Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σαν ελευθερος επαγγελματιας ειναι λιγο πιο απλα τα πραγματα για την εναρξη, σαν εταιρεια του στυλ ΟΕ ΕΕ θελεις περισσοτερη χαρτουρα και ακομα περισσοτερη για να ανοιξεις εναν απλο λογαριασμο στην τραπεζα.

Το πρωτο πραγμα που κανεις ειναι να νοικιασεις εδρα, μετα να βρεις λογιστη να κανει την εναρξη και καταστατικο (αν ειναι εταιρεια), να ανοιξεις λογαριασμο εταιρικο, νομιζω σαν ελευθερος επαγγελματιας μπορεις να χρησιμοποιεις και τον προσωπικο, αλλα να ειναι οψεως, οχι καταθετικος.

Τα κοστη ειναι το ενοικιο, ο λογιστης, το τεβε, ο φορος επιτηδευματος (απο τον πρωτο ετος για τις επιχειρησεις απο τον τριτο για ελευθερους επαγγελματιες), ο φορος 28% πλεον απο το πρωτο ευρω, η διαφορα του ΦΠΑ που πρεπει να καταβαλεις καθε τριμηνο, απο εκει και περα τι χρειαζεται ενα καταστημα για να λειτουργισει, δηλαδη φως, νερο, τηλεφωνο, καθαριοτητα. Δεν παιρνεις καμια απολυτως εκπτωση αν δεν βγαινεις, καμια χαρη, καμια καθυστερηση χωρις τοκους και προστιμα (αν ειναι μεγαλη) κυριως απο την εφορια.

Καλοσορισες στον επιχειρηματικο παραδεισο Ελλαδα.

Να φανταστω μου περιγραφεις το οε εε φαση.

Σα ελευθερος επαγγελματιας μπορεις να ανοιξεις eshop; 

Μου φαινεται (λεμε τωρα) πολυ περιεργο να θελω κατι το οποιο δεν χρειαζομαι. Τι να την κανω την εδρα; Τι να το κανω το ΤΕΒΕ εφοσον ειμαι ασφαλισμενος; Τι να τον κανω τον λογιστη; Δεν ξερω να κανω μια πραξη;

Στο φανταστικο μου κοσμο, θελω απλα να μπορω να δεχομαι τιμολογια και να μπορω να κοβω αποδειξεις. Φυσικα να πληρωνω και τους φορους μου απο τα κερδη (εαν υπαρχουν)

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Ο χρήστης Razor333 είπε:
Σαν ελευθερος επαγγελματιας ειναι λιγο πιο απλα τα πραγματα για την εναρξη, σαν εταιρεια του στυλ ΟΕ ΕΕ θελεις περισσοτερη χαρτουρα και ακομα περισσοτερη για να ανοιξεις εναν απλο λογαριασμο στην τραπεζα.

Το πρωτο πραγμα που κανεις ειναι να νοικιασεις εδρα, μετα να βρεις λογιστη να κανει την εναρξη και καταστατικο (αν ειναι εταιρεια), να ανοιξεις λογαριασμο εταιρικο, νομιζω σαν ελευθερος επαγγελματιας μπορεις να χρησιμοποιεις και τον προσωπικο, αλλα να ειναι οψεως, οχι καταθετικος.

Τα κοστη ειναι το ενοικιο, ο λογιστης, το τεβε, ο φορος επιτηδευματος (απο τον πρωτο ετος για τις επιχειρησεις απο τον τριτο για ελευθερους επαγγελματιες), ο φορος 28% πλεον απο το πρωτο ευρω, η διαφορα του ΦΠΑ που πρεπει να καταβαλεις καθε τριμηνο, απο εκει και περα τι χρειαζεται ενα καταστημα για να λειτουργισει, δηλαδη φως, νερο, τηλεφωνο, καθαριοτητα. Δεν παιρνεις καμια απολυτως εκπτωση αν δεν βγαινεις, καμια χαρη, καμια καθυστερηση χωρις τοκους και προστιμα (αν ειναι μεγαλη) κυριως απο την εφορια.

Καλοσορισες στον επιχειρηματικο παραδεισο Ελλαδα.

Μου φαινεται (λεμε τωρα) πολυ περιεργο να θελω κατι το οποιο δεν χρειαζομαι. Τι να την κανω την εδρα; Τι να το κανω το ΤΕΒΕ εφοσον ειμαι ασφαλισμενος; Τι να τον κανω τον λογιστη; Δεν ξερω να κανω μια πραξη;

Στο φανταστικο μου κοσμο, θελω απλα να μπορω να δεχομαι τιμολογια και να μπορω να κοβω αποδειξεις. Φυσικα να πληρωνω και τους φορους μου απο τα κερδη (εαν υπαρχουν)

Χαχαχαχα...Παραμυθενια τα λες!
Οτι ειπες και θεωρεις παραλογο να ξερεις οτι αυτο πρεπει να κανεις για να εισαι νομιμος
Δημοσ.

Έδρα μπορείς να δηλώσεις ένα μέρος του σπιτιού σου και αν έχεις φουλ ασφάλεια ικα να έχεις απαλλαγή από τον οαεε. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις λογιστή αν μπορείς να κάνεις μόνος σου αυτά που χρειάζονται

Δημοσ.

Στο εξωτερικο ομως δεν εχουν την φοροδιαφυγη εθνικο σπορ για αυτο γινεται ετσι.

ούτε έχουν την διαφθορά των πολιτικών ως προϋπόθεση για να μπεις στην βουλή όπως εδώ. Όσο βγαίνουν οι ίδιοι πολιτικοί με άλλο όνομα δεν υπάρχει περίπτωση να πολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Δημοσ.

Φορολογικα το ιδιο ειναι ειτε εισαι ελευθερος επαγγελματιας ειτε Ανωνυμη εταιρεια, ισως παιζει μια διαφορα στην προκαταβολη φορου που ξεχασα να γραψω και φτανει πλεον και 100% για τις Α.Ε.

Απο εκει και περα, αν εχεις πληρη απασχοληση και 25 ενσημα στο ΙΚΑ, δεν πληρωνεις και τεβε, παιρνεις απαλλαγη, η οποια ειναι για ενα χρονο και στο διαστημα αυτο δεν πρεπει ουτε ενα μηνα να εχεις λιγοτερα απο 25 ενσημα, αλλιως θα πληρωσεις αναδρομικα ολους τους μηνες. Welcome to greece.

Για την εδρα στο σπιτι, ισως καπως να το κανεις, αλλα επειδη μπλεκεται το απορρητο του ιδιωτικου χωρου και δεν μπορει να υπαρξει διαχωρισμος ποιος ειναι ο επαγγελματικος χωρος που θα κανει ελεγχο αν χρειστει ο εφοριακος, το σπιτι δεν το βλεπω σαν επιλογη. Δεν το εχω ψαξει περαιτερω, καλυτερα να στο πει αυτο καποιος που το εχει καταφερει και πως το εχει καταφερει.

Σαν ελευθερος επαγγελματιας παντως μπορεις κανονικοτατα να ανοιξεις eshop, δεν υπαρχει κανενας περιορισμος ή μονη διαφορα με τις ΟΕ ΕΕ, ειναι οτι εκει εχεις και συνεταιρο/ους και μετα στις Ε.Π.Ε και Α.Ε. η διαφορα ειναι στην νομικη καλυψη σε περιπτωση πτωχευσης και στους τσιρους, κανονικα σαν ελευθερος επαγγελματιας μπορεις να κανεις μεχρι καποιο συγκεκριμενο τζιρο, αλλα μην σε νοιαζει ειναι πολυ μεγαλος μιλαμε για 7ψηφιο νουμερο.

Παντως αν μπορεις να παρεις απαλλαγη απο τον ΟΑΕΕ, να μην νοικιαζεις, να πληρωνεις ενα χαμηλο ποσο καποιον λογιστη, αξιζει να κανεις καποιο eshop και να μην ασχοληθεις με αγγελιες.

• Like 1
Δημοσ.

@Razor τα μπερδεύεις... καμμία σχέση δεν έχει το ατομικό επάγγελμα με το Νομικό Πρόσωπο (ΕΠΕ, ΑΕ κλπ), όσον αφορά τη φορολογία γενικά...

Δημοσ.

@Razor τα μπερδεύεις... καμμία σχέση δεν έχει το ατομικό επάγγελμα με το Νομικό Πρόσωπο (ΕΠΕ, ΑΕ κλπ), όσον αφορά τη φορολογία γενικά...

Γενικα οι συντελεστες φορολογησης ηταν μεχρι το 15, 26% μεχρι 50.000 και 33% απο εκει και πανω για ολους, ειτε για τον μακη τον υδραυλικο ειτε για την κολοσσος Α.Ε. Παλιοτερα δεν ηταν ετσι, προφανεστατα ο ελευθερος επαγγελματιας ειχε μικροτερο ποσοστο απο την ΑΕ, επισης υπηρχε και αφορολογητο.

Απο εκει και περα, υπαρχουν διαφορες στην προκαταβολη φορου. Επισης στις εταιρειες, υπαρχει και επιπλεον προσωπικος φορος απο τα μερισματα που εχει καποιος σε μια εταιρεια. Επισης υπαρχει μεγαλη διαφορα στο τι μπορει να περναει ο μακης ο υδραυλικος ως εξοδο και τι μπορει να περναει η κολοσσος Α.Ε. ως εξοδο.

Επισης αν π.χ. ο μακης εχει εδρα το κεντρο της Αθηνας ή θεσσαλονικης θα πρεπει να πληρωσει φορο επιτηδευματος αν δεν κανω λαθος 600€ οσο περιπου θα πληρωσει το υποκαταστημα των 1000 τετραγωνικων της κολοσσου Α.Ε. που θα βρισκεται στην ιδια περιοχη.

Δεν ειπα οτι ειναι το ιδιο να εισαι ελευθερος επαγγελματιας ή να εχεις Α.Ε. αλλα τουλαχιστον στους συντελεστες ειναι το ιδιο και ειναι αδικο, οπως και χιλιαδες αλλα στο φορολογικο συστημα μπουρδελο που εχει η Ελλαδα.

Δημοσ.

εχει παρα πολυ σχέση βασικά αλλα τεσπα... Τα βάρη ειναι πανω κάτω τα ιδια ειτε πχ ενα σουβλατζιδικο το εχεις μονος σου, ειτε υπάρχει συνεταιρος.

Παλιοτερα υπηρχαν διαφορες πιο ουσιαστικες... πλεον... τριχες.

Δημοσ.

Δε νομίζω ότι το "να πουλας ως ιδιωτης μεσου αγγελιων" είναι επιλογή...

Πλέον είναι πανεύκολο να σε πιάσουν ακόμη και βασιζόμενοι στα ratings, αν έχεις αδικαιολόγητα πολλές συναλλαγές online.

Και ας ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Καλά αυτό δεν είναι και τόσο πρόβλημα, μετά από ένα σεβαστό αριθμό απλά τους λες να μη σε βαθμολογουν.

Δημοσ.

Καλά τα ratings ένα παράδειγμα ήταν... Οι ελληνικές τράπεζες όπως και το Paypal σε "δίνουν" πανεύκολα σε αυτές τις περιπτώσεις :)

Δημοσ.

Κι εκεί επιλέγεις την αντικαταβολή. :P Εφόσον βέβαια μιλάμε για εσωτερικό. Βέβαια έχω την εντύπωση ότι ακόμα δεν προσδιορίσαμε τα προιόντα. Μιλάμε δηλαδή για ρούχα, για τεχνολογικά προϊόντα, για αξεσουάρ αυτοκινήτων; κοκ....

Δημοσ.

Απο εκει και περα, αν εχεις πληρη απασχοληση και 25 ενσημα στο ΙΚΑ, δεν πληρωνεις και τεβε, παιρνεις απαλλαγη, η οποια ειναι για ενα χρονο και στο διαστημα αυτο δεν πρεπει ουτε ενα μηνα να εχεις λιγοτερα απο 25 ενσημα, αλλιως θα πληρωσεις αναδρομικα ολους τους μηνες. Welcome to greece.

Εγώ δηλαδή που εχω 25 ένσημα το μήνα , αν πάρω μια μέρα άνευ αποδοχών από την δουλειά μου θα πληρώσω αναδρομικά ΤΕΒΕ για ένα χρόνο?

Δεν έχω κάνει ακόμα έναρξη αλλά το σκέφτομαι.

• 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπερα επαναφερω λιγο το θεμα και θελω να ρωτησω αν οντως εχει κανει καποιος εναρξη μιασ επιχειρησησ και εχει απαλλαγη απο το τεβε και για ποσο χρονο διαστημα.

Επισης πληροφορηθηκα για καποιες εταιριες web design που νοικιαζουν eshop. Χρειάζεται κι εκει εναρξη στην εφορια? Ξερει κανενας?

Δημοσ.

Καλησπερα επαναφερω λιγο το θεμα και θελω να ρωτησω αν οντως εχει κανει καποιος εναρξη μιασ επιχειρησησ και εχει απαλλαγη απο το τεβε και για ποσο χρονο διαστημα.

Επισης πληροφορηθηκα για καποιες εταιριες web design που νοικιαζουν eshop. Χρειάζεται κι εκει εναρξη στην εφορια? Ξερει κανενας?

Απαλλαγή από το ΤΕΒΕ παίρνεις αν έχεις πλήρη ασφάλεια ΙΚΑ. Για όσο διάστημα είσαι στο ΙΚΑ (ή στο ταμείο ανεργίας) δεν πληρώνεις ΟΑΕΕ. Κάτι είπαν ότι ενδέχεται να αλλάξει αυτό αλλά αυτή τη στιγμή ισχύει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...