Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως θα κάνω δώσω προτεραιότητα, π.χ. στο voip, για να φύγει γρηγορότερα το πακέτο ή τουλάχιστον να φύγει το ερώτημα προς το ESPN και να μην μπουκώσει η έξοδος της γραμμής μου, πριν φθάσει καν στον πάροχο;

Α γειά σου!  Αυτό θέλω κι εγώ.

jkoukos ξερεις τον τρόπο?

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Προφανός δεν καταλαβαίνεις την διαφορά - νοήμα μεταξύ των μηχανισμών μιας και η αντιμετώπισή των διαφορετικών τύπων κίνησης τους είναι η ίδια επαναλαμβάνω, επομένως και το όποιο πλεονέκτημα δεν έχει και τόσο πολύ σημασία ως πρός το ποιό θα περάσει πρώτο και ποιό δεύτερο. Ο μαγικός τρόπος που προτείνω είναι βάση των δυνατοτήτων QoS του CPE να διαχώριστεί το traffic pattern και να δωθεί απλά ένα bandwith-limit με shapping.

Δημοσ.

Άρα που καταλήγουμε;

Έχει ή δεν έχει νόημα το QoS στο να φύγουν από το CPE κάποια πακέτα με την δικιά μας προτεραιότητα και όχι με τι θέλει (αν θέλει) το CPE, για να φθάσουν στον πάροχο και να κάνει αυτός τα "μαγικά" του;

Δημοσ.

Η προτεραιότητα των διαφορετικών τύπων κίνησης για άλλη μια φορά να επαναλάβω, κατά την άποψη μου σε ένα τέτοιο σενάριο βρίσκω πως δεν έχει νόημα/πρακτική εφαρμόγή ουσίας. Ούτε κάν στο ATM δεν έχει τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να κερδίσει κάτι ούτε πουθενά άλλου "παραπάνω".

To traffic ενός συνδρομητή γίνετε πάντα override απο έναν πάροχο (και ως προς το QoS) όπου και εφαρμόζεται η εκάστοτε πολιτική/προφίλ.

Δημοσ.

Έχεις κολλήσει με τον πάροχο και τι κανόνες εφαρμόζει.

Ας πούμε ότι δίνει προτεραιότητα στο δικό του voip ή/και το IPTV και ότι άλλο φθάνει από τον δικό μας router, προωθεί τα πακέτα με την ίδια σειρά που τα λαμβάνει.

Αν λοιπόν επέμβω στην σειρά που φεύγουν από τον δικό μου router, τα πακέτα και ο πάροχος δεν βρει δικιά του υπηρεσία σε αυτά, θα αλλάξει την σειρά που θα τα προωθήσει ή όχι;

Έχει λοιπόν νόημα ή δεν έχει το QoS στο upload του δικού μου router;

Και να πεις ότι δεν το ανέφερα, για τις ADSL συνδέσεις με το μικρό upload που μπορεί να μπουκώσει πανεύκολα και να δημιουργήσει πρόβλημα στο voip.

Καταλαβαίνω τι λες, αλλά αν ίσχυε αυτό που έγραψες προηγούμενα, δεν θα υπήρχαν καθόλου κανόνες QoS από καμιά εταιρεία με υλοποίηση hardware ή software λύσης στα CPE.

Δημοσ.

"Αν λοιπόν επέμβω στην σειρά που φεύγουν από τον δικό μου router, τα πακέτα και ο πάροχος δεν βρει δικιά του υπηρεσία σε αυτά, θα αλλάξει την σειρά που θα τα προωθήσει ή όχι;"

Σαν απλός συνδρομητής (xDSL internet user) η κινήση ενός συνδρομητή γίνετε override και εφαρμόζετε το σχετικό προφίλ υπηρεσίας (σε ότιδήποτε περιλαμβάνει η σχετική υποδομή του παρόχου). Αν συνεπώς υπάρχει πρόβλημα φυσικά και μπορεί να "γειώσει" την κίνηση ενός συνδρομητή έναντι άλλων υπηρεσιών που δίνει.

"Έχει λοιπόν νόημα ή δεν έχει το QoS στο upload του δικού μου router;"

Στο ξαναλέω γιατί δεν το έχεις καταλάβει το θέμα QoS μηχανισμοί και πού εφαρμόζονται, queueuing/congestion avoidance σαν απλός συνδρομητής δεν προσφέρει ουσιαστική διαφορά για να το υλοποιήσεις. Δεν έχει κανένα expectation/διασφάλιση απ την στιγμή που δεν έχεις κανέναν έλεχγο στην διαδρομή του IP πακέτου. Λέω πάλι, χρησιμοποίησε shapping/policing (πρός όποια κατευθυνση θες). Αν θές να μάθεις περισσότερα περί QoS και των μηχανισμών του θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματία πρός Google για να δείς ποιοί είναι και πως χρησιμοποιούνται ή αν έχεις επαφή με κόσμο που να έργάζετε έχει επαφή σε κάποιον πάροχο να κάνεις μια κουβέντα.

"Καταλαβαίνω τι λες, αλλά αν ίσχυε αυτό που έγραψες προηγούμενα, δεν θα υπήρχαν καθόλου κανόνες QoS από καμιά εταιρεία με υλοποίηση hardware ή software λύσης στα CPE."

Κοίτα, μιά χαρά γυρίζω το CPE εδω στο σπίτι σε bridge mode και τερματίζω το PPPoE στο linux PC μου. Φτιάχνω και 5-10 rules με tc commands, για να μαρκάρω την κίνηση σε διάφορα classes, δίνω και bandwidth στην κάθε class, φτιάχνω και τα σχετικά iptables rules κλπ κλπ (ότι κάνουν και linux based πχ λειτουργικά για CPE) και ξεκινάω μετά να στέλνω κίνηση... Τι θα γίνει νομίζεις, θα "ακούσει" ο πάροχος την πολιτική μου ή θα εφαρμόσει την δική του στην κίνηση (οποιαδήποτε) που του στέλνω ? Θα έχει διαφορά πιστέυεις να κάνω κάποιο traffic prioritization  και αν ναί κατά την άποψή σου (βάση αυτών που ισχυρίζεσαι δλδ, πως θα το μετρήσεις - αποδείξεις). Ο πάροχος δεν σου δίνει κανένα SLA για την απλή υπηρεσία (broadband internet traffic). Άν είσουν corporate να πω πως το θέμα αλλάζει. Αλλά τώρα να περιμένεις πως θα δεις διαφορά με traffic prioritization στέλνοντας διαφορετικά είδη κίνησης στα οποία φτάχνεις με όποια πολιτική θές εσύ και να περιμένεις αυτό να το δεχτεί αυτός που σου δίνει την υπήρεσία είναι ολίγον τι άκυρο.

Δημοσ.

Μου δίνει ο διευθυντής 2 φακέλους να τους παραδώσω με διαφορά ώρας στα ΕΛΤΑ.

Μπορώ να το κάνω; Έχω τέτοια δυνατότητα, ώστε να φύγουν διαφορετικές στιγμές και με προτεραιότητα οι 2 φάκελοι;

Το αν τα ΕΛΤΑ τα στείλουν με την ίδια σειρά, μαζί ή ανάποδα είναι παντελώς άσχετο.

Το ερώτημα είναι μπορώ εγώ να το κάνω όταν φεύγουν από την εταιρεία; Το γιατί, είναι θέμα του διευθυντή.

Και για να το κλείσω το θέμα, ναι, αν εγώ στείλω τα πακέτα με προτεραιότητα μέσω QoS, είναι σχεδόν βέβαιο (ή μάλλον υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα) ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες και από τον πάροχο θα φύγουν με την ίδια σειρά.

Δημοσ.

Καλή τύχη τότε αν αυτή είναι η ουσία για την οποία η απόψή σου είναι.... εγω την έκανα την δουλειά μου, απο εκεί και μετά  κάνε τον σταυρό σου και ...όποιος προλάβει το Κύριον είδε κλπ κλπ...

Δημοσ.

δηλαδή αν εγώ έχω 100kb bandwidth δεν μπορώ να πω στο router μου "φιλαράκι αν ταυτόχρονα μιλάω Skype αλλά κάνω και upload ένα αρχείο και ΔΕΝ φτάνει τα 100kb τότε προτίμησε να χωρεσεις τα πακέτα του Skype" τι σχέση έχει ο παροχος με το τι επιλέγω εγώ στο δικτύου μου να στείλω προς τα έξω;;

Δημοσ.

Αδιάφορο - ανούσιο να περάσεις κάτι απο ένα σημείο κάποια microseconds νωρίτερα σε σχέση με κάτι άλλο απο την στιγμή που έχει ακόμα αρκετό δρόμο να φτάσει εκεί που έιναι να φτάσει χωρίς να έχεις καμία δυνατότητα ελέγχου στην διαδρομή και τον τροπό μεταφοράς τους. Άν πιστεύεις ότι έχει νόημα και ουσία δεν σε εμποδίζει κανείς απ' το να το υλοποιήσεις.

Δημοσ.

Αδιάφορο - ανούσιο να περάσεις κάτι απο ένα σημείο κάποια microseconds νωρίτερα σε σχέση με κάτι άλλο απο την στιγμή που έχει ακόμα αρκετό δρόμο να φτάσει εκεί που έιναι να φτάσει χωρίς να έχεις καμία δυνατότητα ελέγχου στην διαδρομή και τον τροπό μεταφοράς τους. Άν πιστεύεις ότι έχει νόημα και ουσία δεν σε εμποδίζει κανείς απ' το να το υλοποιήσεις.

Μα γιατί αδιάφορο;; αφού η "πόρτα" που έχω προς τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη και χωράει έναν άνθρωπο. δηλαδή δεν μπορώ να επιλέξω αν αυτό θα είναι παιδί ή παππούς; αφού ξέρω ότι αν πάνε μαζί παιδί(voip) και παππούς(torrent) θα σφηνώσουν στην πόρτα. άρα επιλέγω να φύγουν πρώτα τα παιδιά και όταν η πόρτα μου έχει κενό τότε να περνάνε και οι παππούδες.

και με αυτά που λες πάλι εδώ καταλήγουμε . τι να τα κάνει τα συστήματα προτεραίοτητας του ο παροχος αν σε αυτόν φτάσουν αλλιώς τα πακέτα. δηλαδή έστω ότι έχει και Priority τα voip. αν εγώ του στέλνω μόνο torrent δεν θα τα δεχτεί τα πακέτα μου;

Δημοσ.

Ότι και να του στείλεις (πάροχος) θα καθορίσει αυτός την προτεραιότητα τους όπως και το πως θα τα χειριστεί/δρομολογήσει τα δεδομένα σου. Άντε και έστειλες το δικό σου VoIP πακέτο πρώτο (και μαρκαρισμένο αν θές ως DSCP EF) και το torrent traffic δεύτερο μετά από λίγα microseconds. Για το τι θα γίνει απο εκεί και πέρα μέχρι να φτάσει το VoIP πακέτο και το torrent πακέτο αντίστοιχα στον προορισμό τους δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι έτσι όπως τα έστειλες έτσι θα προωθηθουν και θα φτάσουν στον προορισμό τους και φυσικά δεν ορίζεις εσύ το πως θα γίνει αυτό. Αν υπάρξει επομένος πχ κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί QoS στον πάροχο, φυσικά είτε του στείλεις αυτό που λές εσύ VoIP και torrent είναι πιθανόν να έχει και delay ή και drop για εξυπηρετηθεί και άλλο (πχ η Video υπηρεσία που δίνει ο παρόχος). Σαν απλός συνδρομητής έχεις ένα best-effort profile για όλη τα είδη κίνησης για τα οποία στέλνεις/λαμβάνεις δεδομένα και κανένα SLA, μήν λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια. Όπως έγραψα και πρίν, εφόσον πιστέυεις πως έχει νόημα κάντο κανείς δεν θα σε εμποδίσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...