Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1- ακολουθεί σεντόνι...

2- κάπου να πώ τον πόνο μου. :fear:

 

 

Εν αρχή.

Γνώρισα το λίνουξ όταν έπεσε στα χέρια μου ένα σιντί ubuntu 6.04 αν θυμάμαι καλά και έκτοτε το χρησιμοποιώ ανά διαστήματα μεν αλλά πάντα κρατάω την επαφή έχωντας δοκιμάσει διάφορες εκδόσεις του.

Έστησα μηχανάκια σε διάφορους φίλους με εκδόσεις ubuntu και mint και δεν με ενόχλησαν ποτέ για πρόβλημα.

Γενικά είχα μείνει πολύ ευχαριστημένως και σαν χρήστης θα με έβαζα στην κατηγορία του μικρομεσαίου power-user αφού προέρχομαι από το DOS. (ναί, είμαι fortysomething  B) )

 

 

Eρχόμαστε λοιπόν στις αρχές του 2013 όπου για πρώτη φορά αναλαμβάνω να συντηρήσω κάποια παμπάλαια μηχανάκια με Ρ4 @ 1,5GHz, 512ram και 10-20Gb δίσκους για λογαριασμό ενώς συνδέσμου.

Τα μηχανάκια αυτά δουλεύονται από φοιτητές για έρευνα και τρέχουν αυστηρά και μόνο κάποιον browser και office. (δηλαδή ψάξιμο στο νεt και copy/paste σε word η όλη δουλειά).

Απλώς έπρεπε να είναι bullet proof εγκατάσταση καθότι οι χειριστές εναλλάσωνταν ανά εξάμηνο και δεν υπήρχε μόνιμα άνθρωπος από πάνω για να τα προσέχει/συντηρεί.

 

Υπέροχα σκέφτομαι, τί καλύτερο από το να στήσω Lubuntu που είναι ελαφρύ και χωρίς πολλά πολλά.

Το κάνω με κάποια τρέχουσα έκδοση και όχι LTS. 

Αποτέλεσμα είναι μετά από κάνα εξάμηνο περίπου που βγήκε LTS έκδοση τα μισά να αδυνατούν να αναβαθμίσουν με διάφορα errors.

Όχι πως ήταν απαραίτητο να αναβαθμιστούν, έφταιγε και το h/w στα περισσότερα αλλά νά'χουμε να λέμε.

Το Lubuntu διαφημίζεται μεν σαν ελαφρύ ΑΛΛΑ με 512ram και παμπάλαιο δίσκο η εμπειρία χρήσης ήταν το λιγότερο προβληματική.

Με tweaking είχα καταφέρει το λειτουργικό να έχει αποτύπωμα μνήμης σε idle περί τα 200κάτι ΜΒ αλλά μόλις άνοιγες τον chromium ή τον firefox και to libreoffice ξεκίναγε το paging στον σκληρό.

Με πολύ κόπο κατάφερα να βρώ διάφορες DDR1 και SDRAM μνήμες και να τα αναβαθμίσω στα 712ΜΒ ή 1Gb RAM όπου και κάπως έστρωνε η κατάσταση. 

 

 

Κάποια στιγμή μου ζήτησαν να μπορούν να αποθηκεύουν οι φοιτητές τα word αρχεία τους αλλά και διάφορα άλλα αρχεία από windows χρήστες σε ένα share σε κάποιο μηχάνημα το οποίο βρισκόταν επάνω σε δίκτυο με Η/Υ windows. (έναν πολύ μικρό file server σε κανονικό πισί δηλαδή)

Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο λόγο ιών κλπ στήνω σε ένα λίγο ποιό καινούργιο πισί, που ήταν σε καλύτερη κατάσταση, Lubuntu LTS (μάθαμε το μάθημα μας B)  ) και...... I drunk it.  :-(

Known bug η samba στο lubuntu εκείνης της εποχής, δεν λειτούργησε ποτέ, το διαπίστωσα κατόπιν εορτής. 

Μετά από ώριμη σκέψη (#$%^&%^% το linux μου μέσα) και ψάξιμο για κάποια έκδοση χωρίς θέματα αποφασίζω να στήσω LinuxMint.

