Προς το περιεχόμενο

Star Wars: The Force Awakens (spoilers thread)

KilliK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@KilliK :

Παραπάνω μίλησα υποκειμενικά και είπα την προσωπική μου άποψη. Δεν έκρινα την ταινία αντικειμενικά, αυτό είναι αρμοδιότητα των κριτικών [..]

"αρμοδιοτητα των κριτικων;"  ROFL!  :-D

Δεν είναι ευγενικό να ειρωνεύεσαι την άποψη του άλλου. Είναι συχνό φαινόμενο των troll η έλλειψη επιχειρημάτων, όπου αντικαθίσταται με ειρωνείες και χλευασμούς. Συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε.

το γουστο δεν εχει σχεση με την αντικειμενικη αξια μιας ταινιας. του οτι αρεσε σε εσενα και την γυναικα σου, δεν λεει απολυτως τιποτα για την ποιοτητα της.

Δεν νομίζω πως κάποιος πάει να δει το Star Wars για το βαθυστόχαστο νόημα του [...] Δεν είμαι σίγουρος πώς ορίζει κάποιος το αντικειμενικά καλό, με ποια κριτήρια, αφού όπως και να το κάνουμε μία κριτική μιας ταινίας αντιπροσωπεύει την προσωπική άποψη του κριτικού, καθώς και τις γνώσεις κ εμπειρίες του.

μια ταινια πρεπει να ειναι βαθυστοχαστη για να ειναι καλη;

Προφανώς όχι. Πού είδες να λέω ότι μία ταινία πρέπει να είναι βαθυστόχαστη για να είναι καλή;

και αν ειναι διασκεδαστικη, δεν χρειαζεται να ειναι καλη;

Μα τι λες; Πού διάβασες να αναφέρομαι σε τέτοια συνεπαγωγή;

δεν καταλαβα

Προφανώς :) Γιατί δεν μας λες πώς πιστεύεις εσύ πως ορίζεις την άντικειμενικότητα' και την 'ποιότητα' μιας ταινίας; Αν εννοείς αυτό:

υπαρχει η στατιστικη εταιρεια Cinemascore, η οποια μετραει εδω και χρονια μεσω exit polls, το ποσο αρεστη ειναι μια ταινια στο κοινο οταν βγαινει στους σινεμαδες. χρησιμοποιει μια κλιμακα A,B,C,D,F

Καταρχάς σεβαστή η άποψη σου. Κατά δεύτερον, argumentum ad populum: το ότι ο περισσότερος κόσμος έχει μία συγκεκριμένη άποψη, δεν σημαίνει αναγκαστηκά ότι είναι και η σωστή, απλά και μόνο επειδή την υποστηρίζουν αριθμητικά περισσότεροι. Άρα, αντικειμενικά, το αποτέλεσμα της Cinemascore δεν είναι αντικειμενικό. Εξακολουθώ να πιστεύω πως η κριτική μιας ταινίας είναι όπως την αντιλαμβάνεσαι εσύ, άρα δεν μπορείς να μην δώσεις την άποψή σου, αφού το μέσο - σαν μέσο - είναι perceptual.

@Apoll :

Ο βιασμός του σεναρίου του New Hope, και η κακή αντιγραφή του, είναι φρέσκια ματιά;

Καταλαβαίνω τι λες, απλά εγώ λέγοντας φρέσκια ματιά εννοώ ότι εφόσον προσελκύει νέα άτομα να γίνουν fan της ταινίας, τότε σημαίνει ότι πέτυχε. Στα παλαιότερα Star Wars είχες το απόλυτο καλό και το απόλυτο κακό, ενώ στο VII βλέπουμε ότι υπάρχουν και greyscales: ο stormtrooper και ο Kylo Ren. Από την στιγμή που του βγάζεις την μάσκα, δεν ειναι πλέον το απόλυτο κακό, είναι άνθρωπος, και ο κάθε άνθρωπος έχει αδυναμίες και συγκρούσεις. Φαίνεται ότι ο J.J. Abrams είναι πολύ επηρεασμένος από το New Hope, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν με πείραξε.

Ο θάνατος του Han ως τέτοια ξεφτίλα [...] Θες να τον σκοτώσει, κάντο μέσα στο Millenium Falcon την ώρα της μάχης. Όχι ως κάποιον nobody.

Μα ίσα-ίσα ακριβώς το αντίθετο. Αν πέθαινε στην μάχη, θα πέθαινε σαν ένας ακόμη στρατιώτης, ο οποιοσδήποτε πεθαίνει στην μάχη. Τώρα, τον σκότωσε ο ίδιος του ο γιος, μπροστά στα μάτια του καλύτερού του φίλου (Chewbacca). Μάλιστα την στιγμή που πέφτει το νεκρό σώμα του στο κενό, έχει πάρει το στιλ/φιγούρα του Han Solo ως tribute στον χαρακτήρα.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνω ότι δεν σου άρεσε η ταινία και την μισείς. Καταλαβαίνω και το σέβομαι αυτό. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω (δεν πάει σε εσένα, αλλά μιλάω γενικά για την φρενίτιδα που επικρατεί στο Internet γύρω από την ταινία) είναι γιατί όταν σε κάποιον δεν τον αρέσει κάτι, τότε πρέπει ντε-και-καλά να το βγάλει ξινό στους υπόλοιπους. Είναι το τρελό ότι πρέπει να απολογούμαι γιατι πέρασα καλά και γούσταρα αυτό που είδα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 626
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Τουλάχιστον έχει και κανένα επιχείρημα χωρίς να βγαίνει offtopic. Δεν πείθεις Killik, η ταινία άρεσε σε πολύ κόσμο και δε νομίζω να είναι κανένας διατεθημένος να αλλάξει άποψη επειδή βγάζεις εσύ χολή. Την ευχαριστήθηκα, θα την ευχαριστηθώ και άλλη μία φορά τουλάχιστον μες στην επόμενη εβδομάδα και χαίρομαι που δε χάνω ωραίες στιγμές στη ζωή μου λόγω ανεξήγητου hate :D

• Like 1

Χθες το βράδυ έβαλα να δω λίγο την cam έκδοση που κυκλοφορεί, μπας και χωνέψω τη σκηνή που πεθαίνει ο Χαν. Απίστευτη ένταση... παρόλο που το ξέρεις ότι έρχεται, φαίνεται άλλωστε, η σχέση των χαρακτήρων, η θρυλικότητα του Χαν Σολο, η ερμηνεία του γιού του, τα λόγια που λέει, όλα το απογειώνουν.

Αυτό που εξηγεί ότι προσπαθώ να τελειώσει αυτό το μαρτύριο που ζω, όπου είμαι χωρισμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους και θέλω να με βοηθήσεις και καταλαβαίνεις και εσύ (ο θεατής), αλλά και ο Χαν πιστεύω σε έναν βαθμό ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να συμβεί αυτό: ο ένας είναι φεύγουμε και επιλέγουμε τη φωτεινή πλευρά, ο άλλος είναι σε σκοτώνω και τελειώνω μια για πάντα μαζί της και αποδεικνύω στον εαυτό μου και σε όλους τους άλλους ότι είμαι εντελώς σκοτεινός... ίσως είναι και ότι πιο τραγικό έχω δει στο Star Wars γενικότερα...

υπάρχει ένα πράγμα της ταινίας που είναι το χειρότερο από όλα όμως... 

οι πληρωμένες απόψεις και το promotion.

Έχω διαβάσει-δει απο 2-3 διαφορετικές πλευρές σχεδόν τα ίδια πράγματα.

"τι wow σχέση αποκτά σε τόσο λίγη κινηματογραφική ώρα ο Poe με τον Μαυρούλη! μα τι ένταση χαρακτήρων και μπλα μπλα μπλα"

-εγώ δεν είχα τίποτα ΤΟΣΟ εκθειαστικό.

"κρύφτηκε από τη ντροπή του ο Λούκ, και αυτό φαίνεται γιατί φανταστείτε πως νιώθει και Ωθεεμου τι τραγική φιγούρα γίνεται, και ματονιωθεις πόσο άσχημα έχει αισθανεί και πωπωπωπωπω τι εξέλιξη"

-απλά απών από όλη την ταινία ο Λούκ, nothing more, nothing less

"μα δειτε πως δεχεται την δύναμη η κοπελιά, γίνεται τοοοοοοοσο tuned with the force, καταπληκτικοανεπαναληπτη εξέλιξη χαρακτήρα, και λογικό να νικάει τον κακό που δεν είναι τόσο κακός αλλά είναι και ανεκπαίδευτος και κάνει και ριβέρς εντζινίρινγκ και οοοουυυυυοοοοοοου γκρανκανιολικό φινάλε...."

-νταξ παιδιά, κάνατε λίγο γαργάρα το πόσο ανέπτυξε τις δυνάμεις η κοπέλα συγκριτικά με κάποιον που έχει και μια βασική εκπαίδευση για χάρη της ιστορίας, αλλά μη το κάψουμε κι όλας... σεναριακό κενό είναι αλλά το καταπίνουμε...

επίσης:

ΠΑΝΤΟΥ SW

σε σειρές

σε εκπομπές

σε διαφημισεις

σε πατατακια

στην τουαλέτα

στο σχολείο

δε λέω, μερτσαντάιζινγ που έλεγε και ο Space Balls, αλλά μήπως κάνει κακό τόση προβολή; εγώ ας πούμε από το hyper hyped, έφτασα στο "πάλι SW μπροστά μου;"

σας είπα; την είδα και θα πάω κανα δυο φορές ακόμα να τη δω πάραυτα!!!!!

μουεχεχεχεχεχεχεχεχ

• Moderators

Χθες το βράδυ έβαλα να δω λίγο την cam έκδοση που κυκλοφορεί, μπας και χωνέψω τη σκηνή που πεθαίνει ο Χαν. Απίστευτη ένταση... παρόλο που το ξέρεις ότι έρχεται, φαίνεται άλλωστε, η σχέση των χαρακτήρων, η θρυλικότητα του Χαν Σολο, η ερμηνεία του γιού του, τα λόγια που λέει, όλα το απογειώνουν.

Αυτό που εξηγεί ότι προσπαθώ να τελειώσει αυτό το μαρτύριο που ζω, όπου είμαι χωρισμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους και θέλω να με βοηθήσεις και καταλαβαίνεις και εσύ (ο θεατής), αλλά και ο Χαν πιστεύω σε έναν βαθμό ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να συμβεί αυτό: ο ένας είναι φεύγουμε και επιλέγουμε τη φωτεινή πλευρά, ο άλλος είναι σε σκοτώνω και τελειώνω μια για πάντα μαζί της και αποδεικνύω στον εαυτό μου και σε όλους τους άλλους ότι είμαι εντελώς σκοτεινός... ίσως είναι και ότι πιο τραγικό έχω δει στο Star Wars γενικότερα...

H όλη φάση με τον Kylo Ren είναι ότι σαν fanboi του Vader, θέλει να γίνει Sith στην θέση του Sith, αλλά ενώ ο Anakin ήταν "είμαι γαμιάς και το ξέρω", ο Kylo αυτοαμφισβητείται και πιστεύω ότι ακόμη και αφού λέει ότι ξεκαθάρισε αφού σκοτώνει τον Han, ότι λέει ψέματα στον εαυτό του και είναι ακόμα conflicted. Τρώει και την βολή από το bowcaster που έστελνε τους πάντες να πετάνε και του την πέφτει και ο Finn που δεν είναι καν Force Sensitive (απ' όσο ξέρουμε) και τα παίρνει στο κρανίο. Είναι σαν online gaming που βλέπεις τους "pro" να τσαντίζονται όταν τους κάνουν ζημιά οι "noobs". Mετά τον αρχίζει και η Rey που τουλάχιστον ήξερε από hand-to-hand combat (με το stick της) και οκ, αφού συνδέθηκε με την Force ή ξέρω 'γω τον κερδίζει.

Πιστεύω στο επόμενο να είναι πιο συγκεντρωμένος και σοβαρός (άλλωστε και στο A New Hope ο Vader ήταν πιο απότομος και φώναζε -τσεκάρετε Tantive IV scenes- και μετά στο Empire Strikes Back έγινε πιο ψυχρός και calculative. Το βλέπω όμως ο Kylo να γυρνάει Light Side στο τέλος του VIII ή κάτι τέτοιο.

δε λέω, μερτσαντάιζινγ που έλεγε και ο Space Balls

Υep, δεν έχουμε ακόμα The Force Awakens φλογοβόλο. :lol:

Πήγα και το είδα με την κοπέλα μου το Σάββατο σε κινηματογράφο με RealD 3D. Το 3D δεν έκανε τεράστια διαφορά (όπως αναμενόταν), αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην το επιλέξουμε εφόσον προσφερόταν.

Είχαμε προετοιμαστεί, έχοντας δει τον τελευταίο μήνα τις 6 ταινίες, τους 6 κύκλους από την 3D animated σειρά Clone Wars και την πρώτη σεζόν του Rebels. Η ταινία κάλυψε τις προσδοκίες και των δυο μας και με το παραπάνω. Ειδικά η κοπέλα μου ενθουσιάστηκε (μη αναμενόμενο!) αφού της άρεσε πιο πολύ από κάθε προηγούμενη ταινία Star Wars. Εγώ δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να πω το τελευταίο, αλλά σίγουρα ήταν πολύ πάνω από αυτό που περίμενα.

Πριν δω την ταινία ήμουν ελαφρώς αρνητικά προκατειλημμένος λόγω Disney αλλά και διαφόρων αρνητικών... προφητειών που γράφονταν από μέλη του forum. Για εμένα, η ταινία τους διέψευσε πανηγυρικά, ωστόσο αυτό είναι η προσωπική μου άποψη και μόνο. Αυτό που δυσκολεύομαι να κατανοήσω πάντως είναι η "φούρια" τους να πείσουν όλους τους υπόλοιπους πως είναι μια πατάτα και μισή γιατί το λένε... αυτοί. Δεν πα να άρεσε στους περισσότερους κριτικούς, δεν πα να άρεσε σε εμένα και την κοπέλα μου; Ντε και καλά να αποδείξουν ότι αυτό που ζήσαμε εκεί μέσα ήταν χάλια κι ας νιώσαμε το ακριβώς αντίθετο.

Η όλη νοοτροπία μου θυμίζει κάποια παρακλάδια των ευαγγελιστών στην Αμερική που προφητεύουν το τέλος του κόσμου. Στην περίπτωσή μας, αρχικά λέγαν πως το επεισόδιο VII θα είναι μάπα. Τώρα που πολύς κόσμος το είδε και δε συμμερίζεται την άποψή τους, λένε πως ο κόσμος δεν κατάλαβε και θα το πάρει χαμπάρι στο επεισόδιο VIII που θα είναι ακόμα χειρότερο. Κι αν όχι; ;)

Τι είδαμε στο VII που δεν έχουμε ξαναδεί σε κανένα Star Wars!

Μια μικρή απάντηση στην (δικαιολογημένη από πολλές μεριές) άποψη, ότι το έργο είναι μια αντιγραφή του IV

-Ένα νέο Χαν Σόλο, (Poe) τσαμπουκά και cool, που αυτή τη φορά είναι μέλος της αντίστασης, όχι smuggler.

-Τη μάχη μέσα από τα μάτια ενός Stormtrooper.

-Aίμα πάνω στη μάσκα του.

-Την αλλαγή του στο απέναντι στρατόπεδο. Ένας από τους καλούς είναι πρώην Stormtrooper!

-Έναν γρήγορο, ευέλικτο και κινητικό R2D2, με αρκετά πιο έντονη προσωπικότητα. Πάντα με ενοχλούσε που ένιωθα ότι ο R2D2 είναι βάρος που τον κουβαλούσαν μαζί τους, αν και οι παλιές ταινίες προσπαθούσαν συνεχώς με μοντάζ να μην ασχολούνται με το πρόβλημα του ότι δεν γινόταν να φτάσει σε ορισμένα μέρη (κάνουμε cut και εμφανίζεται απλά εκεί που πρέπει).

-Μια γυναίκα σε ρόλο πρωταγωνιστή και αυτό αλλάζει πολλά από τη δυναμική του χαρακτήρα. Επίσης, δεν είναι τόσο γκρινιάρα σαν τον Luke και εμένα αυτό μου αρέσει περισσότερο. Ξέρει να προσέχει τον εαυτό της και είναι πάντα σε εγρήγορση. Ο Luke ήταν εκεί για να ταυτιστούμε, οπότε είχε πιο "ανθρώπινη" πλευρά (δηλαδή αδυναμίες), αλλά ακόμη κι όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι ότι συχνά ένιωθα ότι δεν του αξίζει αρκετά να γίνει Jedi. Ακόμη και όταν ο Yoda τον εκπαιδεύει, δεν αφήνεται, δεν ακούει... Χαίρομαι πολύ που στις επόμενες ταινίες θα δούμε τον νέο Luke, που σίγουρα θα είναι πολύ πιο σοφός και ώριμος.

-Έναν "μπερδεμένο" και απρόβλεπτο κακό, που μιλάει πολύ διαφορετικά από ότι θα περίμενες, απλά και ήρεμα, ενώ σε άλλες φάσεις ξεσπάει με ασυγκράτητη οργή, είναι όμορφος και clean looking, όχι παραμορφωμένος (αντίθετα η μάσκα του είναι ελαφρώς αλλοπρόσαλλη) και είναι ο γιός του ήρωα, όχι ο πατέρας του, οπότε εξερευνούμε πλέον μια εντελώς διαφορετική πλευρά. Τέλος, στην ταινία αυτή βλέπουμε ένα πραγματικό πέρασμα σε dark side. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα η σκηνή στο ΙΙΙ όπου ο Anakin μεταμορφώνεται δε με έπεισε. Μου φάνηκε ότι ήρθε από το πουθενά και χωρίς κανένα λόγο, οπότε νιώθω ότι δεν έχω ξαναδει χαρακτήρα να βρίσκεται στο όριο της απόφασης και να επιλέγει να βυθιστεί στο σκοτάδι (μπρρρ) με αυτόν τον φρικτό τρόπο. Ίσως είναι απλά θέμα καλύτερης σκηνοθεσίας.

-Το λέιζερ που σταμάτησε με τα χέρια του και έμεινε απλά εκεί, στον αέρα. Γενικά είχε διάφορες καινούργιες Force Powers, όλες πειστικές. Δεν ξέρω γιατί κάποιες είναι πιο πειστικές από άλλες. Ίσως έχει να κάνει με την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για το τι είναι το Force.

-Είδαμε μια λήψη της καταστροφής ενός ολόκληρου πλανήτη τραβηγμένη από το ΕΔΑΦΟΣ του πλανήτη, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που ετοιμάζονται να χαθούν για πάντα. Ειλικρινά, αυτό έπρεπε να υπήρχε και στις παλιότερες ταινίες. Κάνει τεράστια διαφορά.

-Είδαμε το Bowcaster του Chewie να χρησιμοποιείται επιτέλους πραγματικά.

-Πρώτη φορά είδαμε μάχη με φωτόσπαθα, όπου η μια είναι γυναίκα. Υπήρχαν κάποιες γυναίκες Jedi στις τελευταίες σκηνές του ΙΙΙ, αλλά πέθαναν σαν χάρτινες κούκλες (εντελώς ανεξήγητα).

Αν σκεφτώ κι άλλα, θα επανέλθω :P

-Πρώτη φορά είδαμε μάχη με φωτόσπαθα, όπου η μια είναι γυναίκα. Υπήρχαν κάποιες γυναίκες Jedi στις τελευταίες σκηνές του ΙΙΙ, αλλά πέθαναν σαν χάρτινες κούκλες (εντελώς ανεξήγητα).

Δες Clone Wars :P

• Moderators

Σειρά δεν είναι αυτό;

CGI Cartoon. Και στο Rebels παίζουν οι 7th sister και η Ahsoka με φωτόσπαθα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Γιατί αν το πάμε για οτιδήποτε, Shaak Ti και Maris Brood (με τα laser-tonfa) στο The Force Unleashed video game, όπου κάνουν παπάδες οι Force users.

CGI Cartoon. Και στο Rebels παίζουν οι 7th sister και η Ahsoka με φωτόσπαθα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Γιατί αν το πάμε για οτιδήποτε, Shaak Ti και Maris Brood (με τα laser-tonfa) στο The Force Unleashed video game, όπου κάνουν παπάδες οι Force users.

Αυτό ακριβώς εννοούσα κι εγώ.

Μιας και το ανέφερε και ο Manuel, να επεκταθώ λίγο:

Μιλάμε για Stormtroopers που ΔΕΝ είναι κλώνοι, είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν και η First Order τους μεγάλωσε με αυτόν τον σκοπό. 

Οι "καλοί" τώρα πια δεν σκοτώνουν κλώνους, αλλά ανθρώπους που δεν τους έδωσε κανείς την επιλογή να κάνουν κάτι το διαφορετικό. 

Και βέβαια με έναν από αυτούς εκ των πρωταγωνιστών, με κάποιον τρόπο, θα μπορούσε η ταινία να το σχολιάσει εκτενέστερα και πιο ουσιαστικά αυτό το γεγονός.

Την είδα και εγώ την ταινία, αρκετά καλή μπορώ να πω. Αν εξαιρέσεις τον Ren που μόνο badass δεν μπορείς να τον πεις :P

Στην ουσία πιο πολύ προετοιμάζει το έδαφος για κάτι καινούριο. 7/10 από εμένα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα η σκηνή στο ΙΙΙ όπου ο Anakin μεταμορφώνεται δε με έπεισε. 

Νομίζω ήταν απλά κακή επιλογή ηθοποιού και όχι πρόβλημα του σεναρίου. Υπάρχει καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας η στροφή του στο dark side υποσεινείδητα: Η αλαζονία που δείχνει στην αρχή, ο αποκεφαλισμός του Dooku καθώς και οι συζητήσεις του με τον Palpatine, ας μην ξεχνάμε και τον θάνατο της μητέρας του στο AOC.

Μιας και το ανέφερε και ο Manuel, να επεκταθώ λίγο:

Μιλάμε για Stormtroopers που ΔΕΝ είναι κλώνοι, είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν και η First Order τους μεγάλωσε με αυτόν τον σκοπό. 

Οι "καλοί" τώρα πια δεν σκοτώνουν κλώνους, αλλά ανθρώπους που δεν τους έδωσε κανείς την επιλογή να κάνουν κάτι το διαφορετικό. 

Και βέβαια με έναν από αυτούς εκ των πρωταγωνιστών, με κάποιον τρόπο, θα μπορούσε η ταινία να το σχολιάσει εκτενέστερα και πιο ουσιαστικά αυτό το γεγονός.

α) Περίπου κοντά στο 10 ΒΒΥ, οι Κλώνοι είχα εξαφανιστεί από τον Αυτοκρατορικό Στρατό, και όλοι ήταν κανονικά γεννημένοι άνθρωποι, κυρίως από το Outer Rim που εθελοντικά μπήκαν στο στρατό.

Μιας και οι Fett κλώνοι, αλλά και οι Spaarti (που δημιουργήθηκαν στα μέσα του Πολέμου), είχαν φτάσει σε μεγάλη ηλικία ήδη. 

β) Και οι κλώνοι άνθρωποι είναι, μην είσαι ρατσιστής.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...