Προς το περιεχόμενο

Linux... Γιατί?


kaliakman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους...

 

Η σχέση μου με Linux ήταν μια φορά πριν αρκετά χρόνια για περίπου μια ώρα :P

Τώρα στην σχολή(ΕΚΠΑ) προτείνουν όλοι Linux.. Έβαλα και εγώ σε vm. Ωραιο το terminal ωραίο το customization αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιον καλό λόγο να αφήσω τα Windows.. Όσοι ασχολούνται με servers να το καταλάβω αλλά για τους υπόλοιπους ποια είναι τα πλεονέκτηματα για να γίνει η μετάβαση??(προς το παρόν η μόνη χρήση που του έχω κάνει είναι ssh αντί για putty και η "εκμετάλλευση" ότι έχει ως default encoding utf 8 που χρειαζόμουν σε μια εργασια) Ένα άλλο είναι η ασφάλεια αλλά ένας προσεκτικός χρήστης με ένα Antivirus είναι ασφαλής και σε Windows.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για την newbie ερώτηση :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το λίνουξ γράφεται απο προγραμματιστές για προγραμματιστές, απο δικτυάδες για δικτυάδες, απο sysadmins για sysadmins. Αν δε δοκιμάσεις εκτεταμένα θα μείνεις με την απορία. Αν νομίζεις οτι δεν υπάρχει λόγος να αφήσεις τα γουιντοζ μη τα αφήνεις. Απλό είναι.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kaliakman,

   έβαλα Linux όταν μας έπρηξαν ότι τα Xp θα τα παρατήσουν! Επιπλέον ήθελα να δοκιμάσω λογισμικό που συνέχεια ανανεώνεται και όχι "εμπορικό ή επί πληρωμή" που σε φτάνουν σε ένα σημείο και δικαίως σε καλούν να αναβαθμίσεις και απαραίτητα πολλές φορές θέλουν και νέο λειτουργικό.

Το πρόβλημά μου ήταν ότι δεν είχα την εικόνα του συστήματος όπως στα windows. Όμως εδώ η εικόνα είναι εύκολη υπάρχουν συγκεκριμένοι φάκελοι. Ασχολείσαι με αυτούς που σου δίνει για σένα το σύστημα και αφήνεις τους άλλους. 

Στο ερώτημα ...έχει καλύτερες εφαρμογές το Linux από τα Windows...η απάντηση είναι Όχι. Ότι αγοράζεις παίρνεις! Και το Linux είναι τσάμπα! Απλά σου δίνει εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι ή φτιάχνεις ότι θέλεις (ξέχνα το) ή παίρνεις ότι φτιάχνουν άλλοι, όταν και όπως μπορούν. Επιπλέον πρέπει να καταλάβεις ότι οι αλγόριθμοι πατεντάρονται με συνέπεια προγράμματα με ανοικτό κώδικα να αδυνατούν να φέρουν εφάμιλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν άλλους που κάνουν ίσως και το ίδιο που κάνει ο πατενταρισμένος αλλά σε χρόνο μεγαλύτερο, επειδή είναι διαφορετικός αλγόριθμος.

Το ότι χρησιμοποιούν το Linux ως server η απάντηση είναι απλή..τα δίκτυα με τα οποία ασχολείται το Linux υπάρχουν πολλά χρόνια, δεν είναι πατενταρισμένα.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν state of the art προγράμματα στο Linux, η απάντηση είναι ναι. Δες το VirtualBox της Oracle. Πρόσφατα έβαλα SSD δίσκο και ενώ είχα τα Ubuntu Studio 15 πήγα στα 14 (πάντα προτιμάμε τα μακράς υποστήριξης). Το νέο μπήκε στο SSD και το "ανακατεμένο" 15 παρέμεινε στον κανονικό δίσκο.. Ότι αρχείο έχω εκεί το βλέπω άμεσα. Όποτε θέλω μπαίνω κάνω εκκίνηση από το παλιό. Έτσι η αλλαγή δεν κόστισε τίποτα. Το 14 μπήκε στο SSD ..άμεσα! Ότι είχα σε virtualbox τα μετέφερα στο SSD. 

 

Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας στα Ubunbtu. Όμως στα "παλιά" ξεκίνησα με 12, πήγα στα 14, πήγα στα 15 και έγινε σαλάτα...αφού έφυγαν βιβλιοθήκες (δεν έχει dll αλλά ο χαμός είναι το ίδιο με τις εκδόσεις βιβλιοθηκών). Έτσι αποφάσισα το 15 να γίνει το λειτουργικό "ερευνών"...και το 14 να μείνει ως έχει, για να δουλεύω! Ακόμα και αυτό όμως το 14 κάθε λίγες μέρες παίρνει ενημερώσεις. Απλά δεν μου ανακατεύει τις βιβλιοθήκες. Μάλιστα ένα πρόγραμμα βίντεο που χρησιμοποιώ το kdenlive το οποίο χρησιμοποιεί μια σειρά βιβλιοθηκών, το έχω κατεβάσει και σε έκδοση με όλα σε ένα, δηλαδή σε ένα φάκελο έχει ιδιωτικά ότι χρειάζεται, και δεν χρησιμοποιεί βιβλιοθήκες του συστήματος. Πάντα δηλαδή θα έχει την απόκριση που θέλω! (όπως έχει και ένα επαγγελματικό πρόγραμμα στα Windows).

 

Άρα με τα Linux μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό περιβάλλον και εφαρμογές μέτριες γενικά, με κάποιες πολύ καλές, για να κάνουμε τη δουλειά μας. Με το VirtualBox μπορούμε να συντηρούμε Windows.

Μάλιστα τυχγαίνει πολλές φορές να έχω ένα XP και ένα 7 ανοιχτό και να παίζει μουσική το Linux. Με το Xp τυπώνω σε έναν εκτυπωτή με πρόγραμμα που είχα αγοράσει (ναι αγόραζα προγράμματα παλιά, έχω αγοράσει και το Office Proffesional 97 με δισκέτες). Μπορώ δηλαδή να δίνω περιφερειακά, θύρες usb στα "εικονικά" μηχανήματα.

 

Δεν έχω antivirus...πουθενά χρόνια τώρα. Είχα πάντα firewall (ZoneAlarm πληρωμένο στα 95), και δεν έβαζα προγράμματα που δεν εμπιστευόμουν (δηλαδή δεν έβαζα ό,τι να είναι, σαβούρα).

 

Λοιπόν δεν έχεις να χάσεις τίποτα από το να βάλεις τα Linux..αλλά μην ξεχάσεις το password...(το κάνεις να ανοίγει χωρίς password αλλά το χρειάζεσαι για τις αναβαθμίσεις και άλλες εργασίες επόπτη).

 

Με αυτά λοιπόν δεν σου λέω να εγκαταλείψεις τα windows. Αν σε βολεύουν κράτησέ τα. Δεν πας στο Linux από ανάγκη αλλά επειδή συνειδητά το θέλεις.

Ίσως σου έδωσα μερικούς λόγους να μην πας ή να πας...η απόφαση είναι δική σου!

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ βασικά για τον φαινομενικά απόλυτο έλεγχο του συστήματος ακόμα και όταν πάει κάτι στραβό που στα windows δεν το έχει με τίποτα αυτό. Οσο για τα προγράμματα δεν μου έχει λείψει κάτι τόσα χρόνια. Απλά όταν θέλεις να κάνεις κάτι ποιο ειδικευμένο θέλει το ψάξιμο του.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί δεν κάνει τίποτα αν δεν του πω εγώ να το κάνει.

Βέβαια αυτό σε διανομές που τις στήνεις μόνος σου, αλλά κλάιν....

 

Τώρα για προγραμματισμό π.χ εμένα με βολεύει γιατί γραφώ αρκετή python κλπ και δουλεύει καλύτερα σε nix συστήματα...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Όσοι ασχολούνται με servers να το καταλάβω αλλά για τους υπόλοιπους ποια είναι τα πλεονέκτηματα για να γίνει η μετάβαση??  :D

 

Διαφωνώ.

Το linux είναι ένα λειτουργικό που μπορεί να κάνει παρέα σε αστροναύτες:

International Space Station for Linux Migration

“We migrated key functions from Windows to Linux because we needed an operating system that was stable and reliable – one that would give us in-house control. So if we needed to patch, adjust or adapt, we could.” 

 

Σε παιδιά που ζουν σε χώρες που ο ηλεκτρισμός είναι πολυτέλεια, βλέπε Link.png Site: sugar του Link.png Site: olpc

Μέχρι να σου φτιάξει Link.png Site: καφέ . ;)

 

Σε πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όμως, αν αυτό που θες να κάνεις το κάνεις και όπως είσαι τώρα, με όποιο λειτουργικό, δε σε πειράζει να σπαταλάς δύναμη του hardware σε έξτρα προστασία, δε σε πειράζει που δεν μπορείς να επέμβεις όπου θες όπως θες, δε σε ενδιαφέρει πως δουλεύει κάτι, να πληρώνεις γι αυτό ή αλλιώς νάσαι παράνομος κλπ. κλπ. κλπ. ΔΕΝ έχεις λόγο να αλλάξεις ότι χρησιμοποιείς.

 

Αν όμως θες κάτι που από μόνο του να κάνει -στις περισσότερες περιπτώσεις- όλες τις νορμάλ δουλειές ενός χρήστη ακόμη και χωρίς να το έχει εγκαταστήσει, να είναι ελεύθερο, να έχεις χιλιάδες προγράμματα όχι χαμένα κάπου στο διαδίκτυο αλλά μαζεμένα για τη διανομή σου μια εντολή μακριά, να μπορείς να το αλλάξεις όπως θες όχι σπάζοντας dll αλλά γράφοντας λεξούλες σε αρχεία κειμένου, να μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε πρόσφερε μέλος της κοινότητας ελεύθερα και να μπορείς να προσφέρεις, να... να... να...

 

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίζει  για πολύ, γιατί με το linux ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι οι γνώσεις σου, ουσιαστικά όμως όλα συνοψίζονται σε μια ερώτηση:

 

Αν το ζητούμενο είναι να βγεις μια "βόλτα" μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Η βόλτα -εύκολα/δύσκολα- θα γίνει όπως και νάχει. Προτιμάς όμως να την κάνεις με προεπιλογές, απαγορευμένες περιοχές ή ανέσεις που έχει διαλέξει άλλος ή έχοντας τον απόλυτο έλεγχο και μοναδικό περιορισμό τη διάθεσή σου και τις γνώσεις σου.

 

Προτιμάς βόλτα με λουράκι ή ελεύθερος; ;)

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν το ζητούμενο είναι να βγεις μια "βόλτα" μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Η βόλτα -εύκολα/δύσκολα- θα γίνει όπως και νάχει. Προτιμάς όμως να την κάνεις με προεπιλογές, απαγορευμένες περιοχές ή ανέσεις που έχει διαλέξει άλλος ή έχοντας τον απόλυτο έλεγχο και μοναδικό περιορισμό τη διάθεσή σου και τις γνώσεις σου.

 

Προτιμάς βόλτα με λουράκι ή ελεύθερος; ;)

Αυτό μου άρεσε.

Απλά να προσθέσω πως αν είναι να βγεις βόλτα ελεύθερος σε περιοχή που ξέρεις δε θα έχεις πρόβλημα, αν πάλι βγαίνεις σε αυτή τη περιοχή πρώτη φορά έχε στο μυαλό τη πιθανότητα να χαθείς. Αν ξέρεις τη γλώσσα των ντόπιων εκεί θα βρεις το δρόμο σου, αν όμως δε τη ξέρεις... ξεκινάν τα δύσκολα και ίσως θα έπρεπε να διάλλεγες το λουράκι, ίσως πάλι να σου βγει και σε καλό στη τελική.

Και αυτά που εννοεί ο "σοφός" πιο πάνω είναι πως αν πας στο linux να είσαι προετοιμασμένος για ψάξιμο, σίγουρα θα τύχεις σε καταστάσεις που κάτι δε δουλεύει(κατά 99% αυτό που ψάχνεις υπαρχει και έχει λυθεί, αρκέι να ψάξεις) αν πάλι δεν είσαι πολύ του αθλήματος ή βαριέσαι το search πήγαινε τη βόλτα με λουρί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διότι σου εξασφαλίζει τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεσαι ώστε να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

  • "Κάτσε να κάνω έναν έλεγχο με το antivirus να δω μήπως έχω αρπάξει κάτι" - στο Linux = ελεύθερος χρόνος
  • "Κάτσε να σκανάρω με το antivirus το τάδε πρόγραμμα που κατέβασα να δω αν είναι ΟΚ, ή ας το ανεβάσω στο virustotal να το ελέγξουν 50 antivirus να είμαι ποιο σίγουρος" - στο Linux = ελεύθερος χρόνος
  • "Ας κάνω ένα καθαρισμό στην registry" - στο Linux = ελεύθερος χρόνος
  • "Ας κάνω μια ανασυγκρότηση δίσκου" - στο Linux = ελεύθερος χρόνος
και άλλα ίσως που τώρα μου διαφεύγουν.

 

Αφού σπαταλήσεις κάποιο χρόνο για να μάθεις το Λ.Σ. μετά θα έχεις ελεύθερο χρόνο να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

Φυσικά και συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, ο καθένας το χρησιμοποιεί για τους δικούς του λόγους, μετά από κάποια χρόνια χρήσης Linux όμως εκτός των παραπάνω, για 'μένα, σημαντικό είναι και ο έξτρα χρόνος που μου δίνει σε σχέση με τα Windows.

 

Όσο και αν φανεί περίεργο σε μερικούς/ες, το Λ.Σ. που μου παρέχει αυτή την πολυτέλεια είναι το Arch Linux. Δεν το έχω ακουμπήσει το "ρημάδι" 4 χρόνια που το έχω. Δεν έχει σπάσει ποτέ και πάντα κάνει τη δουλειά του (αυτή που εγώ θέλω να κάνει) όπως πρέπει.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@dragonborn

 

στηριξες το επιχειρημα "ελευθερος χρονος" , σε 4 bullets εκ των οποιων τα 2 ειναι για antivirus..και το 3ο registry cleaning..

 

Αν σου τρωνε αυτα χρονο στα windows βαλε τα αντιστοιχα προγραμμα να εκτελουν αυτες τις εργασιες μονα τους..αυτοματα :)

 

Οσο για το disk defragment ...πλεον με τους SSD...δεν υφισταται...και απο την αλλη δεν νομιζω εναν δισκο ΑΠΟΘΗΚΗ των καποιων ΤΒ να καθεσαι να τον κανεις defrag :)

 

Oπως εχω πει τα λειτουργικα πρεπει να επιτελουν την εργασια τους...αν βολευεται καποιος με παραθυρα ας μεινει εκει..δεν χρειαζεται να κανει 1000 συμβιβασμους γιατι "γενικα" το λινουξ ειναι καλυτερο.

 

Συμφωνω με το ποστ της irenegr αλλα στην ερωτηση με την οποια κλεινει το ποστ της

 

"Προτιμάς βόλτα με λουράκι ή ελεύθερος;"

 

θα απαντουσα...

 

-με λουρακι (=αν δεν γνωριζω το μερος που βολταρω...βλεπε αδαεις χρηστες)

-ελευθερος (αν ξερω που πηγαινω)

 

Δεν ειναι ολοι οι χρηστες το ιδιο..για αυτο και υπαρχουν περαν του ενος λειτουργικα στην ζωη μας..(ακομα και οι διανομες του λινουξ εχουν πολλα και διαφορετικα target groups).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατάφερα και έβαλα Mint, είχα χρόνο να σκοτώσω, φαίνεται, αλλά περισσότερο γιατί ήθελα "να πω ότι το έκανα και αυτό". Εννοείται ότι δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα παρουσιάζουν ορισμένοι. Θα χρειαστεί να ανοίξεις κονσόλα και να ψάξεις στο ίντερνετ και να μάθεις και εντολές κλπ, μιλάμε για πολλές ώρες για έναν πρωτάρη. Το ότι μαθαίνεις κάτι είναι θετικό. Το ότι βασανίζεσαι για να δεις τελικά το spdif στην κάρτα να μη βγάζει ποτέ 5.1 ήχο και άλλα πολλά fails, είναι στα αρνητικά. Μερικά πράγματα τα έκανα εύκολα με ένα κλικ, κάποια άλλα ήθελαν κονσόλα. Πάντως, έχει τη φάση του. Βασικά, για την ώρα κυρίως σερφάρω και βλέπω μπάλα με ace stream (περηφάνια που κατάφερα και το έβαλα, όπως και το onedrive). Επειδή μου φαίνεται ότι ο firefox είναι ταχύτερος στo Linux, συνεχίζω να του δίνω ευκαιρίες. Ταυτόχρονα δοκιμάζω και τα διάφορα applets. Καλά μέχρι εδώ, αλλά νιώθω τρομερά ανασφαλής, μια και πολλά προγράμματα δε λειτουργούν. Όταν επιστρέφω στα windows ηρεμώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

"Προτιμάς βόλτα με λουράκι ή ελεύθερος;"

 

θα απαντουσα...

 

-με λουρακι (=αν δεν γνωριζω το μερος που βολταρω...βλεπε αδαεις χρηστες)

-ελευθερος (αν ξερω που πηγαινω)

 

Κανείς δεν γεννιέται ξέροντας linux (ούτε οτιδήποτε άλλο) και κανείς δε θα μάθει αν δεν το τολμήσει.

 

Έχοντας περάσει και από τις 3 κατηγορίες λειτουργικών, αυτό με τις περισσότερες "κακοτοπιές" και πιο "επικίνδυνο" για έναν αρχάριο, ήταν τα windows. Τουλάχιστον γι αυτά που έχουν σημασία για μένα και όπως προσεγγύζω τα πράγματα.

Θεωρώ πιο εύκολο να μάθω να χρησιμοποιώ κάτι (linux), παρά να μάθω να το κάνω ασφαλές και να μάθω ταυτόχρονα να το χρησιμοποιώ (windows).

Επειδή όμως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε την ίδια οπτική, με το παρακάτω θα συμφωνήσω απόλυτα:

 

 

Δεν ειναι ολοι οι χρηστες το ιδιο..για αυτο και υπαρχουν περαν του ενος λειτουργικα στην ζωη μας..(ακομα και οι διανομες του λινουξ εχουν πολλα και διαφορετικα target groups).

 

 

Όσο για την εικόνα του tr3quart1sta απλά  B)  B)  B)

Μπορεί για κάποιους να μοιάζει ...διαστροφή, αλλά είναι τόσο διασκεδαστικό, εθιστικό και κόλλημα το linux, που μόνο όταν το "πάθεις" καταλαβαίνεις τι σημαίνει :D

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...