτό; Να πας είναι μέσα η πρίζα που την άνοιξα.
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 α.καταρχην αν εχεις πριζες οτε κοβεις τον πυκνωτη διοτι κανει θεματα.αυτο το κιτρινο πραγμα.αν εσενα το καθε σπιτι εχει μια πριζα τοτε τα καλωδια δεν ενωνονται στην πρωτη πριζα αλλα ενωνονται στον κατανεμητη οποτε εκει θα μπει το spliter.γιατι στην πριζα που ανοιξες βλεπω ενα ζευγαρι που σημαινει οτι δεν ειναι η κεντρικη πριζα εκτος αν καποιος τις εχει ενωσει παραλληλα πισω απο τον τοιχο. αν ειχες δυο ζευγαρια ενα θα ηταν που ερχεται και ενα που φευγει.το ενα που ερχεται θα μπαινε στην μια πριζα και το αλλο που φευγει στην αλλη πριζα.και να μην εχεις διπλη πριζα οκ το ενωνες στα πλαγια της πριζας αλλα ναι με διπλη πριζα ειναι καλυτερη,
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 όταν ήταν να δώσουμε το ίδιο τηλέφωνο στο άλλο σπίτι (διόροφο) μου φαίνεται ότι ο ηλεκτρολόγος που φωνάξαμε δεν πήρε το σήμα από τον κατανεμητή, αλλά από κάπου αλλού. Από πού αλλού μπορεί να το πήρε; Επίσης, πώς είναι δυνατόν να βάλω το splitter στον κατανεμητή; Είναι στον τοίχο έξω. Άλλη μια φωτογραφία από το πώς είναι μέσα η πρίζα. Μέσα έχει στόκο και ήταν σφηνωμένη με καρφιά αντί για βίδες. Έτσι ήταν παλιά ή γενικότερα είναι έτσι; Edit: Μάλλον από ό,τι είδα από τον κατανεμητή έχει τραβήξει ένα καλώδιο, το οποίο το έχει περάσει από την σκεπή μου και μετά το πηγέ κάπου στον πάνω όροφο του δίπλα σπιτιού και δίνει τηλέφωνο. Οπότε για να έχουν καθαρό τηλέφωνο στα δίπλα σπίτια πρέπει να βάλω το splitter στο κουτί του ΟΤΕ που είναι έξω. Πώς γίνεται αυτό;
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 μπορει να πηρε απο καποιο αλλου κουτι που να μην ηταν πριζα.αλλα κανονικα εφοσον τα αλλα 2 σπιτια ειναι διαφορετικα σπιτια θα πρεπει το καθενα να ηταν ξεχωριστο και απλα οι γραμμες τους να ενωνονται στον κατανεμητη.αν δεν υπαρχει κατανεμητης τοτε θελει σπλιττερ στην χωνευτη εκτος αν το σπιτι που ειναι το vdsl εχει διπλα καλωδια οποτε φερεις την γραμμη επανω και μετα την κανεις επιστροφη πισω στην χωνευτη για να παει στα αλλα σπιτια.παλια οι πριζες ηταν ροζετες στρογγυλες http://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=119482&d=1360087706&thumb=1 αυτη η καταντια με καλωδια με βιδες.εποχη προπολεμικη
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Λοιπόν είπαμε, εφόσον τα δίπλα σπίτια δεν έχουν δικό τους τηλέφωνο παίρνουν από τον κατανεμητή τον δικό μου. Άρα πρέπει να βάλω το splitter στον κατανεμητή μου. Πώς το κάνω αυτό. Τί splitter βάζω; Τα γνωστά εκείνα τα μικρούλια που είναι για τις πρίζες;
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 splitter οχι φιλτρο και τα κλασσικα splitter για adsl.θες και ενα διακλαδωτη απο 1 σε 2 για να μπουν και τα 2 σπιτια σε μια υποδοχη στο splitter.τα καλωδια θελουν ματιση και ενωση με μικροτερο καλωδιο γιατι το ραζιμ δεν χωραει σε rj 11 clip.αλλιως κανεις ματιση σε ολα. και επισης δεν πρεπει να παιρνει υγρασια εκεινο το σημειο αλλιως θελει ειτε πλαστικο κουτακι ειτε μονωση το splitter για να μην οξειδωθουν οι επαφες.
jkoukos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Με ένα utp καλώδιο κάνεις εύκολα και καλή δουλειά. Έχει 4 ζεύγη και θα χρησιμοποιήσεις μόνο τα 2: α. Στο ένα (π.χ. μπλε-άσπρο/μπλε) συνδέεις την γραμμή του παρόχου και την φέρνεις μέσα στο σπίτι. Θα τερματίσει στο DSL splitter. β. Το 2ο ζεύγος του utp (π.χ. καφέ-άσπρο/καφέ) θα συνδεθεί στην έξοδο PHONE του splitter και από την άλλη πλευρά θα συνδεθεί στον εξωτερικό κατανεμητή με τα καλώδια που πάνε στα άλλα 2 σπίτια. Σε αυτά θα βγάλεις οποιοδήποτε φίλτρο υπάρχει, αφού πλέον η τηλεφωνία φιλτράρεται από το splitter.
