Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλει κανείς να βγάλει χρήματα καταστρέφοντας τις πολύτιμες μνήμες (φωτογραφίες, video, έγγραφα) χρηστών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο; Θέλεις; Τότε, είσαι τυχερός.

Οι κυβερνοεγκληματίες που βρίσκονται πίσω από το ransomware “Chimera”, τοποθέτησαν μία διαφήμιση στην τελευταία τους δημιουργία, και προσφέρουν σε οποιονδήποτε μολύνθηκε με το κακόβουλο λογισμικό να συμμετάσχει –μέσω affiliate program- στην εκστρατεία εξάπλωσης του ransomware.

Το ransomware Chimera λειτουργεί με μάλλον τυπικό, για το είδος, τρόπο. Αφού μολυνθεί ο υπολογιστής, το ransomware, ψάχνει για έγγραφα, φωτογραφίες, video και άλλου είδους αρχεία, και αφού τα εντοπίσει τα κρυπτογραφεί, και στην συνέχεια προσφέρεται να δώσει το κλειδί αποκρυπτογράφησης μόνο εφόσον ο χρήστης του υπολογιστή πληρώσει λύτρα. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κυβερνοεγκληματίες πίσω από το ransomware πηγαίνουν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, αφού απειλούν ότι τα έγγραφα ή άλλου είδους αρχεία θα εκτεθούν online αν ο χρήστης αρνηθεί και δεν πληρώσει τα λύτρα. Πρόκειται για μία απειλή, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε επιχειρήσεις ή ακόμα και σε χρήστες, και που δεν θέλουν να δουν τα πολύτιμα αρχεία τους σε κοινή θέα online.

Αυτό ωστόσο που καθιστά την συγκεκριμένη απειλή να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του είδους, είναι το “ πρόγραμμα συνεργατών” που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ειδοποίησης που εμφανίζεται στον χρήστη και ακολουθεί της μόλυνσης.

Μαζί λοιπόν με την ειδοποίηση για την μόλυνση, την διεύθυνση που πρέπει να καταθέσετε τα χρήματα (Bitcoins) και την απαίτηση για το ακριβές ποσό που πρέπει να κατατεθεί, υπάρχει και μία μικρή σημείωση για όσους θέλουν πληροφορίες για το πώς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ransomware κερδίζοντας χρήματα (50% προμήθεια). Φυσικά, κινδυνεύετε να σας εντοπίσουν και να σας συλλάβουν αν δεν είστε προσεκτικοί, και σύμφωνα με την Trend Micro, η προμήθεια 50% ενδεχομένως και να μην αξίζει το ρίσκο αφού οι πιθανότητες να σας εντοπίσουν με την εγγραφή σας έχουν αυξηθεί, επειδή το συγκεκριμένο malware είναι εύκολο να ανιχνευθεί και δεν κάνει και πολλά πράγματα για να αποκρύψει την ταυτότητα σας. Οπότε, όχι. Δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα.

Link.png Site: DigitalTrends

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το τερματίσαμε ! Εγκληματίες ζητούν συνεργούς επ' αμοιβή μέσα από το διαδύκτιο. Ανάξιοι ούτε για τη ροχάλα μου. Εύχομαι να τους "βρουν" γρήγορα... Μιχάλης.

• Like 8
Δημοσ.

Αδιάφορο.

Καθόλου αδιάφορο κατά τη γνώμη μου, είναι εύκολο να την πατήσεις, και δεν υπάρχει γυρισμός για τα αρχεία σου. Αυτού του είδους οι ιοί χτυπάνε και cloud backups όπως dropbox επομένως είναι καλό να υπάρχουν τέτοια άρθρα ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος. Δε βλέπω το λόγο να μπεις στον κόπο να σχολιάσεις κάτι αδιάφορο για εσένα, που μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον άλλο να προστατευτεί.

• Like 20
Δημοσ.

Εγώ ακολουθώ και βάζω και όλους γύρω μου να ακολουθούν τη συμβουλή της γιαγιάς μου της συγχωρεμένης. Back up. Τρεις πελάτες μου την πάτησαν οι δυο που είχαν backup δεν είχαν πρόβλημα, ο τρίτος τρέχει και δεν φτάνει.

• Like 4
Δημοσ.

την πάτησα και εγώ.. και με δίσκο backup γιατί ο δίσκος ήταν συνδεμένος στην υπολογιστή.. άρα... αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η διαδικασία αποκατάστασης μοιάζει αδύνατη.. και τι δεν είχα δοκιμάσει πόσο χρόνο είχα αφιερώσει για να βρω εναλλακτική λύση...

Δημοσ.

παρα πολυ ασχημη κατασταση σιγουρα θα πληρωνα γιατι εχω καποια αρχεια που εχουν ιδιαιτερη αξια για μενα βεβαιως κρατω backup οπως ειπωθηκε και εδω πριν

Δημοσ.

δλδ και να πληρωσεις μετα τους εχεις εμπιστοσύνη αυτους τους λακεδες οτι δεν θα σου ξανα ζητησουν μετα απο 1 χρονο ?

• Like 1
Δημοσ.

Καθόλου αδιάφορο κατά τη γνώμη μου, είναι εύκολο να την πατήσεις, και δεν υπάρχει γυρισμός για τα αρχεία σου. Αυτού του είδους οι ιοί χτυπάνε και cloud backups όπως dropbox επομένως είναι καλό να υπάρχουν τέτοια άρθρα ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος. Δε βλέπω το λόγο να μπεις στον κόπο να σχολιάσεις κάτι αδιάφορο για εσένα, που μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον άλλο να προστατευτεί.

Το άρθρο αναφαίρετε στο Affiliate πρόγραμμα, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα έπαιρνε μέρος, όσο για το Cloud που αναφέρεις, κανόνας Νο 1: ποτέ δεν ανεβάζεις σημαντικά και ευαίσθητα δεδομένα στο σύννεφο και τέλος όταν δίνεις 400+ ευρώ για έναν υπολογιστή τότε έχεις και 14-15 ευρώ να αγοράσεις ένα Kaspersky Internet Security για την ασφάλεια σου. Οι περισσότεροι που ξέρω με τέτοιο πρόβλημα, έτρεχαν Avast Free Antivirus γιατί τα 14-15 ευρώ που ζητούσαν Online για μία άδεια Antivirus τους φαινόντουσαν πολλά.  Αμα θέλεις να ενημερώσεις κάποιον τότε γράφεις ένα άρθρο με συμβουλές για να την προστασία του.

• Like 5
Δημοσ.

Προσωπικά στον σκληρό δίσκο του λειτουργικού δεν βαζω απολυτως τίποτα. Μόνο ότι κατεβαζω απο το διαδικτυο και μια φορα την εβδομαδα τα μεταφερω ολα σε εξωτερικους δισκους. Το ίδιο ισχυει και με τα bookmarks, επαφες outlook, email thunderbird, chat logs, αποθηκευμένους κωδικούς από password managers κτλ Το πολύ πολύ να χάσω δηλαδή τα κατεβάσματα μιας εβδομάδας, τις επαφες / email / bookmark / passwords ετσι και αλλιως κρυπτογραφημένα τα εχω, και να κλαπούνε θα κρυπτογραφησουν τα ηδη κρυπτογραφημενα. (που εδώ που τα λέμε αρχεια σαν αυτα που ειναι και τα σημαντικοτερα, σπανια ξεπερνανε το 1mb, μπορουν να ανεβουνε στο διαδικτυο πριν το παρεις χαμπαρι).

Κάποιες φορές που έχω όρεξη να το παιξω πιο Watch Dogs, τρεχω οτι εχει σχεση με το διαδικτυο απο εικονικη μηχανη. Τι θα κάνουν, θα σου κρυπτογραφησουν 10gb αρχείο της εικονικης μηχανης και θα το ανεβασουν δημοσια?  η κλοπη μεμονωμενων αρχειων μεσα απο τετοιο συστημα ειναι (κατα το μεγαλυτερο της μερος) αδύνατη. Εκτός βεβαια και αν κολλήσεις τον ιό στην εικονική μηχανή μέσα. :P Αλλά αυτή θα την έχεις υποτίθεται για σημαντικές εργασίες με το διαδίκτυο και όχι για να μπαίνεις εδώ και εκεί.

Δημοσ.

Ολα τα σημαντικα αρχεια μου ειναι σε εξ, δισκους που τους συνδεω μονο για να μεταφερω οτι θελω,μετα εκτος συνδεσης,ουτε στο ρευμα καν!!

Δημοσ.

Το ΜΕΓΑΛΟ ζητημα πάντως που δεν είδα να το σχολιάζει κανείς ειναι η ΥΠΟΘΑΛΨΗ τετοιου είδους εγκληματιών από το BITCOIN !!!

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...