Προς το περιεχόμενο

Καινουργιος στα linux

kekopis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πάντως βλέπω video εγκατάστασης του ubuntu με πολλά partition και δεν φένεται τόσο δύσκολο να το κάνεις B)

Ναι το να φτιάξεις πολλά partitions δεν είναι καθόλου δύσκολο ΑΛΛΑ κάτι που είναι εύκολο να γίνει, δε σημαίνει ότι είναι και απαρραίτητο ;)

πχ. το /boot partition δεν έχει λόγο ύπαρξης εκτός αν χρησιμοποιείς μεγάλους δίσκους και hardware δεκαετίας 90, ώστε να μην μπορεί να τους δει ή filesystem που δεν αναγνωρίζεται από τον bootloader ή άλλες "εξωτικές" περιπτώσεις που δεν έχουν καμμιά σχέση με μια τυπική εγκατάσταση linux. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ναι το να φτιάξεις πολλά partitions δεν είναι καθόλου δύσκολο ΑΛΛΑ κάτι που είναι εύκολο να γίνει, δε σημαίνει ότι είναι και απαρραίτητο ;)

πχ. το /boot partition δεν έχει λόγο ύπαρξης εκτός αν χρησιμοποιείς μεγάλους δίσκους και hardware δεκαετίας 90, ώστε να μην μπορεί να τους δει ή filesystem που δεν αναγνωρίζεται από τον bootloader ή άλλες "εξωτικές" περιπτώσεις που δεν έχουν καμμιά σχέση με μια τυπική εγκατάσταση linux. 

Ώστε 3 partitions ειναι υπεραρκετά :-)  ενα για ραμ(2πλασιο μεγεθος απο τη ραμ του computer μου), ενα για /home και το /root ειμαι μια χαρα και σε περιπτωση που τα βρω σκουρα που δε το νομιζω, τοτε φτιαχνω ενα μονο partition κοντα στα 20gb.

ή αν έχεις EFI system

ή αν έχεις EFI system

Ναι, η περίπτωση αυτή δεν καλύπτεται με τη δημιουργία ενός "τυχαίου" /boot  partition όμως.

Σε περίπτωση που προϋπάρχει EFI system partition απλά γίνεται προσάρτηση στο /boot/efi χωρίς να φορμαριστεί, μιας και συνίσταται η ύπαρξη ενός μόνο efi partition ανά δίσκο. Αν δεν υπάρχει πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι θα γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα προσάρτηση στο /boot/efi, ανάλογα τη διανομή.

Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι καλύτερα να ακολουθηθεί ειδικός οδηγός για τέτοιου είδους εγκατάσταση και όχι ο γενικός εγκατάστασης κάθε διανομής, αν αποφασιστεί να γίνει manual partitioning και όχι αυτόματο από τη διανομή.

υγ. Εγκατάσταση σε efi σύστημα μόνο θεωρητικά έχω κοιτάξει, μιας και δεν έχω λόγο να χρησιμοποιήσω την uefi επιλογή στο bios, οπότε δεν ξέρω περισσότερα στοιχεία από εμπειρία ή τυχόν προβλήματα σε σύστημα win/linux. :)

Γεια σας και παλι. Ξεκινησα την εγκατασταση του ubuntu τελικα φτιαχνοντας ενα partition οπου θα εμπαινε η εγκατασταση. Ομως εχω κολλησει σε 2 σημεια. Πρωτον ο υπολογιστης δεν μου επιτρεπει να εχω πανω απο 4 partitions, που μαλλον θα σημαινει οτι θα χρησιμοποιησω μονο ενα partition για το ubuntu και δευτερον δεν με αφηνει να συρρικνωσω οσα gb θελω απο τον βασικο σκληρο δισκο για να το εχω ως αποθηκευση. πρεπει δηλαδη να ξαναεγκαταστησω τα windows απο την αρχη?? Να αναφερω επισης οτι το pc εχει απο μονο του 3 διαμερισματα δισκων( Tον σκληρο με το ονομα C, εναν μικρο που ειναι για το συστημα και το αλλο ειναι το διαμερισμα αποκαταστασης) τους οποιους δεν μπορω να τους πειραξω καθολου...

Ο καθε σκληρος δεν επιτρεπει πανω απο 4 PRIMARY partitions. Οταν σου τελειωσουν, αν πχ εχεις 3 και πας να κανεις το 4ο, κανεις το 4o primary και τα υπολοιπα logical μεσα σε αυτο.

Τα windows καταδεχονται να μπουν σε logical partition, το λινουξ δεν εχει προβλημα. Το partition των windows το μικραινεις και μεσα απο τι διαχειρηση δισκων των windows, φτανει να ΜΗΝ εχει αλλο partition δεξια του.

• Like 1

Ο καθε σκληρος δεν επιτρεπει πανω απο 4 PRIMARY partitions. Οταν σου τελειωσουν, αν πχ εχεις 3 και πας να κανεις το 4ο, κανεις το 4o primary και τα υπολοιπα logical μεσα σε αυτο.

Τα windows καταδεχονται να μπουν σε logical partition, το λινουξ δεν εχει προβλημα. Το partition των windows το μικραινεις και μεσα απο τι διαχειρηση δισκων των windows, φτανει να ΜΗΝ εχει αλλο partition δεξια του.

To πρωτο που λες το ελυσα στην πραξη, δηλ σε ενα primary μπορω να κανω οσα logical θελω. Για το αλλο ομως? Πως μπορω να συρρικνωσω εναν σκληρο σε οσα gb θελω? Σε εμενα δεν μου αφηνει να φτιαξω ενα partition με μεγεθος πανω απο το 50% του ηδη υπαρχοντος. Μηπως υπαρχει αλλη εφαρμογη διαχειρισης δισκων που το επιτρεπει? Η να μην κανω απο τωρα κανενα partition και να τα φτιαξω ολα την ωρα που θα εγκαθιστω το ubuntu??

Eχω 3 βασικους δισκους ο ενας ειναι του συστηματος 100ΜΒ, ο αλλος 468ΜΒ για την επαναφορα και ο αλλος ειναι ο κυριος με το ονομα C: 500gb.  Και οταν παω να τον συρρικνωσω πανω απο το 50% του μεγιστου χωρου του τομου, βλεπω την παρακατω εικονα:

%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%

Για αυτο σκεφτηκα μηπως να χρησιμοποιησω αλλη εφαρμογη για partitions εκτος microsoft η θα μου δωθει η δυνατοτητα να συρρικνωσω το δισκο κατα τη διαρκεια εγκαταστασης του ubuntu, οπως περιγραφεται εδω απο το 5:07 και επειτα. :wacko:

Ναι, η περίπτωση αυτή δεν καλύπτεται με τη δημιουργία ενός "τυχαίου" /boot  partition όμως.

Σε περίπτωση που προϋπάρχει EFI system partition απλά γίνεται προσάρτηση στο /boot/efi χωρίς να φορμαριστεί, μιας και συνίσταται η ύπαρξη ενός μόνο efi partition ανά δίσκο. Αν δεν υπάρχει πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι θα γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα προσάρτηση στο /boot/efi, ανάλογα τη διανομή.

Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι καλύτερα να ακολουθηθεί ειδικός οδηγός για τέτοιου είδους εγκατάσταση και όχι ο γενικός εγκατάστασης κάθε διανομής, αν αποφασιστεί να γίνει manual partitioning και όχι αυτόματο από τη διανομή.

υγ. Εγκατάσταση σε efi σύστημα μόνο θεωρητικά έχω κοιτάξει, μιας και δεν έχω λόγο να χρησιμοποιήσω την uefi επιλογή στο bios, οπότε δεν ξέρω περισσότερα στοιχεία από εμπειρία ή τυχόν προβλήματα σε σύστημα win/linux. :)

Δεν νομίζω πως ισχύει αυτό όσα ESP θες μπορεί να έχεις. Τουλάχιστον για linux, αυτόν τον περιορισμό τον έχω ακούσει για windows μόνο. Το mount point εξαρτάται από τον bootloader κάποιοι θέλουν /boot/efi κάποιοι /boot ( αυτό του systemd πχ ) κάποιοι όπως ο grub δουλεύουν either way. Τώρα αν πρέπει να το έχεις σε ξεχωριστό partition πιστεύω πως ναι γιατί θέλει να ναι σε FAT.

Το λέω γιατί καθόλου ασυνήθιστο δεν είναι πλέον και αν έπαιρνε κάποιος καινούργιο σύστημα πλέον προσωπικά UEFI θα του λεγα να τα κάνει όλα το bios πλέον θεωρείται legacy.

Eχω 3 βασικους δισκους ο ενας ειναι του συστηματος 100ΜΒ, ο αλλος 468ΜΒ για την επαναφορα και ο αλλος ειναι ο κυριος με το ονομα C: 500gb.  Και οταν παω να τον συρρικνωσω πανω απο το 50% του μεγιστου χωρου του τομου, βλεπω την παρακατω εικονα:

%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%

Για αυτο σκεφτηκα μηπως να χρησιμοποιησω αλλη εφαρμογη για partitions εκτος microsoft η θα μου δωθει η δυνατοτητα να συρρικνωσω το δισκο κατα τη διαρκεια εγκαταστασης του ubuntu, οπως περιγραφεται εδω απο το 5:07 και επειτα. :wacko:

Σου λέει να κάνεις ανασυγκρότηση (defragmentation) και μετα να το ξανατρέξεις.

Σου λέει να κάνεις ανασυγκρότηση (defragmentation) και μετα να το ξανατρέξεις.

Δηλαδη μετα την ανασυγκροτηση δεν θα χει οριο gb στα partitions που θα φτιαχνω απο δω και στο εξης. Διαφορετικα σκεφτομουν τη λυση αλλων εφαρμογων για partitions, αλλα εφοσον λυνεται ετσι οπως το πες δεν υπαρχει νοημα να δοκιμασω αλλους partition managers.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...