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 απλα αυτο προυποθετει να ριξει νεο καλωδιο.αν δεν θελει να ριξει καλωδιο τοτε μονο ή αν εχει διπλα ζευγη ηδη ή αν το βαλει στον κατανεμητη/χωνευτη.συνηθως στα πιο πολλα σπιτια μεχρι την κεντρικη πριζα παιζουν 2 ραζιμ(κοκκινα μπλε) ζευγαρια.
jkoukos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Προσωπικά θα προτιμούσα να ρίξω νέο καλώδιο, πρώτ' απ' όλα για ν' αποφύγω πιθανόν σφάλματα της υπάρχουσας καλωδίωσης και να εξασφαλίσω την σωστή εγκατάσταση για το VDSL. Ναι, η δουλειά μπορεί να γίνει και με 2 ζεύγη ραζίμ, αλλά από τις φωτογραφίες και τα λεγόμενα του φίλου μάλλον απογοητεύομαι από την εγκατάσταση.
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Λοιπόν, θα είμαι λίγο πιο κατατοπιστικός. Επιτέλους κατάλαβα από πού δίνει τηλέφωνο στα πίσω σπίτια.Ο κατανεμητής: Από εκεί μπαίνει το τηλέφωνο στο σπίτι μου μέσω του κουτιού αυτού: Όπως βλέπετε ο ηλεκτρολόγος έχει τραβήξει ένα καλώδιο utp και έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα ζεύγος από τα 4 ζεύγη. Το ζεύγος αυτό το έχει συνδέσει στα δύο καλώδια του τηλεφώνου. Το utp καταλήγει στον μετρητή της ΔΕΗ που είναι στον δρόμο. Εκεί είναι και τα καλώδια τηλεφώνου των δύο πίσω σπιτιών. Σε δύο από αυτά έχει συνδεθεί το ένα ζεύγος utp που κουβαλάει το τηλέφωνό μου. Νομίζω κατάλαβα πώς θα το κάνω. Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας. Γιατί η cyta λέει ότι δεν μπορώ να βάζω και σε κάθε τηλεφωνική συσκευή και από ένα φίλτρο; Έχει να κάνει με την αντανάκλαση του σήματος που λέει; Και αν το κάνω πρακτικά αυτό τί θα γίνει; Θα έχω αποσυνδέσεις, χαμηλότερη ταχύτητά κτλ;;;; Όσον αφορά το πώς σκέφτομαι να το κάνω, πείτε μου την γνώμη σας: από την έξοδο του splitter phone να βάλω έναν διακλαδωτή για να παίρνω αφενός εγώ τηλέφωνο και αφετέρου από την άλλη έξοδο του διακλαδωτή να φεύγει ένα μεγάλο (25-30m) τηλεφωνικό καλώδιο (όχι utp) και να δίνει καθαρό τηλέφωνο στην τρίτη φωτό που παρέθεσα.
jkoukos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Τον κατανεμητή του ΟΤΕ (1η φωτογραφία) δεν τον πειράζεις. Απαγορεύεται. Από την δικιά σου χωνευτή (2η φωτογραφία) και μέχρι τα άλλα 2 σπίτια, όλα δείχνουν σωστά. Το όλο θέμα (για σωστή εγκατάσταση σε VDSL) είναι από την δικιά σου χωνευτή, πόσα ζεύγη έρχονται μέσα στο δικό σου σπίτι. Αν υπάρχουν τουλάχιστον 2 ζεύγη (4 καλώδια), πιθανότατα μπορεί να γίνει σωστή σύνδεση. Διαφορετικά πρέπει να τραβήξεις ένα καλώδιο utp, με τις συνδέσεις που έγραψα παραπάνω. Προτείνω το δεύτερο (νέο utp) καθώς η προηγούμενη φωτογραφία της ροζέτας μέσα στο σπίτι, με απογοητεύει.
Lolarikos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Στο σπίτι μου από ό,τι βλέπω μπαίνει μόνο ένα ζεύγος. Λοιπόν επειδή μπερδεύτηκα λίγο πάμε άλλη μία. Μέσα στο σπίτι μου μπαίνει ένα ζεύγος καλωδίων που καταλήγει στην μία και μοναδική τηλεφωνική πρίζα. Εκεί βάζω splitter. Στην έξοδο DSL βάζω το modem/router, ώστε να τελειώσω το vdsl εκεί και να μην πάει παραπέρα και δημιουργεί προβλήματα. Μετά στην έξοδο phone θέλω να πάρω το τηλέφωνο να το πάω έξω και να το συνδεσω στην τρίτη φωτογραφία. Πώς θα το κάνω αυτό με utp; Θύρα τηλεφώνου χρειάζομαι, άρα θα τραβήξω καλώδιο τηλεφώνου. Το θέμα είναι σε ποια από τα καλώδια που έχει μέσα το τηλεφωνικό καλώδιο πρέπει να συνδέσω το ζεύγος της φωτογραφίας 3.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα