Euclides Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Φίλε μου, για όλες αυτές τις απορίες σου υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα στο διαδίκτυο: Google is your best friend. <<O υπολογιστης σβηνει και σε περιπτωση υπερθερμανσης της GPU δηλαδη? >> Δεν είναι ανάγκη να σβήνει πάντα ο υπολογιστής. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ελέγχου της θερμοκρασίας. http://www.tomshardware.com/reviews/graphics-card-myths,3694-7.html << Τοτε πως καιγεται το τσιπακι μιας GPU αν οχι απο υπερβολικη θερμοκρασια ή αποκολληση?>> Σου απάντησα ήδη: Κατεστραμμένα τσιπάκια θα έχεις μόνο από κακή τροφοδοσία ή βραχυκυκλώματα. Σε ένα BGA, βραχυκύκλωμα μπορεί να γίνει και από καταστροφή των κολλήσεων λόγω υπερθέρμανσης. Υπαρχει καποιο εξαρτημα που μπορω να αγορασω το οποιο θα μου επιτρεψει να ελεγξω κατα ποσο ειναι αγωγιμοι οι ακροδεκτες της GPU καθως και να κανει ηλεκτρονικο ελεγχο στο τσιπακι της καρτας? Ας κοστισει και καποια χρηματα. Κατ αρχάς η GPU είναι BGA και δεν έχει ακροδέκτες. Θα χρειαστείς έναν αντάπτορα (eBay) για να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και το datasheet του ολοκληρωμένου (που θα το ζητήσεις από τον κατασκευαστή), για να ξέρεις τι ελέγχους πρέπει να κάνεις, που και τι θα μετρήσεις. Αν έχεις σκοπό να τεστάρεις εκατοντάδες από το ίδιο ολοκληρωμένο και γνωρίζεις, μπορείς να φτιάξεις ιδιοκατασκευή για να γίνεται ο έλεγχος αυτόματα. επισκευασμενες μητρικες τι ειναι ακριβως? επιδιορθωμενες εννοoυν? αυτα που αναφερουν ως refurbished? Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις από την λέξη επισκευή? Μπορεί να έχουν φάει την οποιαδήποτε επισκευή που μπορεί να γίνει σε μια mobo. Από reflow, μέχρι την απλή αλλαγή ενός πυκνωτή. Εσύ που λες ότι βρίσκουν τις mobo και τις πουλάνε στο eBay? Νομίζεις ότι είναι καινούριες? Ελαττωματικές είναι που έχουν απορριφθεί από την σειρά παραγωγής ή από το service των εταιρειών, και που πουλιούνται με το κιλό και επισκευάζονται. Part No = ο αριθμος της παρτιδας του laptop? Πρακτικα τι σημαινει αυτο? Part Number είναι ο κωδικός του προϊόντος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Ένα laptop Lenovo Z500 που έχω ανοικτό αυτή την στιγμή, παίρνει όλες αυτές τις motherboards: Για το δικό σου, το Acer, ψάξε βρες το service manual για να δεις πόσες διαφορετικές motherboards φοράει.
thessalonik Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Σε ευχαριστω για τις πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες που μου παρειχες. Αν δεν σε κουραζω 2 πραματα ακομη νομιζω οτι βοηθιομαστε ολοι με τις απαντησεις σου. Δυστυχως το Acer FL92 της φιλης δεν εχει service manual μεσα. Υπαρχει ακομη τροπος να μαθω τι part number ειναι χωρις να χρειαστει να ξηλωσω ολο το netbook? Δεν το εχω ξανακανει και φοβαμαι να προσπαθησω να το λυσω. Δηλαδη φιλε μου οταν βλεπω σε site την λεξη refurbished διπλα απο ενα προϊόν αυτο σημαινει οτι αναφερεται σε ελλατωματικο προιον που εχει υποστει επισκευη? <<Κατ αρχάς η GPU είναι BGA και δεν έχει ακροδέκτες. Θα χρειαστείς έναν αντάπτορα (eBay) για να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και το datasheet του ολοκληρωμένου (που θα το ζητήσεις από τον κατασκευαστή), για να ξέρεις τι ελέγχους πρέπει να κάνεις, που και τι θα μετρήσεις. Αν έχεις σκοπό να τεστάρεις εκατοντάδες από το ίδιο ολοκληρωμένο και γνωρίζεις, μπορείς να φτιάξεις ιδιοκατασκευή για να γίνεται ο έλεγχος αυτόματα.>> Ολες οι GPUs σε laptops ειναι ΒGA? Δεν εχει καμια pins(ακροδεκτες) για να μπαινοβγαινει οπως η CPU? Θα ηταν τεραστια ευκολια να μπορουσαμε να την αφαιρεσουμε και να βαλουμε μια καινουργια στην θεση της ακριβως οπως σε ενα desktop. Απορω γιατι δεν γινεται ηδη. Μπορεις σε παρακαλω να μου υποδειξεις εναν adaptora η πιστολι θερμου αερα τον οποιο σκεφτομαι να παραγγειλω για να προσπαθησω μονος μου να μαθω να κανω reflow/reballing σε τετοιες περιπτωσεις? Το τεχνικο τμημα του rebootyourpc μου απηντησε πως ακολουθουν μονο τη διαδικασια του reflow πρωτα και μετα reballing διοτι το 2ο καταπονει την μητρικη και την καρτα. Σε καθε περιπτωση επισκευης καμμενης καρτας γραφικων πρεπει να ζητω το datasheet του ολοκληρωμένου chipset της καρτας γραφικων? Επισης δεν καταλαβα τι εννοεις οταν λες αν εχω σκοπο να επισκευασω 100αδες απο το ιδιο ολοκληρωμενο.... Μα καθε φορα που θα καιγεται μια καρτα γραφικων θα ειναι ξεχωριστης μαρκας-μοντελου αρα δνε θα εχει την ιδια BGA GPU μεσα, ετσι δεν ειναι? Και πλαι συγγνωμη που σε κουραζω αλλα ειναι πολυ ενδιαφεροντα αυτα. <<Σε ένα BGA, βραχυκύκλωμα μπορεί να γίνει και από καταστροφή των κολλήσεων λόγω υπερθέρμανσης.>>' Βρηκα ενα ωραιο chipset στο google imaegs που δειχνει πως ειναι μια GPU απο κατω. Ολες οι GPU ετσι ειναι σαν αυτο? Και αν σε καταλαβα καλλα σε περιπτωση που η θερμοαγωγιμη παστα η το thermal pad δεν απαγει σωστα την θερμοτητα απο το chipset τοτε η θερμοτητα θελεις να πεις οτι μεταφερεται στα ball points τα οποια εφαπτονται με την μητρικη και γινονται ετσι καποιες αποκολλησεις που με την σειρα τους δημιοργουν βραχυκυκλωμα-καψιμο στην ιδια την καρτα? Σωστα το καταλαβα?
sil_unique Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2015 Tο part number της μητρικής συνήθως είναι στο χώρο των ram. Τα pins που έχουν οι επεξεργαστές πιάνουν χώρο και κοστίζουν παραπάνω. Τα macbook δεν χρησιμοποιούν pins ούτε στους επεξεργαστές και εξοικονομούν χώρο, πλέον και τα ultrabooks. Στα παλιά μηχανήματα συνήθως πρόβλημα έχουν τα balls και θέλουν reballing, στα καινούρια υποτίθεται ότι οι κατασκευαστές έχουν επιλυφθεί του προβλήματος και το πρόβλημα είναι στο chip εσωτερικά και θέλει αλλαγή. 1
Euclides Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2015 Δυστυχως το Acer FL92 της φιλης δεν εχει service manual μεσα. Κανένα δεν έχει. Ψάχνεις με το google για να το βρεις, ή το ζητάς από τον κατασκευαστή (Acer). Μερικοί κατασκευαστές, δεν το δίνουνε δωρεάν. Υπαρχει ακομη τροπος να μαθω τι part number ειναι χωρις να χρειαστει να ξηλωσω ολο το netbook? Με το S/N του laptop, ζητάς το configuration από τον κατασκευαστή (Acer). Μερικοί κατασκευαστές (όπως η Lenovo), έχουνε το configuration management online, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να δει το configuration του υπολογιστή του. Άλλοι όχι. Δηλαδη φιλε μου οταν βλεπω σε site την λεξη refurbished διπλα απο ενα προϊόν αυτο σημαινει οτι αναφερεται σε ελλατωματικο προιον που εχει υποστει επισκευη? Ναι. Το ίδιο σημαίνει και όταν δεν δηλώνεται ότι είναι brand new, αλλά tested and functional. Αλλά ακόμα και καινούρια να σου πούνε ότι είναι, δεν έχεις τρόπο να το ελέγξεις. Εκτός αν με το S/N της mobo ρωτήσεις τον κατασκευαστή, ο κατασκευαστής τηρεί parts log, και έχει την διάθεση να σου απαντήσει. Ολες οι GPUs σε laptops ειναι ΒGA? Δεν εχει καμια pins(ακροδεκτες) για να μπαινοβγαινει οπως η CPU? Θα ηταν τεραστια ευκολια να μπορουσαμε να την αφαιρεσουμε και να βαλουμε μια καινουργια στην θεση της ακριβως οπως σε ενα desktop. Απορω γιατι δεν γινεται ηδη. Ούτε στις πιο ακριβές κάρτες γραφικών η GPU δεν αφαιρείται. Η τεχνολογία BGA εκτός από μειονεκτήματα, έχει και πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανική για τις GPU. Με το Google μπορείς να βρεις άφθονη βιβλιογραφία για το θέμα. Μα καθε φορα που θα καιγεται μια καρτα γραφικων θα ειναι ξεχωριστης μαρκας-μοντελου αρα δνε θα εχει την ιδια BGA GPU μεσα, ετσι δεν ειναι? Σωστά. Γι' αυτό πάρε ένα ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό ακριβείας, έναν παλμογράφο, μεγενθυτικό φακό με φωτισμό, το datasheet του ολοκληρωμένου, σήκωσε τα μανίκια σου και ξεκίνα δουλειά. Μπορεις σε παρακαλω να μου υποδειξεις εναν adaptora η πιστολι θερμου αερα τον οποιο σκεφτομαι να παραγγειλω για να προσπαθησω μονος μου να μαθω να κανω reflow/reballing σε τετοιες περιπτωσεις? Ξέχνα τα πιστόλια θερμού αέρα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι έναν rework station, stencils για τις μπίλιες και αναλώσιμα. Υπάρχουν απλά με κόστος μερικές εκατοντάδες €, μέχρι υπεραυτόματα που κοστίζουν μερικές χιλιάδες €. Αν θέλεις να κάνεις απλό reflow, μπορείς να βολευτείς και με έναν ηλεκτρονικό infrared φούρνο κόστους 200-300€. Και αν σε καταλαβα καλλα σε περιπτωση που η θερμοαγωγιμη παστα η το thermal pad δεν απαγει σωστα την θερμοτητα απο το chipset τοτε η θερμοτητα θελεις να πεις οτι μεταφερεται στα ball points τα οποια εφαπτονται με την μητρικη και γινονται ετσι καποιες αποκολλησεις που με την σειρα τους δημιοργουν βραχυκυκλωμα-καψιμο στην ιδια την καρτα? Κάπως έτσι, μόνο που το κάψιμο είναι σπάνιο. Εκτός αν βραχυκυκλώσει η τροφοδοσία. Tο part number της μητρικής συνήθως είναι στο χώρο των ram. Τα pins που έχουν οι επεξεργαστές πιάνουν χώρο και κοστίζουν παραπάνω. Τα macbook δεν χρησιμοποιούν pins ούτε στους επεξεργαστές και εξοικονομούν χώρο, πλέον και τα ultrabooks. Στα παλιά μηχανήματα συνήθως πρόβλημα έχουν τα balls και θέλουν reballing, στα καινούρια υποτίθεται ότι οι κατασκευαστές έχουν επιλυφθεί του προβλήματος και το πρόβλημα είναι στο chip εσωτερικά και θέλει αλλαγή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των BGA είναι η σημαντικά μικρότερη αντίσταση.
thessalonik Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες παιδια και ιδιαιτερα εσενα Euclides. Δεν αρκει μονο να αγορασω αυτα τα εργαλεια πρεπει να μου δειξει καποιος και πως τα χρησιμοποιω. Το ιδανικο θα ητνα να εβλεπα εναν να το φτιαχνει για να μαθω και εγω. Να πω κατι αστειο για τον φουρνο μικροκυματων! Αν βαλω τη μητρικη εκει μεσα και την ζεστανω υπαρχει περιπτωση να συγκολληθουν τα ball points με την μητρικη και να ξαναδουλεψει η GPU? H θα καταληξω να καταστρεψω το mobo? Και κατι ακομη. Serial Number δεν ειναι η ιδια εννοια με το Part Number? Η ειναι κατι το διαφορετικο? Ρωταω για οταν αναφερεσαι στο ιδιο το laptop λες S/N ενω για την μητρικη λες Part No.
sil_unique Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2015 Στον φούρνο μικροκυμάτων δεν βάζουμε ποτέ κάτι μεταλλικό αλλιώς κακά πράγματα μπορεί να συμβούν [φωτιά και άμεσα καμμένα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα]]. Τα ίδια ανταλλακτικά έχουν ίδιο part number αλλά διαφορετικό S/N το οποίο είναι αύξων αριθμός. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα