gio_web designer Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2015 Παιδιά καλησπέρα. Είμαι κατασκευαστής ιστοσελίδων και μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχω ειναι και αυτό του Email Marketing. Τον τελευταίο καιρό δημιουργό newslatters για να προωθήσω την δουλειά μου και τα στέλνω σε διάφορες εταιρίες που ξέρω ότι δεν διαθέτουν ιστοσελίδα. Θα ήθελα την γνώμη σας για τα εξής ζητήματα: Είναι παράνομο το να στέλνω newslatters σε εταιρίες που το email δεν μου το δώσανε οι ίδιοι με την προϋπόθεση ότι έχουν πάντα την επιλογή να διαγραφούν από την λίστα μου? Κυκλοφορεί μια φήμη ότι η google μπορεί να σε ενοχοποιήσει όσον αφορά τα spam και υπάρχει η περίπτωση να διαγράψει την ιστοσελίδα σου από την μηχανή αναζήτησης! Ξέρετε κάτι για αυτό? Κατά πόσο ειναι αποτελεσματικά τα newslatters, ειδικά για μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων? Θα ήταν χρήσιμο να παίρνω τηλέφωνο τις εταιρίες που άνοιξαν και διάβασαν το newslatter ή θα ήταν άδικος κόπος πιστεύετε?
Ilias95 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2015 Η λογική των newsletter είναι να ενημερώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα για κάτι που σε ενδιαφέρει και έχεις εκδηλώσει το ενδιαφέρον από μόνος σου. Αυτό που περιγράφεις είναι ξεκάθαρα spam, πόσο μάλλον να παίρνεις και τηλέφωνα χωρίς να στο ζητήσουν!Επίσης το αν είναι κάτι παράνομο ή όχι δεν είναι πράγμα που επαφίεται στη γνώμη μας. 3
kalogeros Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Παιδιά καλησπέρα. Είμαι κατασκευαστής ιστοσελίδων και μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχω ειναι και αυτό του Email Marketing. Τον τελευταίο καιρό δημιουργό newslatters για να προωθήσω την δουλειά μου και τα στέλνω σε διάφορες εταιρίες που ξέρω ότι δεν διαθέτουν ιστοσελίδα. Θα ήθελα την γνώμη σας για τα εξής ζητήματα: Είναι παράνομο το να στέλνω newslatters σε εταιρίες που το email δεν μου το δώσανε οι ίδιοι με την προϋπόθεση ότι έχουν πάντα την επιλογή να διαγραφούν από την λίστα μου? Κυκλοφορεί μια φήμη ότι η google μπορεί να σε ενοχοποιήσει όσον αφορά τα spam και υπάρχει η περίπτωση να διαγράψει την ιστοσελίδα σου από την μηχανή αναζήτησης! Ξέρετε κάτι για αυτό? Κατά πόσο ειναι αποτελεσματικά τα newslatters, ειδικά για μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων? Θα ήταν χρήσιμο να παίρνω τηλέφωνο τις εταιρίες που άνοιξαν και διάβασαν το newslatter ή θα ήταν άδικος κόπος πιστεύετε? Θα σου απαντήσω στην πρώτη σου ερώτηση. Ναι, είναι παράνομο να στέλνεις newslEtters σε κάποιον, χωρίς αυτός να σου δηλώσει ότι θέλει να τα λαμβάνει. Σύμφωνα με το νόμο Ν. 3471/2006, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 3783/2009, Ν. 3917/2011 και Ν. 4070/2012, συνοψίζουμε εδώ τα βασικά σημεία που μας αφορούν: «Η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς». Κατανοούμε λοιπόν ότι για να λάβει κάποιος χρήστης ένα Email Newsletter με προωθητικό μήνυμα και περιεχόμενο, πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του και να έχει παραχωρήσει οικειοθελώς την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Πηγή 3
gio_web designer Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Θα σου απαντήσω στην πρώτη σου ερώτηση. Ναι, είναι παράνομο να στέλνεις newslEtters σε κάποιον, χωρίς αυτός να σου δηλώσει ότι θέλει να τα λαμβάνει. Το E-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο, διότι με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998(ΦΕΚ 290 τ.Α), περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και οδηγίες για διαγραφή του e-mail του παραλήπτη από την λίστα παραληπτών.
