dimitris__ Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Εγώ θα έβαζα το "κλασσικο" με τις 2 RJ45 σε κάθε δωμάτιο εκτός από το γραφείο μου που θα τα έβαζα διπλά. Δύο UTP cat 6 θα τρέχαν προς κάθε πρίζα (εκτός του δωματίου μου που θα 'ναι 4). Μετά στην κάθε έτοιμη "τερματισμένη" πρίζα βάζεις (αγοράζεις η φτιάχνεις πολύ εύκολο) έναν "Υ" διακλαδωτήρα αν θες να διαχωρίσεις τα 8 καλωδιάκια σε ομάδες των 4 και κάνεις και από τη μεριά του patch panel τo ίδιο. Είναι εύκολο σχετικά, τώρα μπορεί να σου φαίνονται λίγο βουνό, αλλά άμα τα συνειδητοποιήσεις θα μπορέσεις σίγουρα να τα σχεδιάσεις και υλοποιήσεις και μόνος σου.
Papajohn Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2003 Λοιπόν εφόσον τα utp καλώδια μπορώ να τα χρησιμοποιώ απροβλημάτιστα και για data και για αναλογικό ή ψηφιακό τηλέφωνο νμομίζω οτι θα κάνω τελικά το εξής. 2 utp καλώδια σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Ένα για το lan, λιγο υπερβολικό ίσως αλλά άς υπάρχει, και ένα για τηλεφωνία. Το utp για την τηλεφωνία θα καταλήγει σε διπλές πρίζες RJ45 και RJ11. Αρχικά θα χρησιμοποιώ μόνο το αναλογικό τηλέφωνο αλλά ας υπάρχει και η πρόβλεψη για το ISDN. Τώρα στο δωμάτιο μου θα περάσω άλλο ένα utp καλώδιο ώστε αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για δεύτερη συσκευή στο lan στο μέλλον (χρειάζετε;. Επίσης στο δωμάτιο μου θα αξιοποιώ και την RJ45 πρίζα για να έχω net με ένα ISDN TA. Νομίζω είμαι πλήρης. Επίσης κάτι σημαντικό, αν θελήσω να βγάλω κάποτε το isdn (μπα...) θα μπορώ απροβλημάτιστα να ωάλω όλα τα τηλεφωνα σε μια απλή γραμμή; Φαντάζομαι ναι. Τωρα πάμε και στα άλλα. To wifi τι είναι ακριβώς; Ατό περί ασύρματο LAN που υλοποιούν στο AWMP και στο Ελ. Βενιζέλος; Εγό τι το χρειάζομαι; Γιατί πρέπει να έχω πρόσβαση στη ταράτσα; Για δώμα πάνω αποκλείεται, είναι άλλο διαμέρισμα. Τo patch panel τι κάνει ακριβώς; Για τι φυσικό μέγεθος μιλάμε; Για να έχω δορυφορική παντού τι πρέπει να γίνει; Στη πολυκατοικία θα υπάρχει κλασσικά κεντρική κεραία τηλεόρασης. Πρέπει αν περαστεί και δεύτερο ομοαξονικό στο διαμέρισμά μου για δορυφορική; Τhnx! Papajohn ΥΓ. Να δούμε τι θα πει και ο μπαμπάς! Αλλά εντάξει, αν και μόνο word ξέρει, καταλαβαίνει τι ευκαιρία έχουμε!
apoikos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2003 Απαντήσεις: Με τον όρο WiFi εννοείται γενικά ένα ασύρματο δίκτυο δεδομένων (συνήθως με προτόκολο 802.11). To AWMN είναι ένα τέτοιο δίκτυο, καθώς και το δίκτυο του Ελ. Βενιζέλος (το οποίο όμως είναι εμπορικό). Δεν το χρειάζεσαι, δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, απλά είναι ένα ενδιαφέρον δίκτυο που σου δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες δικτύωσης από το "στενάχωρο" ελληνικό internet του πΟΤΕ και των παρ' αυτώ. Αν θες να συνδεθείς κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στην ταράτσα για να εγκαταστήσεις κεραία και μια-δυο ηλεκτρονικές συσκευές (ή και pc ολόκληρο). Μπορείς να ζητήσεις από τον ηλεκτρολόγο να σου ανεβάσει ένα UTP στην ταράτσα, ακόμα και αν μεσολαβεί άλλο διαμέρισμα. Εξάλλου μπορεί να το περάσει από αμιγώς κοινόχρηστους χώρους. Το patch panel είναι ένας πίνακας, στο πίσω μέρος του οποίου καταλήγουν όλα τα καλώδια ενός δικτύου. Στο μπροστινό του μέρος έχει πολλά πριζάκια τα οποία αποτελούν τις απολίξεις των καλωδίων, οπότε εσύ χρησιμοποιώντας κοντά καλωδιάκια με δύο βύσματα στις άκρες κάνεις τις αντίστοιχες γέφυρες και οδηγείς οποιαδήποτε είσοδο σε οποιαδήποτε έξοδο. Το μέγεθος διαφέρει ανάλογα με την εφαρμογή. Για τη δορυφορική πρέπει οπωσδήποτε να περαστεί δεύτερο ομοαξονικό καλώδιο, το οποίο θα συνδέει το κάτοπτρο με το δέκτη. Το καλώδιο αυτό αν διάβασες παραπάνω έχει κυματική αντίσταση 75Ω σε αντίθεση με τα 50 Ω που έχει αυτό της συμβατικής τηλεόρασης. Επιπλέον για να έχεις δορυφορική παντού το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περάσεις το Composite ή SCART σήμα του δορυφορικού δέκτη από αντίστοιχα καλώδια σε όλο το σπίτι ή να πετάξεις με κατάλληλο διαμορφωτή το σήμα RF που πιθανόν να μπορεί να βγάλει ο δέκτης στο κανονικό δίκτυο της κεραίας. Με άλλα λόγια πρέπει να συνδέσεις το δέκτη με το υπόλοιπο σπίτι και θα βλέπει όλο το σπίτι πάντα το ίδιο κανάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το στοιχείο λήψης της δορυφορικής κεραίας (LNB) είναι ενεργό στοιχείο και συντονίζεται στην εκάστοτε συχνότητα, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη δύο διαφορετικών σημάτων ταυτόχρονα. Υπάρχουν στην αγορά κάποια multiswitches που κάνουν ένα είδος πολύπλεξης για να τροφοδοτείς πολλούς δέκτες από ένα πιάτο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο δουλεύουν σωστά.
Papajohn Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2003 Ok! Ap oti katalava telika den aksizi na mpekso me doriforiki, kathos ute amesi anagi ine ute aksizi apo oti vlepo to kopo mono ke mono gia na vlepi to idio kanali. Twra gia to awmn tha kanw tis erevnes mu na do. Ke mia teleftea aporia! Gia na valo melodika aDSL me tin parapanw domi pu periegrapsa ti tha xriasto? Pu tha prepi na topothetiso tis extra siskeves (pies ine?). Milao panta over ISDN. Pos tha miaso to net se ola ta pc tu LAN? THNX OLUS GIA TIN POLITIMI VOITHIA SAS! Papajohn
dimitris__ Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Μια τελευταία σημείωση: Δεν χρειάζονται οι πρίζες RJ11. Οι RJ45 κάνουν και για τα μικρότερα RJ11 βυσματάκια.
ksp Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Exoume sta touvla mia mikri oikodomi orizontias epifaneias 35 tm, apoteloumeni apo ypogeio, katastima, 1o orofo (gkarsoniera) 2o orofo kai Sofita (eniaio) To katastima kai to ypogeio einai mazi. Me poio tropo mporw na moirasw ta kalwdia (tilefwnou, TV, ADSL) etsi wste na exw perissoteri kai kalyteri ergonomia?
dpolal Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Exoume sta touvla mia mikri oikodomi orizontias epifaneias 35 tm' date=' apoteloumeni apo ypogeio, katastima, 1o orofo (gkarsoniera) 2o orofo kai Sofita (eniaio) To katastima kai to ypogeio einai mazi. Me poio tropo mporw na moirasw ta kalwdia (tilefwnou, TV, ADSL) etsi wste na exw perissoteri kai kalyteri ergonomia?[/quote'] Ο ποιό καλός τρόπος είναι να αποφασίσεις και να ορίσεις ένα σημείο σε κάποιο σημείο του σπιτιού (υπόγειο, κάτω από την σκάλα, αποθήκη, ντουλάπα κλπ) όπου θα καταλήξουν όλα τα καλώδια. Εκεί θα είναι το λεγόμενο rack σου, δηλαδή το σημείο όπου θα καταλήγουν όλα. Τώρα για να μην έχεις προβλήματα καλύτερα όλα τα καλώδια να φτιαχθούν με τοπολογία αστέρα, δηλαδή από κάθε δωμάτιο ξεκινά ένας αριθμός καλωδίων, εσύ θα αποφασίσεις τι και πόσα, που θα καταλήξει κατευθείαν στο Rack. Μπορεί να είναι ακριβότερο σε σχέση με ότι άλλο επειδή χρειάζεσαι μεγαλύτερες ποσόστητες καλωδίων αλλά το κάθε δωμάτιο θα είναι ανεξάρτητο από τα άλλα και θα μπορείς να αλλάζεςις μελλοντικά τους τύπους των συνδέσεων σου απλά αλλάζοντας τις μπρίζες στις άκρες των καλωδίων.
SoTiRiS Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 telika auto to thread exei ginei arketa xrisimo gia arketous. na brethei kai kapoios na thelei na balei instabus tha kleisei san meleti.
Papajohn Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 telika auto to thread exei ginei arketa xrisimo gia arketous. na brethei kai kapoios na thelei na balei instabus tha kleisei san meleti. Papajohn
ksp Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Oso zw ma8ainw...etsi kai edw...oi polles gnwmes mono xrisimes einai...
karib Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2003 Καμία εκτίμηση με ενδεικτικά κόστη για τις 2-3 επικρατέστερες δικτυώσεις που αναφέρθηκαν;
dpolal Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Καμία εκτίμηση με ενδεικτικά κόστη για τις 2-3 επικρατέστερες δικτυώσεις που αναφέρθηκαν; Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δωθεί έστω και η παραμικρή χρηματική εκτίμηση. Κάθε σπίτι είναι ξεχωριστή περίπτωση και πολλές φορές ακόμα και στο ίδιο σπίτι μπορέις να έχεις 2-3 διαφορετικές τελικές τιμές με μεγάλες αποκλίσεις. Πάντως, μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση που θα τρέξουν τα καλώδια επειδή καθορίζει το συνολικό μήκος που θα πρέπει να αγοραστεί, η ποιότητα τους (καλύτερη ποιότητα --> ακριβότερη τιμή ανά μέτρο), η ποιότητα των μπριζών και λοιπών υλικών που θα τοποθετηθούν και φυσικά τα εργατικά.
dimitris__ Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Καμιά τρακοσάρα ευρώ αν τα κάνεις μόνος σου με καλά υλικά.
Papajohn Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2003 Opote an valis pos to kani alos na pume ia 1000ara na maste mesa? I den exo idea peri timon stin agora? Papajohn
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.