bobptz Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Θέλω να δώσω προτεραιότητα στο Skype. Στην αρχή κάποιοι μου είχαν πει ότι αυτό είναι θέμα QoS Και όχι mwan3. Eγώ aντί για το απλό QoS έβαλα το SQM-QoS ( https://wiki.openwrt.org/doc/howto/sqm). Στο SQM δεν είδα κάτι που να μπορώ να ρυθμίσω σχετικό, αλλά ίσως κάνω λάθος. Μία άλλη ιδέα από τον KaraLS είναι να πιάσω το Skype port και να φτιάξω mwan3-rule που να του δίνει προτεραιότητα. ΌΜΩΣ το Skype port είναι μόνο για τις incomming connections. Για το outgoing traffic του skype τι θα κάνω? Μία "μπακάλικη" σκέψη είναι να ασχοληθώ μόνο με το incomming του skype, που φαίνεται πιο εύκολο. Το outgoing θα είχε πρόβλημα μόνο αν κάνω συγχρόνως κάποιο μεγάλο upload ή αν στέλνω mails με μεγάλα attachments. Ε, θα προσέχω να μην το κάνω (μπακαλίστικα). Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο?
bobptz Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Γιατι δε κανεις και το outgoing port δλδ? Διότι δεν ξέρω ποιο PORT χρησιμοποιεί για outgoing traffic. Αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιεί (τυχαία κάθε φορά) κάποιο port πάνω από το 1024.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 (επεξεργασμένο) Δεν βλέπω να έχει νόημα κάποιο queueing/congestion avoidance QoS setup απο το CPE σου πρός τα "έξω" (όπως και πρός τα "μέσα"... αλλά ας πούμε πως έχεις κάποιον έλεχγο και έχει κάποιο νόημα θεωριτικά σαν απλός χρήστης πρός την κατεύθυνση αυτή...) απο την στιγμή που ένας πάροχος εφαρμόζει δικές του πολιτικές QoS αντιμετωπίζοντας την όποια κίνηση των xDSL broadband συνδρομητών ως Best-Effort.... Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2015 από Επισκέπτης
rfc Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δε νομιζω οτι χρησιμοποιει random port . Για φτιαξε την 80 και 443 και δοκιμασε.
bobptz Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δε νομιζω οτι χρησιμοποιει random port . Για φτιαξε την 80 και 443 και δοκιμασε. https://support.skype.com/en/faq/FA148/which-ports-need-to-be-open-to-use-skype-for-windows-desktop To work correctly, Skype requires unrestricted outgoing TCP access to: All destination ports above 1024 (recommended)or Ports 80 and 443 Από ότι κατάλαβα προσπαθεί να δεσμέυσει το δικό του port πάνω από το 1024. Αν δε βρει τότε χρησιμοποιεί τα 80 και 443. Αυτά όμως δεν είναι γενικότερα για το http και https. Άρα και πάλι δε θα έχει προτεραιότητα το outgoing skype από το browsing. Δεν έχω να δοκιμάσω (τεστάρω) διότι αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Απλά θέλω να δωσω προτεραιότητα στο skype, σε περίπτωση που πέσει πολύ traffic. Είπα να ασχοληθώ με QoS κτλ. Δεν βλέπω να έχει νόημα κάποιο queueing/congestion avoidance QoS setup απο το CPE σου πρός τα "έξω" (όπως και πρός τα "μέσα"... αλλά ας πούμε πως έχεις κάποιον έλεχγο και έχει κάποιο νόημα θεωριτικά σαν απλός χρήστης πρός την κατεύθυνση αυτή...) απο την στιγμή που ένας πάροχος εφαρμόζει δικές του πολιτικές QoS αντιμετωπίζοντας την όποια κίνηση των xDSL broadband συνδρομητών ως Best-Effort.... Λες δηλαδή ότι δεν έχει νόημα να κάνω QoS στο δικό μου router? Γιατί εγώ αυτό κατάλαβα.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Λέω πως μηχανισμοί QoS που σχετίζονται με queueing/congestion avoidance στο CPE ενός broadband συνδρομητή δεν έχει νόημα κατά την προσωπική μου άποψη γιατί δεν έχει έλεχγο σε πολλαπλά hops έτσι ώστε να εφαρμόσει αυτή την "πολιτική". Κάλιστα μπορείς να κάνεις QoS μέσω άλλων μηχανισμών που προσφέρονται, όπως "κλασσικό" shapping/policing (με ότι κρητίρια/δυνατότητες υποστήριζονται).
bobptz Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Λέω πως μηχανισμοί QoS που σχετίζονται με queueing/congestion avoidance στο CPE Μιλάς για το"Bufferbloat"? Αυτό υποτίθεται το διορθώνει το SQM-OoS που έχω βάλει. Αυτό που θέλω να κάνω εγώ είναι να δώσω προτεραιότητα στο skype, έναντι όλου του υπόλοιπου traffic που έχω. Απλό δεν είναι ?
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 άντε πες και το έκανες και δουλεύει.... μετά τι περιμένεις δλδ... ο πάροχος να δώσει προτεραιότητα στο skype σου...?
jkoukos Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Έχει νόημα το QoS στο upload, ειδικά αν μιλάμε για τις ADSL συνδέσεις. Το voip ναι μεν χρησιμοποιεί ελάχιστο bandwidth αλλά θέλει προτεραιότητα στα διακινούμενα πακέτα. Αν τρέχει ένα torrent και ανεβάζει πράγμα, μια χαρά μπορεί να πνίξει το voip, πριν καν φύγει προς τα έξω, άσχετα τι ρυθμίσεις έχει ο πάροχος. Επίσης το voip δεν συμπαθεί καθόλου το load balancing και για να μην υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία, ορίζουμε μία μόνο WAN για χρήση. Στο Skype μπορείς μέσα στην εφαρμογή του να ορίσεις ποια συγκεκριμένη διεύθυνση θα χρησιμοποιεί. Αν δεν βρει καμία, προσπαθεί σε κάποια πάνω από την 1024 και να κι εκεί δεν βρει, τότε παίζει στην 80 ή/και στην 443, που πάντα είναι ανοικτές.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Έχει νόημα το QoS στο upload, ειδικά αν μιλάμε για τις ADSL συνδέσεις. Το voip ναι μεν χρησιμοποιεί ελάχιστο bandwidth αλλά θέλει προτεραιότητα στα διακινούμενα πακέτα. Αν τρέχει ένα torrent και ανεβάζει πράγμα, μια χαρά μπορεί να πνίξει το voip, πριν καν φύγει προς τα έξω, άσχετα τι ρυθμίσεις έχει ο πάροχος. Επίσης το voip δεν συμπαθεί καθόλου το load balancing και για να μην υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία, ορίζουμε μία μόνο WAN για χρήση. Στο Skype μπορείς μέσα στην εφαρμογή του να ορίσεις ποια συγκεκριμένη διεύθυνση θα χρησιμοποιεί. Αν δεν βρει καμία, προσπαθεί σε κάποια πάνω από την 1024 και να κι εκεί δεν βρει, τότε παίζει στην 80 ή/και στην 443, που πάντα είναι ανοικτές. Ότι κίνηση φτάνει στον πάροχο απο και πρός έναν συνδρομητή αντιμετωπίζεται ισάξια και ώς χαμηλότερης προτεραιότητας απο ότιδήποτε άλλο (Best-effort -- any interntet traffic and over the top services). Αν ο συνδρομήτης έχει VoIP που παρέχετε απο τον πάροχο, τότε η κίνηση του VoIP μαρκάρετε και λαμβάνει προτεραιότητα έτσι ώστε σε περίπτωση συμφώρησης να έχει καλύτερη μεταχείρηση απο άλλα ήδη κίνησης για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργεία της. Το ίδιο και για IPTV/Video υπηρεσία/κίνηση που δίνει ένας πάροχος. Αυτά όμως τα καθορίζει/ρυθμιζει ένας πάροχος (CPE/δικτυακή υποδομή του) και του και είναι παντελώς αδιάφορο το τί πολιτική QoS κάνει ο κάθε συνδρομητής. Θα δεί το ίδιο και το skype και το internet browsing και το youtube και το torrent traffic με λίγα λόγια και θα εφαρμόσει την ίδια πολιτκή σε αυτά. Συνεπώς δεν έχει νόημα να βάλεις σε κάτι προτεραιότητα στο οποίο δεν έχεις έλεγχεις.
jkoukos Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Αυτό που λέω είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο πάροχος, ούτε και η voip υπηρεσία που παρέχει. Skype ή ένα τρίτος πάροχος voip ή ένα Asterisk PBX, δεν είναι τέτοιες και κανονικά δεν ελέγχονται από τον πάροχο. Αν έχεις ρυθμίσεις QoS στον router, απενεργοποίησέ τες. Βάλε να ανεβάζεις χωρίς περιορισμό torrent και δοκίμασε να μιλήσεις με voip. Πάπαλα, μην σου πως ότι θα έχεις θέμα και με το απλό browsing.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Την διαφορά QoS μηχανισμών queueing/congestion avoidance και shapping/policing την καταλαβαίνεις ? Eπιπλέον η κίνηση για την οποία αναφέρεσε "Skype ή ένα τρίτος πάροχος voip ή ένα Asterisk PBX, δεν είναι τέτοιες και κανονικά δεν ελέγχονται από τον πάροχο", πως νομίζεις ότι αντιμετωπίζεται απο τον πάροχο...(over the top services...) ? Είπα για QoS μηχανισμούς που έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις παραπάνω κατά την άποψη μου.
bobptz Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Επίσης το voip δεν συμπαθεί καθόλου το load balancing και για να μην υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία, ορίζουμε μία μόνο WAN για χρήση. Αυτό πως το κάνεις? Δε πρέπει πρώτα να μπορείς να ξεχωρίσεις τα πακέτα που αφορούνε το skype? Στο Skype μπορείς μέσα στην εφαρμογή του να ορίσεις ποια συγκεκριμένη διεύθυνση θα χρησιμοποιεί. Αν δεν βρει καμία, προσπαθεί σε κάποια πάνω από την 1024 και να κι εκεί δεν βρει, τότε παίζει στην 80 ή/και στην 443, που πάντα είναι ανοικτές. Έχω βρει για το INCOMING. Μπορείς να μου δείξεις που είναι το port για το OUTGOING? Και τότε θα μπορέσω άνετα να κάνω mwan3 rule.
jkoukos Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Προφανώς δεν διαβάζεις τι γράφει ο άλλος. Αναφέρεις ότι ο πάροχος δίνει προτεραιότητα στις δικές του υπηρεσίες και στα υπόλοιπα χαμηλότερη. Διαφώνησα πουθενά; Λέω λοιπόν ότι δεν έχω voip από τον πάροχο, δεν έχω IPTV ή άλλη εξωτική υπηρεσία από αυτόν και δεν χρησιμοποιώ δικό του CPE. Θέλω όταν ο πατέρας μου ανεβάζει αβέρτα torrent και η μάνα μου stremάρει βίντεο πως φτιάχνεται το παστίτσιο, να μπορώ ο κακόμοιρος να διαβάσω ένα αθλητικό site ή να επικοινωνήσω στο Skype με τον αδελφό μου που έκανε κοπάνα, απρόσκοπτα. Διαφώτισέ με λοιπόν με ποιον μαγικό τρόπο θα το πετύχω αυτό; Πως θα κάνω δώσω προτεραιότητα, π.χ. στο voip, για να φύγει γρηγορότερα το πακέτο ή τουλάχιστον να φύγει το ερώτημα προς το ESPN και να μην μπουκώσει η έξοδος της γραμμής μου, πριν φθάσει καν στον πάροχο; 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα