dpolal Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Νομίζω ότι οι περισσότεροι τελικά συμφωνούν ότι η δομημένη καλωδίωση με τις απαραίτητες σχετικές προβλέψεις για μελλοντικές αναβαθμίσεις είναι η σωστότερη λύση... :):)
Papajohn Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Λοιπόν παίδες βλέπω πως το αντικείμενο είναι ανεξάντλητο και πως θέλει πολλές γνώσεις τις οποίες δεν έχω. Βασικά θα απευθυνθώ στον κατασκευαστή να δω αν αυτός γνωρίζει το αντικείμενο και αν μπορέι αυτός πιο άμεσα να βοηθήσει. Απο την πλευρά μου, η λύση που κατανάησα πλήρως είναι αυτή των καλωδίων utp (ή τα άλλα τα θωρακισμένα) παρέα με το κλασσικό τηλεφωνικό δίκτυο του διαμερίσματος. Δηλαδή δύο πρίζες σε κάθε δωμάτιο και εκγατάσταση εnός hub κάπου στην πολυκατοικία. Ακόμη μια λύση με άλλη μια πρίζα ίσως στο δωμάτιο μου ώστε να δουλέυει και το isdn. Τώρα εδώ αρχίζετε και με μπερδεύετε με δορυφορικές, video, dvds και δεν συμμαζεύεται! Να σας πώ, εγώ ένα μόνιμο δικτυάκι στους υπολόγιστές του σπιτιού θέλω να κανω! Που μπέκονται δορυφορικές, κανονικές κεραίες κτλ κτλ μέσα στη συνολική ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού δεν έχω ιδέα! Ευχαριστώ πολυ πάντως που μου παραθέτετε όλες τις δυνατότητες! Papajohn
dpolal Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Ρε φιλαράκο δεν θέλουμε να σε μπλέξουμε... Αλλά έχεις την σπάνια ευκαιρία να τα σχεδιάσεις όλα από το μηδέν. Δίκτυα,τηλέφωνα,video,ήχο,sat,συναγερμό κλπ. Γιατί μετά να κρεμάς καλώδια στους τοίχους σου και να είναι το σπίτι σου χάλια;;;; Απλά βάλαμε όλοι μαζί τις γνώσεις και εμπειρίες μας και σου προτείναμε το καλύτερο. Κάνε ότι καταλαβαίνεις πάντως. Δικά σου τα γένια και τα χτένια.
stazzy Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 ean thelete kati pio high tech mporeite na probeite stin egkatastasi tou legomenou ''exipnou spitiou'' ' date='alla me auximeno kata 40% kostos...fisika omos me apeires dinatotites se sxesi me tin simbatiki egkatastasi. (pragmatika i texnologia auti einai kiriolektika "magiki" os pros tin euelixia tis kai tis dinatotites tis,endeiktika anafero oti o pinakas exei kai eisodo gia pc). [/quote'] Επειδή είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μπορούν να γίνουν σε ένα καινούργιο σπίτι, θα ήθελα να μου δώσεις τροφή για να ψάξω να βρω πληροφορίες σχετικά με το "Εξυπνο σπίτι". Ο αγγλικός όρος είναι smart house ή υπάρχει κάποιο άλλο keyword? Έχεις τίποτα site υπόψιν; Στάθης
Papajohn Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Ρε φιλαράκο δεν θέλουμε να σε μπλέξουμε... Αλλά έχεις την σπάνια ευκαιρία να τα σχεδιάσεις όλα από το μηδέν. Δίκτυα' date='τηλέφωνα,video,ήχο,sat,συναγερμό κλπ. Γιατί μετά να κρεμάς καλώδια στους τοίχους σου και να είναι το σπίτι σου χάλια;;;; Απλά βάλαμε όλοι μαζί τις γνώσεις και εμπειρίες μας και σου προτείναμε το καλύτερο. Κάνε ότι καταλαβαίνεις πάντως. Δικά σου τα γένια και τα χτένια. [/quote'] Ρε συ, προς Θεού, ευχαριστώ τα μέγιστα για όλη την βοήθεια και ειδικά εσένα που το ξεκίνησες! Απλά κατάλαβε πως για κάποιον που δεν έχει ιδέα απο δίκτυα όλα αυτά μαζί φαίνονται κικεώνας! Δηλαδή και ο συναγερμός θέλει άλλα καλώδια;; :roll: Όντως θα θέλει, αλλά δεν είχαμε ποτέ και δεν έχω ιδέα, ούτε καν το είχα σκεφτεί! Μπορέι κάποιος γενικά να μου συμμαζέψει όλες τις καλωδιώσεις που θα χρειαστουν; Για δορυφορική τώρα, αν και θα με ενδιέφερε, πάλι δεν έχω ιδέα πως δουλέυει στο σύνολο. Γενικά θα μπορούσε κάπιος να μου συνοψίσει τι καλωδιώσεις θα χρειαστούν και για ποιό σκοπό η κάθε μία;;; Tώρα για A/V απο το ένα δωμάτιο στο άλλο δεν νομίζω να μου χρειαστεί... Papajohn
dpolal Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2003 Λοιπόν επειδή έχεις μπλέξει άκου τα λίγο ποιό απλά: Lan, isdn, adsl κλπ ---> utp cat 5 τηλέφωνο απλό ---> απλό τηλεφ. καλώδιο που το βρίσκεις παντού συναγερμός ---> το γνωρίζουν όλοι οι ηλεκτρ. μοιάζει με το utp τηλεόραση ---> απλό ομαξονικό όλοι το γνωρίζουν sat ---> θα σου πουν σε όποιο κατάστημα ηλεκτρ. ρωτήσεις ήχος ---> καλώδιο ηχείων πλακέ video ---> καλώδιο ομοαξονικό audio/video Βασικά εσύ ΔΕΝ χρειάζεται να θαλασσοπνιγείς με όλα αυτά. Αποφασίστε πρώτα τί θέλετε και κατόπιν ζήτα από τον αρχιτέκτονα να σχεδιάσει ένα σημείο όπου θα μπούν τα μηχανήματα και να προβλέψει για τις οδεύσεις των καλωδίων (μέσα σε μια ντουλάπα, σε μια αποθήκη, κάτω από την σκάλα, οπουδήποτε βολεύει). Κατόπιν με τα σχέδια υπό μάλης πάτε στον μηχανικό που θα σχεδιάσει τα κανονικά καλώδια ρεύματος του σπιτιού και θα προβλέψει και τις αντίστοιχες μπρίζες και διακόπτες και τέλος με τα σχέδια αυτά ψάξε να βρείς έναν καλό ηλεκτρολόγο που θα στα φτιάξει, υπάρχουν και τέτοιοι. Αυτά τα ολίγα. Μην αγχώνεσαι. :):):):):)
Papajohn Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Οφείλω να ομολογήσω πως το τελευταίο σου μήνυμα ήταν πολύ πολύ κατατοπιστικο! Μεριλές διευκριίσεις ακόμη όμως! Λες utp καλώδιο για adsl. Μα το adsl δεν παίζει πάνω απο το απλό τηλεφωικό δίκτυο; Αν απλά βάλω στην τηλεφωική πρίζα του δωματίου μου τον απαραίττο εξοπλισμό και τον συνδέσω με τον υπολόγιστή δεν καθάρισα; Απ΄ότι κατάλαβα ως τώρα θα χρειαστω: 1. Την standart τηλεφωνική καλωδίωση με την πρόβλεψη για το netmod στο δωμάτιό μου. 2. Utp καλωδίωση με ένα hub/switch κάπου στη αποθήκη για το LAN. 3. Καλωδίωση συναγερμού. 4. Καιρεας ομοαξονικό το οποίο δεν χρειάζεται φαντάζομαι καν να το αναφέρω. 5. Για ήχο ώστε να μην τρέχουν καλωδια για τα ηχεία σε όλο το σαλόνι απο το στερεωφωνικό! !!! Βασικά εμέις το σπίτι το συζητάμε με κατασκευαστική εταιρία οπότε δεν μιλάμε με τους μηχανικούς. Αλλά τη λέω, αυτός που πιλάμε πολιτικός μηχανικός είναι. Νομίζω πρέπει να τα συζητήσουμε απο τώρα αυτά έτσι; It´s time! Με εφοδιάσατε με τις απαραίτητες γνώσεις αν και σας έβγαλα το λάδι! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!! Papajohn
SoTiRiS Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 ean thelete kati pio high tech mporeite na probeite stin egkatastasi tou legomenou ''exipnou spitiou'' ' date='alla me auximeno kata 40% kostos...fisika omos me apeires dinatotites se sxesi me tin simbatiki egkatastasi. (pragmatika i texnologia auti einai kiriolektika "magiki" os pros tin euelixia tis kai tis dinatotites tis,endeiktika anafero oti o pinakas exei kai eisodo gia pc). [/quote'] Επειδή είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μπορούν να γίνουν σε ένα καινούργιο σπίτι, θα ήθελα να μου δώσεις τροφή για να ψάξω να βρω πληροφορίες σχετικά με το "Εξυπνο σπίτι". Ο αγγλικός όρος είναι smart house ή υπάρχει κάποιο άλλο keyword? Έχεις τίποτα site υπόψιν; Στάθης exeis akousei pote gia to instabus,einai ena systima nomizo pou ekane gnosto i siemens kai to katoxyrvse kiolas. kati paromoio nomizo exei kai i abb kai o petzetakis. http://www.instabus.gr/ ekei tha vreis arketes plirofories.
dimitris__ Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 To Netmod δεν θα μπει στο δωμάτιό σου, αλλά κεντρικά μαζι με το HUB! Αυτά πας να γλυτώσεις...
Papajohn Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Well.... Ke an mpi katw mazi me to hub ego pos tha mporo na sindeome sto net me isdn64k? Tha prepi na parw ISDN TA ke na peraso idiko kalodio RJ45 mono gia to domatio mu? Diladi sto domatio mu tha exo mia priza LAN, mia priza kanoniki apo to ena POTS tu netmod ke ali mia priza me RJ45 kalodio? Help help help! Papajohn
dimitris__ Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δύο λύσεις: α. Με ΤΑ στο PC σου και δύο πρίζες LAN (από καλώδια CAT5 ή 6 περνάει και LAN και τηλέφωνο αναλογικό ή ISDN) είσαι OK. Απλά βάζεις το ΤΑ στην πρίζα του (ψηφιακού) τηλεφώνου. β. Χωρίς ΤΑ: Τροποποιείς την άκρη του καλωδίου ή αγοράζεις/φτιάχνεις έναν αντάπτορα από RJ45 σε σειριακό και από τις δύο πλευρές και συνδέεις το netmod με τη σειριακή σου. Θα σου πρότεινα πάντως να βάλεις στο χώρο του PC σου παραπάνω από 2 πρίζες RJ45.
apoikos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Για να σε διευκολύνω λίγο σου γράφω πόσους αγωγούς χρησιμοποιεί κάθε είδος δικτύου: LAN 100Base-Tx (10/100 Mbps): 4 αγωγοί LAN 1000Base-T (1Gps): 8 αγωγοί ISDN S-Bus: 4 αγωγοί (αυτός είναι ο δίαυλος πάνω στον οποίο συνδέονται συσκευές ISDN μόνο, π.χ. TA, τηλέφωνα ISDN, κλπ.) PSTN: 2 αγωγοί (από την POTS του NetMod) RAW ISDN: 2 αγωγοί (είναι η δισύρματη που φτάνει στο NetMod από τον ΟΤΕ) Κάθε καλώδιο UTP (ή FTP ή STP) διαθέτει 8 αγωγούς. Εφ' όσον σε παίρνει μπορείς να περάσεις δύο και τρία σήματα μέσα από κάθε καλώδιο χωρίς πρόβλημα (με μια μικρή επιφύλαξη για τη RAW ISDN που είναι 92 Volt και πιθανόν να προκαλέσει παρεμβολές). Επίσης καλό θα ήταν να βάλεις καλώδια UTP Cat5e ή 6, τα οποία παίζουν και σε Gigabit Ethernet (τα απλά cat5 δεν παίζουν!). Well.... Ke an mpi katw mazi me to hub ego pos tha mporo na sindeome sto net me isdn64k? Tha prepi na parw ISDN TA ke na peraso idiko kalodio RJ45 mono gia to domatio mu? Diladi sto domatio mu tha exo mia priza LAN' date=' mia priza kanoniki apo to ena POTS tu netmod ke ali mia priza me RJ45 kalodio? Help help help! Papajohn [/quote'] Ούτως ή άλλως το όλο δίκτυο καλό θα είναι να είναι σε τοπολογία αστέρα, δηλαδή να ξεκινάνε όλα τα καλώδια από ένα σημείο και να πηγαίνουν στις πρίζες του κάθε δωματίου, για λόγους ευελιξίας. Για το NetMod τώρα, η τοποθέτησή του μαζί με το switch στο σημείο άφιξης και αναχώρησης των καλωδίων είναι η "καθαρότερη" λύση και έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Μπορείς να κάνεις επιτόπου διανομή των γραμμών που σου δίνουν οι θύρες του NetMod και να καθορίσεις σε ποιά δωμάτια θα μπουν ISDN συσκευές, σε ποιά PSTN, να φτιάξεις S-Bus και να μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις εύκολα τη συνδεσμολογία. Γενικά σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του NetMod στο έπακρο (να δώσεις για παράδειγμα διαφορετικούς MSN αριθμούς σε κάθε δωμάτιο / ομάδα δωματίων, κλπ.). Πολλές από αυτές τις δυνατότητες δε θα τις έχεις αν το τοποθετήσεις στο δωμάτιό σου. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο μπροστά στο (χαμηλό πλέον) κόστος μίας ISDN κάρτας... Μία συμβουλή: Μην τσιγκουνευτείς καλώδιο! Εκεί που θα περάσεις ένα καλώδιο δεν είναι τίποτα το να περάσεις και ένα δεύτερο να υπάρχει, η διαφορά κόστους είναι αμελητέα. Πρακτικά το κόστος του UTP είναι πολύ μικρό μπροστά στο συνολικό κόστος της εγκατάστασης (κουτιά, εργασία, πρίζες), χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσεις το σπίτι καλώδια! Επίσης, καλού κακού, αν το σπίτι έχει δώμα, ανέβασε και μια γραμμή UTP μέχρι την ταράτσα... Το AWMN είναι καλή φάση! Τέλος, εντελώς πληροφοριακά, το καλώδιο που χρησιμοποιείται για τις δορυφορικές κεραίες είναι ομοαξονικό 75Ω (συνήθως RG-59 ) και αυτό που χρησιμοποιείται για τις κεραίες τηλεόρασης είναι 50Ω (συνήθως RG-58 ). Αυτά, ελπίζω να βοήθησα
Papajohn Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Pedia twra katalava pliros! Carzy piston ke dimitri efxaristw!!! Afto pu me mperdeve os twra itan to oti den iksera pos ta UTP kalodia mporun na xrisimopiithun ke gia tin apli analogiki tilefonia. Sinepos i lisi tu netmod sto ipogio ine MONODROMOS! Sinepos se kathe domatio tu spitiu tha prepi na fevgun dio kalodia, ena utp gia to lan apoklistika (oste na min exo travigmata me gigalan melodika) ke alo ena utp gia to tilefono. Vevea sigura ego arxika tha sindeso mono analogikes siskeves ke malista sto ena POTS tu netmod mono to tilefono tu domatiu mu, ke sto alo POTS oles tis alles prizes tu spitiu. Omos me to ena kalodio utp 8 agogon tilefonu pu tha pigeni se kathe domatio mporo na valo diples prizes oste i 4 agogi tha ine gia psifiako tilefono ke i ali 2 gia analogiko tilefono. Ta katalava kala? Papajohn PS. I doriforiki an melodika ti xrisimopiisw prepi an sindeete me to switch/hub? Den arki me ena pc tu domatiu mu?
SoTiRiS Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2003 koita tixere file mou...auto einai to kalo tis domimenis kalodiosis. pernas olo to spiti me upt 4'' (dil 8 sirmata),to kataligeis sto patch panel kai ekei meta mporeis esi na oriseis pies prizes tha einai gia data kai pies telephone,aplos metakinontas ta patch cord stis antistoixes theseis. stin domimeni kalodiosi den ksexorizeis tis prizes se tel or data,oles idies einai kai esi orizeis pies theleis na einai ti. ean exeis px 10 simeia pou theleis na exeis tel-data trabas 10 utp mexri to kentriko simeio kai auto einai olo.meta kaneis oti theleis. afou exeis tin dinatotita desmeuse ena mikro xoro gia simeio elenxou tou spitiou,ekei pou tha kataligoun ola ta sistimata. i doriforiki or to nova kalo einai na moirazete se oles tis prizes tv tou spitiou,kai auto ginete me ton katallilo exoplismo. min ksexaseis na ftiaxeis apo tora ipodomi gia to wifi,toulaxiston na eksasfaliseis tin prosbasi sou sto doma esto me mia solina adeia en anamoni.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.