Προς το περιεχόμενο

Ubuntu upgrade

Alex-V

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε ενα pc εχω περασει ubuntu 14.04 lts. Ειδα τον απριλιο θα βγει η 16.04. Θα πρεπει να κανω καθαρη εγκατασταση η θα βγαλει καποιο update μεσα στο λειτουργικο? Επισης ποια η διαφορα apt-get update με apt-get upgrade? Πρεπει να τα κανω και τα 2? Ειχα κανει πιο παλια σε μια διανομη το apt-get upgrade και εγινε μανταρα η διανομη. Ειχα μαυρη οθονη μετα δεν εμπαινε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με το upgrade απλά κάνεις εγκατάσταση τις αναβαθμίσεις. Με το σκέτο update δεν γίνετε κάποια εγκατάσταση. Αναβαθμίσεις γενικά έχεις εγκαταστήσει τουλάχιστον αυτές που σου εμφανίζει να κάνεις?

Και όταν βγει η νέα LTS θα μπορείς μέσω του package manager να κάνεις την αναβάθμιση.

Με το update γίνεται ενημέρωση των repo για να δει ποια καινούρια πακέτα υπάρχουν για αναβάθμιση.

Το upgrade τα αναβαθμίζει.

Α τωρα καταλαβα. Αρα οταν μου βγαζει ειδοποιηση οτι υπαρχουν διαθεσιμες  ενημερωσεις και παταω οκ, απο πισω εκεινη την ωρα θα παιξει το upgrade. Εγινε παιδια ευχαριστω πολυ :)

Διαφορά μεταξύ graphical updater και command line δε νομίζω να παίζει. Ίσως μόνο στο graphical να κάνει hold back κάνα kernel ανάλογα με τι του χεις πει.

Με ένα sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade κάνεις full upgrade πάντως και σίγουρα πιο αξιόπιστα από το κάθε utility του ubuntu.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταχην, πρεπει να καταλαβεις πως γινονται οι ενημερωσεις σε ολες τις λινουξοδιανομες. Το συστημα σου εχει ενα σετ απο πακετα και ενας σερβερ καπου στον κοσμο ενα αλλο σετ απο πακετα για σενα, και λιστες για αυτα. Το συστημα συγχρονιζει τις λιστες σου κατεβαζοντας τις φρεσκιες απο το σερβερ, βλεπει τι εχει αλλαξει, πχ το πακετο mitsos πηγε απο την εκδοση 1 στην 1.1, και αναλογα το ενημερωνει.

Απο το man apt-get

update
           update is used to resynchronize the package index files from their
           sources. The indexes of available packages are fetched from the
           location(s) specified in /etc/apt/sources.list. For example, when
           using a Debian archive, this command retrieves and scans the
           Packages.gz files, so that information about new and updated
           packages is available. An update should always be performed before
           an upgrade or dist-upgrade. Please be aware that the overall
           progress meter will be incorrect as the size of the package files
           cannot be known in advance.

upgrade
           upgrade is used to install the newest versions of all packages
           currently installed on the system from the sources enumerated in
           /etc/apt/sources.list. Packages currently installed with new
           versions available are retrieved and upgraded; under no
           circumstances are currently installed packages removed, or packages
           not already installed retrieved and installed. New versions of
           currently installed packages that cannot be upgraded without
           changing the install status of another package will be left at
           their current version. An update must be performed first so that
           apt-get knows that new versions of packages are available.

dist-upgrade
           dist-upgrade in addition to performing the function of upgrade,
           also intelligently handles changing dependencies with new versions
           of packages; apt-get has a "smart" conflict resolution system, and
           it will attempt to upgrade the most important packages at the
           expense of less important ones if necessary. The dist-upgrade
           command may therefore remove some packages. The
           /etc/apt/sources.list file contains a list of locations from which
           to retrieve desired package files. See also apt_preferences(5) for
           a mechanism for overriding the general settings for individual
           packages.
Δηλαδη

- το update σε συγχρονιζει με το σερβερ

- το upgrade ενημερωνει οτι μπορει, ΧΩΡΙΣ να βαλει ή να βγαλει καποιο πακετο

- το dist-upgrade ενημερωνει οτι μπορει, βαζοντας ή βγαζοντας οτι θελει

Ο μονος λογος που μπορει ενα apt-get upgrade να κανει ζημια ειναι να εχεις κανει εγκατασταση κατι εκτος apt, πχ κανοντας το compile απο τον πηγαιο κωδικα.

Για τη μεταβαση σε 16.04 απο οτιδηποτε προγενεστερο του. Απο την 14.04 εχουν αλλαξει 2 σημαντικα πραγματα στη διανομη

- απο την 15.04 το συστημα εκκινησης αλλαξε απο upstart που χρησιμοποιουσε απο το 6.10 (ναι, απο το 2006) σε systemd, επειδη ολες οι διανομες σχεδον εχουν περασει σε systemd, μαζι και το debian που αποτελει βαση για το ubuntu

Εχοντας περασει σε systemd (απο sysvinit, λογω debian) εδω και πολυ καιρο, μπορω να πω πως η μεταβαση ηταν πολυ πιο ανετη απο οσο φανταζομουν και απο οσο την περιεγραφαν ολοι οι αντι-systemd fans.

- στην 16.04 το ubuntu περναει σε gcc 5, που σημαινει πως ενα σωρο βιβλιοθηκες θα ξαναχτιστουν με τον νεο compiler. Αρα μεγαλυτερος ογκος στο update και ισως μερικες εφαρμογες τριτων να σπασουν.

Εχοντας περασει και απο εδω, και μαλιστα προσφατα, πεταξα οτι εφαρμογη ηθελε να κρατησει τις παλιες βιβλιοθηκες, αρα και να κρατησει το update πισω, εκανα το update και τις ξαναεβαλα μια μια οταν ενημερωθηκαν και αυτες.

- στην 16.04 το ubuntu καταργει εντελως την python 2.x και περναει στην 3.x.

Και αυτο το εχω περασει, αλλα δεν θυμαμαι να εχασα καποια εφαρμογη :/

Ολα τα παραπανω ειναι τα σημαντικα που θα ενημερωθουν "κατω απο το καπο" και δεν φαινονται απο καπου. Τα οσα φαινονται, πχ η αφαιρεση το software center, δεν με ενδιαφερουν :P

Επεξ/σία από jim_p

Jimboy σε ευχαριστω παρα πολυ για την αναλυση και τα αλλα μελη :) Τωρα που θυμηθηκα, dist-upgrade ειχα κανει και επαθα ζημια. Οποτε αν ειμαι σε 14.04 lts, αν πατησω dis-upgrade θα παει στην 15.10 ε? Χαζομαρα.

Δεν το πειραζω καν. Κατι τετοιο ειχα κανει :P Επισης να ρωτησω κατι αλλο. Πιστευεις αξιζει η μεταβαση σε fedora? Εχω ακουσει καλα λογια.

Δευτερον, μπηκα σε fedora live και οταν πατησα να μπω στον σκληρο μου που εχει windows, μου πεταγε ενα μηνυμα που ελεγε "mount failed, d-bus" κατι τετοιο τελος παντων. Ξερει κανεις γιατι?

Με dist-upgrade δε σου αλλάζει distro για να γίνει αυτό θα πρέπει να πας στο /etc/apt/sources.list ( αν θυμάμαι καλά ) και να τα γυρίσεις όλα σε 15.10 ας πούμε ( και εννοείται προσωπικά θα σου λεγα κατσε σε lts )

Το fedora έχει διάφορα καλά στη θεωρία ( πιο vanilla, pure gnome experience αν σου αρέσει,  bleeding edge, SE linux included ) αλλά έχει και διάφορα σπαστικά όπως την πολύ κακή υποστήριξη κλειστού software out of the box και το ότι από optimization για κάποιο λόγο είναι ...βράστα.

Α καταλαβα. Οχι οχι ενταξει αν εχει τετοια πραγματα η fedora καλυτερα να κατσω στα αβγα μου γιατι δεν ειμαι και προχωρημενος για να διορθωσω αν σπαει κατι :P Εχω συνηθισει και με τις ubuntu based και εχω μαθει καποια πραγματακια. Ημουν με debian, αλλα ειχα καποια προβληματακια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...