Προς το περιεχόμενο

Number26: Τραπεζική Startup - Γερμανικός Λογαριασμός και Mastercard

djuan1988

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

καλησπερα

και σε μενα το ιδιο μηνυμα

Important update – please send us your tax ID information by 30 June

το λογικο ειναι να το βαλουμε αν δε θελουμε να χουμε καμια εκπληξη με το λογαριασμο μας ή μηπως οχι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ, αλλά δεν θα δούν ότι ο λογαριασμός σου έχει ανοιχθεί από Ελλάδα, με ελληνικό passport?

Ναι θα το δουν, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το ξεπεράσεις, διαφορετικά βάζεις τα κανονικά στοιχεία ή κάνεις το ίδιο επιλέγοντας την Ελλάδα. Αλλά το ίδιο και το αυτό είναι, μιας και έχουν επίσημο κρατικό έγγραφο πιστοποιήσεις προσώπου, οπότε στην ανάγκη θα την βρουν την άκρη.

Πώς γίνεται αυτό? Δεν έχεις κάνει ταυτοποίηση στοιχείων?

Ναι όπως όλοι με ένα διαβατήριο μόνο. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει Ελληνικό διαβατήριο έχει και ΑΦΜ πάντα.

Για να μην πολυλογούμε κι εγώ μόλις έκανα το ίδιο με τον Hapatingo. Χώρα "Greece" όμως κανονικά και τσεκάρισμα την επιλογή ότι δεν έχω λάβει ποτέ tax id. Και ας μου ζητήσουν το λόγο αν μπορούν κάποια στιγμή...

Αφού δίνεται ως επιλογή σιγά μην τους δώσω ΑΦΜ.

Ναι όπως όλοι με ένα διαβατήριο μόνο. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει Ελληνικό διαβατήριο έχει και ΑΦΜ πάντα.

Για να μην πολυλογούμε κι εγώ μόλις έκανα το ίδιο με τον Hapatingo. Χώρα "Greece" όμως κανονικά και τσεκάρισμα την επιλογή ότι δεν έχω λάβει ποτέ tax id. Και ας μου ζητήσουν το λόγο αν μπορούν κάποια στιγμή...

Κατάλαβα.

Ναι οκ αυτη η λογική ειναι λάθος γιατι ομως αργα η γρήγορα μπορεί να σου ζητήσουν απο που έχουν προέλθει οι καταθέσεις σου κ να σου μπλοκάρουν τις κινήσεις στο λογαριασμό, μέχρι να τους το αποδείξεις, μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τους λογαριασμούς στην Ευρώπη κ οφείλουμε να την σεβαστούμε, αλλιώς ας τα κρατήσουμε σπιτι μας.

• Like 3

Ναι οκ αυτη η λογική ειναι λάθος γιατι ομως αργα η γρήγορα μπορεί να σου ζητήσουν απο που έχουν προέλθει οι καταθέσεις σου κ να σου μπλοκάρουν τις κινήσεις στο λογαριασμό, μέχρι να τους το αποδείξεις, μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τους λογαριασμούς στην Ευρώπη κ οφείλουμε να την σεβαστούμε, αλλιώς ας τα κρατήσουμε σπιτι μας.

Γιατί αυτή η αναστάτωση; Κάποτε θα ζητούσαν ΑΦΜ εφόσον έγιναν κανονική τράπεζα και το γεγονός οτι ζητάνε ΑΦΜ ακόμα και απο πελάτες τους που ανοίξαν λογαριασμό μέσα στο 2016  και τον έκλεισαν στη συνέχεια για διάφορους λόγους... δείχνει οτι θέλουν τα πλήρη ατοιχεία όλων των πελατών τους (τωρινών και μη) και δεν πρόκειται να δεχτούν κολπάκια αλλά Greek (τσεκάρωντας την επιλογή δεν μου έχουν δώσει ΑΦΜ).  

Μην ξεχνάτε ότι έχουν βιντεάκια με τα στοιχεία όλων μας με τα διαβατήρια στο χέρι και μπορούν ανα πάσα στιγμή να τσεκάρουν οτιδήποτε....και φυσικά η ψευδής δήλωση πάντα έχει και συνέπειες (μη σας ξεγελά η απόσταση,  εκει είναι Γερμανία όχι Ελλάδα :-) )

Εφόσον τα χρήματα έχουν μεταφερθεί νομιμότατα με εμβάσματα μέσω τραπεζών και δεν δίνουν προς το παρόν τόκους (οπότε δεν υπάρχει και ανάγκη δήλωσης του λογαριασμού τους στο δικό μας Ε1) δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Καθαρός ουρανός ... αστραπές δεν φοβάται  :-D

YΓ.. Η Βουλγάρικη LeuPay (μέσω Μάλτας SataBank) δεν έχει ζητήσει ΑΦΜ προς το παρόν.... γιατί νομίζω η διακρατική συμφωνία που υπογράψαμε για ανταλλαγή στοιχείων πελατών τραπεζών αρχίζει να έχει ισχύ απο το 2017  :confused: όπως και κάποιες άλλες χώρες πχ Αυστρία. Λογικά και εκει του χρόνου το ίδιο θα γίνει.  

