kekopis Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Καλησπερα σας. Μετα απο πολλα χρονια στα windows θελω να βάλω linux για πρωτη φορα στον υπολογιστη. Απο την αλλη δεν επιθυμω να σβησω τα windows 10 απο το pc, αλλα να τα κρατησω μαζι με τα linux. Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης: 1) Γινεται στην εναρξη να επιλεγω ποιο απο τα 2 να τρεχω? 2) Ποια διανομη μου προτεινετε? Σκεφτομαι να βαλω ubuntu που ειναι το πιο γνωστο αλλα ακουω καλα λογια και για τα linux mint, lubuntu. Εσεις πιο θα βαζατε? 3) Οταν θα εγκατασταθει το linux θα σβηστουν τα αρχεια μου? Οποτε χρειαζεται να βαζω νεοτερη εκδοση πχ στο ubuntu θα πρεπει να παιρνω παντοτε backup? 4) Μπορω να εχω τα αρχεια μου κοινα στο linux/windows ωστε να μην χρειαστει να δημιουργησω τεραστιο partition για την εγκατασταση του linux? ευχαριστω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chek2fire Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 1. Ναι σου βγαίνει μια οθόνη που θα κάνεις την επιλογή. Αυτή την οθόνη μπορείς να την διαμορφώσεις όπως θέλεις ακόμα και μια φώτο να της βάλεις η να βάλεις τα windows σαν πρώτο λειτουργικό στις επιλογές 2. Εγώ σου προτείνω Linux mint η Kubuntu αν σου αρέσει το περιβάλλων εργασίας που έχει 3. Πάντα όταν κάνεις τέτοιες δουλειές παίρνεις backup τα σημαντικότερα αρχεία σου 4. Ναι το Linux βλέπει κανονικά τα ntfs partition που έχουν τα windows. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kekopis Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 1. Ναι σου βγαίνει μια οθόνη που θα κάνεις την επιλογή. Αυτή την οθόνη μπορείς να την διαμορφώσεις όπως θέλεις ακόμα και μια φώτο να της βάλεις η να βάλεις τα windows σαν πρώτο λειτουργικό στις επιλογές 2. Εγώ σου προτείνω Linux mint η Kubuntu αν σου αρέσει το περιβάλλων εργασίας που έχει 3. Πάντα όταν κάνεις τέτοιες δουλειές παίρνεις backup τα σημαντικότερα αρχεία σου 4. Ναι το Linux βλέπει κανονικά τα ntfs partition που έχουν τα windows. 1. Ωραια 2. Ξερω οτι τα mint ειναι οτι κοντινοτερο με τα windows, αλλα ειμαι ενα κλικ πιο κοντα στο να βαλω τα ubuntu γιατι ειναι τα δημοφιλεστερα. 4. Ωραιο αυτο, αλλα πως θα το κανω? Σκεφτομουν να δημιουργησω ενα partition 15gb το πολυ οπου θα γινει η εγκατασταση και τα αρχεια μου να τα εχω ως κοινα, αφενος για να μην τα μεταφερω απο τα 10 στα linux και αφετερου για να μην φτιαξω μεγαλα σε χωρητικoτητα partitions... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akisxxxx Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 δεν ξερω για πιο λογο θες windows + linux dual boot αλλα υπαρχει και η λυση σε virtual machine αν δεν σκεφτεσαι να ασχοληθεις πολυ ή αν απλα θες να τρεχεις συγκεκριμενα προγραμματα στα linux. μπορεις να δοκιμασης οποιαδηποτε εκδοση linux σε virtualbox η vmware, να παρεις μια "γευση" και αργοτερα να επιλεξεις τι θες. παντως αν θες απλα να τρεχεις που και που μερικα προγραμματα σε linux ειναι πιο βολικο σε virtual machine. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kekopis Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 δεν ξερω για πιο λογο θες windows + linux dual boot αλλα υπαρχει και η λυση σε virtual machine αν δεν σκεφτεσαι να ασχοληθεις πολυ ή αν απλα θες να τρεχεις συγκεκριμενα προγραμματα στα linux. μπορεις να δοκιμασης οποιαδηποτε εκδοση linux σε virtualbox η vmware, να παρεις μια "γευση" και αργοτερα να επιλεξεις τι θες. παντως αν θες απλα να τρεχεις που και που μερικα προγραμματα σε linux ειναι πιο βολικο σε virtual machine. Aκη ενδιαφερομαι να ασχοληθω ουσιαστικα με τα linux, δηλαδη να τα χρησιμοποιω ως το βασικο μου λειτουργικο συστημα, οποτε εχω απορριψει τη λυση σε virtual machine. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mask2011 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Ελπίζω να διάβασες τον οδηγό που σου έβαλε ο tritonas. Θα λύσεις πολλές απορίες. Για μένα καλύτερα να δοκιμάσεις σε live cd και μετά να αποφασίσεις. Πάντως να ξέρεις ότι υπάρχει απόσταση από αυτά που ηξερες με αυτά που θα συναντήσεις στο linux. Θέλει λίγο χρόνο προσαρμογής. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kekopis Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Φυσικα και το διαβασα και εχω καταλαβει τι χρειαζεται για να περασω τα linux στον υπολογιστη. Αυτο που δεν καταλαβα ειναι σχετικα με τα partitions, δηλ πως μπορω να εχω ενα κοινο partition σε windows/linux με ιδια επιφανεια εργασιας, αρχεια κτλ χωρις να χρειαστει να φτιαξω ενα μεγαλο partition για το linux. Γινεται αυτο και εαν ναι πως? Τελος ποσα gb partition θα μου προτεινατε να χρησιμοποιησω για την εγκατασταση του linux δεδομενου οτι θα εχω ολα τα αρχεια μου στο μεγαλο partition. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Δεν γινεται να εχεις την ιδια επιφανεια εργασιας σε λινουξ και windows γιατι απλα ο "φακελος" της επιφανειας εργασιας ειναι διαφορετικος στα 2 λειτουργικα. Μπορεις ομως να εχεις μια συντομευση στην επιφανεια εργασιας του λινουξ που να οδηγει σε αυτη των windows... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kekopis Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2015 Δεν γινεται να εχεις την ιδια επιφανεια εργασιας σε λινουξ και windows γιατι απλα ο "φακελος" της επιφανειας εργασιας ειναι διαφορετικος στα 2 λειτουργικα. Μπορεις ομως να εχεις μια συντομευση στην επιφανεια εργασιας του λινουξ που να οδηγει σε αυτη των windows... Να σου πω την αληθεια φιλε δε με νοιαζει τοσο η κοινη επιφανεια εργασιας, οσο το να εχω κοινα αρχεια σε linux/windows. Διαφορετικα εφοσον εχω παρει την αποφαση να εχω το linux ως κυριο λειτουργικο συστημα θα πρεπει να δημιουργησω ενα τεραστιο partition, πραγμα που θελω να αποφυγω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chek2fire Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Κοινά αρχεία όπως σου είπα έχει. Τώρα για τις διανομές πρώτα τις δοκιμάζεις σε live cd να δεις ποια σου ταιριάζει και μετά κάνεις κανονική εγκατάσταση. Μην φοβάσαι την εγκατάσταση είναι πανεύκολη και ουσιαστικά σε καθοδηγεί μόνη της το τι θα κάνεις. Πάντως για καλό και για κακό πάρε ένα backup τα αρχεία σου. Για μένα πάντως ξέχνα τα virtual machine και όλες αυτές τις φλωριές και κάνε εγκατάσταση και μπες άφοβα στον κόσμο του linux. Δεν δαγκώνει 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cthulhu. Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Θα σου ελεγα να πας σε mint. Το ubuntu καλο χρυσο αλλα στις αναβαθμισεις αρκετοι αρχαριοι συναντανε προβλημα. Επισης ριξε μια ματια σε Manjaro και Antergos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kekopis Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2015 Κοινά αρχεία όπως σου είπα έχει. Τώρα για τις διανομές πρώτα τις δοκιμάζεις σε live cd να δεις ποια σου ταιριάζει και μετά κάνεις κανονική εγκατάσταση. Μην φοβάσαι την εγκατάσταση είναι πανεύκολη και ουσιαστικά σε καθοδηγεί μόνη της το τι θα κάνεις. Πάντως για καλό και για κακό πάρε ένα backup τα αρχεία σου. Για μένα πάντως ξέχνα τα virtual machine και όλες αυτές τις φλωριές και κάνε εγκατάσταση και μπες άφοβα στον κόσμο του linux. Δεν δαγκώνει Και γω αυτο σκοπευω να κανω! Το μονο σημειο που δεν εχω βγαλει ακρη ειναι πως θα κανω τα αρχεια ληψεων του linux η οποια files θελω να σωζονται αυτοματα στο windows partition... Θα σου ελεγα να πας σε mint. Το ubuntu καλο χρυσο αλλα στις αναβαθμισεις αρκετοι αρχαριοι συναντανε προβλημα. Επισης ριξε μια ματια σε Manjaro και Antergos Και γω το σκεφτομαι ακομη να σου πω λογω απλοτητας και ομοιοτητας με τo περιβαλλον των windows. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
irenegr Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2015 Το ubuntu καλο χρυσο αλλα στις αναβαθμισεις αρκετοι αρχαριοι συναντανε προβλημα. Πλάκα κάνεις έτσι; 1) Γινεται στην εναρξη να επιλεγω ποιο απο τα 2 να τρεχω? 2) Ποια διανομη μου προτεινετε? Σκεφτομαι να βαλω ubuntu που ειναι το πιο γνωστο αλλα ακουω καλα λογια και για τα linux mint, lubuntu. Εσεις πιο θα βαζατε? 3) Οταν θα εγκατασταθει το linux θα σβηστουν τα αρχεια μου? Οποτε χρειαζεται να βαζω νεοτερη εκδοση πχ στο ubuntu θα πρεπει να παιρνω παντοτε backup? 4) Μπορω να εχω τα αρχεια μου κοινα στο linux/windows ωστε να μην χρειαστει να δημιουργησω τεραστιο partition για την εγκατασταση του linux? 1. Ναι θα το κάνει η διανομή linux που θα εγκαταστήσεις (αν έχει σωστό os-prober) και το ίδιο θα συνέβαινε αν είχες και παραπάνω λειτουργικά. 2. Μπορείς να κατεβάσεις κάποιες διανομές που θες να δεις, να τις περνάς σε στικάκι με κάποιο πρόγραμμα (πχ. Site: rufus ) και να δεις ποιά δουλεύει καλύτερα out of the box στον υπολογιστή σου και σου αρέσει αρχικά (το customization είναι "μαγικό" στο linux). Ubuntu και lubuntu είναι ίδια βάση απλά διαφορετικά προγράμματα προεπιλεγμένα και διαφορετικό γραφικό περιβάλλον, με το δεύτερο πιο ελαφρύ από το πρώτο. Αν με τα παραπάνω δεν μπορείς να επιλέξεις, διάλεξε κάποια διανομή με μεγάλη βάση χρηστών, μιας και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες βοήθειας σαν αρχάριος. 3. Ποιά αρχεία σου; Το linux θα εγκατασταθεί σε ένα καινούριο partition που θα είναι άδειο και θα το "κόψεις" από τον ΚΕΝΟ χώρο του δίσκου που έχεις. Αν εννοείς τα αρχεία των windows, δε θα σβηστούν, αρκεί ΕΣΥ να μην πεις να σβήσουν κατά το partitioning. Στις αναβαθμίσεις λειτουργικού (άσχετα αν είναι windows ή linux) ΠΡΕΠΕΙ να κρατάς backup. 4. Αν εννοείς αρχεία φωτογραφιών, ταινιών, μουσικής κλπ. τα οποία βρίσκονται στο partition των windows η απάντηση είναι πως ΝΑΙ από το linux θα μπορείς να τα βλέπεις και να τα διαβάζεις. Αν και -κατά τη γνώμη μου- η καλύτερη πρακτική είναι τα προσωπικά αρχεία να κρατιούνται σε ένα ξεχωριστό partition/αποθήκη γι αυτή τη δουλεια. Έτσι δεν επηρεάζονται από αναβαθμίσεις λειτουργικών, είτε πρόκειται για windows, είτε για linux διανομές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chek2fire Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2015 Και εγώ πάντως προτείνω linux mint γιατί για τα γούστα μου είναι αρκετά δύσχρηστο το περιβάλλων εργασίας του ubuntu η τουλάχιστον αν θέλεις ubuntu βάλε το kubuntu που έχει kde και είναι αρκετα ποιο λειτουργικό το περιβάλλον εργασίας του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα