Προς το περιεχόμενο

Το τροφοδοτικό του PC μας.

jimzak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερίζω,

άνοιξα το κουτί να το καθαρίσω (μετά από 1 χρόνο) και μετά από τον καθαρισμό ακούγεται το τροφοδοτικό. Δεν είχε πολύ σκόνη μέσα. Το φύσηξα με σκούπα και τα ανεμιστηράκια τακαρισμένα. Δεν ξέρω αν κουνήθηκε ή αν έτυχε και ήταν να βγάλει πρόβλημα.
 Ο ήχος είναι εκνευριστικός επειδή αυξάνεται με το φορτίο. Το τροφοδοτικό είναι αυτό. Μπορώ να το σώσω αν το ανοίξω ή πάει για αλλαγή; Ξέρει κάποιος πως ανοίγουν;

Το έχω 8 χρόνια και δουλεύει σχεδόν 7/24 οπότε μπορεί να τα έφαγε τα ψωμιά του.

Ευχαριστώ.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

9 λεπτά πριν, billomnia είπε

Καλησπερίζω,

άνοιξα το κουτί να το καθαρίσω (μετά από 1 χρόνο) και μετά από τον καθαρισμό ακούγεται το τροφοδοτικό. Δεν είχε πολύ σκόνη μέσα. Το φύσηξα με σκούπα και τα ανεμιστηράκια τακαρισμένα. Δεν ξέρω αν κουνήθηκε ή αν έτυχε και ήταν να βγάλει πρόβλημα.
 Ο ήχος είναι εκνευριστικός επειδή αυξάνεται με το φορτίο. Το τροφοδοτικό είναι αυτό. Μπορώ να το σώσω αν το ανοίξω ή πάει για αλλαγή; Ξέρει κάποιος πως ανοίγουν;

Ευχαριστώ.

Λογικά κουνήθηκε κάποιο πηνίο και "σκούζει". Βγάλε το απο το κουτί και ρίξε του ένα ευγενές ταρακούνημα. 

γενικά καλό θα ήταν να αλλαχθεί, τα έβγαλε τα ψωμιά του και δεν ήταν απο τα καλύτερα.

2 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Λογικά κουνήθηκε κάποιο πηνίο και "σκούζει". Βγάλε το απο το κουτί και ρίξε του ένα ευγενές ταρακούνημα. 

γενικά καλό θα ήταν να αλλαχθεί, τα έβγαλε τα ψωμιά του και δεν ήταν απο τα καλύτερα.

Ακούγεται έτσι το πηνίο; Εγώ νόμιζα το ανεμιστηράκι που έχει και έλεγα να το ανοίξω και να το αλλάξω. Από το τροφοδοτικό είμαι ευχαριστημένος, αν και δεν δουλεύει με πολύ φορτίο. 2 3.5, 1 SSD και τον A8 με ενσωματωμένα γραφικά.

Σε περίπτωση αλλαγή ς, προτείνεις κάποιο;

Ευχαριστώ.

Μόλις τώρα, billomnia είπε

Ακούγεται έτσι το πηνίο; Εγώ νόμιζα το ανεμιστηράκι που έχει και έλεγα να το ανοίξω και να το αλλάξω. Από το τροφοδοτικό είμαι ευχαριστημένος, αν και δεν δουλεύει με πολύ φορτίο. 2 3.5, 1 SSD και τον A8 με ενσωματωμένα γραφικά.

Σε περίπτωση αλλαγή ς, προτείνεις κάποιο;

Ευχαριστώ.

Αν ακούγεται βρρρρρ και τα συναφή είναι ανεμιστήρας.

Αν ακούγεται ένα πολύ ψιλόσυχνο, σαν τηλεόραση CRT, είναι COIL WHINE (δες στο youtube πως ακούγεται αυτό). Αν είναι ο ανεμιστήρας τον αλλάζεις.

3 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Αν ακούγεται βρρρρρ και τα συναφή είναι ανεμιστήρας.

Αν ακούγεται ένα πολύ ψιλόσυχνο, σαν τηλεόραση CRT, είναι COIL WHINE (δες στο youtube πως ακούγεται αυτό). Αν είναι ο ανεμιστήρας τον αλλάζεις.

Άκουσα το coil whine και δεν είναι αυτό. Άρα ανεμιστηράκι. Ξέρουμε πως ανοίγουν;

2 λεπτά πριν, billomnia είπε

Άκουσα το coil whine και δεν είναι αυτό. Άρα ανεμιστηράκι. Ξέρουμε πως ανοίγουν;

Συνήθως 4 βίδες είναι στις γωνίες και πρόσεχε θα έχει καλώδια οπότε μην βγάλεις το καπάκι απότομα.

Σίγουρα να το έχεις βγάλει εκτός μπρίζας πολλές ώρες πρίν, και βραχυκύκλωσε το πράσινο καλώδιο στο 24πινο, με ένα μαύρο, για να ξεφορτήσει.

Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, μην το ανοίξεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην το ανοίξεις γενικά πιστεύω εγώ. Κούνα λίγο τον ανεμιστήρα να δεις αν πιάνει κάπου και έχεις εμφανή αιτία του θορύβου και αν όχι τότε παράτα το. Και να το ανοίξεις τι θα κάνεις δηλαδή αν δεν είναι ανεμιστήρας; Είναι αρκετά επικίνδυνο, ειδικά αν δεν ξέρεις. Σίγουρα θα πεταχτούν 5-6 άτομα να πουν εγώ το έκανα και δεν έπαθα τίποτα (και εγώ έχω ανοίξει αρκετά) αλλά σκέψου ότι μια φορά θα συμβεί το κακό και όσοι το έχουν πάθει δεν μπορούν να μπουν σε forum μετά να πουν εγώ το άνοιξα και πέθανα.

Επεξ/σία από mindtrapper
  • Like 2
  • Thanks 1

23 ώρες πριν, mindtrapper είπε

Μην το ανοίξεις γενικά πιστεύω εγώ. Κούνα λίγο τον ανεμιστήρα να δεις αν πιάνει κάπου και έχεις εμφανή αιτία του θορύβου και αν όχι τότε παράτα το. Και να το ανοίξεις τι θα κάνεις δηλαδή αν δεν είναι ανεμιστήρας; Είναι αρκετά επικίνδυνο, ειδικά αν δεν ξέρεις. Σίγουρα θα πεταχτούν 5-6 άτομα να πουν εγώ το έκανα και δεν έπαθα τίποτα (και εγώ έχω ανοίξει αρκετά) αλλά σκέψου ότι μια φορά θα συμβεί το κακό και όσοι το έχουν πάθει δεν μπορούν να μπουν σε forum μετά να πουν εγώ το άνοιξα και πέθανα.

Δεν ήξερα ότι θεωρείται τόσο επικίνδυνο το άνοιγμα. Δηλαδή οι πυκνωτές δεν εκφορτίζουν τόσο εύκολα και κρατάνε τάση; Θα το φυσήξω άλλη μια φορά και αν συνεχίσει πάω για καινούργιο επειδή μου έχει κακοφανεί που κάνει θόρυβο.

Ευχαριστώ.

Οι πυκνωτές που κρατάνε τα 230v από την πρίζα είναι αρκετά επικίνδυνοι, ναι. Ξεφορτίζουν και πολύ αργά, δεν είναι πατάω το power button 10 δευτερόλεπτα με το ρεύμα κλειστό και τέλος. Πολλά τροφοδοτικά έχουν resistor που τους ξεφορτίζει μέσα σε λίγη ώρα αφού βγουν από το ρεύμα αλλά πρέπει να ξέρεις ότι το δικό σου έχει και να μετρήσεις μετά με πολύμετρο και γενικά πολύ βαβούρα. Το ότι έχει ξεφορτίσει το output δεν σημαίνει το ίδιο και για το input κτλ.

Στις 12/10/2018 στις 8:38 ΜΜ, billomnia είπε

Καλησπερίζω,

Ευχαριστώ.

Λογικα κουνήθηκε το ανεμιστηράκι και κάπου βρίσκει ή κάνει συντονισμο. Η λογική λεει οτι αν το ξεβιδώσεις και το ξαναβάλεις θα φτιάξει το θεμα θορύβο. Απο κει και περα οπως σου πε και ο mindtrapper, οι μεγάλοι πυκνωτες εχουν ρεύμα που σκοτώνει. Βεβαια αν τους ξεφορτισεις δεν υπάρχει κάποιο θέμα, και αν δεν νιωθεις ανετα , φορα και πλαστικα γάντια μιας χρήσης.

25 λεπτά πριν, mindtrapper είπε

Οι πυκνωτές που κρατάνε τα 230v από την πρίζα είναι αρκετά επικίνδυνοι, ναι. Ξεφορτίζουν και πολύ αργά, δεν είναι πατάω το power button 10 δευτερόλεπτα με το ρεύμα κλειστό και τέλος. Πολλά τροφοδοτικά έχουν resistor που τους ξεφορτίζει μέσα σε λίγη ώρα αφού βγουν από το ρεύμα αλλά πρέπει να ξέρεις ότι το δικό σου έχει και να μετρήσεις μετά με πολύμετρο και γενικά πολύ βαβούρα. Το ότι έχει ξεφορτίσει το output δεν σημαίνει το ίδιο και για το input κτλ.

Πώς γίνεται να μην ξεφορτίζουν οι πυκνωτες αν πατήσεις το power button και δεν το χεις στη πρίζα? Δλδ αν ακουμπήσω με ένα κατσαβιδι τους δύο πολους του πυκνωτή δεν θα ξεφορτίσει τελείως? Δεν έχω σχέση με ηλεκτρολογικά , αλλά μου φαίνεται περίεργο αυτο που λες. Εκτος αν εννοεις κατι άλλο που δεν κατάλαβα.

Καλημέρα, μερικές ερωτήσεις σχετικά με το τροφοδοτικό σε καινούριο pc που έστησα πριν λίγες μέρες και μια πιο γενική. Το τροφοδοτικό είναι το: https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=110-BQ-0650-V1 

Αρχικά δύο πράγματα που παρατήρησα σε ότι αφορά την ποιότητα κατασκευής και δε μου άρεσαν: 

1) Το καλώδιο από την πρίζα, δεν κουμπώνει πολύ σταθερά στο τροφοδοτικό, δηλαδή ενώ έχει μπει σωστά, μπορείς εύκολα με το χέρι σου να το κουνήσεις πάνω-κάτω, δεν μοιάζει σφιχτά συνδεδεμένο και δεν ειναι θεμα κακής εφαρμογής καθώς το δοκιμασα αρκετες φορες. Μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;

2) Εάν χτυπήσω ελαφρά το κουτί ή το σύρω στο πάτωμα, μοιάζει να συντονίζεται κάτι μέσα στο τροφοδοτικό (ο ανεμιστήρας υποθέτω) και κάνει ένα σύντομο θόρυβο (1-2 δευτερόλεπτα) τύπου "κρρρ". Επίσης, νομιζω ότι τον ίδιο θόρυβο μου τον κάνει περιστασιακά σε gaming αλλά για περισσότερα δευτερόλεπτα (15-30") και αρχικά νόμιζα ότι τον έκανε η κάρτα γραφικών. Σαν να συντονιζεται κατι σε συγκεκριμενες στροφες. Είναι κάτι φυσιολογικό και να μην ασχοληθω με αφαιρεση και αποστολη για επισκευή/αντικατάσταση ή το βγαζω και το παω πίσω στο μαγαζί;

Γενικά διάβαζα αρκετό κόσμο να θεωρεί την EVGA ως πολύ καλή εταιρεία αλλά η αίσθηση μου στο συγκεκριμένο προιόν της δεν ειναι αυτή μιας premium μάρκας. Δεν ξερω ίσως οι καρτες γραφικών της να ειναι αλλιως ή απλά να ειναι πολύ entry-level μοντελο το συγκεκριμενο.

Η επόμενη ερώτηση μου τώρα. Εχω ενα δευτερο pc με ένα τέρας Corsair AX860 επάνω το οποίο δεν αξιοποιείται επ'ουδενεί. Ισα ισα, το νεο pc εχει περισσοτερες ενεργειακές απαιτήσεις (κοντα στα 480-500 συμφωνα με τα watt calculators). Λογω της απογοητευσης με το EVGA σκεφτηκα να κάνω τράμπα το 860 στο νέο pc αλλά  έχω δύο απορίες:

1) Το Corsair ειναι 4 ετων ηδη στα οποια εχει δουλέψει αποκλειστικά ωρες γραφείου καθαρα σε πολύ light χρηση (ουτε OC ουτε τιποτα). Βεβαια ο υπολογιστης ηταν ανοιχτος 24/7 σε idle στα windows. Μηπως εχει "παλιώσει" και ρισκάρω να εχω θεματα στην πορεία; Ειδικά με το να το μεταφερω σε υπολογιστη με περισσοτερες απαιτησεις (αν και ουτε καν πλησιαζουν τα 860 watt)

2) Το Corsair ειναι 860 Watt έναντι 650 του EVGA. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Στον ιδιο εξοπλισμό θα καίει περισσότερο το 860άρι ή θα καταναλώνουν το ίδιο;

Ουσιαστικά θέλω να δω αν με συμφερει να κανω την αλλαγη απο άποψη ησυχίας (νομιζω υπερτερει το Corsair),  αξιοπιστιας (αν η ηλικια του Corsair παιζει ρολο) και κατανάλωσης (εδω μπορεί να ρωτάω μεγάλη σαχλαμάρα!), ευχαριστω!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. Το παρακάτω review δεν λέει τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο τροφοδοτικό ούτε για τον ανεμιστήρα του. Ίσως έπεσες σε ελαττωματικό κομμάτι, ίσως και να φταίει η κατασκευή του ανεμιστήρα που κάνει αυτόν τον θόρυβο. Γενικότερα μπορεί μια εταιρεία να είναι "καλή" αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι όλα της τα προϊόντα είναι εξίσου ποιοτικά. Έπρεπε να πάρεις άλλο μοντέλο της EVGA όπως το GS, G2 ή G3 για παράδειγμα ή να πήγαινες σε κάτι αντίστοιχο αν αυτά ξεφεύγανε σε τιμή.

https://www.tomshardware.com/reviews/evga-bq-series-850w-psu,4842.html

Θα την έκανα την αλλαγή με το Corsair κι ας έχουν περάσει 4 χρόνια....δεν είναι τόσα πολλά. Όσο για τον αν θα καίει περισσότερο, όχι σε καμία περίπτωση. Θα καίει όσο χρειάζεται, όσο απαιτεί το σύστημα δηλαδή. Μη σου πω ότι ίσως θα καίει και λιγότερο λόγω καλύτερου efficiency απ' το BQ. Παρεπιμπτόντως τα συστήματα ποια είναι;

Επεξ/σία από Physiciant
  • Like 2

4 λεπτά πριν, Physiciant είπε

Καλημέρα. Το παρακάτω review δεν λέει τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο τροφοδοτικό ούτε για τον ανεμιστήρα του. Ίσως έπεσες σε ελαττωματικό κομμάτι, ίσως και να φταίει η κατασκευή του ανεμιστήρα που κάνει αυτόν τον θόρυβο. Γενικότερα μπορεί μια εταιρεία να είναι "καλή" αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι όλα της τα προϊόντα είναι εξίσου ποιοτικά. Έπρεπε να πάρεις άλλο μοντέλο της EVGA όπως το GS, G2 ή G3 για παράδειγμα ή να πήγαινες σε κάτι αντίστοιχο αν αυτά ήταν ξεφεύγανε σε τιμή.

https://www.tomshardware.com/reviews/evga-bq-series-850w-psu,4842.html

Θα την έκανα την αλλαγή με το Corsair κι ας έχουν περάσει 4 χρόνια....δεν είναι τόσα πολλά. Όσο για τον αν θα καίει περισσότερο, όχι σε καμία περίπτωση. Θα καίει όσο χρειάζεται, όσο απαιτεί το σύστημα δηλαδή. Μη σου πω ότι ίσως θα καίει και λιγότερο λόγω καλύτερου efficiency απ' το BQ. Παρεπιμπτόντως τα συστήματα ποια είναι;

Όντως, συμπαθητική απόδοση αλλά μέτρια έως χαμηλά στον τομέα της ποιότητας. Λόγω βιασύνης να τελειωσω το σύστημα ήταν το μονο εξαρτημα για το οποιο δεν ελιωσα στα reviews σε αντιθεση με cpu, gpu, μνήμες και να! Ευτυχώς έχουμε το backup του Corsair οποτε με βλεπω για αλλαγή.

Το παλίο συστημα με το Corsair ειναι: i7 4930K σε στοκ συχνοτητα 3.4 GHz, 32GB DDR3, NVidia Quadro K4000, SSD και HDD σε RAID

Το νέο σύστημα ειναι: Ryzen 2600X, 16GB DDR4, GTX 1070 Ti, 2x SSD 

2 λεπτά πριν, Physiciant είπε

Τροφοδοτικό=το βασικότερο εξάρτημα σε ένα pc. Δεν πρέπει να το υποτιμάμε. Οπότε κάνε την αλλαγή κι άφησέ το έτσι

Συμφωνώ απολύτως. Απλά πιστεψα ότι με EVGA θα παω σε ποιοτικο κομμάτι χωρις να χρειαστει να το πολυ ψάξω αλλά τελικά έπεσα έξω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...