M2000 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Επειδή το θέμα των Αγγλικών θίχτηκε παραπάνω. Το πρόβλημα δεν είναι η γλώσσα! Κάθε γλώσσα μπορεί να εκφράσει νοήματα. Το ερώτημα εδώ είναι για παράδειγμα αν μπορούμε τον αγγλικό όρο Χ να τον εκφράσουμε όπως θα το έκανε και ο Άγγλος περιφραστικά αλλά με ελληνικά. Το τι όνομα θα βρούμε είναι άλλο θέμα. Το όνομα μπορεί να είναι Μαίρη! Δεν μας νοιάζει τι θα είναι. Η ουσία είναι αν αυτό εμείς κατανοούμε τι είναι. Αν μπορούμε να εκφραστούμε με ελληνικά. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Π.χ. η GOSUB ως εντολή εννοεί την αλλαγή ροής "διαμέσου" μιας ρουτίνας. Στη Μ2000 την λέω ΔΙΑΜΕΣΟΥ. Εδώ έκανα την υπέρβαση να μη την ονομάσω Μαίρη! Αν προσπαθεί να καταλάβει κανείς με φαντασία από το όνομα τι είναι κάτι...δεν πάει καλά, και δεν θα φτάσει κάπου! Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε λέξεις ελληνικές όταν μπορούμε να εκφράσουμε το νόημα περιφραστικά σε πρώτη ζήτηση (και όχι με παραπομπή λεξιλογίου, που μπορεί να πέφτει σε άλλο εννοιολογικό περιεχόμενο) 1
DDevil Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Επειδή το θέμα των Αγγλικών θίχτηκε παραπάνω. Το πρόβλημα δεν είναι η γλώσσα! Κάθε γλώσσα μπορεί να εκφράσει νοήματα. Το ερώτημα εδώ είναι για παράδειγμα αν μπορούμε τον αγγλικό όρο Χ να τον εκφράσουμε όπως θα το έκανε και ο Άγγλος περιφραστικά αλλά με ελληνικά. Το τι όνομα θα βρούμε είναι άλλο θέμα. Το όνομα μπορεί να είναι Μαίρη! Δεν μας νοιάζει τι θα είναι. Η ουσία είναι αν αυτό εμείς κατανοούμε τι είναι. Αν μπορούμε να εκφραστούμε με ελληνικά. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Π.χ. η GOSUB ως εντολή εννοεί την αλλαγή ροής "διαμέσου" μιας ρουτίνας. Στη Μ2000 την λέω ΔΙΑΜΕΣΟΥ. Εδώ έκανα την υπέρβαση να μη την ονομάσω Μαίρη! Αν προσπαθεί να καταλάβει κανείς με φαντασία από το όνομα τι είναι κάτι...δεν πάει καλά, και δεν θα φτάσει κάπου! Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε λέξεις ελληνικές όταν μπορούμε να εκφράσουμε το νόημα περιφραστικά σε πρώτη ζήτηση (και όχι με παραπομπή λεξιλογίου, που μπορεί να πέφτει σε άλλο εννοιολογικό περιεχόμενο) Άσχετο αλλα το Καναλλακι δεν γράφεται με 2'λ'????
midenmidenefta Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Δεν υπάρχει γνώση γραμμένη στα Ελληνικά, πέρα από ελάχιστα πράγματα για αρχάριους. Και πολλά άρθα που ξεφεύγουν από τις begginer γνώσεις περιέχουν λεξιλόγιο και εκφράσεις ίδιες με ένα άρθρο των London Times, Guardian κλπ. Οπότε φιλόλογος αγγλικής μπορεί να μη χρειάζετια να είσαι... αλλά να έχεις άνεση να διαβάσεις μια Αγγλική εφημερίδα, να συντάξεις ένα επίσημο κείμενο και να μιλήσεις σε επίσημο χώρο με άλλα άτομα στα αγγλικά είναι απαραίτητο. Επίσης για τον OP, άτομο που έμαθε στην καλύτερη το 5% της C και ούτε το 0.5% από προγραμματιστικές αρχές σε αυτούς τους 2-3 μήνες του εξαμήνου του και θέλει να δημιουργήσει GUI application είναι παράλογο. Το επόμενο εξάμηνο αντίστοιχα θα κάνει κάτι πασαλείματα σε C++, μετά κανά πασάλειμα σε Java κλπ. Από την άλλη όταν έχεις 2-3 χρόνια εμπειρία γράφοντας console applications, έχεις φάει ώρες διαβάζοντας posts στο stackoverflow, documentation κλπ., ξέρεις ήδη να χρησιμοποιείς κάποιες βιβλιοθήκες πέραν από αυτές που έχει η γλώσσα, δηλαδή είσαι έτοιμος να δεχτείς τις γνώσεις που απαιτεί το gui programming, δεν μπαίνεις να ρωτήσεις σε forum πως θα φτιάξεις gui. Έχει πάρει το μάτι σου ήδη αναφορές στα γνωστά διαθέσιμα frameworks και ξέρεις και πως θα κινηθείς για να μάθεις τη χρήση τους... Ομολογώ πως απήντησα στον kilon με μια "εξυπνακίστικη" διάθεση (διορθώνοντας τα ορθογραφικά του λάθη... του άξιζε βέβαια!), και μάλλον τον αδικώ (κάπου πήρε το μάτι μου πως συγγράφει/μεταφράζει εγχειρίδια, η έστω οτι ειναι αρκετά έμπειρος προγραμματιστής), όμως η απάντηση μου επηρεάστηκε από το γεγονός πως η αρχική ερώτηση έγινε απο πρωτοετή φοιτητή - σε αυτό το επίπεδο θεωρώ απαραίτητη την χρήση της Ελληνικής κατά την εκμάθηση ώστε να κατανοηθούν επαρκώς τα βασικά με την ευκολία που προσφέρει η χρήση της μητρικής γλώσσας (σαφώς και εκ των πραγμάτων χρειάζετε η Αγγλική... αργότερα - κατά τον ίδιο τρόπο είναι περιττο-βλαβερή η ενασχόληση με GUI σε αυτήν την φάση για τον εν λόγω φοιτητή μας).
M2000 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2015 Το Καναλάκι γράφεται όπως θες...http://www.weather.gr/ελλάδα/ήπειρος/καιρός-Καναλάκι-3225 1
kilon Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 σε ότι αφορά τον προγραμματισμό μόνο οφέλιμη δεν είναι η εκμάθηση στα ελληνικά , ακούσε με προγραμματίζω 25 χρόνια τώρα. Χωρίς καλή γνώση αγγλικής θα πιάσεις γρήγορα πάτο. Στην ουσία τα αγγλικά τα χρησιμοποίησα στον προγραμματισμό κατά 99.9999% . Είναι παρα πολυ σημαντική η εκ μάθηση της αγγλικής ορολογίας απο πολύ νωρίς για τον χτήσιμο των σωστών βάσεων επίσης σου ανοίγει την πόρτα σε μια πληθώρα υλικού που δεν συγκρίνεται καν με τις άθλιες μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα. Οσο για τα ορθογραφικά μου , μια χαρά να τα διορθώνεις και μια χαρά να τα κάνω Εγώ δίνω μια συμβουλή απο εκεί και πέρα όποιος θέλει την ακολουθάει . 1
παπι Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Ρε παιδιά, τι ελληνικά λέτε; Λίγη σοβαρότητα. Για το παιδί που ρώτησε.. Μπορείς να δουλέψεις με τον translator της google.
M2000 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Ένας λόγος που έχω με δυο σετ εντολών την Μ2000 είναι για να μπορεί να υπάρχει μετάβαση στα αγγλικά!
defacer Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Το ζήτημα είναι στο τρόπο που κτίζεις μια εφαρμογή με παράθυρα. Ενώ όπως αναφέρθηκε έχουμε απουσία ροής, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με δημιουργία κατάστασης λειτουργίας. Δηλαδή τρέχουμε το πρόγραμμα βλέπουμε τι δεν κάνει σωστά και πάμε για διόρθωση. Δες τώρα τι κάνεις με τη VB. Σταματάς το πρόγραμμα την ώρα που τρέχει, χωρίς να το τερματίσεις, διορθώνεις τον κώδικα...και συνεχίζεις τον έλεγχο από εκεί που σταμάτησες αλλά με διόρθωση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν έχεις αυτό το πλεονέκτημα, πρέπει να τερματίσεις, να μπεις στον διορθωτή και αφού εκκινήσεις να κάνεις όλα τα βήματα που θα σε φέρουν στην ίδια κατάσταση, πού θες να ελέγξεις. Η διαφορά με τις visual γλώσσες που δέχονται αλλαγές κώδικα κατά την εκτέλεση είναι στη δυνατότητα διατήρησης της κατάστασης που ελέγχουμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το gtk+. Υπάρχουν bindings για πολλές γλώσσες, αν επιλέξεις κάποια η οποία σου δίνει αυτή τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο (και το λέω αυτό επειδή ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται π.χ. στη C++ δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που υλοποιείται στη JavaScript) τότε μπορείς να κάνεις αυτό που λες. Αν δεν έχουμε λοιπόν την δυνατότητα που έδειξα, αργούμε να κατανοήσουμε, αργούμε να μάθουμε κατά μία έννοια.Δεν είναι μόνο να έχουμε ένα ωραίο IDE με object browser, οπότε και έχουμε την εντύπωση ότι η γνώση αποκτάται με την συχνή επιθεώρησή του. Η γνώση αποκτάται με πολλούς τρόπους. Για σένα ενδεχομένως με τον τρόπο που έγραψες. Για μένα με άλλο τρόπο. Το να παίρνεις κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα και να το γενικεύεις είναι άτοπο. Μια παραθυρική εφαρμογή που έγραψα, για την fotomatic, τότε αντιπροσωπεία της OLYMPUS, το FOTODIGITALLAB, για την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου εκτυπωτή, δεν θα τελείωνε γρήγορα αν δεν γράφονταν σε VB5 (την 5 είχα τότε). Είχα αγοράσει την vb 2003 αλλά προτίμησα την VB5 ..γιατί βγάζει πολύ γρήγορο εκτελέσιμο αρχείο, αλλά φοβόμουν ότι με Net θα είχα πρόβλημα σε εγκαταστάσεις, και εδώ είχαμε να κάνουμε με εκτυπώσεις φωτογραφιών, με επεξεργασία πριν την εκτύπωση. Τι πάει να πει "δε θα τελείωνε γρήγορα σε VB.NET"; Θες να πεις ότι συγκεκριμένα εσύ δε θα μπορούσες να τη γράψεις εξίσου γρήγορα σε VB.NET όπως θα μπορούσες σε VB5. Και δεν καταλαβαίνω τι είδους χρήσιμο συμπέρασμα μπορεί να βγει απ' αυτό. Άρα συνοψίζονται σημασία έχει η πορεία εργασίας (workflow), το στυλ για να αφήνεις επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα και φυσικά η εμπειρία των αντικειμένων, των ιδιοτήτων και μεθόδων τους. Φυσικά αυτά ισχύουν για κάθε γλώσσα, αλλά στις παραθυρικές εφαρμογές το επίπεδο είναι σοβαρότερο, πιο βαρύ. Ίσως είμαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει τι σχέση έχει αυτό με τη γλώσσα που θα επιλέξεις (π.χ. αν είναι VB ή C++). Ίσως και όχι. Δεν μας νοιάζει τι θα είναι. Η ουσία είναι αν αυτό εμείς κατανοούμε τι είναι. Αν μπορούμε να εκφραστούμε με ελληνικά. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Το αν θα λέμε τη GOSUB, GOSUB ή ΔΙΑΜΕΣΟΥ ή ΧΥΜΟ ΜΠΑΝΑΝΑ-ΒΥΣΣΙΝΟ όντως δεν έχει σημασία. Το αν εμείς τη λέμε ΧΥΜΟ ΜΠΑΝΑΝΑ-ΒΥΣΣΙΝΟ και όλος ο υπόλοιπος κόσμος GOSUB έχει.
kilon Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Ίσως είμαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει τι σχέση έχει αυτό με τη γλώσσα που θα επιλέξεις (π.χ. αν είναι VB ή C++). Ίσως και όχι. Μεγάλο ρόλο, πλέον τα GUIs έχουν γίνει τόσο πολύπλοκα που η χρήση high level programming languages οπως η C/C++ μειώνεται ραγδαίως και αντ' αυτού προτιμάτε η χρήση higher level programming languages οπως python, lua, ruby , javascript κτλ. H γλώσσες αυτές έχουν φτιαχτεί για να αντιμετωπίζουν πολύπλοκο κώδικα. Πχ o python αρχικα δημιουργήθηκε για scripting της C/C++ όπως βέβαια και η Lua. Ενα ακόμα παράδειγμα είναι η QT που πλήν όλων των bindings που έχει για πολλές γλώσσες , περιλαμβανομένου και του python και παρόλο είναι βιβλιοθήκη C++, η γλώσσα που προωθεί για την δημιουργία GUIs είναι η QML που κατασκευάστηκε απο τους developer της QT για να μοιάζει με την Javascript και υποστηρίζει σε ένα βαθμό live coding. Το αν θα λέμε τη GOSUB, GOSUB ή ΔΙΑΜΕΣΟΥ ή ΧΥΜΟ ΜΠΑΝΑΝΑ-ΒΥΣΣΙΝΟ όντως δεν έχει σημασία. Εξαρτάται, αν θες να γράφει στην μητρική σου γλώσσα έχει και δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που κάνει κάτι τέτοιο. Για μένα και σένα μπορεί να μην έχει γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για κάτι τέτοιο. Ο καθένας ότι γουστάρει κάνει και καλό είναι να υπάρχει ποικιλία γιατί αλλιώς είναι βαρέτο και επιλεόν οι ποικιλία δίνει πολλές διαφορετικές προσεγγίζεις και καινούργιες ιδέες που είναι χρήσιμες για συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλιώς όλοι θα χρησιμοποιούσαμε μια γλώσσα προγραμματισμού Πχ σύμφωνα με τον TIOBE INDEX ακόμα και τις 10 πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού να πάρεις http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html Και πάλι σου μένει ένα 40% που χρησιμοποιεί όλες τις υπόλοιπες , καθόλου μικρό ποσό.
defacer Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Μεγάλο ρόλο, πλέον τα GUIs έχουν γίνει τόσο πολύπλοκα που η χρήση high level programming languages οπως η C/C++ μειώνεται ραγδαίως και αντ' αυτού προτιμάτε η χρήση higher level programming languages οπως python, lua, ruby , javascript κτλ. H γλώσσες αυτές έχουν φτιαχτεί για να αντιμετωπίζουν πολύπλοκο κώδικα. Πχ o python αρχικα δημιουργήθηκε για scripting της C/C++ όπως βέβαια και η Lua. Ενα ακόμα παράδειγμα είναι η QT που πλήν όλων των bindings που έχει για πολλές γλώσσες , περιλαμβανομένου και του python και παρόλο είναι βιβλιοθήκη C++, η γλώσσα που προωθεί για την δημιουργία GUIs είναι η QML που κατασκευάστηκε απο τους developer της QT για να μοιάζει με την Javascript και υποστηρίζει σε ένα βαθμό live coding. Ξαναδιαβάζω το quote που έκανα εγώ και την απάντησή σου και δε βλέπω πώς συνδέονται. Μιλούσε για "επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα και εμπειρία των αντικειμένων, των ιδιοτήτων και μεθόδων τους", και είπα "τι σχέση έχει η επιλογή γλώσσας με αυτά τα concepts". Μπορείς να με βοηθήσεις; Εξαρτάται, αν θες να γράφει στην μητρική σου γλώσσα έχει και δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που κάνει κάτι τέτοιο. .... Έχασες όλο το point μου και πιθανότατα και κάθε ίχνος context που υπήρχε. Καμία σχέση δεν έχει αυτό που είπα με το αν υπάρχει ποικιλία και σε ποιά γλώσσα θέλει να γράφει κανείς κώδικα κλπ. Κάποιος ανέφερε παραπάνω "αγγλικά ή θάνατος" (πολύ σωστά). Ο m2000 είπε "δεν έχει σημασία η γλώσσα, έτσι κι αλλιώς όλες οι λέξεις είναι αυθαίρετα επιλεγμένες". Και απάντησα ότι σημασία δεν έχει ακαδημαϊκά. Όταν εσύ και μόνο εσύ επειδή θες το Α να το λες Β είσαι αναγκασμένος να έχεις "mental adapter" για να συνεννοείσαι με τους υπόλοιπους, προφανώς αυτό έχει κάποιο overhead. Το οποίο overhead μπορεί να είναι από πολύ μικρό ως απειροελάχιστο αν είσαι master, μέχρι ανυπέρβλητο εμπόδιο όταν μαθαίνεις τα πρώτα πράγματα και δεν ξέρεις που παν τα 4. Και αυτό το είπα για να υποστηρίξω το "αγγλικά ή θάνατος" καταρρίπτοντας ένα λογικοφανές αλλά για μένα όχι ικανοποιητικό επιχείρημα (τουλάχιστον όχι γενικής χρήσης). 1
kilon Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Ξαναδιαβάζω το quote που έκανα εγώ και την απάντησή σου και δε βλέπω πώς συνδέονται. Μιλούσε για "επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα και εμπειρία των αντικειμένων, των ιδιοτήτων και μεθόδων τους", και είπα "τι σχέση έχει η επιλογή γλώσσας με αυτά τα concepts". Μπορείς να με βοηθήσεις; Για να το πω πιο απλά Το OOP δέν είναι το ίδιο σε όλες τις γλώσσες ή αλλιώς "επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα και εμπειρία των αντικειμένων, των ιδιοτήτων και μεθόδων τους" αν όντως αυτό εννοεί. Έχασες όλο το point μου και πιθανότατα και κάθε ίχνος context που υπήρχε. Καμία σχέση δεν έχει αυτό που είπα με το αν υπάρχει ποικιλία και σε ποιά γλώσσα θέλει να γράφει κανείς κώδικα κλπ. Κάποιος ανέφερε παραπάνω "αγγλικά ή θάνατος" (πολύ σωστά). Ο m2000 είπε "δεν έχει σημασία η γλώσσα, έτσι κι αλλιώς όλες οι λέξεις είναι αυθαίρετα επιλεγμένες". Και απάντησα ότι σημασία δεν έχει ακαδημαϊκά. Όταν εσύ και μόνο εσύ επειδή θες το Α να το λες Β είσαι αναγκασμένος να έχεις "mental adapter" για να συνεννοείσαι με τους υπόλοιπους, προφανώς αυτό έχει κάποιο overhead. Το οποίο overhead μπορεί να είναι από πολύ μικρό ως απειροελάχιστο αν είσαι master, μέχρι ανυπέρβλητο εμπόδιο όταν μαθαίνεις τα πρώτα πράγματα και δεν ξέρεις που παν τα 4. Και αυτό το είπα για να υποστηρίξω το "αγγλικά ή θάνατος" καταρρίπτοντας ένα λογικοφανές αλλά για μένα όχι ικανοποιητικό επιχείρημα (τουλάχιστον όχι γενικής χρήσης). Καταρχά αν υπονοείς οτι εγώ ήμουν αυτός που είπα "αγγλικά ή θάνατος" κάνεις λάθος . Εγώ είπα ότι το να διαβάζεις και γνωρίζεις την αγγλική ορολογία και να εξασκείς τα αγγλικά σου ανοιγεί την πόρτα σε μια τεράστια πληθώρα ηλεκτρονική βιλιογραφίας που ανάλογη δεν υπάρχει ούτε 1/1.000.000 στα ελληνικά . Άλλο αυτό και άλλο φτιάχνω μια γλώσσα προγραμματισμού στα ελληνικά. Κατα δεύτερον αν εσύ νομίζεις ότι και επείδη και καλά μια γλώσσα χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο με μία άλλη γλώσσα και μάλιστα στα αγγλικά ότι αυτόματα θα συμφωνούν και στην σημασία του όρου, έχετε γεια βρυσούλες . Κατά τα ψέμματα το "μενταλ αντάπτορα" δεν τον γλυτώνεις έτσι και αλλιώς. Δες πχ πως κάνει αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό η Javascript VS Python VS Ruby VS Common Lisp (CLOS) vs Java vs C++ vs Smalltalk κτλ. Μιλάμε για τραγικές διαφορές. Στον Pharo που χρησιμοποιώ εγώ δεν υπάρχει for loop, υπάρχει τρόπος να το εξομοιώσεις αλλά είναι στην ουσία άχρηστος πέραν λίγο περιπτώσεων γιατί απλά ακολουθάει διαφορετική φιλοσοφία. Αλλά ακόμα και στα πράγματα που είναι ίδια ως όρος πχ If condition είναι τραγικά διαφορετικό. Η Lisp επίσης κινήται σε παρόμοια πλαίσια. Όντως είναι ενα πρόβλημα και παίρνει χρόνο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να ξεφύγεις απο παλιές συνήθειες, αλλά υπάρχουν και μεγάλα οφέλη. Η προγραμματιστική ορολογία μόνο απόλυτη δεν είναι.
defacer Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Για να το πω πιο απλά Το OOP δέν είναι το ίδο σε όλες τις γλώσσες ή αλλιώς "επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα και εμπειρία των αντικειμένων, των ιδιοτήτων και μεθόδων τους" αν όντως αυτό εννοεί. Το τι εννοεί είναι ένα άλλο θέμα από μόνο του. Ναι, technically είναι όπως τα λες, όχι, that is not the point. Σα να έχω πει εγώ "την εμπιστεύτηκα και με έκλεψε" και να μου λες "όχι δε σε έκλεψε, σε λήστεψε". The point is: προδόθηκε η εμπιστοσύνη μου. Καταρχά αν υπονοείς οτι εγώ ήμουν αυτός που είπα "αγγλικά ή θάνατος" κάνεις λάθος . Εγώ είπα ότι το να διαβάζεις και γνωρίζεις την αγγλική ορολογία και να εξασκείς τα αγγλικά σου ανοιγεί την πόρτα σε μια τεράστια πληθώρα ηλεκτρονική βιλιογραφίας που ανάλογη δεν υπάρχει ούτε 1/1.000.000 στα ελληνικά . jimex Άλλο αυτό και άλλο φτιάχνω μια γλώσσα προγραμματισμού στα ελληνικά. Κατα δεύτερον αν εσύ νομίζεις ότι και επείδη και καλά μια γλώσσα χρησιμοποιεί το ίδιο όρο με μία άλλη γλώσσα και μάλιστα στα αγγλικά, έχετε γεια βρυσούλες . .... Δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι αν επιλέξεις να πας το δικό σου δρόμο, εκτός από τους Ν adapters που μπορεί να έχεις κατά τα παραδείγματα που έφερες θα έχεις και τουλάχιστον έναν ακόμα για σύνολο N+1. Όταν το Ν είναι 1000 τότε σιγά τα λάχανα. Όταν το Ν είναι 0 ή 1 όμως... Το είπα και παραπάνω: η ζημιά είναι μεγαλύτερη όταν είσαι αρχάριος και δεν ξέρεις τι σου γίνεται -- όχι μόνο Ν πολύ μικρό οπότε το overhead του extra adapter πολύ μεγάλο, αλλά θα έλεγα ούτε καν δεν έχεις δει στην πράξη τι είναι mental adapter και πως χρησιμοποιείται. Εμένα προσωπικά δε θα μου πάρει παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο να καταλάβω τι σημαίνει όταν περνάς ένα πίνακα σε μια συνάρτηση και οι αλλαγές που κάνεις είναι ορατές (ή δεν είναι) αφού επιστρέψει. Θες να το πεις references με copy on write (PHP), θες να το πεις reference σκέτο (JS), θες να το πεις C++ reference που είναι τελείως άλλο πράγμα αλλά τελικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα, whatever. Άμα τα πεις αυτά σε κάποιον που ακόμα μόνο ξέρει να λέει "αναφορά", καλά κρασιά.
M2000 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2015 1. Δεν είχα επιλογή γλώσσας, για το Fotodigitallab, επειδή ήταν θέμα εμπιστοσύνης τότε. Η vb 2003 δεν μου γέμιζε το μάτι και τη χάρισα τη γλώσσα. Αυτό το Net 1.1 δεν μου άρεσε. Αλλά προφανώς και με αυτή τη γλώσσα θα μπορούσα να έκανα την δουλειά μου. 2. Άλλο πράγμα το ποιόν μιας γλώσσας και άλλο ο τρόπος κατασκευής εφαρμογής. Δεν με πείραξε ποτέ που ένα πρόγραμμα για εκτυπώσεις γράφτηκε σε μια Basic. Η ουσία μετράει...αν κάνει τη δουλειά. 3. Το ότι η δική μου γλώσσα έχει ελληνικά είναι επειδή ήθελα να έχει ελληνικά. Δεν με ενδιαφέρει η γνώση της γλώσσας ως ονομασίες εντολών, αλλά η χρήση της για κατανόηση απλών παραδειγμάτων. Τα οποία μπορεί κανείς να γράψει σε άλλες γλώσσες αργότερα. Ο σχεδιασμός της γλώσσας είναι το λιτό περιβάλλον. Δεν θέλω να βλέπει το περιβάλλον κάποιος σαν διαστημόπλοιο. Θέλω να σκέφτεται ότι θα φτιάξει κάποιες οθόνες με επιγραφές με εικόνες, ή θα παίξει μουσική, θα φτιάξει κάποιο αρχείο, θα πειραματιστεί με βάσεις δεδομένων. Δηλαδή δεν θέλω να πάρει κάποιος την Μ2000 και να αρχίσει να λέει έχω αυτό εδώ το πρόγραμμα σε C πώς θα το κάνω Μ2000.... Δεν θέλω αυτή την πορεία. Την ανάποδη όμως την επιδιώκω...Δηλαδή...είδες πέντε πράγματα στη Μ2000, ωραία τώρα πάμε να τα βρούμε στη C++. Τι θα χρειαστούμε; Ένας χρήστης της Μ2000 που έχει κάνει κάτι ανάλογο θα ψάξει και θα βρει τρόπο! Αν τον βάλεις από την αρχή..θα αργήσει να φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Όπως κάνουν στα σχολεία. Τρώνε όλη τη χρονιά με πίνακες. Γνώση μιας βδομάδας! Στο τέλος μπορεί να έχουν μάθει δέκα αλγόριθμους...εντελώς άχρηστους. Ποιoς χρειάζεται να μάθει απ΄έξω ας πούμε την quicksort? Και το ίντερνετ τι το έχουμε; Το θέμα είναι να δουλέψεις πάνω σε κάτι! Να βάλεις το μυαλό σου να βρει κάτι όχι να το μάθεις και να το γράφεις! Άλλο πράγμα να δουλεύεις για να αποστηθίσεις και άλλο να δουλεύεις για να κάνεις την ιδέα σου πράξη! Το ίδιο έκανα και εγώ...ασχολούμαι με την πράξη! Και αν έχω κάτι να δω είναι το τι γίνεται στην πράξη με άλλη γλώσσα, ή σε άλλο περιβάλλον! Αν δεν έχω τέτοιο πλεονέκτημα δεν θα ασχοληθώ! Δεν κάθομαι να κάνω ασκήσεις επί χάρτου! Ασφαλώς και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αυτό που έχει φανταστεί επί χάρτου με αυτό που κάποιος άλλος επίσης φαντάζεται επί χάρτου! Είναι σαν να βάζεις ανθρώπους με έλλειψη προσανατολισμού να ξεκινήσουν από ένα σημείο και να καταλήξουν σε ένα τέρμα, σε ένα στόχο! Ορίστε διάβασα αυτή την "απάντηση" σε αυτό που έγραψα..Η απάντηση του τίποτα, δυστυχώς Defacer! Συμφωνώ ότι το gtk+ είναι ένα σύστημα που μπαίνει σε πολλές γλώσσες αλλά δεν έχω βρει ακόμα μια γλώσσα όπου μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να σταματήσω το κώδικα, να τον αλλάξω και να συνεχίσω. Μπορεί και να υπάρχει! Αν δεν έχεις βρει και εσύ καμία δεν μπορείς να επικαλείσαι την ΜΗ μοναδικότητα της Visual Basic (και γενικά των Visual γλωσσών της Microsoft) με την υπόθεση "με κάποιο τρόπο μπορεί να κάνει αυτό που λες"....Στη πράξη Defacer, θα μιλάμε για το τι γίνεται στην πράξη. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το gtk+. Υπάρχουν bindings για πολλές γλώσσες, αν επιλέξεις κάποια η οποία σου δίνει αυτή τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο (και το λέω αυτό επειδή ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται π.χ. στη C++ δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που υλοποιείται στη JavaScript) τότε μπορείς να κάνεις αυτό που λες. Όσο για το θέμα της εμπειρίας και της επαναχρησιμοποίησης κώδικα: Το δεύτερο έχει αξία για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από καιρό ο κώδικας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (δεν μιλάμε για μια reverse string function, αλλά για κάτι ειδικό π.χ. ένα user control). Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει το ίδιο περιβάλλον για να "πατήσει". Εδώ βέβαια παίζουν οι γλώσσες με δικό τους περιβάλλον και αν μπορούν να προσαρμόζονται σε αλλαγές χωρίς να φαίνονται αυτές στους χρήστες (δύσκολο, θέλει εργατώρες...άρα κόσμο). Για το τελευταίο που έγραψες Defacer δεν έχω σκοπό ή διάθεση να μαλώνω, σέβομαι τι γνώμη του καθενός και συνήθως η άποψή μου έρχεται με παραδείγματα, και κακώς νομίζει κανείς ότι γενικεύω, απλώς προκαλώ πάντα να με διορθώνουν, γιατί έτσι μαθαίνω και εγώ, διορθώνω αυτά που δεν ξέρω, γιατί η πράξη μετράει, και μόνο. Νομίζω θα σου πάρει πολύ παραπάνω αν δεις τρόπους περάσματος που μπορεί να παίξουν και δεν το έχεις κατανοήσει! Π,χ, εδώ http://georgekarras.blogspot.gr/2015/12/namespace.html έχω τρόπο με lazy evaluation, ο οποίος υποστηρίζεται με τρόπο και όχι άμεσα. Ή δες εδώ για το πώς στη Μ2000 μπορεί να φτιάξει κανείς παράδειγμα σε συναρτησιακό προγραμματισμό http://georgekarras.blogspot.gr/2015/09/2000_70.html Αυτά δεν είναι θέματα για παιδιά αλλά για πειραματισμό!
παπι Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Ειναι η πρωτη φορα που σου απανταω. Ρε φιλε, μας εχεις πρηξει τα συκωτια με την μ2000. Σε καθε ποστ εκει, μ2000 και μ2000. ΕΛΕΟΣ δηλαδη. 1
M2000 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2015 Γιατί σε προβληματίζει αυτό; Αφού την έχω γράψει (και συνεχίζω) γιατί να μην αναφέρομαι σε αυτήν;
Προτεινόμενες αναρτήσεις