Όλα καλά, έπαιξε και η samba και όλοι είμασταν ΟΚ. (για λίγο)

 

 

Με ρώτησαν αν μπορεί να εργαστεί κάποιος φοιτητής σε αυτόν τον H/Y με το Mint αλλά να μην μπορεί να «πειράξει» τα αποθηκευμένα αρχεία.

Τί ποιό εύκολο σκέφτομαι και φτιάχνω ένα νεό account, standard user, χωρίς πολλά δικαιώματα.

Και....I drunk it again.  :shock:

Όσο ήμουν logged-in σαν admin η samba έπαιζε κανονικά, μόλις αποσυνδεόμουν και έμπαινα με τον νέο xρήστη για κάποιο λόγο σταμάταγε να λειτουργεί και το πισί εξαφανιζόταν από το δίκτυο.

Παρά το ψάξιμο δεν κατάφερα να βγάλω άκρη με τίποτα... 

 

 

Παράλληλα όλον αυτόν τον καιρό, είχα συνέχεια διάφορα θέματα με τα word αρχεία που έφτιαχναν οι φοιτητές (που οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα δυστυχώς) και δεν λειτουργούσαν σωστά σε άλλα πισί αν και αυτό οφείλεται σε ασυμβατότητες του libre με το MS office και κάπως διορθωνόταν.  

 

 

Μέχρι που πριν από κάνα 4μήνο λοιπόν καταφέραμε και ξεφορτωθήκαμε τα Ρ4 και στην θέση τους μπήκαν refurbished μηχανάκια με dual cpu, 1Gb ram, μεγαλύτερο δίσκο και winXP :X .

Format όπως είσαι και Lubuntu LTS με Libre εγώ, μαζόχα mode on, για να μην τραβάω τα λιγοστά πλέον μαλλιά μου αργότερα με τα ΧΡ...

Και ενώ όλα πάνε καλά, έτσι νόμιζα, με καλούνε προχθές και μου λένε το εξής κουλό.

Μετά από εναλλαγή 2-3 φορές μεταξύ Libreoffice και Firefox σταματάνε να λειτουργούν οι τόνοι στα ελληνικά στο Libre. :cry:

Κλείνεις/ανοίγεις το libre και επανέρχεται.

Μετά από ψάξιμο βρήκα ότι κάτι παίζεται με το im-switch που από μόνο του γυρίζει στα thai  :-(  και ίσως αυτό να είναι το πρόβλημα. (δεν το έχω δεί ακόμα)

 

 

 

 

 

 

 

Συμπεράσματα ;;;;;

Το καλό είναι πως για ότι αντιμετώπισα αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια με λίγο ψάξιμο όλο και κάποια λύση έβρισκα αλλά χωρίς να λειτουργεί πάντα.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αντιμετώπισα  επιεικώς «χαζά» προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαρχής και δεν ήταν θέμα εγκατάστασης, έλλειψης γνώσεων ή έστω κακού χειρισμού.

 

Γιατί από την στιγμή που πληρώνεσαι, έστω και περιστασιακά για μια δουλειά, δεν μπορείς να τρως τον χρόνο σου ψάχνωντας στο νετ για λύσεις ούτε και μπορεί ο άλλος να σε περιμένει να του διορθώσεις το όποιο κουλό πρόβλημα παρουσιάζεται.

Ειδικά όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να τον χρεώσεις μετά για αυτό καθότι δεν φταίει.

 

Σε απλούς οικιακούς χρήστες με σχετικά παλιά μηχανήματα προτείνω συνέχεια το linux.

Για ποιό «σοβαρά» πράματα όμως τείνω να πιστεύω ότι δεν είναι ακόμα τόσο ώριμο, τί άλλο να πώ ;;; :(  (προσωπικές μου απόψεις)

  • Like 1
  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καταννοώ και συμπονώ. :)

 

Θα σταθώ επιγραμματικά σε 2-3 πράγματα, έτσι για νάχουμε να λέμε.

 

Μύθος ν1: Ένα ελαφρύ λειτουργικό θα αναστήσει έναν παλιό υπολογιστή. Εν μέρη ναι. Σε ότι έχει να κάνει με το λειτουργικό ή για χρήση με τα βασικά προγράμματα που έχει επιλέξει το περιβάλλον του να χρησιμοποιεί. 200ΜΒ (ή 160 που έχει το δικό μου αυτή τη στιγμή) memory footprint για ένα σημερινό λειτουργικό είναι πολύ καλό νούμερο. ΑΛΛΑ από κει και πέρα οι απαιτήσεις ενός προγράμματος που εκτελεί εργασίες μνημοβόρες ή απαιτητικές σε επεξεργαστική ισχύ, δεν έχουν σχέση με το λειτουργικό αλλά με αυτό που κάνουν και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας μαγικός τρόπος το λειτουργικό να τις κάνει πιο ελαφριές. Το πιο απλό/συνηθισμένο πράγμα, σερφάρισμα στο internet, με όλα τα μπιχλιμπίδια και τα καλούδια που έχουν σήμερα πάνω οι σελίδες, δεν είναι ελαφριά δουλειά.

Όταν κάποιος μου λέει έχω ένα παλιό pc και θέλω να του βάλω κάτι ελαφρύ, ρωτάω πάντα τι θέλει να κάνει με αυτό. Αν η απάντηση είναι τίποτα σοβαρό σερφάρισμα, video στο youtube κλπ. πάντα εξηγώ ότι το ελαφρύ λειτουργικό ελάχιστα θα προσφέρει σε αυτό. Ναι ο υπολογιστής θα αναστηθεί, αλλά αν θέλει να το εκμεταλλευτεί αυτό, θα πρέπει και να σερφάρει ελαφρά, άρα να ξεχάσει τα πολλά και να σερφάρει ...διαβάζοντας.

 

Μύθος ν2: Το linux το βάζεις και το ξεχνάς. Δεν πάει έτσι. Αν είσαι ΑΠΛΟΣ εντελώς χρήστης, σου το στήσουν να κάνει ότι θες και συ απλά το κάνεις, ΝΑΙ. Αλλά αν είσαι διαχειριστής έχεις δουλειά. Αλλιώς θα είχε εκλείψει το επάγγελμα του linux admin και θάταν όλοι... formatολόγοι-setupολόγοι που θα επισκέπτονταν μια φορά στα 4 χρόνια την κάθε εταιρεία.

 

Με την τελευταία σου παράγραφο, κατά διαστήματα έχω συμφωνήσει αλλά και διαφωνήσει έντονα, όσο καιρό ασχολούμαι με linux. Τις εποχές που ανέφερες, προ δεκαετίας δηλαδή -άσε που είμαι σχεδόν σίγουρη ότι σε έχω ξαναπετύχει τότε σε τεχνολογικό φόρουμ που δεν υπάρχει πια- η κυρίαρχη ιδέα ήταν ότι το linux είναι για βαριά χρήση και όχι για τον οικιακό χρήστη. Σήμερα -και συνήθως από power users- ακούω ότι είναι γι αυτόν που θέλει λίγα πράγματα, τον οικιακό χρήστη και όχι για βαριές δουλειές. Όμως το 95% του internet και ίσως και παραπάνω δουλεύει πάνω σε αυτό, η nasa, το cern, ότι "μεγάλο" σκεφτείς πάνω σε αυτό στηρίζεται.

 

Οπότε άκρη και γενικό συμπέρασμα δε βρίσκεται εύκολα. Ο καθένας πορεύεται με την εμπειρία του και τα συμπεράσματά του -που πολλές φορές μπορεί να αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και για τον ίδιο- και ελπίζει να μην πέσει πάνω στα χειρότερα. Γιατί το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως είναι "μηχανήματα του διαβόλου" και "τρελοί αυτοί οι υπολογιστές" ;)

  • Like 3
Δημοσ.

"fortysomething" και εγω, επισης προερχομενος απο DOS (η και Amstrad CPC... δεν ξεχνω!), αποκλειστικα χρηστης LINUX περισσοτερο απο δεκαπενταετια πια (προ της παρουσης χιλιετας δηλαδη!), χωρις ομως ευθυνες διαχειρισης/υποστηριξης αλλων συστηματων πλην των προσωπικων μου... σε κατανοω και σε συμπονω (οπως και Η αποπανω - ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!).

Γνωμη μου: αν πρεπει να "αναστησεις" παλιο/α μηχανημα/ατα τα LINUX ειναι (σχεδον) "μονοδρομος" (ομως λαμβανοντας υποψην οσα ανεφερε Η αποπανω: αλλο λειτουργικο, αλλο εφαρμογες) - παντως, και απο πολλη προσφατη εμπειρια μου (προσωπικη αναγκη στησιματος μηχανηματων Ρ4/512ΜΒ ), εχω απογοητευτει καπως απο την ποιοτητα των -γνωστων: LUBUNTU/PUPPY/κτλ- "αναλαφρων" διανομων... τελικα βρηκα την ακρη για ικανοποιητικα αποτελεσματα, αλλα οχι πριν αφιερωσω αρκετο χρονο, και αφου κοπιασα αρκετα (και στα "fortysomething"... ΔΕΝ "εχει πλακα" πια...).

  • Like 1
Δημοσ.

Συμφωνω με το "Μυθος ν1" της irenegr ΑΠΟΛΥΤΑ.

 

Οσο για το 2ο κομματι , εχω να πω οτι το λινουξ ειναι καλο για σερβεροκαταστασεις...δηλ να κανει κατι (ή και πολλα) συγκεκριμενα πραγματα , να το σεταρεις και να το βαλεις σε μια γωνια...Φυσικα και δεν το παρατας αλλα το "ρυθμιζεις" αναλογα του τι προκυπτει.

αλλα θεωρω οτι εχει ποοοοοοολλυ δρομο ακομα για να ειναι για καθημερινη χρηση απο εναν αδαη χρηστη , οπου τα προβληματα που θα προκυψουν θα τα επιλυσει με το εναν ή τον αλλον τροπο απο μονος του και χωρις την αναγκη καποιου λινουξ γκουρου.

 

Δυστυχως το λινουξ ακομα και σημερα παλευει με εμβρυακα προβληματα που καλως ή κακως στα windows δεν νοουνται καν.

Δεν ειναι παντα το φταιξιμο στο λινουξ (τι μπορει να κανει με τους κλειστους οδηγους των καρτων γραφικων ?) αλλα παρολα αυτα...

 

Χρησιμοποιω λινουξ κατα καιρους εως και αποκλειστικα απο την δεκαετια του 90 και εχει κανει ΤΕΡΑΣΤΙΑ αλματα μεχρι σημερα..αλλα και παλι ..προτιμω για καθημερινη χρηση windows...και για να "παιζω" καποια διανομη σε vmware ....

Δημοσ.

Έπρεπε να βάλεις Ubuntu 12.04

 

1. υποστηρίζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2017

2. μπορεί να λειτουργήσει και με χάλια κάρτα γραφικών επειδή έχει Unity 2D.

 

Ωραία τα Lubuntu αλλά άμα κάτι σπάσει, πρέπει να ασχοληθείς πολύ.

Δημοσ.

το οποίο mint σε όποια εκδοχή

παραμένει βαρύ σε P4 512MB που το δοκίμασα
 

ubuntu εννοείται εκτός συζήτησης για παλιό μηχάνημα

 

 

επειδή από παλιά βρισκω κατά καιρούς την ευκαιρία να πειραματίζομαι με το linux

συμμερίζομαι απολύτως την αμφιβολία του ts

 

είναι η αλήθεια

τί να κάνουμε;...

 

θυμάμαι ένα διάστημα και το ubuntu διαφήμιζε το fast boot time

με τον ίδιο τρόπο που σήμερα το κάνουν τα windows

 

όχι λοιπόν

το να είναι κάθε νέα έκδοση OS βαρύτερη δεν είναι μονόδρομος

και ούτε είναι δικαιολογία το να θέλει χρόνο να ασχολείσαι με τα bugs

Δημοσ.

Αν θες κάτι ελαφρύ και απροβλημάτιστο στις αναβαθμίσεις πας σε customized διανομή αλά Arch. Οι ετοιματζίδικες διανομές έχουν το τίμημα τους!

  • Like 1
Δημοσ.

θυμάμαι ένα διάστημα και το ubuntu διαφήμιζε το fast boot time

με τον ίδιο τρόπο που σήμερα το κάνουν τα windows

 

όχι λοιπόν

το να είναι κάθε νέα έκδοση OS βαρύτερη δεν είναι μονόδρομος

και ούτε είναι δικαιολογία το να θέλει χρόνο να ασχολείσαι με τα bugs

 

Το Ubuntu Desktop θέλει hardware acceleration γιατί αλλώς τα γραφικά δεν παίζουν. Θέλει και πάνω από 1GB RAM.

 

Αν η κάρτα γραφικών είναι παλιά, τότε βάζεις Lubuntu ή Xubuntu ή Ubuntu 12.04.

Δημοσ.

Το Ubuntu Desktop θέλει hardware acceleration γιατί αλλώς τα γραφικά δεν παίζουν. Θέλει και πάνω από 1GB RAM.

 

Αν η κάρτα γραφικών είναι παλιά, τότε βάζεις Lubuntu ή Xubuntu ή Ubuntu 12.04.

Διόρθωση:

Το Ubuntu Desktop ΣΗΜΕΡΑ. Κάποιο φεγγάρι το Ubuntu Desktop ενδιαφέρθηκε για το optimization και μετά το ξέχασε.

 

Για τις light Ubuntu διανομές πάλι τζίφος στον παλιό υπολογιστή.

Δημοσ.

Παιδιά, μια χάρη θέλω μόνο.

ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ για το Unity.  :mad:

 

Από όταν βγήκε, αφενώς στάθηκε η αφορμή να σιχαθώ το ubuntu και εξαιτίας του ήταν η πρώτη φορά που είχα «αρπαχθεί» διαδικτυακά σε φόρουμ με έναν άλλο χρήστη όταν διαφωνήσαμε περί του πόσο καλό είναι.

 

Κάτι σαν τα win 8 ένα πράμα.  :eek:

  • Like 3
Δημοσ.

 

Δυστυχως το λινουξ ακομα και σημερα παλευει με εμβρυακα προβληματα που καλως ή κακως στα windows δεν νοουνται καν.

Τι ακριβώς εννοείς εμβρυακά προβλήματα;

 

- Α μάλλον θα λές για τα εμβρυακά spyware που συνοδεύουν τα αγαπητό λειτουργικό απο την έκδοση 3.1,

 ή μάλλον θα εννοείς για τα εμβρυακά προβλήματα B.S.O.D εξίσου παλιά και ακόμα αξεπέραστα,

 ή μήπως αναφέρεσαι στο ότι δεν έχεις έλεγχο στο τι εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου και αυτό βεβαίως μετά απο 2-3 reboot;

 τώρα αν έπεσα έξω και απλά αναφέρεσαι στα εμβρυακά προβλήματα ασφαλείας του λειτουργικού σου με τις 1002 ανοιχτές port, τότε συγχώρα με.

Έτσι και αλλιώς το 80% των χρηστών windows είναι μόνιμα σε εμβρυακή φάση (στο μυαλό).

 

Φιλικά Χάρης.

Δημοσ.

Τι ακριβώς εννοείς εμβρυακά προβλήματα;

 

- Α μάλλον θα λές για τα εμβρυακά spyware που συνοδεύουν τα αγαπητό λειτουργικό απο την έκδοση 3.1,

 ή μάλλον θα εννοείς για τα εμβρυακά προβλήματα B.S.O.D εξίσου παλιά και ακόμα αξεπέραστα,

 ή μήπως αναφέρεσαι στο ότι δεν έχεις έλεγχο στο τι εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου και αυτό βεβαίως μετά απο 2-3 reboot;

 τώρα αν έπεσα έξω και απλά αναφέρεσαι στα εμβρυακά προβλήματα ασφαλείας του λειτουργικού σου με τις 1002 ανοιχτές port, τότε συγχώρα με.

Έτσι και αλλιώς το 80% των χρηστών windows είναι μόνιμα σε εμβρυακή φάση (στο μυαλό).

 

Φιλικά Χάρης.

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να υποβιβάσεις την κουβέντα σε αυτό το επιπεδο.

Επί των απόψεων (και προβλημάτων) που παρέθεσα έχεις να σχολιάσεις κάτι ;;;

 

Αν τώρα κόπτεσαι τόσο πολύ για την ασφάλεια θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σου επί αυτού του θέματος: https://www.leaseweb.com/labs/2014/06/disable-spyware-ubuntu-14-04/ 

ή αυτού: http://gnlinuxnotes.wikidot.com/ubuntu:privacy

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...