Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδια !! Θελω να ζητησω αν μπορει καποιος που ξερει να μου εξηγησει τι ειναι αυτο που βλεπω στο skroytz για τους cpu "μικροαρχιτεκτονικη" . Βλεπω υπαρχουν διαφορες κατηγοριες(haswell, skylake , brige κτλ, δεν ξερω αν τα εγραψα σωστα ) Ποιο ειναι καλητερο απ ολα αυτα ? Μηπως μικροαρχιτοκτονικη ειναι το ιδιο με τον αγγλικο ορο chipset ? Αν οχι τι στο καλο ειναι το chipset ?? :-\ Help me pliz (ελπιζω να μην ειναι πολυ χαζες οι αποριες μου:-P)

Δημοσ.

Μικροαρχιτεκτονική, ουσιαστικά είναι ο τρόπος που δημιούργησε ο κατασκευαστής τον επεξεργαστή. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι λογικό, ένας επεξεργαστής που δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, να έχει την ίδια αρχιτεκτονική με αυτόν που δημιουργήθηκε χθες, διότι οι κατασκευαστές για να προσφέρουν κάτι καλύτερο (είτε από πλευράς επιδόσεων, είτε κατανάλωσης, είτε είτε είτε...), αλλάζουν τον τρόπο που κατασκευάζουν τους επεξεργαστές. Για να τους κατηγοροποιούν, ονομάζουν κάθε μικροαρχιτεκτονική με διαφορετικό όνομα. 

Ως προς το ποιο είναι καλύτερο, τότε πάει ο νέος είναι ωραίος, αλλά και ο παλιός είναι καλός. Μπορείς να γράψεις στο Google "List of Intel (ή AMD) CPU microarchitectures" και να δεις ποιος είναι ο νέος και ποιος ο παλιός. Εγώ σήμερα θα αγόραζα σε Intel από Haswell και πάνω, και σε AMD Piledriver, Steamroller.

Chipset είναι ο "εγκέφαλος" που ενώνει τη CPU, τη RAM και όλα τα υπόλοιπα, και βρίσκεται στη μητρική κάρτα. Αυτό που σε νοιάζει κυρίως η μητρική κάρτα να είναι συμβατή με τον επεξεργαστή που θα πάρεις. πχ. αν πάρεις τον AMD FX8350, θα δεις ότι λέει Socket:AM3+, πρέπει η μητρική να έχει Socket AM3+. Ή ένας Intel I5-4670K, έχει socket LGA1150, να πάρεις μητρική με LGA1150. 
Από κει και πέρα, πάλι στα chipset ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι καλός. Θα δεις μητρικές με AM3+ που έχουν chipset 970 ή 990. Το 990 είναι νέο και ωραίο, αλλά και το 970 είναι μια χαρά.

Δημοσ.

Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου και ενα μεγαλο μπραβο για την απαντηση σου διοτη ησουν απολυτα σαφης ......!! Μια τελευταια ερωτηση στις μητρικεες πριν τον αριθμο του chipset υπαρχει κ καποιο γραμμα ..αυτο τι υποδιλωνει ? Δηλαδη πιο συγκεκριμενα για δυο μητρικες π με απασχολουν... υπαρχει η asus Η110 και υπαρχει και asus B150M .....αυτο το" Β" και το"Η" τι ειναι ..?? Καποιος μου ειπε οτι οι μητρικες με H110 δεν ειναι καλες γιατι εχουν χαμηλο ..........(μια λεξη π δεν.θυμαμαι ) και καλα ειναι το ποσο γρηγορα μεταφερει τις πληροφοριες απο τον επεξεργαστη ..κτ τετοιο αν δεν κανω λαθος:-P

Δημοσ.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets
Κατέβα κάτω στον πίνακα LGA1151
Εκεί βλέπεις τις διαφορές από H110->B150 κ.ο.κ
Αν πατήσεις πάνω στο H110,B150,Q150 κ.ο.κ σε πετάει στο site της intel για περισσότερες πληροφορίες.

Προσωπικά θα πήγαινα τουλάχιστον σε "H" μητρική, και κατά προτίμηση με το μεγαλύτερο αριθμό δίπλα, πχ H170 έναντι της H110.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...