Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Juarez? Από εκεί δε περνάνε τα καρτέλ, όλοι στην αστυνομία τους λαδώνονται και εξαφανίζονται γυναίκες τα βράδια και τις βρίσκουν μετά από χρόνια σε ομαδικούς τάφους; Τι δουλειά έχει μια πολυεθνική εκεί;

Την δουλειά που έχουν όλες οι πολυεθνικές που έχουν εργοστάσια σε μέρη εκτός Ευρώπης, Βορ. Αμερικής, Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Δημοσ.

για μισο λεπτο.

γιατι καλο το δικαιο του εργαζομενου αλλα να βαλουμε λιγο τα πραγματα στη θεση τους.

ξεκαθαριζω.

δεν θεωρω τους συγκεκριμενους εργαζομενους, η τον μεσο Μεξικανο εργαζομενο "τυχερο", ουτε για το μισθο ουτε για τις εργασιακες του συνθηκες. 

αλλα τα νουμερα αν τα βαλουμε κατω λενε μια αλλη ιστορια, πολυ διαφορετικη απο αυτη που το "απολυση για 0.35 ευρω" του τιτλου υπονοουν.

χωρις να το εχω ψαξει ιδιαιτερα, υπολογιζω βασιζομενος στα νουμερα που δινονται απο το ιδιο το αρθρο.

οι κατα τα αλλα ανειδικευτοι εργαζομενοι σε μια πολυεθνικη εταιρια λοιπον ζητησαν αυξηση απο 114 στα 120 pesos, δηλαδη 6/114=5.3% αυξηση.

υπολογιζομενο το παραπανω ποσο ως ποσοστο του κατωτατου μισθου στη χωρα, μιλαμε για 6/70=8.6% αυξηση επι του κατωτατου μισθου

για να το φερουμε λιγο πιο κοντα στα ελληνικα δεδομενα ας κανουμε την εξης αναλογια.

κατωτατος μισθος 70pesos=600 ευρω ελλαδα

αρα τα 114pesos=977 ευρω

αρα 120 pesos=1028 ευρω

δηλαδη καποιος ο οποιος αμοιβεται με σχεδον μιαμιση φορα τον κατωτατο μισθο της χωρας του, ζητα αυξηση 5.3% χωρις η παραγωγικοτητα του η κατι αλλο να εχει αλλαξει. γιατι? μονο εγω το βλεπω αδικαιολογητο αυτο?καλα τους εκανε και τους απελυσε!

προφανως θα πρεπει να λαβουμε υποψη και αγοραστικη δυναμη, πληθωρισμο στο Μεξικο κλπ. αλλα ειπα θα το υπολογισω μονο με τα νουμερα που δινει το αρθρο. 

ειχε η αλλη 5 χρονια προυπηρεσια, και γουσταρε να κανει απεργιες για να της αυξησει το μισθο η πολυεθνικη. καλα τις εκαναν και την απελυσαν. να παει αν θελει να δουλεψει για το δημοσιο του Μεξικο, με μισθο ο οποιος θα ειναι πιθανοτατα πιο κοντα στον κατωτατο να δει τη γλυκα. 

να παει να δουλεψει για κανενα βαρωνο κοκαινης καλυτερα, αμα δε τις φτανουν εκει τα λεφτα.

ερχεται λοιπον η πολυεθνικη, σου δινει δουλεια που το ιδιο το κρατος δε θα μπορουσε να στην παρεχει, και του την λες και απο πανω.

κατι τετοιες μλκς καναμε και εμεις εδω στην ελλαδα με τα ναυπηγια κλπ κλπ, και τωρα εφτασε να ζει ο κοσμος απο τις συνταξεις των παπουδων και να λεει και ευχαριστω. καλα να παθουν!

Oύτε εγώ το έχω ψάξει ιδιαίτερα, αλλά για να είναι σωστή η ανάλυσή σου, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και παράγοντες όπως η φορολογία, ο πληθωριισμός, κ.α. Αν για παράδειγμα ο πληθωρισμός εκεί τρέχει με 200%, τότε καλώς ζητάνε αύξηση. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι στα οικονομικά μεγέθη, τότε κακώς ζητάνε.

Δημοσ.

και ενα σχολιο λιγο πιο προσωπικο στο φιλο πιο πανω που ελεγε για την κυπρο,

ρε μεγαλε, αμα εχεις δουλεψει στην κυπρο, μη γυρνας και λες "δουλεψα στο εξωτερικο".

κυπρος ειναι. ουτε μισος αιωνας ιστορια δε μας χωριζει....

για future reference, χωρα που μας δινει 10αρια συνεχεια στη eurovision, δεν ειναι ξενη χωρα.

φιλικα παντα

Στη κυπρο δουλεψα σε πολυεθνικη η οποια ω ναι εχει τις ιδιες συνθηκες παντου , και επειδη εγω δεν περιοριζομαι στο θεωρητικο του θεματος εχω φιλους που μεταναστευσανε ελεω κρισης στη γειτονικη αγγλια και γερμανια περνανε καλα αλλα απο αποψη επιπεδου ζωης πολυ διαφορετικα, και κατι αλλο κυπριος ειμαι απλα σπουδασα ελλαδα μετα αγγλια και εκανα εξωτερικο  ωστε να γνωριζω τι παιζει και να μην λεω ελαφρα την καρδια μεταναστευση. ωστοσο στο θεμα μας δεν μπορω να δικαιολογησω την μειωση εως και εξοντωση καθε δικαιωματος με προσχηματα οπως την αναπτυξη και του επιπεδου μορφωσης οταν οι ιδιες οι εταιριες προσπαθουν  να εχουν χωρες με σκλαβους και ο πλουτος συγκεντρωνεται σε ενα θεωρητικο 7.5%

Δημοσ.

Για να χαλαρωσουμε και λιγο.Δεν ειχα ασχοληθει ποτε με την Lexmark και πριν λιγο κοιταγα στο Skroutz τις τιμες,και πραγματι αυτοι που λενε οτι ακομα και η αρνητικη διαφημιση δεν παυει να ειναι διαφημιση εχουν δικαιο.

Δημοσ.

Εκεί είναι το μέλλον

98% τέρμα στην φτώχεια και 2% θα έχουν τα πάντα

Και αν μιλήσει ο φτωχός από φτωχός θα υποβιβάστει σε νεκρός καθώς θα των σουτάρουν και δεν θα έχει να φάει

Αυτό είναι και το παρόν, δυστυχώς, φίλε μου. Οι διαφορές είναι στις λεπτομέρειες.

Δημοσ.

για μισο λεπτο.

γιατι καλο το δικαιο του εργαζομενου αλλα να βαλουμε λιγο τα πραγματα στη θεση τους.

ξεκαθαριζω.

δεν θεωρω τους συγκεκριμενους εργαζομενους, η τον μεσο Μεξικανο εργαζομενο "τυχερο", ουτε για το μισθο ουτε για τις εργασιακες του συνθηκες. 

αλλα τα νουμερα αν τα βαλουμε κατω λενε μια αλλη ιστορια, πολυ διαφορετικη απο αυτη που το "απολυση για 0.35 ευρω" του τιτλου υπονοουν.

χωρις να το εχω ψαξει ιδιαιτερα, υπολογιζω βασιζομενος στα νουμερα που δινονται απο το ιδιο το αρθρο.

οι κατα τα αλλα ανειδικευτοι εργαζομενοι σε μια πολυεθνικη εταιρια λοιπον ζητησαν αυξηση απο 114 στα 120 pesos, δηλαδη 6/114=5.3% αυξηση.

υπολογιζομενο το παραπανω ποσο ως ποσοστο του κατωτατου μισθου στη χωρα, μιλαμε για 6/70=8.6% αυξηση επι του κατωτατου μισθου

για να το φερουμε λιγο πιο κοντα στα ελληνικα δεδομενα ας κανουμε την εξης αναλογια.

κατωτατος μισθος 70pesos=600 ευρω ελλαδα

αρα τα 114pesos=977 ευρω

αρα 120 pesos=1028 ευρω

δηλαδη καποιος ο οποιος αμοιβεται με σχεδον μιαμιση φορα τον κατωτατο μισθο της χωρας του, ζητα αυξηση 5.3% χωρις η παραγωγικοτητα του η κατι αλλο να εχει αλλαξει. γιατι? μονο εγω το βλεπω αδικαιολογητο αυτο?καλα τους εκανε και τους απελυσε!

προφανως θα πρεπει να λαβουμε υποψη και αγοραστικη δυναμη, πληθωρισμο στο Μεξικο κλπ. αλλα ειπα θα το υπολογισω μονο με τα νουμερα που δινει το αρθρο. 

ειχε η αλλη 5 χρονια προυπηρεσια, και γουσταρε να κανει απεργιες για να της αυξησει το μισθο η πολυεθνικη. καλα τις εκαναν και την απελυσαν. να παει αν θελει να δουλεψει για το δημοσιο του Μεξικο, με μισθο ο οποιος θα ειναι πιθανοτατα πιο κοντα στον κατωτατο να δει τη γλυκα. 

να παει να δουλεψει για κανενα βαρωνο κοκαινης καλυτερα, αμα δε τις φτανουν εκει τα λεφτα.

