Προς το περιεχόμενο

Thecus W2000+ 2-bay NAS review

crmaris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

I think not :P

RAID1, RAID10...

To Raid δεν είναι backup. Σε προστατεύει από βλάβη σκληρού δίσκου και διασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία υπό προϋποθέσεις. Τίποτε άλλο.

Έχεις τα δεδομένα σου σε 3 ανεξάρτητες συσκευές που βρίσκονται σε 3 διαφορετικές τοποθεσίες? Αν όχι τότε δεν έχεις failproof backup.

Επεξ/σία από panther_512
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Παίρνεις ένα μικρό κουτί, μετά μια mobo με ενσωματωμένη CPU Atom για χαμηλή κατανάλωση (σαν αυτήν που έχω χρόοοονια Intel D945GCLF2), κοτσάρεις 2GB RAM, 2 δίσκους 3,5'' Green, ας πούμε 2x2=2TB RAID1 ή 2x2=4TB RAID0, συν κανένα εξωτερικό USB άμα δεν σου φτάνει.

Μετά στήνεις ένα FreeNAS σε φλασάκι ή σε SD card από το οποίο μπουτάρει, κοτσάρεις το μηχανάκι στο GigaEthernet, το πετάς στην υπόγα κι έχεις για Home ή και SOHO περιβάλλον φτηνό ΚΑΙ αξιόπιστο συστηματάκι με το μισό της τιμής του έτοιμου στα ίδια ή και δυνατότερα χαρακτηριστικά.

Και έχεις κι εκείνη τη χαρά... ξέρεις όταν το στήνεις μοναχός, έχει άλλη χάρη...

ΙΜΗΟ, τα 2GB RAM είναι επιεικώς, βασικά...

Σε εγκατασταση FreeNas 32bit ξεκιναει απο 4gb, ενω σε 64bit, που τωρα μονο αυτο εξελίσσεται απο τους δημιουργους(το 32μπιτο το σταματησαν) τα 8gb ειναι βασικα.

Και εννοειτε πως αποδεκτές ram ειναι μονο ecc, με το αναλογο φυσικα κοστος.

Συμφωνω με τον προλαλησαντα που ειπε οτι, οτι γλυτωσεις απο τα υπολοιπα περιφεριακα, θα τα δωσεις στις μνημες...

https://www.youtube.com/watch?v=9BAVsy_lYfY

• Like 2

To Raid δεν είναι backup. Σε προστατεύει από βλάβη σκληρού δίσκου και διασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία υπό προϋποθέσεις. Τίποτε άλλο.

Έχεις τα δεδομένα σου σε 3 ανεξάρτητες συσκευές που βρίσκονται σε 3 διαφορετικές τοποθεσίες? Αν όχι τότε δεν έχεις failproof backup.

Έχω τα αρχεία μου στην Iron mountain. Αρκεί;

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

NAS, εξωτερικούς (offline) και cloud.

Το RAID δεν είναι backup αν βασίζεσαι μόνο σε αυτό, προφανώς. Το θέμα είναι πως είναι εξαιρετικό για τα μη offline backup σου.

Πρακτικά το redundancy είναι realtime backup, το μόνο που δεν σε προστατεύει είναι από cryptolocker.

Επεξ/σία από michael92

Σε εγκατασταση FreeNas 32bit ξεκιναει απο 4gb, ενω σε 64bit, που τωρα μονο αυτο εξελίσσεται απο τους δημιουργους(το 32μπιτο το σταματησαν) τα 8gb ειναι βασικα.

Συμφωνω με τον προλαλησαντα που ειπε οτι, οτι γλυτωσεις απο τα υπολοιπα περιφεριακα, θα τα δωσεις στις μνημες...

Όντως έτσι είναι, αλλά δουλεύει άψογα η τελευταία version και με 2GB. Μιλάμε πάντα για family needs... :)

Προσωπικά έχω ένα QNAP (τρέχει Linux) και πίνω νερό στο όνομα του. Το έχω πάρει πριν αρκετά χρόνια και ακόμη η εταιρεία βγάζει αναβαθμίσεις και βελτιώσεις. Τελευταία αναβάθμιση έκανα πριν μια εβδομάδα.

Πρακτικά το redundancy είναι realtime backup, το μόνο που δεν σε προστατεύει είναι από cryptolocker.

Πρακτικά το redundancy είναι redundancy.

Έχεις εφεδρικό hardware για απρόσκοπτη λειτουργία. Δεν σε προστατεύει από θέματα που αφορούν τα δεδομένα.

Την μή χρησιμότητα του Raid για backup θα την καταλάβεις όταν:

- Θα μολυνθεί ο δίσκος από ιό/malware/you name it

- Θα σβήσεις αρχεία και μετά θα θυμηθείς ότι ήθελες κάποιο από αυτά

- Ανακαλύψεις ότι κάποια σημαντικά αρχεία είναι corrupted

- Γίνει corrupted το file system

- Χαλάσει η συσκευή που φιλοξενεί τους δίσκους και πάρει μαζί της και αυτούς.

- Απωλέσεις την συσκευή λόγω κλοπής/φωτιάς/πλημμύρας

• Like 4

QNAP, Synology, Asustor είναι κορυφαίες μάρκες με πολύ καλό interface και support.

Η Thecus τώρα βγάζει καινούριο linux interface το οποίο δείχνει πολύ καλύτερο από το προηγούμενο που ήταν έτη φωτός μακριά από τον ανταγωνισμό. Σαν ποιότητα κατασκευής τα Thecus είναι πολύ καλά, απλά στο λογισμικό δε φτάνουν τον ανταγωνισμό. Αλλά αποφάσισαν lately να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή. Άντε να δούμε.

Επίσης για μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων βλέπετε και Netgear ReadyNAS που υποστηρίζει bitrot και Btrfs οπότε και έχει native υποστήριξη snapshots.

Επίσης το μοναδικό backup είναι τα hard-copy σε οπτικούς δίσκους. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να εμπιστεύεστε κανένα RAID με απόλυτα κρίσιμα δεδομένα. Πρέπει ταυτόχρονα να κρατάτε αντίτυπα σε άλλα NAS, cloud, εξωτερικούς δίσκους ή οπτικά μέσα (top ασφάλεια).

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το redundancy δεν είναι backup.

Οκ, αν το πάμε με την στενή έννοια του όρου το redundancy δεν είναι backup αλλά μία μέθοδος data protection. Ικανοποιηθήκατε; :P

Πρακτικά το redundancy είναι redundancy.

Έχεις εφεδρικό hardware για απρόσκοπτη λειτουργία. Δεν σε προστατεύει από θέματα που αφορούν τα δεδομένα.

Την μή χρησιμότητα του Raid για backup θα την καταλάβεις όταν:

- Θα μολυνθεί ο δίσκος από ιό/malware/you name it

- Θα σβήσεις αρχεία και μετά θα θυμηθείς ότι ήθελες κάποιο από αυτά

- Ανακαλύψεις ότι κάποια σημαντικά αρχεία είναι corrupted

- Γίνει corrupted το file system

- Χαλάσει η συσκευή που φιλοξενεί τους δίσκους και πάρει μαζί της και αυτούς.

- Απωλέσεις την συσκευή λόγω κλοπής/φωτιάς/πλημμύρας

Είπα ότι κάνω backup και σε άλλα μέσα. Το RAID1 το βλέπω σαν μέθοδο στιγμιαίου backup επειδή δεν μπορώ να κάνω manual backups κάθε μέρα και δεν εμπιστεύομαι αρκετά τα automated backups. Ας το αποκαλέσουμε data protection και όχι backup λοιπόν.

RAID1 + εξωτερικοί offline + cloud νομίζω ότι με καλύπτουν πλήρως, δεν έχω και αρχεία αξίας εκατομμυρίων :-)

Επίσης το μοναδικό backup είναι τα hard-copy σε οπτικούς δίσκους. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να εμπιστεύεστε κανένα RAID με απόλυτα κρίσιμα δεδομένα. Πρέπει ταυτόχρονα να κρατάτε αντίτυπα σε άλλα NAS, cloud, εξωτερικούς δίσκους ή οπτικά μέσα (top ασφάλεια).

Οι οπτικοί δίσκοι δεν έχουν τρομερό decay και δεν είναι πανάκριβοι πλέον συγκριτικά με τους σκληρούς; Ένας offline σκληρός που έχει πολύ λίγα writes δεν είναι καλύτερη επιλογή;

Επεξ/σία από michael92

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

freenas έχω χρονια που το παράτησα αλλά με xpenology το μεγαλύτερο φόρτο που έχω δει στην 2 GB ram είναι 50% και φυσικά είναι απλή ραμ όχι ecc,

Επεξ/σία από leo06
  • Like 1

Με αφορμή το άρθρο, μια βοήθεια παρακαλώ αν μπορείτε (όποιος μπορεί):

Έχω γεμίσει μ' ένα κάρο εξωτερικούς δίσκους, που 'χω αποθηκευμένα τις ταινίες μου, τα αρχεία μου, μουσική κτλ., οκ; Θέλω να τα βάλω ΟΛΑ ΑΥΤΑ σ' έναν NAS, ο οποίος να 'χει (από πίσω) Ο ΙΔΙΟΣ μια (τουλάχιστον) HDMI θύρα, οπότε απλά να συνδέω τον NAS με την TV και να βλέπω άμεσα την εκάστοτε ταινία που θέλω, δίχως να ξεσυνδέω USB flash HHD και να μεταφέρνω 10-10 τις ταινίες στην τηλεόραση - καθώς και να ΑΔΕΙΑΣΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ απ' τους 4-5 εξωτερικούς (με τροφοδοτικά!) δίσκους που έχω.

Τί μου προτείνετε; Ξέρετε;

Έχω γεμίσει μ' ένα κάρο εξωτερικούς δίσκους, που 'χω αποθηκευμένα τις ταινίες μου, τα αρχεία μου, μουσική κτλ., οκ; Θέλω να τα βάλω ΟΛΑ ΑΥΤΑ σ' έναν NAS, ο οποίος να 'χει (από πίσω) Ο ΙΔΙΟΣ μια (τουλάχιστον) HDMI θύρα, οπότε απλά να συνδέω τον NAS με την TV και να βλέπω άμεσα την εκάστοτε ταινία που θέλω, δίχως να ξεσυνδέω USB flash HHD και να μεταφέρνω 10-10 τις ταινίες στην τηλεόραση - καθώς και να ΑΔΕΙΑΣΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ απ' τους 4-5 εξωτερικούς (με τροφοδοτικά!) δίσκους που έχω.

Καταρχήν πρέπει να ενημερωθείς λίγο τι ακριβώς είναι ο ΝΑS.

HDMI εχουν κάποιοι synology που προορίζονται για survailance. 

Αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να βάλεις όλες σου τις ταινίες σε έναν NAS και να τις στριμάρεις από το media player που έχεις συνδεδεμένο στην τηλεόραση. Τα περισσότερα MP θα βλέπουν τον NAS κανονικά.

nas με hdmi και kodi https://www.qnap.com/i/en/news/con_show.php?op=showone&cid=416

απο αυτά που γράφεις εγώ θα πρότεινα htpc με openelec 

Συνήθως φίλε μου τα NAS είναι θορυβώδη για το σαλόνι. Καλό θα ήταν να είναι σε άλλο χώρο και στο σαλόνι να έχεις έναν Media Player που θα συνδεθεί δικτυακά με το NAS και με HDMI στην TV. Θα πρότεινα ένα Intel NUC με λειτουργικό OpenELEC. Δεν είναι fanless, αλλά για να το ακούσεις απ' τα 3-4m, θέλει ...προσπάθεια.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...