papp0us Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Αν υπάρχει Opt out στo Newsletter δεν θεωρείτε spam οπότε δεν έχει πρόβλημα. Αν σε αντιληφθούν να στέλνεις μαζικά Email που πολλοί θεωρήσουν spam, τότε το IP της σελίδας απο την οποία προέρχονται τα mails γίνονται blacklisted, με συνέπειες που δεν είμαι σίγουρος ποιες είναι, αλλα είναι σίγουρα αρνητικές. Την αποτελεσμάτικότητα τους θα την κρίνεις εσύ. Για άλλους δουλεύουν, για άλλους όχι. Δεν νομίζω οτι θα κέρδιζες κάτι, πέρα απο πάρα πολλά "ευχαριστούμε αλλα δε μας ενδιαφέρει". Απο τη στιγμή που το δίαβασαν και τα στοιχεία σου είναι εκεί, όσοι ενδιαφερθούν θα επικοινωνήσουν μαζί σου. 1
dolph Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Η αλήθεια είναι ότι αναλόγως πόσες φορές στείλεις κάτι, ή που θα σε βάλει ο παραλήπτης σε black list ή που θα σε σβήσει στο ένα μιλισεκόντ απ' όταν φτάσει το email σου. Σε black list θα μπείς αν σε δει 2η-3η φορά και θυμηθεί ότι τον ζαλίζεις χωρίς λόγο. Αν, παρ' όλα αυτά, έχεις κάτι καταπληκτικό να προτείνεις, πάρε τηλέφωνο και κλείσε ραντεβού να παρουσιάσεις την καταπληκτική σου προσφορά.
defacer Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Είναι παράνομο το να στέλνω newslatters σε εταιρίες που το email δεν μου το δώσανε οι ίδιοι με την προϋπόθεση ότι έχουν πάντα την επιλογή να διαγραφούν από την λίστα μου? Ναι, είναι παράνομο και δεν έχει σημασία η γνώμη μας επί του θέματος αλλά το τι λέει η νομοθεσία. Έκανες τον κόπο να τη διαβάσεις πριν αρχίσεις να σπαμάρεις; Όχι, ρητορική ερώτηση. Προσωπικά I make a point of it: όταν μου έρχεται τέτοιο email απαντάω πίσω μια ελάχιστα ευγενικότερη παραλλαγή του "είσαι σιχαμένος και αν μου ξαναέρθει θα σε πάρει ο διάολος". Και όντως θα τους κυνηγήσω. Γιατί είναι σιχαμένοι, and because I want to make a point. Το E-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο, διότι με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998(ΦΕΚ 290 τ.Α), περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και οδηγίες για διαγραφή του e-mail του παραλήπτη από την λίστα παραληπτών. Αυτήν ακριβώς την ίδια πίπα, που είναι εξώφθαλμα πίπα τουλάχιστον για όποιον έχει διαβάσει το νόμο που αναφέρεις, και που προφανώς εσύ ο ίδιος ή δε διάβασες ή δεν κατάλαβες, μου την έχουν απαντήσει κάποιοι στο παρελθόν. Η δική μου απάντηση σ' αυτό ήταν μια ελάχιστα ευγενικότερη παραλλαγή του "στείλε μου mail άλλη μια φορά και θα δεις μαλάκα από πρώτο χέρι τι λέει και τι δε λέει ο νόμος". Αν υπάρχει Opt out στo Newsletter δεν θεωρείτε spam οπότε δεν έχει πρόβλημα. Υποθέτω έχεις κάποια πηγή γι' αυτό και δεν είναι απλά η ιδέα σου; Γιατί ας πούμε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαθέτει αυτό εδώ το βοηθητικό έγγραφο όπου εξηγεί με απλούς όρους το τι λέει η νομοθεσία περι spam. Το οποίο, στην πρώτη παράγραφο λέει (emphasis mine): 1. Τι είναι η αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία; Αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (γνωστή και ως spam) είναι κάθε ηλεκτρονικό µήνυµα που αποστέλλεται µε σκοπό την εµπορική προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών ή και κάθε άλλο διαφηµιστικό σκοπό χωρίς ο παραλήπτης να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για αυτό. 4
nik324 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 newslEtters Ηρέμησε μεγάλε... Γεννημένος αυτόματο λεξικό είσαι...
midenmidenefta Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Το E-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο, διότι με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998(ΦΕΚ 290 τ.Α), περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και οδηγίες για διαγραφή του e-mail του παραλήπτη από την λίστα παραληπτών. Το αρθρο 14 του νομου 2672/1998 -και συμφωνα με την πρωτη παραγραφο του- αφορα ΜΟΝΟ διακινηση εγγραφων με ηλεκτρονικα μεσα (τηλεομοιοτυπια, ηλεκτρονικο ταχυδρομειο) μεταξυ Δημοσιων Υπηρεσιων, Νομικων Προσωπων Δημοσιου Δικαιου, Οργανισμων Τοπικης Αυτοδιοικησης, η/και μεταξυ των προαναφερθεντων και τυχων ενδιαφερομενων Ενωσεων Προσωπων, Νομικων Προσωπων Ιδιωτικου Δικαιου, φυσικων προσωπων (δηλαδη ΜΟΝΟ επικοινωνια μεταξυ ενδιαφερωμενων Ενωσεων Προσωπων, η Νομικων Προσωπων Ιδιωτικου Δικαιου, η φυσικων προσωπων, και Δημοσιων Υπηρεσιων, η Νομικων Προσωπων Δημοσιου Δικαιου, η Οργανισμων Τοπικης Αυτοδιοικησης)... ΟΧΙ μεταξυ Ενωσεων Προσωπων, Νομικων Προσωπων Ιδιωτικου Δικαιου, φυσικων προσωπων - για την ηλεκτρονικη επικοινωνια μεταξυ Ενωσεων Προσωπων, Νομικων Προσωπων Ιδιωτικου Δικαιου, φυσικων προσωπων, τα σχετικα ειναι οσα παρεθεσαν οι kalogeros και defacer (ΔΗΛΑΔΗ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... ΕΥΤΥΧΩΣ!).
gio_web designer Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Η αλήθεια είναι ότι αναλόγως πόσες φορές στείλεις κάτι, ή που θα σε βάλει ο παραλήπτης σε black list ή που θα σε σβήσει στο ένα μιλισεκόντ απ' όταν φτάσει το email σου. Σε black list θα μπείς αν σε δει 2η-3η φορά και θυμηθεί ότι τον ζαλίζεις χωρίς λόγο. Αν, παρ' όλα αυτά, έχεις κάτι καταπληκτικό να προτείνεις, πάρε τηλέφωνο και κλείσε ραντεβού να παρουσιάσεις την καταπληκτική σου προσφορά. Πως όμως μπαίνεις σε μια blacklist? Αναλόγως με το πόσοι από του παραλήπτες σε ''απορρίψουν'' ή δεν έχει να κάνει με αυτούς? Γιατί όσο καιρό το κάνω αυτό κανένας από τους παραλήπτες δεν έχει διαγραφεί από την λίστα μου και δεν έχω δεχτεί κανένα παράπονο από αυτούς!
kalogeros Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Το E-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο, διότι με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998(ΦΕΚ 290 τ.Α), περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και οδηγίες για διαγραφή του e-mail του παραλήπτη από την λίστα παραληπτών. Αυτό που σου έγραψα το διάβασες; Σου λέει ότι για να προωθήσεις τις υπηρεσίες σου με ηλεκτρονικό τρόπο, θα πρέπει να έχεις τη συγκατάθεση του παραλήπτη. Πόσο πιο απλό να σου το κάνει ο νομοθέτης; Να βάλει και το όνομά σου μέσα; Δεν είμαι νομικός για να ξέρω τι λέει ο νόμος 2672/1998, ούτε έχω σκοπό να κάτσω και να τον διαβάσω. Σημασία έχει ότι αυτό που κάνεις απαγορεύεται. & - Γιατί όσο καιρό το κάνω αυτό κανένας από τους παραλήπτες δεν έχει διαγραφεί από την λίστα μου και δεν έχω δεχτεί κανένα παράπονο από αυτούς! Μία φορά θα βρεθεί ένας με αρκετή όρεξη για μανούρα και τότε θα δεχθείς το παράπονό του μέσω του δικηγόρου του. Ηρέμησε μεγάλε... Γεννημένος αυτόματο λεξικό είσαι... Εκτός από το να ειρωνεύεσαι, να κριτικάρεις και να χαρακτηρίζεις τους άλλους, έχεις να πεις κάτι ουσιώδες επί του θέματος ή θα κερδίσεις το βραβείο του άχρηστου σχολιαστή της ημέρας; 1
papp0us Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Ναι, είναι παράνομο και δεν έχει σημασία η γνώμη μας επί του θέματος αλλά το τι λέει η νομοθεσία. Έκανες τον κόπο να τη διαβάσεις πριν αρχίσεις να σπαμάρεις; Όχι, ρητορική ερώτηση. Προσωπικά I make a point of it: όταν μου έρχεται τέτοιο email απαντάω πίσω μια ελάχιστα ευγενικότερη παραλλαγή του "είσαι σιχαμένος και αν μου ξαναέρθει θα σε πάρει ο διάολος". Και όντως θα τους κυνηγήσω. Γιατί είναι σιχαμένοι, and because I want to make a point. Αυτήν ακριβώς την ίδια πίπα, που είναι εξώφθαλμα πίπα τουλάχιστον για όποιον έχει διαβάσει το νόμο που αναφέρεις, και που προφανώς εσύ ο ίδιος ή δε διάβασες ή δεν κατάλαβες, μου την έχουν απαντήσει κάποιοι στο παρελθόν. Η δική μου απάντηση σ' αυτό ήταν μια ελάχιστα ευγενικότερη παραλλαγή του "στείλε μου mail άλλη μια φορά και θα δεις μαλάκα από πρώτο χέρι τι λέει και τι δε λέει ο νόμος". Υποθέτω έχεις κάποια πηγή γι' αυτό και δεν είναι απλά η ιδέα σου; Γιατί ας πούμε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαθέτει αυτό εδώ το βοηθητικό έγγραφο όπου εξηγεί με απλούς όρους το τι λέει η νομοθεσία περι spam. Το οποίο, στην πρώτη παράγραφο λέει (emphasis mine): Σε ευχαριστώ για τη διόρθωση, δεν έχω ασχοληθεί με τη νομοθεσία, και είχα όντως την εντύπωση οτι απο τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα διαγραφής, δεν αποτελεί προιόν spamαρίσματος. Απο εκεί και πέρα χαλάρωσε λίγο τον τόνο σου, γιατι εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, είμαστε φόρουμ, και το οτι έχεις δίκιο δε σημαίνει οτι είσαι μάγκας και πρέπει να μας βάλεις στη θέση μας. Ο άνθρωπος έκανε μια ερώτηση, απάντα σε αυτή αν θες, με την ευγένεια που πρέπει να απαντήσεις, και μετά κάνε όσα σχόλια θες για το "τι θα έκανες, και θα του έδειχνες, και θα έβλεπε τι θα πάθει" ο χ-ψ σπάμερ. 3
defacer Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Απο εκεί και πέρα χαλάρωσε λίγο τον τόνο σου, γιατι εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, είμαστε φόρουμ, και το οτι έχεις δίκιο δε σημαίνει οτι είσαι μάγκας και πρέπει να μας βάλεις στη θέση μας. Ο άνθρωπος έκανε μια ερώτηση, απάντα σε αυτή αν θες, με την ευγένεια που πρέπει να απαντήσεις, και μετά κάνε όσα σχόλια θες για το "τι θα έκανες, και θα του έδειχνες, και θα έβλεπε τι θα πάθει" ο χ-ψ σπάμερ. Αν προσέξεις, όταν απάντησα ήδη εκτός από την αρχική ερώτηση είχαμε ήδη δει το δεύτερο στάδιο "αυτό το email δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κακόβουλο γιατί πίπες". Ο άνθρωπος που λες έκανε μια ερώτηση, πήρε μια απάντηση, η απάντηση δεν του άρεσε και χωρίς να την πάρει καν στα σοβαρά συνέχισε με την παπαγαλία. Που είναι εξώφθαλμα παπαγαλία γιατί όπως είπα παραπάνω μου έχουν κάνει copy paste ακριβώς το ίδιο πράγμα κάποιοι "συνάδελφοί" του. Ακόμα χειρότερα, ενώ είναι προφανές ότι την παπαγαλία την είχε πρόχειρη απο πριν (ξαναλέω κατα λέξη copy paste) και μας την κρατούσε kinder έκπληξη για επόμενο post. Αν πραγματικά τον ενδιέφερε να πληροφορηθεί τότε θα έλεγε εξαρχής "το και το και έχω ακούσει και αυτό, είναι τελικά νόμιμο ή όχι;" Προσωπικά έχω θέμα με ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάτι με δικαιολογίες που προφανώς δεν έχουν κάτσει να σκεφτούν ούτε μισό λεπτό. Ιδιαίτερα όταν από αυτό που πάνε να δικαιολογήσουν έχουν οικονομικό συμφέρον σε βάρος άλλων. Ακόμα πιο ιδιαίτερα όταν είναι όχι μόνο ανήθικο αλλά και στεγνά παράνομο. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και τον τόνο σου, που είναι και τα δύο on point, αλλά μη βιάζεσαι και συ να μαντέψεις τα κίνητρά μου. 1
gio_web designer Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2015 Αν προσέξεις, όταν απάντησα ήδη εκτός από την αρχική ερώτηση είχαμε ήδη δει το δεύτερο στάδιο "αυτό το email δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κακόβουλο γιατί πίπες". Ο άνθρωπος που λες έκανε μια ερώτηση, πήρε μια απάντηση, η απάντηση δεν του άρεσε και χωρίς να την πάρει καν στα σοβαρά συνέχισε με την παπαγαλία. Που είναι εξώφθαλμα παπαγαλία γιατί όπως είπα παραπάνω μου έχουν κάνει copy paste ακριβώς το ίδιο πράγμα κάποιοι "συνάδελφοί" του. Ακόμα χειρότερα, ενώ είναι προφανές ότι την παπαγαλία την είχε πρόχειρη απο πριν (ξαναλέω κατα λέξη copy paste) και μας την κρατούσε kinder έκπληξη για επόμενο post. Αν πραγματικά τον ενδιέφερε να πληροφορηθεί τότε θα έλεγε εξαρχής "το και το και έχω ακούσει και αυτό, είναι τελικά νόμιμο ή όχι;" Προσωπικά έχω θέμα με ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάτι με δικαιολογίες που προφανώς δεν έχουν κάτσει να σκεφτούν ούτε μισό λεπτό. Ιδιαίτερα όταν από αυτό που πάνε να δικαιολογήσουν έχουν οικονομικό συμφέρον σε βάρος άλλων. Ακόμα πιο ιδιαίτερα όταν είναι όχι μόνο ανήθικο αλλά και στεγνά παράνομο. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και τον τόνο σου, που είναι και τα δύο on point, αλλά μη βιάζεσαι και συ να μαντέψεις τα κίνητρά μου. Φίλε μου καλέ! Δεν έκανα την ερώτηση αυτή με σκοπό να λέω πίπες ούτε τίποτα άλλο. Έκανα την ερώτηση για να πάρω κάποιες γνώμες από κάποιους που ενδεχομένως να ειναι πιο έμπειρη από εμένα στο συγκεκριμένο θέμα. Χαίρομαι πολύ που μέσα από το θέμα μου σου έδωσα την δυνατότητα να το ''παίξεις'' λίγο έξυπνος, ίσος το είχες ανάγκη. Όταν λες ότι μέσα από τα newsletters εξαπατώ τον κόσμο τη εννοείς! Δεν νομίζω πως επιβάλω σε κανένα τις υπηρεσίες μου με το ζόρι, αν θέλει με προτιμά αν πάλι όχι διαγράφει το mail ή διαγράφεται από την λίστα μου, δεν νομίζεις πως είσαι λίγο σκληρός!
stopspam Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2015 gio gio gio web designer εχεις πολυ μεγαλο θρασος, μπαινεις σε ενα φορουμ μας διαφημιζεις τη σελιδα σου και μετα ψανεις να βρεις και τροπο να δικαιολογησεις τα spam mail που στελνεις εγω σαν ευσυνείδητος χρηστης του internet που εχω σιχαθει να λαμβανω καθημερινα σπαμ το εκανα το χρεος μου το site σου http://www.zatse.gr το εκανα report οτι στελνει σπαμ, στα spamcop.net , abuse.net, cauce.org, dpa.gr, στο google και εστειλα και ενα mail στο hosting σου weballdesign.gr και στη forthnet που βρισκονται οι servers καλα ξεμπερδεματα 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα