Προς το περιεχόμενο

LAΝ και νέο σπίτι.

Papajohn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε!

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πώ πως σύντομα οριστικοποιείται η αγορά από την οικογένεια μου του πρώτου μας ιδιόκτητου σπιτιού (το οποίο βρίσκεται τώρα σε μορφή οικοπέδου)! :) Μένουν πιά μόνο οι λεπτομέριες να συμφωνηθούν με τον κατασκευαστή!

Είμαι 18 χρονών, πρωτοετής ηλεκτρολόγος στο ΕΜΠ και εδώ και χρόνια τα pcs είναι η αγάπη μου. ΄Ετσι λοιπόν δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία να εγκαταστήσω στο νέο αυτό διαμέρισμα την απαραίτητη υποδομή ώστε να μπορώ να συνδέσω τους ήδη 2 υπολογιστές που υπάρχουν, με την σύμφωνη βέβαια γνώμη του μπαμπά! :D Το πρόβλημα είναι πως ποτέ μου δεν έχω ασχοληθεί με δίκτυα και θα περάσει καιρός μέχρι να ασχοληθούμε στη σχολή... Οπότε, να ΄με στο insomnia!

Ας προχωρήσουμε στο κυρίως πιάτο. Λοιπόν, το διαμέρισμα αυτό θα βρίσκετε στον 2ο όροφο και θα υπάρχει και ένα γραφείο στο ισόγειο στο οποίο θα υπάρχει σίγουρα ένας υπολογιστής. Ώς τώρα ένα pc στο ισόγειο και ένα στο δωμάτιο μου. Ακόμη μελλοντίκα θα υπάρεχει πιθανόν άλλο ένα pc στο άλλο δωμάτιο (της μικρής μου αδερφής) ενώ δεν ξέρω άν θα ήταν χρήσιμη αντίστοιχη υποδοχή στο σαλόνι. Τι χρειάζεται για όλα αυτά;;;

Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή έχω (και πιθανόν θα διατηρήσω για αρκετό καιρό ...) isdn γραμμη. Τώρα έχω τραβήξει εξωτερικό καλώδιο σε όλο το μήκος του σπιτιού ώστε να λειτρουργούν όλες οι άλλες πρίζες. Μπορεί να ληφθεί κάποια πρόνοια ώστε να μην έχουμε τέτοια κατάσταση στο νέο σπίτι; Δηλαδή απλά να είναι κεντρική πρίζα αυτή του δωματίου μου, ή αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν τότε να υπάρχει εσωτερικά το καλώδιο που γυρνάει απο το netmod στη κεντρική πρίζα. Και κάτι ακόμη, μια τέτοια ιστορία για το isdn αξίζει; Οι dsl συνδέσεις έχουν κάποια άλλη συνδεσμολογία/απαιτήσεις;

Θα ήθελα καθένας που γνωρίζει αν μπορεί να μου απαντήσει με κύριο μέλημα τη μελλοντική συμβατότητα και το κατα πόσον η πρότασή του είναι εύκολα υλοποιήσιμη.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Papajohn

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Μιας και δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με δίκτυα, η ιδέα πάει κάπως έτσι:

Η καλωδιομένη πλευρά:

Έστω ότι καταλήγεις με 4 υπολογιστές. Αυτοί για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους πρέπει να συνδεθούν και οι 4 σε μια συσκευή που λέγεται hub (ή switch αλλά μη μπλέξουμε ακόμα). Το hub αυτό που κάνει είναι να ενώνει τους υπολογιστές μεταξύ τους με την φυσική έννοια (καλώδια).

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να σκεφτείς είναι ένα στρατηγικό σημείο για το hub. Ίσως άμα έχετε μια αποθήκη με τα ηλεκτρολογικά/τηλεφωνικά καλώδια θα ήταν μια καλή θέση.

Από το hub τώρα θα ξεκινάνε καλώδια (UTP λέγονται, ή STP/FTP αν είναι θωρακισμένα που μάλλον θα χρειαστεί να είναι, αν βρίσκονται κοντά σε καλώδια τάσης υψηλής συχνότητας) τα οποία θα καταλήγουν στα δωμάτια που θέλεις σε μορφή πρίζας τοίχου. Απλά διάλεξε σε ποια δωμάτια θέλεις(γιατί όχι σε όλα?) και πες στον αρμόδιο να μεριμνήσει να τα περάσει παρέα με τα τηλεφωνικά/κεραίας ή οτιδήποτε άλλο.

Συνδέοντας τώρα οποιοδήποτε PC σε οποιοδήποτε πριζάκι, αυτομάτως το PC βρίσκεται πάνω στο hub συντελώντας στο δίκτυο.

Η ασύρματη πλευρά:

Μπορείς να τα αποφύγεις όλα αυτά τα εντοιχισμένα δημιουργώντας ασύρματο δίκτυο βάση του προτύπου 802.11. Αυτό απαιτεί μια συσκευή σαν hub που λέγεται access point και η δουλειά του είναι να έχει τέτοια εμβέλεια ώστε να αγκαλιάζει όλα τα PC του χώρου. Αν δε φτάνει ένα για όλο το σπίτι μπορείς να μοιράσεις 2-3 ανάμεσα στους ορόφους. Επίσης χρειάζεσαι και τους αντίστοιχους πομποδέκτες για κάθε PC.

Φυσικά το κόστος γίνεται πολλαπλάσιο σε σχέση με την ενσύρματη λύση.

Σχετικά με το netmod τώρα, θα μπορούσες να κάνεις το εξής:

Στο υπόγειο θα φτάνει το δισύρματο καλώδιο του ΟΤΕ.

Επίσης στο υπόγειο θα φτάνουν τα καλώδια από όλες τις τηλεφωνικές πρίζες όλων των δωματίων.

Αφού θέλεις να έχεις το netmod στο δωμάτιο σου, θα μπορούσες να συνδέσεις τη γραμμή του ΟΤΕ απευθείας στη πρίζα του δωματίου σου. Από αυτήν θα δίνεις την βασική τροφοδοσία στο netmod. Από μια έξοδο POTS τώρα θα πρέπει να στέλνεις πάλι ένα δισύρματο καλώδιο πίσω στο υπόγειο, το οποίο θα συνδέεται με τις υπόλοιπες τηλεφωνικές πρίζες του σπιτιού. Οπότε να μεριμνήσεις ότι στο δωμάτιο σου θα φτάνουν 2 καλώδια για το τηλέφωνο, ενώ στα υπόλοιπα κανονικά.

Όταν τώρα ξεφορτωθείς κάποια μέρα την ISDN απλά θα σου μείνει μια πρίζα στο δωμάτιο ανενεργή.

Δημοσ.

Η καλύτερη λύση φίλε που θα σε βοηθήσει και σε ότι μελλοντικό προκύψει είναι η δομημένη καλωδίωση.

Καταρχήν με αυτήν μπορείς να έχεις ΚΑΙ το δίκτυο των υπολογιστών σου ΚΑΙ τα τηλέφωνα των δωματίων ΚΑΙ ότι άλλο μελλοντικό βγεί όλα μαζί.

Εξηγούμαι: σε ένα καλώδιο ethernet utp cat5 το δίκτυο χρειάζεται μόνο τέσσερα από τα 8 καλωδιάκια που περιέχει με αποτέλεσμα να σου αφήνει τα υπόλοιπα 4 ελεύθερα.

Αυτά τα 4 ελεύθερα λοιπόν μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για το τηλεφωνικό δίκτυο και να συνδέσεις το Netmod είτε με συσκευές isdn είτε με απλές τηλ. συσκευές.

Η δουλειά θα γίνει από τον ηλεκτρολόγο που θα κάνει την εγκατάσταση με την ανάλογη παρακολούθηση ΠΑΝΤΑ.

Σε κάποιο σημείο του σπιτιού που θα επιλέξεις εσύ (κατά προτίμηση κλειστός χώρος) θα εγκατασταθεί το κέντρο όπου θα καταλήγουν όλα τα καλώδια από τα υπόλοιπα δωμάτια.

Σε αυτόν τον χώρο μπορείς να βάλεις ένα μικρό Patch panel (πάμφηνα) με αριθμό θέσεων 2Χ δωμάτια σπιτιού.

Από κάθε δωμάτιο τώρα ο ηλεκτρολόγος θα τρέξει ένα καλώδιο Utp cat5 και τα αντίστοιχα καλώδια του τηλεφώνου (το γνωστό μπλέ-κόκκινο) ή απλούστερα 2 καλώδια utp cat5 (ακριβότερη λύση αλλά περισσότερες δυνατότητες).

Εκεί λοιπόν θα εγκαταστήσεις:

πρώτον το netmod για να εκμεταλευτείς τις πόρτες που σου δίνει και να δικτυώσεις τα τηλέφωνα του σπιτιού σου.

Δεύτερον, ένα switch 4πόρτο (φθηνό) όπου πάνω σε αυτό θα μπορούν να συνδεθούν μέχρι 4 pc ταυτόχρονα ΑΛΛΑ (εδώ είναι το ωραίο) από όποιοδήποτε δωμάτιο γουστάρεις αφού όλα ουσιαστικά θα έχουν καλώδιο utp. :)

Τρίτον, αργότερα με το καλό πλάι στο netmod ρίχνεις και το καλό το ADSL μοντεμάκι και μετά κάνεις ότι γουστάρεις εσύ με τα δωμάτια σου.

Βάζεις όπου θέλεις γραμμή ADSL, ethernet, ISDN κλπ κλπ κλπ

Το καλό της δομημένης καλωδίωσης είναι ότι ουσιαστικά τραβάς μόνο μία φορά τα καλώδια και μετά απλά αλλάζεις τις συνδέσεις στα άκρα τους και έχεις ότι τραβάει η ψυχή σου.

Για να σου δώσω να καταλάβεις και κάτι ακόμα με τον ίδιο τρόπο τραβάς και από δυό ζευγάρια καλώδια ηχείων στο κέντρο αυτό και μετά παίζεις και ΜΕ ΗΧΟ σε κάθε δωμάτιο.

Αντίστοιχα κάνεις και με καλώδιο Video και έχεις πχ το dvd στο σαλόνι να παίζει και εσύ βλέπεις από το δωμάτιο σου την ταινία.

Όρεξη να έχεις και φαντασία. :D :wink:

Το μόνο αρνητικό στην όλη ιστορία είναι το αυξημένο κόστος που θα έχεις λόγο των πολλών καλωδίων που θα χρειαστούν.

Πίστεψε με όμως αν το κάνεις μία φορά στην αρχή τότε έχεις ξεμπερδέψει με κάθε είδους μελλοντικό τρύπημα, τράβηγμα κλπ καλωδίων που θα σου παρουσιαστεί.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Αν έχεις περισσότερες απορίες πές μου.

Δημοσ.

dpolal είσαι σίγουρος ότι θα παίξουν όλα χύμα όπως τα λες? Τηλέφωνα, ηχεία, βίντεα κτλ?

Τις παρεμβολές που τις βάζεις?

Για κάθε δουλειά υπάρχουν διαφορετικά καλώδια (με διαφορετική αντίαταση, αυτεπαγωγές, χωρητικότητες, θωρακίσεις) και είναι ψιλοαδύνατον να παίζουν όλα παντού απροβλημάτιστα.

Αν ήταν έτσι θα είχαμε ενός είδους καλώδιο για τα πάντα.

Για παράδειγμα για τα ηχεία όπου αναπτύσονται παντός είδους συχνότητες, η ποιότητα του καλωδίου και οι ιδιότητες του παίζουν καθοριστικό ρόλο, δε μπορείς να περάσεις το σήμα τους από ένα καλώδιο τηλεφώνου και να περιμένεις αξιόλογες επιδόσεις..

Δημοσ.

Πω πω παίδες ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!!

Λοιπόν, τα πολύ πολύ βασικά περι hub τα ήξερα (οτι θα συνδέει τους υπολογιστές). Τωρα το hub δεν χρειάζεται καπια άλλη άμεση συνδεση με κάποιον απο τους υποολογιστές ε;; Πχ. usb φαντάζομαι οχι αλλα ας το σιγουρέψω. Συνεπώς μπορεί να μπει όπου να ’ναι μες το σπίτι ή και έξω απο αυτό.

Για το netmod, NeteD μου λές πως τα καλώδια των πριζών του τηλεφώνου καταλήγουν όλα σε ένα σημείο στο υπόγειο. Εγώ νομίζω πως στο καθε διαμέρισμα έρχεται ένα χαλκινο καλώδιο απο τον ΟΤΕ σε μια πρίζα και απο αυτή φεύγουν όλα τα υπόλοιπα για τα άλλα δωμάτια. Είναι "τοπολογία αρτηρίας" όπως μας την έλεγαν σχολείο! :) Άρα όπως λές και ’συ με μια "διπλή πρίζα" θα επιστρέφω μια γραμμή απο μια POTS του netmod στην κεντρική μου πρίζα και θα πάιζουν όλα τα άλα τηλέφωνα. Μου φαίνεται λέμε το ίδιο πράγμα.

Dpolal, φοβερά ακούγοντα όλα αυτά που λές και ας μην παίζουν και όλα! Κατ’ αρχάς με καλώδια utp δεν πρόκειται να έχω μελλοντικά πρόβλημα; Είνα standart καλώδια; Επίσης προς το παρόν μου φαίνονται πολύ περίπλοκα! Χμμ, πρέπει να αρχίσω να μαθαίνω τπτ χρήσιμο στη σχολή! Εσύ όολα αυτα τα έχεις δοκιμάσει; Για τί extra κόστος μιλάμε; Αν τα πώ αυτά στον ηλεκτρολόγο θα καταλάβει ή θα θέλει απο μένα λεπτομέρειες;;; Η απλή λύση των καλωδίων σε ένα hub πόσο λιγότερο μπορεί να κοστίσει; Τελικά θα γίνεται ένα χάος απο καλωδιώσεις σπίτι η όχι. οι πρίζες τι είδους θα είναι; Δεν θα υπάρχουν απλές τηλεφώνου και άλλες για το LAΝ; Όλα σε ένα;;

Αυτα!

Ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ παιδιά! Και όσο πιο απλά γίνεται...! :)

Papajohn

Δημοσ.
Τωρα το hub δεν χρειάζεται καπια άλλη άμεση συνδεση με κάποιον απο τους υποολογιστές ε;; Πχ. usb φαντάζομαι οχι αλλα ας το σιγουρέψω.

Όχι δε χρειάζεται άλλη σύνδεση.

Για το netmod, NeteD μου λές πως τα καλώδια των πριζών του τηλεφώνου καταλήγουν όλα σε ένα σημείο στο υπόγειο. Εγώ νομίζω πως στο καθε διαμέρισμα έρχεται ένα χαλκινο καλώδιο απο τον ΟΤΕ σε μια πρίζα και απο αυτή φεύγουν όλα τα υπόλοιπα για τα άλλα δωμάτια.

Τι το διαφορετικό λέμε? :P

Άρα όπως λές και ʼσυ με μια "διπλή πρίζα" θα επιστρέφω μια γραμμή απο μια POTS του netmod στην κεντρική μου πρίζα και θα πάιζουν όλα τα άλα τηλέφωνα. Μου φαίνεται λέμε το ίδιο πράγμα.

Nαι αλλά εσωτερικά όλη η φάση. Αυτή η μανούβρα βέβαια για να έχεις το netmod στο δωμάτιο σου, μιας και οι άκρες των υπόλοιπων τηλεφωνικών πριζών θα βρίσκονται κάπου αλλού συγκεντρωμένες.

Δημοσ.
Εκτός αν εννοείς διαφορετική καλωδίωση για κάθε εφαρμογή οπότε κατάλαβα λάθος :grin:

Μα εννοείτε φυσικά ότι ανάλογα με την δουλειά που θα κάνει το παλικάρι θα πάρει και τα ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ καλώδια.

Βασικά πρότεινα utp για νετ και ίσως και isdn,τηλεφωνικά.

Επίσης πρότεινα την δουλειά να την κάνει ηλεκτρολόγος και ΕΝΝΟΕΙΤΕ τα καλώδια να περάσουν από διαφορετικά κανάλια ανάλογα με τα ρεύματα τους.

Δημοσ.

Dpolal' date=' φοβερά ακούγοντα όλα αυτά που λές και ας μην παίζουν και όλα! Κατ’ αρχάς με καλώδια utp δεν πρόκειται να έχω μελλοντικά πρόβλημα; Είνα standart καλώδια; Επίσης προς το παρόν μου φαίνονται πολύ περίπλοκα! Χμμ, πρέπει να αρχίσω να μαθαίνω τπτ χρήσιμο στη σχολή! Εσύ όολα αυτα τα έχεις δοκιμάσει; Για τί extra κόστος μιλάμε; Αν τα πώ αυτά στον ηλεκτρολόγο θα καταλάβει ή θα θέλει απο μένα λεπτομέρειες;;; Η απλή λύση των καλωδίων σε ένα hub πόσο λιγότερο μπορεί να κοστίσει; Τελικά θα γίνεται ένα χάος απο καλωδιώσεις σπίτι η όχι. οι πρίζες τι είδους θα είναι; Δεν θα υπάρχουν απλές τηλεφώνου και άλλες για το LAΝ; Όλα σε ένα;;[/quote']

Φίλε με καλώδια utp cat5 certified for gigalan δεν θα έχεις πρόβλημα για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.

Έ, μετά θα είναι όλα ασύρματα πλέον οπότε τότε βλέπεις τί θα κάνεις.

Όχι βέβαια ΔΕΝ μπορείς να τα έχεις όλα σε ένα.

Εννοείτε ότι ανάλογα με την δουλειά που θα κάνεις θα έχεις και την κατάλληλη μπρίζα αν και υπάρχουν μοντέλλα που σε μία μπρίζα έχεις RJ-45 και RJ-9 (δίκτυο και στάνταρ τηλέφωνο).

Εννοείτε ότι θα ρωτήσεις πρώτα τον ηλεκτρολόγο αν ξέρει και φυσικά θα προτιμήσεις κάποιον που θα έχει ασχοληθεί με το άθλημα και όχι τον μπάρμπα-Μήτσο της γωνίας.

Για κόστος τι να σου πώ;;;;;;;Αφού από ότι κατάλαβα το σπίτι ΔΕΝ υπάρχει ακόμα ούτε σαν σχέδιο...

ΟΛΑ θα παίζουν αν από πρίν ξέρεις εσύ τί θέλεις να κάνεις και φυσικά ο μάστορας που θα τα κάνει είναι γνώστης.

Αυτά, ελπίζω να σε κάλυψα.

Δημοσ.

Neted-> Νομιζα πως μου λεγες πως απο το διαμέρισμα δεν φεύγει ένα καλώδιο αλα όσα και οι πρίζες τοπυ δωματίου και ενώνονται κάπου στο υπόγειο. Τεσπα, συνενοηθήκαμε, ευχαριστώ πολύ!

Dpolal-> Το σπίτι υπάρχει σαν σχέδιο και απλά περιμένουμε τις υπογραφές για να ξεκινήσουν οι κατασκευές. Λίγη βοήθεια ακόμη γιατί μπερδέυτικα. Ας μιλήσουμε κατ’ αρχήν μόνο για LAN και τηλέφωνο. Τι καλώδια θα περαστούν; Το κλασσικό δισύρματο του οτέ και το utp; Η γίνεται να περάστέι μόνο το utp και απλά στις απολήξεις του στα δωμάτια να έχω δύο πρίζες, μία RJ9 και μια για το LAN (RJ45 δεν είναι και η ίδια που χρησιμοποιείται για το isdn;), εκμετταλευόμενος τα 4 ελεύθερα καλώδια του utp; Αν φεύγει ένα καλώδιο θα έχω πρόβλημα θορύβου/παρεμβολλών;

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ!

Papajohn

Δημοσ.

Αναφορικά με το utp καλώδιο, αυτό θα πρέπει να αφιερωθεί αποκλειστικά στη δικτύωση των υπολογιστών και για τίποτε άλλο. Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι να χρησιμοποιούν αυτό το καλώδιο εκμεταλλευόμενοι μόνον τα δύο από τα τέσσερα συνεστραμμένα ζεύγη του, (για Ethernet 100Μbit), αλλά στο πολύ κοντινό μέλλον τα switch των 1000Μbit θα είναι αρκετά προσιτά στο μέσο χρήστη, κάτι που ήδη συμβαίνει με τις αντίστοιχες κάρτες δικτύου. Στο gigabit ethernet χρησιμοποιύνται όλα τα ζεύγη του καλωδίου utp. Η καλωδίωση λοιπόν θα πρέπει να γίνει με βάση αυτή την προοπτική. Ας είναι τα καλώδια έτοιμα για 1000Mbit κι ας είναι το switch και οι κάρτες των υπολογιστών μόνο 10Mbit σε πρώτη φάση.

Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι ο σωστός τερματισμός αυτών των καλωδίων. Επειδή είναι patch καλώδια, δεν σημαίνει ότι συνδέουμε τους αγωγούς ζευγαρωμένους χρωματικά δίπλα - δίπλα και είμαστε ωραίοι. Εάν κάνουμε κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι να έχουμε απώλειες σε ταχύτητα, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που το καλώδιο απλά δεν λειτουργεί. Επίσης θα πρέπει να προσεχθεί ο χειρισμός αυτού του είδους των καλωδίων κατά την εγκατάσταση. Δεν πρέπει να τα τραβάμε βίαια, ούτε να τα γωνιάζουμε, όπως τα ηλεκτρολογικά καλώδια.

Γι' αυτούς τους λόγους φίλε Papajohn, νομίζω ότι ο ηλεκτρολόγος δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι' αυτή τη δουλειά, πολύ απλά διότι δεν (και ούτε υποχρεούται να) ξέρει. Μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία εγκαταστάτη δικτύων, αλλά και πάλι δεν θα πρέπει να είσαι σίγουρος για τις παραπάνω λεπτομέρειες, που είναι πολύ βασικές για τη σωστή λειτουργία και τη μακροζωία της εγκατάστασης, χωρίς βέβαια να υπονοώ ότι όλοι οι εγκαταστάτες δικτύων είναι έτσι. Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά δεν είναι απαραίτητα οι φθηνότεροι στην αγορά. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στα http://handsonhowto.com και http://duxcw.com/digest/Howto/network/cable/cable1.htm .

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, αν και άσχετο με το παρόν θέμα: εάν κάποιος συνδέσει έναν υπολογιστή με utp καλώδιο εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα, έχει συνδέσει τον υπολογιστή με ένα αλεξικέραυνο.