Η πλάκα θα είναι να γίνει τράπεζα και η Revolut και λόγω Brexit να αποκτήσουμε τελικά και λογαριασμό.... offshore  :-D  :-D  

• Like 1

Η πλάκα θα είναι να γίνει τράπεζα και η Revolut και λόγω Brexit να αποκτήσουμε τελικά και λογαριασμό.... offshore  :-D  :-D  

Γιατί offshore?

Είναι φορολογικός παράδεισος η Βρετανία?

Μια χαρά είναι η λογική. Θα τους "δυσκολέψω" όσο μπορώ και για όσον καιρό μπορώ. Αυτοματοποιημένα -αν έχουν σκοπό κάτι τέτοιο- δεν θέλω να δοθεί καμία πληροφορία. Έχει δυνατότητα εισαγωγής πολλαπλών χωρών/tax id όπως θα έπρεπε να έχεις δει (κάποιοι έχουν ανοιχτά ΑΦΜ σε πάνω από μια χώρα) καθώς και τροποποίησης των στοιχείων. Για αυτούς λοιπόν τώρα δεν έχω, αύριο αποκτάω ΑΦΜ στην Ελλάδα συνεπώς. :-)

Αν και όταν επιμείνουν τότε θα τους δώσω ΑΦΜ. Εσύ κάνε ό,τι νομίζεις εγώ είπα τι έκανα.

Εφόσον τα χρήματα έχουν μεταφερθεί νομιμότατα με εμβάσματα μέσω τραπεζών και δεν δίνουν προς το παρόν τόκους (οπότε δεν υπάρχει και ανάγκη δήλωσης του λογαριασμού τους στο δικό μας Ε1) δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Καθαρός ουρανός ... αστραπές δεν φοβάται  :-D

Υπάρχουν κάποιοι (προς το παρόν εμένα δεν με αφορά αλλά στο μέλλον πιθανό να με αφορά) που πληρώνονται από τρίτους σε αυτούς τους λογαριασμούς (π.χ. μισθώσεις στο airbnb). Εκεί ενδεχομένως συντρέχει "λόγος ανησυχίας".

Γιατί offshore?

Είναι φορολογικός παράδεισος η Βρετανία?

Θα γίνει αναγκαστικά και προφανώς  μόλις βγει από την Ε.Ε. για να διατηρήσει/προσελκύσει επενδύσεις!

Μια χαρά είναι η λογική. Θα τους "δυσκολέψω" όσο μπορώ και για όσον καιρό μπορώ. Αυτοματοποιημένα -αν έχουν σκοπό κάτι τέτοιο- δεν θέλω να δοθεί καμία πληροφορία. Έχει δυνατότητα εισαγωγής πολλαπλών χωρών/tax id όπως θα έπρεπε να έχεις δει (κάποιοι έχουν ανοιχτά ΑΦΜ σε πάνω από μια χώρα) καθώς και τροποποίησης των στοιχείων. Για αυτούς λοιπόν τώρα δεν έχω, αύριο αποκτάω ΑΦΜ στην Ελλάδα συνεπώς. :-)

Αν και όταν επιμείνουν τότε θα τους δώσω ΑΦΜ. Εσύ κάνε ό,τι νομίζεις εγώ είπα τι έκανα.

Ο καθένας προφανέστατα επιλέγει την διαδικασία που θα ακολουθήσει, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, από την εμπειρία που έχω ως εργαζόμενος 8 χρόνια σε εταιρία παροχής λογισμικού σε τράπεζες που βρίσκει ύποτπτες συναλλαγές, ξέπλειμα, δημιουργια προφίλ πελάτη κτλ. Γενικά σε έναν οργανισμό που έχω τα χρήματα μου, η προσωπική μου εμπειρία μου λέει να παρέχω ότι μου ζήτσουν (εννοείτε σε λογικά πλαίσια) για να διασφαλίσω την ομαλή συνεργασία με το πιστωτικό ίδρυμα. ¨Οπως είπε κ κάποιος σε προηγούμενο ποστ, η ψευδή δήλωση στοιχείων μπορεί να επιφέρει κ ποινές.

Η διαδικασία του ΑΦΜ αφορά τα στοιχεία που θα δώσουν στην ελληνική εφορία. Σε πρώτη φάση, με την πρώτη αποστολή στοιχείων το Σεπτέμβρη 2017 προς Ελλάδα, μπορεί όσοι λογαριασμοί δεν έχουν ΑΦΜ καθόλου να μπουν σε μια λίστα, όσοι έχουν δηλώσει χώρα και "i haven't received a tax id" σε άλλη, κτλ. Η τράπεζα η ίδια δε νομίζω οτι θα κάνει κάτι όπως πάγωμα λογαριασμού εκτός κι αν δεχτεί αίτημα από τη χώρα που δηλώνει ο πελάτης. Αν δε δηλωθεί καν χώρα φορολόγησης από τον πελάτη κατά πάσα πιθανότητα απλά θα περάσουν τη χώρα από τη διεύθυνση αλληλογραφίας σε πρώτη φάση και από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβρη που θα γίνει η αποστολή δεδομένων θα τον πρήζουν να κάνει ο ίδιος την αντιστοίχιση με κάποιο ΑΦΜ.

Όσο έψαξα στη συμφωνία που έχει συναφθεί με τις τράπεζες μοίαζει να είναι μονόδρομη η επικοινωνία και μόνο σε περίπτωση ελέγχου/ποινής η εφορία μπορεί να αιτήσει το πάγωμα του λογαριασμού. Η τράπεζα η ίδια δεν ξέρω τι υποχρέωση έχει και τι δύναται να κάνει σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης του πελάτη - πιθανώς να λέει στους όρους χρήσης της.

Απο τη μια συμφωνω με την αποψη οτι πρεπει να δωσουμε τα στοιχεια μας αφου η Ν26 ειναι τραπεζα, απο την αλλη σκεφτομαι οτι τι κι αν εκανα ενα "λαθακι" κι αντι για π.χ. ΑΦΜ 123456789 πατησα 123459780; "Σορι, ενα λαθος εκανα, ηταν το διπλανο κουμπακι. Εχω και χοντροδαχτυλα". Θεωρητικα ετσι κερδισω χρονο χωρις να δηλωσω οτι δεν εχω ΑΦΜ, αλλα χωρις να δωσω και το πραγματικο.

Θα σκεφτω αν θα δωσω το ΑΦΜ μου ή οχι, εχω ακομα χρονο ως το τελος Ιουνιου.

Διαβάζοντας το schema για τα δεδομένα που θα στέλνονται εδώ:

http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/common-reporting-standard/schema-and-user-guide/#d.en.345315

Βλέπω τα εξής: για προσωπικά στοιχεία αυτά που μεταδίδονται είναι όνομα, ημ/νια γέννησης, διεύθυνση και ΑΦΜ (δεν έχει πεδίο για αριθμό διαβατηρίου π.χ. αλλά ΟΚ, λεπτομέρειες). Για δεδομένα λογαριασμού αυτά που στέλνονται είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού εκείνη τη στιγμή (μιά φορά το χρόνο γίνεται η αποστολή των δεδομένων) μαζί με όσες κινήσεις επέφεραν κέρδη (π.χ. τόκοι, κέρδη χαρτοφυλακείου μετοχών, κτλ - κάτι που δεν παίζει στον απλό λογαριασμό της n26). Συνεπώς, αν έχετε ανησυχίες για το υπόλοιπο απλά φροντίστε όταν είναι η περίοδος αποστολής στοιχείων (αυτό το Σεπτέμβρη αρχικά και μετά πάλι στα του τέλη ημερολογιακού έτους πιθανώς) να είναι τα ποσά που θέλετε να φανούν. Απ'όσο βλέπω δεν έχει πουθενά ανάλυση των κινήσεων του λογαριασμού (καταθέσεις, αναλήψεις, κτλ).

Διαβάζοντας το schema για τα δεδομένα που θα στέλνονται εδώ:

http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/common-reporting-standard/schema-and-user-guide/#d.en.345315

Βλέπω τα εξής: για προσωπικά στοιχεία αυτά που μεταδίδονται είναι όνομα, ημ/νια γέννησης, διεύθυνση και ΑΦΜ (δεν έχει πεδίο για αριθμό διαβατηρίου π.χ. αλλά ΟΚ, λεπτομέρειες). Για δεδομένα λογαριασμού αυτά που στέλνονται είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού εκείνη τη στιγμή (μιά φορά το χρόνο γίνεται η αποστολή των δεδομένων) μαζί με όσες κινήσεις επέφεραν κέρδη (π.χ. τόκοι, κέρδη χαρτοφυλακείου μετοχών, κτλ - κάτι που δεν παίζει στον απλό λογαριασμό της n26). Συνεπώς, αν έχετε ανησυχίες για το υπόλοιπο απλά φροντίστε όταν είναι η περίοδος αποστολής στοιχείων (αυτό το Σεπτέμβρη αρχικά και μετά πάλι στα του τέλη ημερολογιακού έτους πιθανώς) να είναι τα ποσά που θέλετε να φανούν. Απ'όσο βλέπω δεν έχει πουθενά ανάλυση των κινήσεων του λογαριασμού (καταθέσεις, αναλήψεις, κτλ).

είμαστε σίγουροι οτί απλά θα στείλουν το τρέχων υπόλοιπο λογαριασμού σε 2 ημερομηνίες και τίποτα παραπάνω;

όταν λογαριασμός πιστώνεται με κάποιο ποσό δεν θεωρείται κέρδος;

γνωρίζουμε τις ακριβείς ημερομήνιες ή απλά θα γίνει η αποστολή κάποια στιγμή στα τέλη Σεπτέμβρη;

Αυτό με τις ημερομηνίες που λέτε, τι σχέση έχει? Δεν θα στείλουν το τυχών υπόλοιπο του λογαριασμού ως εάν αριθμό. Θα στείλουν όλο το παραστατικό του λογαριασμού με τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...