Προς το περιεχόμενο

Star Wars: The Force Awakens (spoilers thread)

KilliK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

βασικά ας το πάρουμε αλλιώς, όλες η εξηγήσεις του γιατί σας άρεσε δεν πείθουν τους υπολοιπους που δεν τους άρεσε. πως σου φαίνεται έτσι? για γίνε "πιο ενδιαφέρον"

επίσης αναφέρεις Nostalgia Critic που είπε και 2-3 καλές κουβέντες για τα prequel... και έκραξε λιγουλάκι το 7

απολαυστικός

α ναι, κι επειδή βαριόμουν να γράφω το αυτονόητο πάλι στο comment σου περί κοκκινοσκουφίτσας, το ίδιο ακριβώς πράγμα είναι οι συμβολισμοί σε ένα παραμύθι με τα πρόσφατα σχετικά ιστορικά γεγονότα στα οποια βασίζεται το SW...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 626
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

βασικά ας το πάρουμε αλλιώς, όλες η εξηγήσεις του γιατί σας άρεσε δεν πείθουν τους υπολοιπους που δεν τους άρεσε. πως σου φαίνεται έτσι? για γίνε "πιο ενδιαφέρον"

επίσης αναφέρεις Nostalgia Critic που είπε και 2-3 καλές κουβέντες για τα prequel... και έκραξε λιγουλάκι το 7

απολαυστικός

α ναι, κι επειδή βαριόμουν να γράφω το αυτονόητο πάλι στο comment σου περί κοκκινοσκουφίτσας, το ίδιο ακριβώς πράγμα είναι οι συμβολισμοί σε ένα παραμύθι με τα πρόσφατα σχετικά ιστορικά γεγονότα στα οποια βασίζεται το SW...

Δεν χρειάζεται να πειστεί κανένας και ούτε γίνεται για αυτό το λόγο η συζήτηση. Ωραία είναι να είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Αλλά το να μου γράφεις συνεχώς και να επαναλαμβάνεις ότι δε σου άρεσε γιατί "δεν είναι καλή" ή "δεν είναι επική" δε μου λέει τίποτα απολύτως, όπως δε θα μου έλεγε και τίποτα να έγραφες συνέχεια ότι σου αρέσει γιατί είναι καλή και επική. Θέλω να πιστεύω ότι βλέπεις ξεκάθαρα ότι εγώ προσπαθώ πολύ περισσότερο να εξηγήσω τη μεριά μου.

Έχω δει φυσικά τα κωμικά σκετσάκια του Nostalgia Critic και γνωρίζω επίσης ότι η ταινία του άρεσε (και μάλιστα τη δεύτερη φορά την εκτίμησε ακόμη περισσότερο). Ούτε με αυτόν συμφωνώ πάντα σε όλα όσα λέει (όχι για το Star Wars 7 όπου συμφωνούμε, γενικότερα), αλλά τον ακούω πάντα με πολύ ενδιαφέρον, γιατί εξηγεί τους λόγους.

Εμ... το αυτονόητο είναι ότι ο συμβολισμός που περιορίζεται σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα έχει μεγαλύτερη αξία από έναν διαχρονικό συμβολισμό που βρίσκει εφαρμογή εδώ και αιώνες στις ζωές των ανθρώπων; Το μόνο που κάνεις εδώ είναι να ρίχνεις επίπεδο τους συμβολισμούς του Star Wars. Όπως έγραψα και αγνόησες, οι συμβολισμοί πρέπει να πιάνουν σε πολλαπλά επίπεδα, όχι να είναι άμεση αναλογία με κάτι τόσο συγκεκριμένο. Κάτι που δε θεωρώ ότι συμβαίνει στο Star Wars, αλλά αν συνέβαινε, μόνο αρνητικό θα ήταν κάτι τέτοιο, δε θα το έκανε ανώτερο ή πιο ώριμο από την κοκκινοσκουφίτσα.

μιλάμε πάντα για Ιστορικά γεγονότα που ειναι αρκετά φρέσκα ακόμα στη μνήμη τον ανθρώπων, δεν είναι καν συμβολισμός με την έννοια που του δίνεις, είναι πιστή αντιγραφη της ιστορίας.

μιλάμε πάντα για Ιστορικά γεγονότα που ειναι αρκετά φρέσκα ακόμα στη μνήμη τον ανθρώπων, δεν είναι καν συμβολισμός με την έννοια που του δίνεις, είναι πιστή αντιγραφη της ιστορίας.

Είναι τόσο μακριά από την ιστορία, που ούτε ξέρω από πού να ξεκινήσω να σου πω πόσο λάθος είναι ο συλλογισμός. Και επειδή κουράστηκα να γράφω εγώ συνέχεια, θα σου δώσω την ευκαιρία να εξηγήσεις εσύ (ή να παραθέσεις τα λόγια κάποιου άλλου) που να υποστηρίζει ότι το Star Wars αντιγράφει πιστά την ιστορία του Β' παγκοσμίου πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση ποιοι είναι στο Star Wars; Οι Γάλλοι; Οι Άγγλοι; Οι Έλληνες; Οι Γιαπωνέζοι; Οι Κινέζοι; Το ολοκαύτωμα; Το υπερόπλο που καταστράφηκε ποιο είναι; Οι πυρηνικές βόμβες που ρίξαμε που είναι; Ο Χίτλερ ήταν ο μπαμπάς του Στάλιν και στο τέλος μετάνιωσε; Ή μήπως ήταν κάποιος από τους στρατηγούς του;

Γενικά όπως κατάλαβες έχεις πολλάάά να γράψεις για να στηρίξεις κάτι εντελώς αδιανόητο.

Εκτός αν νομίζεις ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη δύναμη στην ιστορία που προσπάθησε να επιβληθεί παγκοσμίως. Που παρεπιπτόντως δεν τα κατάφερε κιόλας, ενώ υπήρξαν αυτοκρατορίες που πραγματικά θα μπορούσαν να πεις ότι ελέγχαν όλο τον κόσμο.

Link.png Site: FromWorld War to Star Wars: Rise of an Empire

Link.png Site: FromWorld War to Star Wars: Imperial Officers

Link.png Site: FromWorld War to Star Wars: Stormtroopers

δεν θα εξηγήσω πράγματα τα οποια φαντάστηκες ότι είπα, διάβασε και πες μου που διαφωνείς με αυτά που γράφονται στο επίσημο site

Αρχικά, αυτά είναι απλά άρθρα που έγραψε κάποιος και αναδημοσιεύονται στο επίσημο site. Έχω την εντύπωση πως πιστεύεις ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Ελάχιστη σημασία έχει αυτό βέβαια, απλά το αναφέρω. Ας πάμε παρακάτω.

Το περιβάλλον των ταινιών (κυρίως των prequel) περιλαμβάνει τις κλασικές πολιτικές δυνάμεις και τις κινήσεις τους που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ιστορίες του είδους. Αφήνω στην άκρη αν το κάνουν πετυχημένα ή αποτυχημένα προς το παρόν. Τις αναλογίες μπορεί να τις βρει κανείς με οποιαδήποτε ανάλογη ιστορική εποχή (ή ταινία με αυτό το θέμα) και ο τρόπος που ανέρχεται ένας αυτοκράτορας στην εξουσία δεν περιορίζεται ούτε στον Χίτλερ ούτε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Ο Lucas έχει περισσότερο συναίσθηση από τον αρθρογράφο περί αυτού, αφού λέει ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τον Καίσαρα ή τον Ναπολέωντα. Και για άλλους φυσικά, αλλά δε θέλω να κάνω πολιτική συζήτηση γιατί δε θα φτάσουμε ποτέ να πούμε αυτά που πρέπει.

Όλα αυτά δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ταινιών, είναι απλά ένα υπόβαθρο. Πολύ περισσότερο δε, δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της αρχικής τριλογίας που αγαπήσαμε, ούτε όσον αφορά τη δράση, ούτε όσον αφορά τη φιλοσοφία. Αυτά πήραν πολύ χρόνο στα prequel και αυτό ακριβώς ήταν ένα από τα (πολλά) στοιχεία που κούρασε τους περισσότερους, καθώς ακόμη και να ενδιαφέρεσαι για πολιτικά ζητήματα, ο Lucas δεν είναι ο κατάλληλος για να φτιάξει τις σωστές αναλογίες με την πραγματικότητα, όταν για παράδειγμα μέσα στα δημοκρατικά συστήματά του εμπλέκει βασίλισσες (ορισμός: είναι κάποιος που κληρονομεί το δικαίωμα να κυβερνάει ως μονάρχης) και πριγκήπισσες.

Οπότε αν θέλεις να συζητήσουμε για αυτά πρέπει να διαχωρίσουμε 1) την αρχική τριλογία, η οποία ασχολείται σε απειροελάχιστο βαθμό με αυτά τα ζητήματα (και όχι με μεγάλη επιτυχία), 2) τα prequels όπου συναντάμε το χάος το ίδιο αν κάτσουμε και το αναλύσουμε και για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ιδέα ότι αναφερόσουν σε αυτά όταν μίλαγες για συμβολισμούς με τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, καθώς προσωπικά δεν τις θεωρώ ταινίες άξιες σχολιασμού και τέλος 3) την καινούργια ταινία, όπου αυτά λίγο πολύ μένουν στην άκρη να τα φανταστούμε όπως τα θέλουμε, σε μεγαλύτερο βαθμό και από τις αρχικές ταινίες.

Ίσως, λοιπόν, η μεγαλύτερη διαφωνία είναι στο ποια πιστεύουμε ότι ήταν τα θετικά στοιχεία στις παλιές ταινίες και στο αν διαχωρίζουμε τις αρχικές ταινίες από τα prequels. Αν εννοούσες ότι τα prequels συγκεκριμένα είναι για ενήλικες, τότε ναι, θα μπορούσα να συμφωνήσω. Είναι βέβαια κατά τη γνώμη μου κακές ταινίες για ενήλικες, αλλά ναι, θα μπορούσες να πεις ότι δεν είναι παιδικές. Η αρχική τριλογία, όμως, εξακολουθεί να είναι για παιδιά και τα prequels έχουν τόσο έντονες διαφορές που δεν πιστεύω ότι γίνεται να μπούνε στην ίδια ζυγαρία. Δε μιλάω για την αξία τους, αυτό είναι (προφανώς) υποκειμενικό. Αλλά η αισθητική, το κλίμα, το επίκεντρο, το ύφος, όλα είναι πολύ διαφορετικά.

Τέλος, αν δε θέλεις να "φαντάζομαι τι είπες", να γράφεις ξεκάθαρα αυτό που θέλεις να πεις. Ακόμη δεν είναι σαφές τι θέλεις να πεις (πέρα από τα βασικά: ταινία 7 bad, παλιές ταινίες good, για τα prequels ακόμη δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η γνώμη σου, αλλά μάλλον τις θεωρείς πακέτο με τις αρχικές) και σου έχω ζητήσει πάρα πολλές φορές να αποσαφηνίσεις τι εννοείς (και σε αυτό το ποστ), αλλά δεν το κάνεις ποτέ. Μου γράφεις "είναι πιστή αντιγραφή της ιστορίας" κάτι που δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Το ότι υπάρχουν τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και περιέγραψα παραπάνω, είναι σαν να μου λες ότι ο Λουκ είναι πιστή αντιγραφή του Ζορό γιατί έχει δυο χέρια, δυο πόδια, σπαθί και κάνει ηρωικές πράξεις.

Αν ισχύουν πάντως όλες οι υπόθεσεις που έκανα παραπάνω (και προφανώς είναι υποθέσεις), μου λύθηκε μια απορία που είχα χρόνια: γιατί σε κάποιους άρεσαν τα prequels. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που βρήκαν ενδιαφέρουσες τις πολιτικές συζητήσεις που κούρασαν κάποιους άλλους.

Οπότε πετύχαμε το στόχο μας.

Παιδιά εγώ ειμαι απλά ερωτευμένος με την κοπέλα οτιδήποτε άλλο θα το χω ξεχάσει απαυτή την ταινία σε ένα χρόνο από τώρα

daisy-ridley-star-wars-the-force-awakens

Μόνο εγώ ξενέρωσα

1)με το λιμο τον stormtrooper που ξαφνικά χειρίζεται φωτόσπαθο και αντέχει σε duel έστω για λιγα δευτερόλεπτα?

2) Στέρεψαν από ιδέες στο Hollywood, και πρέπει πάλι να δούμε ένα Death Star, αλλά 10 φορές μεγαλύτερο από το πρώτο? Τίποτα άλλο σεναριακά δεν κατεβάζει η κεφάλα τους?

3) Πάλι με 2 εκρήξεις στο \ευαίσθητο' σημείο, καταστρέφεται ολόκληρο death star?

Overall μια πολύ καλή περιπέτεια :)

• Like 1

Μόνο εγώ ξενέρωσα

1)με το λιμο τον stormtrooper που ξαφνικά χειρίζεται φωτόσπαθο και αντέχει σε duel έστω για λιγα δευτερόλεπτα?

2) Στέρεψαν από ιδέες στο Hollywood, και πρέπει πάλι να δούμε ένα Death Star, αλλά 10 φορές μεγαλύτερο από το πρώτο? Τίποτα άλλο σεναριακά δεν κατεβάζει η κεφάλα τους?

3) Πάλι με 2 εκρήξεις στο \ευαίσθητο' σημείο, καταστρέφεται ολόκληρο death star?

Σίγουρα όχι. Οι πιο πολλές κριτικές είναι ακριβώς σαν τη δική σου. Μια πολύ καλή περιπέτεια, με μερικά προβλήματα.

Τώρα το πόσο ξενερώνει κανείς και κάτι τον "βγάζει" από την ταινία, είναι προσωπικό θέμα και ο καθένας έχει τα χούγια του. Υπήρξαν πολλοί που είπαν ότι τη 2η φορά τους άρεσε πολύ περισσότερο η ταινία, καθώς ήταν πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Εμένα ας πούμε περισσότερο με ενόχλησε η σκηνή όπου μονολογούν από μέσα τους λέγοντας "you can do this, you can do this" στον εαυτό τους, καθώς παρόλο που ταιριάζει με το κλίμα και έχει πλάκα, νιώθω ότι έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ σε ταινίες και σειρές. Δηλαδή αυτόματα σκέφτηκα "Α, αυτό το αστείο το έχει και στο Scrubs". Ε, πόσο να μείνεις στο κλίμα; :P

Μόνο εγώ ξενέρωσα

Όχι. Εγώ μάλιστα 1η αντίδραση με το τέλος ήταν να ευχηθώ να υπήρχε ο neuralyzer από τα MiB να σβήσω το αίσχος από το μυαλό μου.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...