Προς το περιεχόμενο

RAM OC και timings (DDR3)

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αποφάσισα μετά από καιρό να κάνω OC το μονο part στο PC που δεν είχα δοκιμάσει, τις μνήμες. Έχω αυτό το kit: http://www.amazon.com/Corsair-Vengeance-Channel-240-Pin-CMZ16GX3M4A1600C9/dp/B004E0ZKLQ

Και από 1600mhz 9-9-9-24 στα 1.5v το τρέχω στα 2133mhz 11-11-11-28 1.65v 2T και τα δυο. Επειδή είναι η πρώτη φορα που επιχειρώ mem OC, πρέπει να προσέξω κάτι πέρα από το να τρέξω ένα memtest για errors;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι version είναι οι μνήμες σου? Είναι γραμμένο στο αυτκολλητάκι πάνω.

Το CL11 δεν είναι και εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα είναι καλό που είναι σταθερές στα 2133.

2x ver. 5.20 (Hynix) + 2x ver 8.16(Nanya)

C9 και τα δύο set

Δεν ξέρω άμα κατεβαίνει πιο κάτω από timings μιας και δοκίμασα πολλά, πρώτη φορα κάνω OC mem και είπα να είμαι σίγουρος.

Εγώ γιατί νομίζω ότι δεν είναι OC αυτό;

Από 9 στα 11 εχασε την διαφορά 1600-2133.

OC θα ήταν 1866 CL9 ή στην χειρότερη 2133 CL10 αν και πάλι προτίμησε το CL9.

Κατά την γνώμη μου δες πόσο μπορείς να κατεβεις σε cl και πόσο μπορείς να ανεβεις στα ίδια cl. Όλα τα άλλα είναι απλάνα είχαμε να λέγαμε...

• Like 2

Το latency δεν είναι το μονο πράμα στις μνήμες. Όταν ανεβάζεις frequency το bandwidth ανεβαίνει αρκετά, ειδικά σε dual/quad channel. Γι' αυτό έκανα OC αρχικά, όχι τόσο για το latency.

Απ' ότι διάβασα όμως μπορείς με απλά μαθηματικά να δεις άμα κερδίζεις ή χάνεις στο latency: (latency/frequency)x1000.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση: (9/1600)x1000 = 5.625ns

Ενώ (11/2133)x1000 = 5.157ns

Για 1866: (10/1866)x1000 = 5.359ns

Ναι βρε οτι πεις ;) 

Παιξε τωρα με το 11αρι και 2Τ και ασε εμας που δεν ξερουμε τιποτα να λεμε τα δικα μας.

Το latency δεν είναι το μονο πράμα στις μνήμες. Όταν ανεβάζεις frequency το bandwidth ανεβαίνει αρκετά, ειδικά σε dual/quad channel. Γι' αυτό έκανα OC αρχικά, όχι τόσο για το latency.

Απ' ότι διάβασα όμως μπορείς με απλά μαθηματικά να δεις άμα κερδίζεις ή χάνεις στο latency: (latency/frequency)x1000.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση: (9/1600)x1000 = 5.625ns

Ενώ (11/2133)x1000 = 5.157ns

Για 1866: (10/1866)x1000 = 5.359ns

Ασχετο αλλα μιας και δεν μπορω να μην το αναφερω μιας και το πηγες και σε απλα μαθηματικα το θεμα ο τυπος σου ειναι λαθος. 

Το σωστο ειναι tCAS in Nano seconds=(CAS*2000)/Memory Frequency και αυτο ειναι για να μπορεις να υπολογισεις την τιμη εαν στο BIOS εχει μερικες ρυθμισεις σε ns με μερικες σε clock cycles.

Και τελος για να μην το κουραζω ΔΕΝ ειπα καλυτερα 1600CL9 ειπα ανεβα αλλα μεινε στα ιδια timings, εαν διαβασες κατι αλλο θα θεωρησω οτι κανεις επιλεκτικη αναγνωση  :-D

• Thanks 1

Καταρχήν , οι μνήμες σου δέν ανήκουν στις αγαπημένες των overclockers.

1) Ξεκινάς με ένα μείον.

Τα διαφορετικά version μνημών (διαφορετικά ram chips).

2)Βασικό

Σε τί σύστημα παίζουν αυτές οι μνήμες ?

3)Καλή η θεωρία με τους τύπους , αλλά πάμε στην πράξη.

Μετράς mem bandwidth με Aida64 (κρατάς το μέσο όρο των runs)

Τρέχεις superpi32M για να δείς άν το high bandwidth , έχει και αποτέλεσμα στους χρόνους του bench.

Αυτά από μένα , καλή συνέχεια στις δοκιμές σου.

• Like 2

Να σημειώσω πως το OC δεν το θέλω για benchmarking αλλα 24/7 use και ο μονο λόγος που ακουμπάω τις μνήμες είναι διότι τα games τον τελευταίο χρόνο βλέπουν μεγάλη βελτίωση στα min frames με υψηλότερο frequency/bandwidth.

Το σύστημα είναι αυτό:

capturemvbim.png

AIDA64 μου έβγαλε αυτά:

Mem Read 30k mb/s

Mem Write 32.5k mb/s

Mem Copy 29k mb/s

Mem Latency 59ns

SuperPI32M

capturesfxgz.png

^ Με τον 3570k στα 4.2 για 24/7 με χαμηλή τάση.

Σε stock 9-9-9-24 2T 1600mhz AIDA64:

Mem Read 22.8k mb/s

Mem Write 24.6k mb/s

Mem Copy 22.7k mb/s

Mem Latency 64ns

ok

Το νούμερο του superpi32M αυτό καθ'αυτό δέν μας πολυνοιάζει.

Το χρησιμοποιούμε σαν βάση , ώστε να βλέπουμε άν δουλεύουν οι μνήμες μας πρός το καλύτερο,όσο πέφτει ο χρόνος (με ίδια ταχύτητα cpu).

Αλλά , το βασικό κομμάτι αυτού του bench (στη δική σου περίπτωση) είναι ότι , το επιτυχημένο run μας δείχνει 95%+ δείκτη σταθερότητας των μνημών.

Θα πρέπει να ψαχτείς μόνος σου.

Για μένα μείνε στα 2133 και προσπάθησε να σφίξεις τα βασικά timings , όπως επίσης το trfc και το 1Τ

Μείνε μέχρι 1,65 volt στις μνήμες για 24/7

• Like 1

Δεν με βλέπω να το ζαλίζω άλλο μιας και σε πιο χαμηλά timing τρώει blue screen. Έχω και 4 dimms με διαφορετικά modules και μπορεί να υπάρχουν 1002 λόγοι που τρώει σκάλωμα. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τις επιδόσεις στα 2133 ακόμα και με τα "αργά" timing. Ευχαριστώ πολύ για το SuperPi όμως, πολύ καλο εργαλείο για quick & dirty stability testing!

Έτσι σαν αναφορά, στο aida64 έχω...

Mem Read 29.8k mb/s
Mem Write 32.3k mb/s
Mem Copy 29k mb/s
Mem Latency 61ns

...με μαμά 2133 corsair vengeance και 11-11-11-30 1,5v 2T, με μαμά 2133 ξανά λέω για να είναι σταθερές δουλέυουν εκεί, σε AsRock extreme 4 & i5 3570k.
  • Like 1

Ξανά έτρεξα καμια 10 φορες το AIDA64 και μου βγάζει και εμενα αυτά:

29.8k read

32.5k write

29k copy

57.5ns latency

Μου φαίνεται θα τις αφήσω έτσι μιας και δεν μιλάμε και για κανένα εξαιρετικό OC κομμάτι και έχω μνήμες από Hynix και Nanya και δεν θέλω να είμαι οριακά stable.

Ξανά έτρεξα καμια 10 φορες το AIDA64 και μου βγάζει και εμενα αυτά:

29.8k read
32.5k write
29k copy
57.5ns latency

Μου φαίνεται θα τις αφήσω έτσι μιας και δεν μιλάμε και για κανένα εξαιρετικό OC κομμάτι και έχω μνήμες από Hynix και Nanya και δεν θέλω να είμαι οριακά stable.

Ναι ρε'συ, εδώ και τον επεξεργαστή που σηκώνω καμιά φορά έτσι για πειραματισμό δεν βλέπω καμιά διαφορά σε fps στα παιχνίδια, γι'αυτό και τον έχω με μαμά ψήκτρα σε μαμά συχνότητες, με την μνήμη ειδικά μην περιμένεις να δεις τίποτα στην πραγματική ζωή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...