ερχεται λοιπον η πολυεθνικη, σου δινει δουλεια που το ιδιο το κρατος δε θα μπορουσε να στην παρεχει, και του την λες και απο πανω.

κατι τετοιες μλκς καναμε και εμεις εδω στην ελλαδα με τα ναυπηγια κλπ κλπ, και τωρα εφτασε να ζει ο κοσμος απο τις συνταξεις των παπουδων και να λεει και ευχαριστω. καλα να παθουν!

Άχου μωρέ, τι καλές αυτές οι πολυεθνικές...

• Like 1
Δημοσ.

Oi μεγαλοψυχοι εδω μεσα που θα πεταξουν τα προιοντα της συγκεκριμενης εταιριας ας πεταξουν μαζι και τα adidas nike κτλπ ....

Οσο για την απολυση ηταν δικαιη απο την στιγμη που κανανε απεργια.Οσο μαι να πουλαει τις λαικιστες εδω μεσα ...

Δίκαιη απόλυση επειδή κάνανε απεργία, ε κύριε εργοστασιάρχα;

• Like 2
Δημοσ.

Πω πω μου έπεσαν τα μαλλιά με αυτά που διαβάζω.

Προσόντα, ειδίκευση, ποιότητες κατασκευής, προσφορά-ζήτηση, κομμουνιστική(!!!!) κίνα, "εξτρεμιστικά"-ακραία συνδικάτα (!) και τόσα άλλα.

Και όλα αυτά τα είπαν αυτοί που δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από εργοστάσιο. Κατάντια το λέω εγώ αυτό, αν όχι θράσος και παρτακισμός/εγωισμός.

Σοβαρά τώρα;;;;;;;;;;;;;;;;

Τέλος πάντων η εικόνα που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι η καθημερινότητα σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και είναι νόμος ότι όπου υπάρχει ΕΟΖ υπάρχουν όλα τα παραπάνω.

Έχουν περιγραφεί ομορφότατα σε πολλά βιβλία πως άρχισε κλπ(π.χ No Logo) και αν κάποιος θέλει πράγματι να μάθει μπορεί πολύ εύκολα.

Για να μην το πάμε πολύ μακριά.

7 μέρες την εβδομάδα, 12ωρο εργασία - μπλοκάκια για να μην μπορεί να κάνει κάτι η επιθεώρηση εργασίας λειτουργούν διάφορα εργοστάσια στην Ελλάδα. Μισθοί ανέκδοτο για τα συγκεκριμένα ωράρια.

Και όποιος πει για μόρφωση*, εκπαίδευση*, προσόντα κλπ επειδή προσωπικά ξέρω πολλά από αυτά τα άτομα, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το μορφωτικό τους επίπεδο είναι υψηλότατο. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κανένα Γερμανό, από κανένα Αμερικανό, από κανένα Ιαπωνέζο.

Δυστυχώς από πλευράς κοινωνικών-εργατικών δικαιωμάτων πάμε κατά διαόλου στο όνομα του "κέρδους", της "παραγωγικότητας", της "προσφοράς-ζήτησης", του "συμφέροντος" και όποια άλλη όμορφη λεξούλα βρουν. Αν μη τι άλλο αν τις τελευταίες δεκαετίες είμαστε δημιουργικοί σε κάτι είναι να δημιουργούμε τέτοιες λέξεις. Που αλλιώς ακούγεται στο αυτί και όταν στην περιγράφει κάποιος ακούγεται ευχάριστο-λογικό αλλά τελικά αλλιώς είναι στην πράξη.

Η περίοδος που οι εργάτες κέρδισαν καλύτερες συνθήκες εργασίας δεν είναι πολύ μακριά. Οπότε κάλλιστα αυτές οι καλές συνθήκες μπορεί να αποτελέσουν ένα ωραίο παραθυράκι. Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Προφανέστατα ότι δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Εκτός και αν αντιδράσουν αυτοί που πρέπει..

Έτσι έχουν τα πράγματα.

Υ.Γ. Συνήθως οι περισσότερες πολυεθνικές έχουν πολλών ταχυτήτων υπαλλήλους. π.χ σε μία χώρα τον Χ υπάλληλο μπορεί να τον πληρώνει καλά (για τα δεδομένα της χώρας) και σε μία άλλη χώρα μπορεί να τον πληρώνει κακά (για τα δεδομένα της χώρας) παρόλο που κάνει παραπλήσια δουλειά. Ποια η διαφορά; Απλά στην μία μπορεί να το κάνει, στην άλλη δεν μπορεί.

Οπότε ναι πράγματι μπορεί να έχουμε γνωστούς που να πληρώνονται καλά και να έχουν καλούτσικες συνθήκες εργασίας(υπάρχει και η κατηγορία που πληρώνονται καλά και οι συνθήκες εργασίας είναι γτπ αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Αλλά η ίδια εταρεία μερικές χώρες παρακάτω είναι πιθανό να συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά.

Υ.Γ.2 Τραβάτε να δουλέψετε εσείς με 2 ευρώ τη μέρα.

Υ.Γ.3 * Λες και είναι επιλογή τους. Πρώτα ιδιωτικοποιούμε τα πάντα και υποβαθμίζουμε τη δημόσια παιδεία, υγεία, μόρφωση/εκπαίδευση και μετά λέμε ότι είναι χαμηλού μορφωτικούς επιπέδου αυτοί οι άνθρωποι οπότε καλά τους κάνουν!! Fuck logic.

Με πρόλαβες. Ένα μεγάλο like από εμένα.

Δημοσ.

νομιζω οτι εδω μεσα διαβασα σε ενα προηγουμενο ποστ οτι η εταιρεια ειχε μειωση εσοδων απο περσυ και ειχε αναγγειλει απολυσεις!

μουφα λοιπον η αυξηση και το συνδικατο..καποιος τους εβαλε στο λουκι!!!

Δημοσ.

από την στιγμή που έχουμε τρομερό υπερπληθυσμό... έτσι καταντάει το πράγμα.....

η να προσέχουν να μην γεννάνε σαν κουνέλια η τέτοια ζωή θα έχουν καθώς εταιρίες θα έχουν αντί για 4 5 επιλογές... 4000 5000

ενώ εμεις που εχουμε υπογεννητικοτητα ζουμε στα πούπουλα !! Και καπως ετσι με τετοια μυαλα φτασαμε σαυτο το σημειο !!!

Δημοσ.

Μολις θα βγαλει τον εκτυπωτη προσφορα θα δω υς εδω μεσα που ενω τωρα γραφουν αλλα πως θα τρεξουν.δικαιωμα τους βεβαια αλλα καλο ειναι καποια πραγματα να αποκαλυπτονται για ετσι οπως παει το πραγμα και εμεις μεξικο υα γινουμε

Δεν κανω πολιτικη απλα καποια πραγματα εχουν ξεφυγει στον τομεα της εργασιας και στην ελλαδα πλεον

Δημοσ.

Απλά γελάω με τον μέσω Έλληνα (όπως είμαι φυσικά και εγώ).Το θέμα σας και η διαφωνία σας είναι η απόλυση εργαζομένων μεγάλο εταιρίας Μεξικού ζητώντας αύξηση μισθού σε κράτος δίχως συνδικάτα..Δεν κοιτάτε το δικό μας χάλι που μεγάλο εταιρίες έχουν πατήσει πάνω στην κρίση και έχουν καταστρέψει κόσμο με μισθούς Ουγκάντας και επίπεδο ζωής 0..Ανακάλυψε ο Μεξικανός το συνδικάτο, οτι ειχε η Ελλαδα και τώρα καταστράφηκε (αύξηση μισθών - απεργίες απεριόριστου χρόνου και η κλασική καραμέλα συνθήκες εργασίας που ο κύριος θυμήθηκε μετά απο 5 έτη τα γάντια)..Πάμε καλά, με σύνθημα στο Μεξικο:Συνδικάτο στο Μεξικό και στο εργοστάσιο ΝΟ..Λίγες εταιρίες στην Ελλάδα στάθηκαν παντελονάτα( π.χ γνωστή καπνό βιομηχανία με αύξηση μισθών εντός της κρισης).Αυτά είναι παντού γιαυτό κοιτάξτε τα δικά μας χάλια και όσοι δουλεύουν, δουλέψτε και προσφέρετε..Φτάσαμε να δουλεύουμε για χόμπι.

Οι μονοι που ξερω να δινουν μισθους ουγκαντας ειναι ελληνικες επιχειρησεις. 2 πολυεθνικες εχω αλλαξει και στην πρωτη χωρις καν πτυχιο, και βασικο δεν εχω παρει ποτε.

• Like 1
Δημοσ.

Καλα εκανε . Αμα ηθελαν ας βρισκανε αλλου δουλεια .

Τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων τις κοιτάς?Των φαρμάκων?

• Like 4
Δημοσ.

η πλακα ειναι οτι μια τετοια ειδηση για την βορεια κορεα η το ουζμπεκισταν δεν θα μας εκανε εντυπωση αλλα το μεξικο νομιζετε οτι ειναι κράτος με τα όλα του και αυτο ηταν πολύ χοντρο.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...