Johnny91 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Καλησπέρα Αντιμετωπίζω εδώ και μερικούς μήνες θέμα υπερθέρμανσης σε έναν FX8350. Για να τα πάρω από την αρχή, έχω 2 ίδια συστήματα βασισμένα σε Sabertooth 990FX R2.0, FX8350 16gb ram & sandisk SSDs, 650w PSU & μοναδική διαφορά τις κάρτες γραφικών (HD5870 & firepro V4900). Στο δεύτερο rig με την V4900 που έχω αγοράσει πριν ένα χρόνο περίπου, αντιμετωπίζω πρόβλημα υπερθέρμανσης από τις αρχές καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα ο επεξεργαστής δούλευε στους 65-69C σε idle ή με μικτή δουλειά και με τη ψύκτρα να λιώνει στις 5700-6200RPM όταν την ίδια περίοδο ο άλλος υπολογιστής με την HD5870 δούλευε στους 38-45C στις 3500-4000RPM. Καλοκαιριάτικα φυσικά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία αλλά το πράγμα συνεχίστηκε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποφάσισα να αλλάξω θερμοαγώγιμη (οι υπολογιστές καθαρίζονται με πεπιεσμένο αέρα συχνά πριν προλάβουν να πιάσουν ιδιαίτερη σκόνη).Μετά την αλλαγή και το καθάρισμα η υπερθέρμανση συνεχίστηκε ακριβώς στα ίδια επίπεδα με λίγο μειωμένα shutdowns σε full load, οπότε αποφάσισα να πάρω ένα καλό aftermarket cooler. Αγόρασα λοιπόν από το eshop.gr όπως και τα υπόλοιπα hardware, την Site: ARCTIC COOLING FREEZER A11 την οποία όπως είδα στα comments χρησιμοποιούσε κιάλλος καταναλωτής με αντίστοιχα καλά αποτελέσματα: Από χρήστη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Βαθμολογία 10 στις 16-05-2014 Σε fx8350 που την έβαλα είδα τεράστια διαφορά σε θερμοκρασία-θόρυβο. Συγκεκριμένα με τη μαμά ψύκτρα ο επεξεργαστής δούλευε full load στους 67-70 με 6500 (!) στροφές το ανεμιστηράκι της ψύκτρας.Τώρα σε full load η θερμοκρασία είναι 48-50 και η ψύκτρα δουλεύει στις 1500 στροφές.Για τα λεφτά της κάνει άψογη δουλειά! Βάζοντας λοιπόν πάνω τη ψύκτρα σύμφωνα με τις οδηγίες πάντα, ο επεξεργαστής μετά το πρώτο boot έσβησε μέσα στο επόμενο λεπτό ξεπερνώντας τους 72C που έχει ως safe threshold η μητρική, ΣΕ IDLE. Οκ λέω ώρα να πάει πίσω για εγγύηση. Τον πακετάρω όπως είναι και τον αφήνω στο eshop με υποσημείωση να με καλέσουν πριν τον στείλουν πίσω για να τους υποδείξω το πρόβλημα ακριβώς μη τυχόν και απο επιπολεότητα το προσπεράσουν . Μια βδομάδα μετά μου έρχεται μήνυμα να πάω να τον παραλάβω, όπως και κάνω. Πηγαίνοντας εκεί μου ζητάνε να πληρώσω 15€ για λάθος τοποθέτηση και καθάρισμα και σίγουρος πλέον ότι την κάνανε την πατάτα και θα ξανατρέχω πίσω, πετάγωμε σπίτι για μια γρήγορη δοκιμή.Με το που τον συνδέω φυσικά και bootάρει, αρχίζουν τα shutdowns οπότε μέσα στα νεύρα τον ξαναπακετάρω και πίσω με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο τηλεφώνημα. Μια εβδομάδα μετά με παίρνει επιτέλους ο τεχνικός απο το service της Αθήνας, όπου και κατέληξε αυτή τη φορά το μηχάνημα και μου λέει ότι ναι όντως βλέπει την υπερθέρμανση αλλά (!) οφείλεται στη λάθος ψύκτρα η οποία μολονότι (λέει) καλύπτει τον επεξεργαστή, είναι καλύτερη η χρήση μίας μεγαλύτερης (να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καλύπτει μέχρι 150W TDP ενώ ο επεξεργαστής είναι 125W και φυσικά δε μιλάμε για overclocks ούτε κάν για turbo).Τέλος πάντων του ζητάω να δοκιμάσει τη stock ψυκτρα να δει τις θερμοκρασίες, και του εξηγώ ότι έχω ίδιο ακριβώς PC με αυτό που του έστειλα που δουλεύει με stock ψύκτρα 20 βαθμούς κάτω απ ότι αυτός με αρκετά καλύτερη ψύκτρα.Με παίρνει την μεθ'επόμενη το πρωί να μου πεί ότι δοκίμασε τη Stock ψύκτρα και δουλεύει χωρίς shutdowns σε OS αυτή τη φορά και ότι καλό θα ήταν να βγάλω την καινούρια που αγόρασα και να την αφήσω στο ράφι για να βάλω την stock και να δουλεύω οριακά στα κόκκινα. Του απαντάω σε αυτό το σημείο πάλι ότι έχω ίδιο μηχάνημα με στοκ ψύκτρα 20 βαθμούς κάτω από αυτά που μου λέει. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι "Δεν θεωρείται πρόβλημα και δεν είναι δυνατό να επιστραφεί για εγγύηση" παραβλέποντας κάθε λογικό επιχείρημα. Αμέσως μετά ζητάω να σταλεί στα κεντρικά της AMD για RMA και μου λέει ότι πρέπει να επιβαρυνθώ τα έξοδα και επισήμως η AMD δε θεωρεί την απόκλιση μερικών βαθμών στο ίδιο μοντέλο επεξεργαστή ώς πρόβλημα. Ακόμη και τώρα ωστόσο δεν είμαι 100% σίγουρος ότι φταίει ο επεξεργαστής, μιας και το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι στην μητρική, ασχέτως αν είναι high end & durable μοντέλο, μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες και παρότι δεν έχω πειράξει τίποτα στο UEFI από ρυθμίσεις, δεν νομίζω ότι είναι απίθανο να τα έπαιξε κάτι και να κάνει overvoltage στον cpu. Οπότε αν δεν τον ξαναπάρω στα χέρια μου για να δοκιμάσω τον κάθε επεξεργαστή στη διαφορετική motherboard, κινδυνεύω να χάσω χρόνο και χρήμα. Ακολούθως με ρώτησε αν θέλω να μου το πακετάρει και να μου το στείλει πίσω, και του ζήτησα να τον κρατήσει μερικές ημέρες ακόμη για να επικοινωνήσω με τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές να δω τι θα μου πούν. Έχω στείλει mail στην artic cooling αλλά ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση και αύριο σκοπεύω να τηλεφωνήσω στα γραφεία τους στη Γερμανία. Κάλεσα και την Oktabit ώς επίσημο εισαγωγέα αλλά ο τεχνικός τους μου είπε ότι δε μπορεί να κάνει κάτι αν δε το δεί άμεσα αυτός. Έγραψα και στα forums της amd και ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση. Και Ρωτώ, πριν αρχίσω να παίρνω μέτρα για την διασφάλιση με κάθε νόμιμο μέσω, των δικαιωμάτων μου ως καταναλωτή, τι άλλο μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους ασχοληθούν με το θέμαJ
John-lamia Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μιας και έχεις ακριβως τους ίδιους υπολογιστές γιατί δεν έκανες τα εξείς; Τραμπα τους επεξεργαστές για να δεις αν όντως φταίει ο επεξεργαστής. Δεύτερον, να κόψεις ρεύμα απ το bios. Τρίτον να κανείς αναβάθμιση στο bios. Καλά για σάρωση για ιούς δε λέω γιατί τρως άκυρο απ την αρχή, πριν το λειτουργικό. Πάντως περισσότερο μου μοιάζει πρόβλημα στην μητρική παρά στον επεξεργαστή. Αν είναι όντως όπως τα λες, θέλει σίγουρα βγάλσιμο το καπάκι του και να του ξαναβαλεις πάστα. Πρέπει να σου το κάνει κάποιος που το έχει ξανά κάνει όμως.
Johnny91 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Αλλαγή τους επεξεργαστές σκοπεύω να κάνω μόλις το πάρω πίσω αλλά απλά θα το επιβεβαιώσω στον εαυτό μου γιατί το eshop θα συνεχίσει τα ίδια. Τα bios είναι τα latest και στις 2 μητρικές, και έχει ένα monitor tool η συγεκριμένη που σου λέει ακριβείς τιμές για θερμοκρασία, συχνότητα και voltage στο παραμικρό υποσύστημα οπότε δε χρειάζεται κάν να μπλέξω με bios.Αλλά πάλι, γιατί να μπλέξω αν είναι ελλάτωμα και θα πρέπει να κάνω πατέντες για να δουλέψει εφόσον είναι εντώς εγγύησης (5ετούς παρακαλώ)? Και εγώ μητρική ποντάρω, αν δε βγάλω άκρη, μόλις τον πάρω πίσω αυτό θα δοκιμάσω. Όσο για το τελευταίο, δεν έχει νόημα να μπλέξω με πράγματα που θα με βγάλουν εκτός εγγύησης ακόμη.
MrLifeguard Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Αναφέρεις στο τέλος τι άλλο μπορείς να κανείς πριν πάρεις μέτρα...Ουσιαστικά δεν μπορείς ακόμη να πάρεις μέτρα,γιατί ο επεξεργαστής μπορεί να μην έχει ζημιά οπότε δεν δικαιούσαι κατι. Τον ζητάς πίσω,τους κανείς τραμπα εσύ και δοκιμαζεις ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ σε αντίθετες μητρικές.Εάν δουλέψει κανονικά ο υποτιθέμενος ελαττωματικός cpu τότε έχει θέμα η μητρικη(πιο πιθανό) και στέλνεις αυτήν για service(rma ίσως),αλλιώς αν όντως είναι ελαττωματικός τότε προχωράς νομικα. Πάντως,θεωρώ ότι δεν επραξες σωστά,καθώς με δύο εφάμιλλα συστήματα οφειλες να ειχες κάνει την τραμπα πριν κανείς οτιδήποτε άλλο.
Johnny91 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Ο τεχνικός μου είπε σε κάποια φάση ότι δοκίμασε τον CPU σε άλλη μητρική και έκανε το ίδιο, οπότε ακόμα και να δοκιμάσω να ανταλλάξω τους επεξεργαστές θα αποδείξω απλά στον εαυτό μου, ποιό απο τα δυο είναι ελατωματικό. Ο λόγος που δε το έκανα εξ αρχής ήταν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να βρίσκω το πρόβλημα και παρά τις τεχνικές γνώσεις που μπορεί να έχω δε σημαίνει ότι τις έχει ο καθένας και δε μπορεί να περιμένει το eshop να βγάλει ο πελάτης το φίδι απο την τρύπα ή απλά να μη δέχεται χωρίς επιχειρήματα το πρόβλημα. Έλαβα απάντηση με e-mail από artic cooling σήμερα, The TDP of FX8350 is 125W but Freezer A11 supports TDP up to 130W. Also we used this CPU to test the cooler and the data is showing in our product page. Seems the seller has provided wrong information to you.
Aten-Ra Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δοκίμασε να αλλάξεις την κάρτα γραφικών προτού αλλάξεις τον επεξεργαστή.
Aten-Ra Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Βαλε την κάρτα στο άλλο σύστημα που είναι οκ και δες αν θα ανεβάσει την θερμοκρασία (κανονική εγκατάσταση με Drivers). Αν όχι τότε ίσως φταίει η μητρική η ακόμα και το PSU.
Johnny91 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 βοήθαμε λίγο να καταλάβω, μιας και το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμα και στο UEFI, για ποιό λόγο να φέρει ευθύνες η κάρτα?
Aten-Ra Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Για να αφαιρέσεις πιθανά αίτια και να είσαι σίγουρος πιο hardware φταίει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα