Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες,

Πριν από αρκετό καιρό, όταν ακόμα είχα Win8 είχα πειραματιστεί με dual boot, νομίζω ubuntu. Ούτε που θυμάμαι τι είχα κάνει. Τώρα είμαι με Windows 10 και έχω το εξής πρόβλημα:

Όταν προσπαθώ να μπω στο BIOS λίγο μετά το «entering setup» με πετάει σε ένα command prompt με τίτλο πάνω πάνω «GNU GRUB 1.99» και χωρίς καμία επιλογή για boot. Αυτό εδώ (δεν είναι δικό μου το screenshot):

grub_shell.jpg

Αν πατήσω το reset μπαίνω κανονικά στα Windows, απλά δεν έχω πρόσβαση στο BIOS! Η μητρική μου είναι η MSI Z77A-GD65 η οποία υποστηρίζει CLICKBIOS (μέσω Windows) και έτσι έχω πρόσβαση από εκεί, αλλά για το γαμώτο θέλω να προσπαθήσω να το φτιάξω. Έχω δοκιμάσει κάποιες εντολές για δήθεν επισκευή του MBR, αλλά προφανώς και δε φταίει αυτό. Καμιά ιδέα;

Δημοσ.

Έχω δοκιμάσει κάποιες εντολές για δήθεν επισκευή του MBR, αλλά προφανώς και δε φταίει αυτό. Καμιά ιδέα;

Αυτό φταίει.

Όταν είχες εγκαταστήσει το Ubuntu, είχες μήπως δημιουργήσει ξεχωριστό boot partition?

Αν ναι, το διαγράφεις και αυτό και μετά διορθώνεις το MBR των Windows.

Μάλλον αυτό συμβαίνει, διαφορετικά πως αλλιώς θα φόρτωνε ο GRUB αφού (να υποθέσω ότι) έχεις διαγράψει το partition με το Ubuntu και το partition με το SWAP?

• Like 1
Δημοσ.

Aν ναι, το διαγράφεις και αυτό και μετά διορθώνεις το MBR των Windows.

Αυτό φαντάζομαι γίνεται με κάποιο linux boot cd, σωστά; :)

Δημοσ.

Αυτό φαντάζομαι γίνεται με κάποιο linux boot cd, σωστά; :)

Και έτσι (με το DISKPART), αλλά και με Windows (είτε με τον Disk Manager, είτε με κάποιο πρόγραμμα σαν το AOMEI Partition Assistant).

• Like 1
Δημοσ.

Και έτσι (με το DISKPART), αλλά και με Windows (είτε με τον Disk Manager, είτε με κάποιο πρόγραμμα σαν το AOMEI Partition Assistant).

Thanks! Well, δοκίμασα και με το Disk Manager αλλά και με το ΑΟΜΕΙ και κανένα δεν «βλέπει» το boot partition. Σκέφτομαι αφού την παπάτζα την έκανα από linux, ίσως γι'αυτό το partition δεν το βλέπουν τα win (ext4?!), θα δοκιμάσω κάποιον τρόπο από εδώ μπας και.

Απλά για ανακεφαλαίωση σε γενικές γραμμές θέλω να σβήσω εντελώς το boot partition (όλα/μόνο του linux) και μετά να τρέξω ένα MBR fix είτε μέσω windows π.χ. από safe/repair mode είτε από το AOMEI. Ράιτ; ;)

Edit: χμχμχμχμ

Δοκίμασα το DiskInternals. Βρήκα ένα κατάλογο c:\boot με καμιά εικοσαριά υπόκαταλόγους (en_us, el_gr κλπ) και μέσα στον καθένα δύο αρχεία, bootmgr.exe.mui και memtest.exe.mui. Λογικά αυτά είναι των win. Ακόμα ένα χύμα αρχείο BOOTSECT.BAK μέσα στον c:, εκτός αυτών τίποτα.

Μάλλον θα βρώ κάποιο live cd να το κάνω από εκεί να τελειώνω :)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Στο Bios μπαίνουν πριν το σύστημα κάνει Boot....

Άρα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση.

Για να κάνει boot το μηχάνημα έχει τρόπο. Το καθένα το δικό του. Βρες για το δικό σου στο manual.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...