Κάτι ακόμα με τη μεταφορά εικόνας. Νομίζω πως οι τιμές των dvd players σήμερα είναι τόσο χαμηλές, που δεν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς της εικόνας από το player του καθιστικού στην τηλεόραση κάποιας κρεββατοκάμαρας. Με ένα τοπικό player των 150€ αυτό το πρόβλημα λύνεται. Καλό είναι όμως να ληφθεί μέριμνα για την ύπαρξη βιντεοπροβολέα στο μέλλον, μια συσκευή που πλέον είναι προσιτή σε πολλά νοικοκυριά και προβλέπεται να αρχίσει να αντικαθιστά τους κλασικούς τηλεοπτικούς δέκτες. Η συνηθέστατη θέση του βιντεοπροβολέα είναι η ανάρτησή του στην οροφή, οπότε χρειάζεται μια πρίζα ψηλά στον τοίχο και κοντά στη θέση που θα τοποθετηθεί ο προβολέας και ένα κανάλι όσο γίνεται πιο αόρατο, απ' όπου θα περνά το καλώδιο σύνδεσής του με την πηγή. Το είδος αυτού του καλωδίου όμως προβλέπεται να αλλάξει τεχνολογικά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, άρα αυτό το καλώδιο θα πρέπει να μπορεί να αλλαχθεί σχετικά εύκολα και με όσο γίνεται λιγότερα μερεμέτια. Επίσης, πρόβλεψη πρίζας θα πρέπει να υπάρξει και απέναντι από τον βιντεοπροβολέα, όπου θα βρίσκεται η οθόνη, που μάλλον θα πτύσσεται ηλεκτρικά.

Δημοσ.
Ας μιλήσουμε κατ’ αρχήν μόνο για LAN και τηλέφωνο. Τι καλώδια θα περαστούν; Το κλασσικό δισύρματο του οτέ και το utp; Η γίνεται να περάστέι μόνο το utp και απλά στις απολήξεις του στα δωμάτια να έχω δύο πρίζες, μία RJ9 και μια για το LAN (RJ45 δεν είναι και η ίδια που χρησιμοποιείται για το isdn;), εκμετταλευόμενος τα 4 ελεύθερα καλώδια του utp; Αν φεύγει ένα καλώδιο θα έχω πρόβλημα θορύβου/παρεμβολλών;

Μπορείς να το κάνεις και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο. Εγώ πάντως για σιγουριά (και αν δεν ανεβαίνει πολύ το κόστος) θα πρότεινα να περάσεις παντού διπλά καλώδια UTP (ή καλύτερα STP που είναι και θωρακισμένα).

Καλύτερα να "περισσεύουν" παρά να χρειαστείς κάτι στο μέλλον και να πρέπει να ανοίγεις τρύπες στους τοίχους...

Δημοσ.

mia pou briskese sto arxiko stadio tis oikodomis exeis polles epiloges.

i kaliteri apo oles einai auti pou sou eipan parapano gia tin domimeni kalodiosi.

fisiologika tora ta sinxrona spitia se kathe domatio exoun kai tilefoniki priza,opote den einai toso megalo to kostos na mpei dipla tis kai mia priza data...na min ta leo pali,sou ta analisane mia xara parapano.

ean thelete kati pio high tech mporeite na probeite stin egkatastasi tou legomenou ''exipnou spitiou'' ,alla me auximeno kata 40% kostos...fisika omos me apeires dinatotites se sxesi me tin simbatiki egkatastasi. (pragmatika i texnologia auti einai kiriolektika "magiki" os pros tin euelixia tis kai tis dinatotites tis,endeiktika anafero oti o pinakas exei kai eisodo gia pc).

na frontiseis,apopsi mou panta,na exeis perasmata apo exo pros ta mesa,gia mellontiki egkatastasi wifi...as einai tapomenes solines ston toixo,oste na mporeis xoris meremetia na fereis to kalodio apo tin keraia ston server sou.

Δημοσ.

Το τέλειο είναι να φτιάξεις (μέσα στην αποθήκη π.χ.) ένα μικρό επιτοίχιο rack που θα μπεί επάνω το switch για το lan, το netmod, το patch panel για τις καταλήξεις των ηχείων, PC, LAN, δορυφορικής ή κανονικής κεραίας TV.

Για τα PC και τα τηλέφωνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις UTP cat 6 καλώδια. Δεν χρειάζεσαι ειδικά ISDN, σε περιορίζουν κιόλας σε περίπτωση που θες να βάλεις εκεί που έχεις το τηλέφωνο κάποιο PC γιατί έχουν 4 καλώδια. Για τη δορυφορική κεραία, θέλει μαγκιά και θέλει ειδικό σ' αυτά.

Πάντως αν κάνεις ένα search μπορείς να βρείς άπειρους οδηγούς για home netwotking.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...