Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.Αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς και  γενικότερα σε όποιον ασχολείται με τον προγραμματισμό προκειμένου να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και εν τέλει να ζητήσω την βοήθεια σας.

Πριν από 1 χρόνο άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τον προγραμματισμό και το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν η εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο.Είμαι δευτεροετής φοιτητής και έως τώρα έχω συλλέξει κάποιες αρχικές-βασικές γνώσεις προγραμματισμού και αυτές προέκυψαν και από τα πανεπιστημιακά μαθήματα αλλά και από την προσωπική ενασχόληση μου.Πιο αναλυτικά,στο πανεπιστήμιο έχω πάρει μια γενική εικόνα όσον αφορά την γλώσσα προγραμματισμού c αλλά και c++.Έξω από τα πλαίσια της σχολής,κοιτάω και φυσικά επεξεργάζομαι κώδικα σε c#, sql και σιγά σιγά μπαίνω στο κλίμα του web development ( asp.net ,html,java kai javascript).Η ενασχόληση μου και με άλλες γλώσσες προγραμματισμού εκτός εκείνων που αφορούν τη σχολή προκύπτει από την θέληση μου για να ενταχθώ στο κλίμα του προγραμματισμού και φυσικά να γίνει αντικείμενο εργασίας.

Μιας και ανέφερα την λέξη εργασία,θα γίνω πιο κατατοπιστικός και θα καταλήξω στο ζητούμενο χωρίς να σας κουράζω περαιτέρω.Εδώ λοιπόν και ένα μήνα εργάζομαι σε μια εταιρία πληροφορικής.Το πως βρέθηκα εκεί δεν έχει καμία σημασία να αναφερθεί.Φυσικά τα μέλη της εταιρίας γνωρίζουν πως ακόμα βρίσκομαι στο δεύτερο έτος των σπουδών μου.Έχοντας ενταχθεί λοιπόν στην εταιρία,μου ανέθεσαν ένα project το οποίο θα πρέπει να "ανασυγκροτήσω".Με άλλα λόγια,το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε C# και χρησιμοποιεί το Visual Studio και το SQL Server Management Studio 2008.Εγώ με τις γνώσεις που διαθέτω μπορώ να δω πως δουλεύουν μερικά κομμάτια κώδικα με βάση την σύνταξη και μπορώ να αναγνωρίσω μερικά queries.Όμως,δεν μπορώ ακόμα να κάνω το "δύσκολο",κατά τη γνώμη μου,κομμάτι δηλαδή τη σύνδεση όλων των μερών του προγράμματος και τη λογική με την οποία δουλεύει.

Θα παρακαλούσα λοιπόν όποιος έχει την διάθεση,το κέφι και την καλοσύνη να συνεργαστεί μαζί μου προκειμένου να με βοηθήσει να ξεπεράσω το "εμπόδιο" αυτό,ας μου στείλει pm.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Πρόσεχε γιατί μπαίνεις σε περίεργα νομικά μονοπάτια με αυτό που λες. Θες να δείξεις proprietary κώδικα σε άσχετο με την εταιρία και το ρωτάς και σε δημόσιο φόρουμ; Αν τώρα εννοείς κάτι πιο γενικό το οποίο θα μπορούσε να ανέβει εδώ βγάζοντας κάποιες λεπτομέρειες αλλάζει το πράγμα αλλά σε αυτή την περίπτωση γιατί δεν το ανεβάζεις δημόσια να το δουν πεισσότερα άτομα;

Γενικά καταλαβαίνω ότι εσύ έχεις αγχωθεί αλλά πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Αν νιώθεις ότι αυτό που σου ζητάνε δεν μπορείς να το κάνεις, πες τους το. Μπορεί να σε βοηθήσουν παραπάνω να καταλάβεις κάποια πράγματα. Εκτός κι αν είπες κάποιο τραγικό ψέμα στη συνέντευξη, αυτός που σε προσέλαβε ξέρει το επίπεδο σου και πίστεψε ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Όλοι έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις και όσο κι αν πανικοβάλεσαι πάρτο σιγά σιγά μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις. Γενικά κι εσύ δεν δίνεις πολλές λεπτομέρειες για το πως και το γιατί. Ποιος το έγραψε αρχικά το πρόγραμμα αυτό; Documentation δεν υπάρχει; 

• Like 4
Δημοσ.

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου.Καταρχάς απευθύνθηκα εδώ για να ακούσω μερικές γνώμες,πως να διαχειριστώ το θέμα κτλπ.Το project αφορά την εταιρία και για αυτό δεν ανέβηκε δημόσια στο forum.Ίσως ήταν λίγο απερίσκεπτη η κίνηση αυτή και σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν να αποκαλύψω κώδικα σε κάποιον άγνωστο.Το πρόγραμμα αυτό είχε γραφτεί πριν απο μερικά χρόνια και δεν χρησιμοποιείται πλέον.Οπότε μου είπαν να το θέσω σε εφαρμογή αφού πρώτα κατανοήσω πως λειτουργεί.Φυσικά έχεις δίκιο,σιγά σιγά το επεξεργάζεσαι απλά για εμένα και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προγραμματιστικές μου γνώσεις,πιστεύω θα με δυσκολέψει αφάνταστα.Σίγουρα ο προγραμματισμός είναι κάτι που μαθαίνεται με την εξάσκηση,όμως εδώ θα πρέπει να ξέρω από που να ξεκινήσω και να κατανοήσω τον βασικό τρόπο λειτουργίας του.Το να κοιτάξω 1 απο τις 15 φόρμες που έχει και να κατανοήσω τι γράφει μπορώ να το κάνω όμως έχει και άλλα πράγματα που δεν τα κατανοώ(πχ σύνδεση φορμών μεταξύ τους,oledb connections,διάφορες κλάσεις και references)...

Δημοσ.

Βασικά θες ο τύπος να σε μάθει ΟΟ προγραμματισμό; Μα αυτό δεν κάνεις και στην σχολή;

Η συμβουλή μου, αγόρασε ένα βιβλίο για ASP.NET για τελείως αρχάριους, και μάθε από εκεί ακολουθώντας την εφαρμογή/παράδειγμα του βιβλίου που πρέπει να γράψεις. (μην την κατεβάσεις έτοιμη, γράφτη)

Διαφορετικά θα είχες κάποια ιδέα, και θα κατανοούσες τί κάνει ο κώδικας.

Δημοσ.

Apoll,δεν ζητάω από κανέναν να με μάθει oo προγραμματισμό.Εξάλλου όπως και εσύ είπες διδάσκομαι και στην σχολή.

Το project αυτό δεν είναι ιντερνετική εφαρμογή οπότε asp.net και τέτοια δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.Είναι windows form application που χρησιμοποιεί και τον sql server.

Το θέμα είναι πως το project "μου έπεσε λίγο βαρύ" με την έννοια ότι αφενός χρειάζεται κάποιο χρόνο για να καταλάβω πως λειτουργεί γενικά και αφετέρου χρησιμοποιεί αρκετές εντολές,κάποια oledb connections αντί sql,και τις οποίες δεν γνωρίζω.

Ίσως είναι και αυτό που είπε ο doctor_667 ότι σιγά σιγά θα βγάλω κάποια άκρη αλλά τώρα στην αρχή μου φαίνεται αδύνατο.

Για παράδειγμα,δεν μπορώ να πω "Κοιτάξτε,το πρόγραμμα παίρνει τα δεδομένα από εκεί,ακολουθεί αυτό το path για να κάνει connection με την άλλη βάση και μπλα μπλα ..."Επίσης δεν ξέρω τι παίζει με τις κλάσεις,ποια form συνδέεται με ποια κτλπ....

Τι προτείνετε?(πχ να δω video sto youtube για κάθε εντολή που συναντώ και να κατανοώ την λειτουργία της?)

Πως να αντιμετωπίσω το χαοτικό αυτό project?

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον.

Δημοσ.

Αν το πρόβλημά σου είναι το OLEDB δες εδώ και εδώ. Κάθε φόρμα είναι και μία κλάση. Μπορείς να φτιάξεις και δικές σου κλάσεις  αν θέλεις. Χρησιμοποίησε πάρα πολύ το google για να βρείς παραδείγματα.  Ξεκίνα απο την εναρκτήρια φόρμα και προχώρα παραπέρα. Το πρώτο πράγμα που ψάχνεις στον κώδικα είναι ο constructor. Μετά βήμα βήμα ακολουθείς την ροή του προγράμματος.

Δημοσ.

Μόνος σου λες ότι οι συνάδελφοι σου (και ο προϊστάμενος υποθέτω) ξέρουν ότι είσαι 2ετής. Απίθανο να μην ξέρουν ότι το project θα σου έπεφτε βαρύ. 

Εάν ήσουν ειλικρινής μαζί τους, τότε ξέρουν τι κάνουν και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε αυτούς. Λογικά αυτό περιμένουν και αυτοί και είναι ήδη προετοιμασμένοι. Εάν δεν ήσουν ειλικρινής, τότε έπαιξες και έχασες. 

• Like 3
Δημοσ.

Bazzil, σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις σου.

groot,ήμουν απόλυτα ειλικρινής μαζί τους και ξέρουν με τι έχουν να κάνουν.Μίλησα με τον προϊστάμενο και του ανέφερα ότι αυτό το project είναι πολύ δύσκολο για εμένα στο στάδιο που βρίσκομαι.Όμως δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε,ίσα ίσα που μου απάντησε:"Μπορείς να το παλέψεις".Για αυτό στράφηκα εδώ,να μου προτείνετε με ποιο τρόπο μπορώ να διαχειριστώ ένα τέτοιο project..

Δημοσ.

Ναι βρε... το είπες! :) 

Η απάντησή μου είναι παραπάνω. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος περιμένει από εσένα να πας να ρωτήσεις συναδέλφους και να μάθεις in house. Πολύ common πρακτική. Μην ανησυχείς και ρώτα τους συναδέλφους σου. 

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.Το project κατάφερα να το χειριστώ και να κάνω μερικές αλλαγές.Φυσικά είναι και αυτό που μου είπατε,οτι ρωτώντας συνεχώς τους συναδέλφους μου και κάνοντας μου υπόδειξη σε ορισμένα σημεία στο πρόγραμμα, κατάφερα να το διαχειριστώ.Φυσικά είχα και την υπομονή να κοιτάω με τις ώρες τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κλάσεις μεταξύ τους και γενικά την λειτουργία του.

Συμβουλή προς όλους:Όποιος πραγματικά θεωρεί τον προγραμματισμό αντικείμενο ενασχόλησης του για το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του θα πρέπει αφ΄ενός να υπάρχει μια συνεχής επιμόρφωση και αφ΄ετέρου να μην τα παρατήσει ποτέ.

Ευχαριστώ και πάλι!

Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.Το project κατάφερα να το χειριστώ και να κάνω μερικές αλλαγές.Φυσικά είναι και αυτό που μου είπατε,οτι ρωτώντας συνεχώς τους συναδέλφους μου και κάνοντας μου υπόδειξη σε ορισμένα σημεία στο πρόγραμμα, κατάφερα να το διαχειριστώ.Φυσικά είχα και την υπομονή να κοιτάω με τις ώρες τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κλάσεις μεταξύ τους και γενικά την λειτουργία του.

Συμβουλή προς όλους:Όποιος πραγματικά θεωρεί τον προγραμματισμό αντικείμενο ενασχόλησης του για το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του θα πρέπει αφ΄ενός να υπάρχει μια συνεχής επιμόρφωση και αφ΄ετέρου να μην τα παρατήσει ποτέ.

Ευχαριστώ και πάλι!

Θεωρεις οτι ενας χρονος στο πανεπιστημιο και ενα internship σε κανανε ειδημονα ωστε να δινεις συμβουλες πως πρεπει καποιος να πορευτει για την υπολοιπη επαγγελματικη του ζωη;

Αυτα που ανεφερες πρεπει να τα κανει καθε σωστος επαγγελματιας, σε οποιοδηποτε κλαδο και αν εντασσεται.

Δημοσ.

Papakaliati,δεν κάνω υπόδειξη σε κανέναν απλά αναφέρω πως θα πρέπει να αντιλαμβάνεται το αντικείμενο ενασχόλησης του ένας,όπως είπες,σωστός επαγγελματίας.

Δημοσ.

Η δική  μου ιδέα είναι να έχεις δεδομένα για τεστ, και δίπλα το ένα πρόγραμμα με το άλλο το υπό ανάπτυξη. Θα το φέρεις κάποια στιγμή στα ίσα. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι η γλώσσα αλλά η οργάνωση της δουλειάς! Μετά βέβαια είναι οι ανθρωποώρες εργασίας. Στο έριξαν σε εσένα γιατί η ώρα σου είναι φθηνή. Άρα ξέρουν ότι θα πας ακόμα και σε φόρουμ, θα γυρίσεις γη και Insomnia για να βρεις τη λύση. Άρα πρώτη εργασία σου είναι να βρεις ένα αρχείο για δοκιμές. Μετά φτιάχνεις το πρώτο κώδικα να μπορείς να κινηθείς στο αρχείο, και αφού γίνεις μάστερ οφ εςκιουελ φου...(σε σαρανταοκτώ ώρες το περισσότερο) πιάνεις το ζητούμενο και σε πέντε λεπτά είναι έτοιμο! (αν δεις μόνο τη κορυφή του βουνού δεν γεμίζει δωμάτιο...Παλιά κινέζικη παροιμία)

Υ.Γ.

Διάβασα εκ των υστέρων ότι έχει λυθεί το θέμα...!

Πολύ καλό αυτό!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...