Προς το περιεχόμενο

Κανά δυο απορίες σε Linux Mint 17.3


cronos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις πριν από λίγο έκανα εγκατάσταση το Mint 17.3 στον νέο μου Samsung EVO 850. Σέταρα κάμποσες εφαρμογές πολύ εύκολα, Ταλαιπωρήθηκα λίγο με τα παιχνίδια της Blizzard (Warcraft, Starcraft, Hearthstone), αλλά πλέον τρέχουν άψογα, και έχω κανά δυο απορίες. 

 

Η πρώτη αφορά τον εξωτερικό σκληρό WD. Ενώ στα windows με την επιλογή safely remove έκλεινε τελείως ο σκληρός, στο linux η επιλογή unmount δυστυχώς δε του κάνει shut down. Επίσης ο συγκεκριμένος σκληρός έχει και κουμπί shut down το οποίο ενώ δούλευε κανονικά στα windows, στο linux πλέον δεν λειτουργεί. Τί κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση? Πώς του κάνω proper shut down χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να του βγάζω το καλώδιο?

 

Η πρώτη απορία δημιούργησε μια δεύτερη, η οποία αφορά τον WD My Passport, στον οποίο του έχω βάλει password. Πώς θα ξεκλειδώνεται κάθε φορά ο σκληρός από τη στιγμή που δεν μπορεί να τρέξει το προγραμματάκι της WD?

Τέλος πώς σετάρω επιτέλους αυτό το Conky? Δε θέλω κανά παλαβό desktop, θέλω απλά να μου δίνει κάποιες πληροφορίες για το σύστημα, όπως CPU usage, memory usage, θερμοκρασίες σκληρών και κάρτας γραφικών, και ένα weather widget. 

 

Ευχαριστώ. 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το conky, απλα βρες ενα ετοιμο που να σου αρεσει και τροποποιησε το ωστε να ταιριαζει στο δικο σου συστημα.

Για το θεμα με το κλειδωμα, αν οντως ειναι εκτελεσιμο για windows που τρεχει μεσω του autorun.inf που υπαρχει στο σκληρο, δεν μπορεις να κανεις κατι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφου κανεις eject/unmount κανονικα, τοτε δεν εχεις προβλημα, και ας μην σβυνει εντελως ο δισκος. 

 

Για τον δισκο με το password, γνωμη μου..  αδειασε καπου προσωρινα τα περιεχομενα του, φορμαρισε τον σε ext2 και κρυπτογραφησε τον ετσι ωστε να εχεις κατι πολυ πιο ασφαλες. Ετσι θα ανοιγει μονο μεσα απο το συστημα σου με δικο σου password και θα ειναι και κρυπτογραφημενος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μην τον κανεις  ext2!!!

θα βλαστημησεις σε περιπτωσηπου θες να τον συνδεσεις σε windows.

υπαρχουν προγραμματα που θα το βλεπουν τα παραθυρα αλλα δεν κανουν καλη δουλεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν παίζει να κάνω φορματ σε ένα σκληρό που μόλις αγόρασα, και μόλις τον γέμισα, και φυσικά δεν έχω πού αλλού να του κάνω προσωρινά back up. Απλά δεν πρόκειται να ξεφορτωθώ τελείως τα windows, όπως σχεδίαζα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αν έχεις έναν σκληρό και δεν μπορείς να τον κάνεις backup τότε ελπίζω τα δεδομένα που έχεις αποθηκεύσει εκεί μέσα να είναι ελάχιστης σημασίας. Ο δικός μου εξωτερικός σκληρός WD My Passport ένα πρωί τα έφτυσε και έχασα ό,τι είχα εκεί μέσα. Αντικαταστάθηκε εντός εγγύησης αλλά αν δεν είχα κάνει backup τα δεδομένα μου σε άλλο δίσκο θα τα είχα χάσει.
 
Για το conky:
καλύτερα άνοιξε νέο θέμα αλλά ακόμα καλύτερα ψάξε με τη βοήθεια μηχανής αναζήτησης και θα βρεις κάποιο που να σου ταιριάζει. Αν δεν βγάζεις άκρη τότε ξαναρώτα, στην αρχή είναι λίγο μπέρδεμα και φαίνεται κάπως περίεργο για κάποιον που δεν έχει ξανασχοληθεί αλλά μετά από λίγο θα δεις ότι είναι απλό και εύκολο.
 
Για τον κλειδωμένο στα windows εξωτερικό σκληρό:
Έκανα μια αναζήτηση και βρήκα αρκετές φορές να συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα. Γενικά να ξέρεις συμβαίνει συχνά στο κόσμο του Linux να έχεις μια απορία ή μια δυσκολία και να έχει ήδη ερωτηθεί (και πιθανώς απαντηθεί) από άλλους πριν από εσένα. Μια χαρακτηριστική απάντηση λοιπόν από αυτές που βρήκα είναι η ακόλουθη:

 

"Best option would be to plug drive back into Windows system, unlock drive and remove the lock. Then locate one of the (many) cross platform tools to encrypt or lock your drive so that in the future you aren't going back and forth.

It would appear as though the WD Smartware software requires quite a bit of .NET, yet I am unsure as to whether or not wine + mono would allow you to unlock the drive. Seems like way too much trouble if you can simply plug it back into Windows and remove the lock."
 
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/western-digital-passport-in-linux-4175543459/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω την εντύπωση πως τo MATE 17.3 δεν έχει by default όλα τα τελευταία προγράμματα.

πχ. το gimp είναι παλαιότερη έκδοση. Γιατί άραγε;

 

Να τα αλλάξουμε ή θα αρχίσουμε να προκαλούμε προβλήματα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...