Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν προχωρήσουμε τη σκέψη ακόμη παραπέρα σε σημείο που ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν γεννιέται το ερώτημα.

Γιατί ο άνθρωπος να έχει μεγαλύτερη αξία απο οποιοδήποτε ζώο;

Η αξια ειναι τελειως υποκειμενικη και οριζεται παντα σε σχεση με καποιον η καποιο συνολο. Κατι εχει αξια για καποιον, οχι απο μονο του.

Θεωρεις οτι ο ανθρωπος παντα ειχε περισσοτερη αξια (συμφωνα με ολους)?

Στην ανθρωπινη ιστορια σαν χθες ακομα ειχαμε σκλαβους που ειχανε για τους ιδιοκτητες τους οση αξια και τα σκυλια τους, αν οχι λιγοτερη.

Αντικειμενικα πιο πολλη εντυπωση (θετικη βεβαιως) μου κανει το γεγονος οτι εχουμε πλεον φτασει στο σημειο να καθομαστε και να συζηταμε σοβαρα την αξια των ζωων και των εντομων θεωρωντας μαλιστα δεδομενη αυτη του ανθρωπου.

Πριν απο λιγους μολις αιωνες μια τετοια συζητηση μπορει να ηταν αδιανοητη για οποιονδηποτε, ακομα και μορφωμενο ανοιχτομυαλο ανθρωπο με εξαιρεση καποιος φιλοσοφους.

Για να το παμε λιγο παραπερα, ο ανθρωπος γενικως χωριζει ολους τους αλλους ανθρωπους, αλλα και αλλα οντα σε ingroups και outgroups.

Οσον αφορα το δικαιωμα στη ζωη, αξιοπρεπεια κλπ καποτε μπορει το ingroup να περιλαμβανε μονο την οικογενεια του, το χωριο του, τους ομοεθνεις του κλπ και ολοι οι αλλοι ηταν αδιαφοροι ή fair play.

Οσο εξελισσομαστε, η ταση, τουλαχιστον στον ανεπτυγμενο (ο,τι και αν σημαινει αυτο) κοσμο ειναι το ingroup να μεγαλωνει.

Πλεον ακομα και τα ζωα θεωρουμε οτι εχουν δικαιωματα. Ακομα και αυτα που μας "ανηκουν" ειναι κατι παραπανω απο απλη ιδιοκτησια μας. Αυτο ειναι ομως πολυ προσφατο.

Πιος ξερει τι θα συζηταμε σε εκατονταδες χρονια απο τωρα και τι θα φαινεται προφανες τοτε που τωρα δεν ειναι.

• Like 5
  • Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

[quote name="defacer" post="54432330" timestamp="1447863213

Εγώ εκτιμάω την καρέκλα του γραφείου μου παραπάνω από το μυρμήγκι που βρίσκεται έξω στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποιος που το βρίσκει περίεργο αυτό;

Άμα λέω εγώ ότι γράφετε για να γράφετε παρεξηγιέστε!

Πες κάτι, αν για σένα το μυρμήγκι και ο σκύλος είναι το ίδιο, θα πάταγες το κεφάλι του σκύλου σου στο πάτωμα μέχρι να το συνθλίψεις όπως μπορεί να πατούσες τα μυρμήγκια στο διάβα σου?

Εάν όχι γιατί συσχέτισες το μυρμήγκι με τον σκύλο? Ο άλλος τον σκύλο του είπε έχει δικαίωμα να σκοτώσει και να πετάξει στα σκουπίδια όπως θα πετούσε μια καρέκλα μιας και είναι περιουσία του όχι το μυρμήγκι!

Εάν ναι, εάν έχει περισσότερη η ίση αξία η καρέκλα σου από την ζωή των μυρμηγκιών ~άρα~ και των σκύλων αν τα θεωρείς ίδια, απλά πες το μας στα ίσα χωρίς υπεκφυγές ..

Δημοσ.

Γιατι η ανθρωποτητα δεν συμπαθησε ποτε τα εντομα παρα μονο τα θηλαστικα, ερπετα και πουλια;;

Γιατι;; Τα μισουμε επειδη σε εναν πυρηνικο πολεμο μονο αυτα θα μεινουν στον πλανητη πχ;

Τι λετε;..

Όσο πιο μεγάλη είναι η νοημοσύνη/συνείδηση ενός ζώου τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να το μισήσει, ειδικά εάν αυτό το ζώο δεν αποτελεί απειλή για εκείνον. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπαθούμε τα θηλαστικά πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλα ζώα.

Δεν θεωρώ υποκρισία το γεγονός ότι είναι εύκολο για έμενα να σκοτώσω ένα κουνούπι και όχι μια γάτα. Δεν είναι όλα τα ζώα ίδια.

Δημοσ.

Ειναι απλο τα γατια και η σκυλοι ανηκουν στα θηλαστικα που βιολογικα ειναι πολυ πιο κοντα σε εμας απο τα εντομα.Εκει οφειλεται και το γεγονος οτι οπτικα μας φαινοντα τα πρωτα χαριτωμενα και τα δευτερα αποκρουστικα.

Επισης η αξια ενος οργανισμου,πραγματος κτλ ειναι κατι πολυ υποκειμενικο.Εγω που ειμαι ανθρωπος κατατασω την ζωη ενος ανθρωπου πιο υψηλα απο ενος ζωου.Η διακριση συνεχιζεται και στο ιδιο το ειδος μας.Πχ θεωρω την ζωη του αδερφου μου πολυ πιο πολυτιμη απο ενος ξενου κτλ.

Οποτε δεν υπαρχει νοημα να κρινομαστε γιατι θεωρουμε τα σκυλακια οτι εχουν πιο αξια απο τις κατσαριδες ή γιατι θεωρω οτι η ζωη ενος ανθρωπου εχει προτεραιοτητα απο αυτην ενος ζωου.

Οποτε αν καποιος με ρωτησει γιατι θεωρω οτι η ζωη ενος ανθρωπου εχει μεγαλυτερη αξια απο ενος αλλου ζωντανου οργανισμου.Η απαντηση ειναι απλη.Επειδη ειμαι και εγω ανθρωπος.

Επιπλεον η απωλεια ενος ανθρωπου ή κατοικιδιου εχει σχεση και με την συναισθηματικο δεσιμο που εχει ο καθενας με αυτο.Γι αυτο αν πεθανει ενας μακρινος συγγενης απλα θα στεναχωρηθω και θα παω στην κηδεια ενω αν πεθανει το κατοικιδιο που εχω εδω και 10 χρονια θα πλανταξω στο κλαμα.

• Like 1
Δημοσ.

διάβασα κανά δύο άντρες που λένε οτι δεν τα πειράζουν και πολύ συγκινήθηκα...

έχω πει, ο άντρας που δε θα πειράζει ούτε μύγα θα ναι ο άντρας της ζωής μου

• Like 1
Δημοσ.

Κατ'εμε ολες οι ζωες εχουν την ιδια αξια...μεχρι να μπουν οι ερωτησεις "αυτο ή αυτο?"

Ζουμε σε μια υλικη διασταση/πλανητη που ολα εχουν εμφανιση...ετσι το τι μας αρεσει και τι οχι επηρεαζεται σε μεγαλο βαθμο απο την εμφανιση..

Μπορει καποτε οι νεαρντενταλ να γουσταρανε τις γυναικες τιγκα στην τριχα..πλεον τις θελουμε γουλι...παντου..αλλαξανε τα προτυπα που μας αρεσουν..σαν ειδος..

Ετσι και με τα ζωα..προφανως μετα απο πολλα χρονια συμβιωσης με διαφορα ζωα (θηλαστικα κυριως) μας φαινονται πιο...οικεια στο ματι...και ειδικα ζωα που μοιραζονται μορφολογικα χαρακτηριστικα με μας..ματια..μυτη..στομα..αυτια..κλπ...μας ξενιζουν λιγοτερο.

Τι κοινο μπορει να βρει ενα θηλαστικο σαν τον ανθρωπο με μια κατσαριδα , σαρανταποδαρουσα , ακριδα κλπ?

Απο κει και περα , περα απο την εμφανιση παιζει και οι εμπειριες που εχουμε με τα διαφορα...οντα...

Και το τι μας προσφερουν ειτε σε υλικο επιπεδο ειτε σε συναισθηματικο...

Συνυπολογιζοντας ολα αυτα..δεν ειναι δυσκολο να καταλαβουμε γιατι θα επιλεξουμε να σκοτωσουμε (αααααν χρειαστει) μια κατσαριδα ή ενα κουνουπι και οχι μια γατα ή εναν σκυλο...ή εναν ελεφαντα...μια γελαδα ή ενα κατσικι...

Τελος για αυτον που λεει οτι αγορασε τον σκυλο , ειναι περιουσια του μπορει να τον σκοτωσει , ειναι φασιστικο αν το κρατος δεν του το επιτρεπει....ας παει στην ινδια να αγορασει μια γελαδα και να την σκοτωσει να δουμε τι γελια θα κανουμε εδω περα..

Περα απο το "ο νομος επιτρεπει ή οχι κατι...αποδεξου το ή τραβα σε αλλη χωρα" ..το "μου ανηκει η ταδε ψυχη επειδη την πληρωσα" μου θυμιζει πρωτογονα χρονια...

Προσωπικα αποφευγω να σκοτωσω οτιδηποτε..οσο μικροσκοπικο και αν ειναι..για κατουρημα παω και διωχνω το μυγακι πριν πατησω το καζανακι

Αλλα αν πετυχω κατσαριδα μπροστα μου..θα οργανωσω ολοκληρη αποστολη για να την σκοτωσω..οχι γιατι μου εκανε κατι..αλλα γιατι ξερω οτι θα συναντηθουν οι δρομοι μας συντομα και θαναι......ασχημο :)

• Like 1
Δημοσ.

Για τα αγαπημένα σας κουνούπια βρίσκω αυτό,

One Million Deaths Every Year

The most deadly animal in the world is the mosquito. It might seem impossible that something so miniscule can kill so many people, but it's true. According to the World Health Organization, mosquito bites result in the deaths of more than 1 million people every year. The majority of these deaths are due to malaria. The World Health Organization estimates that between 300 and 500 million cases of malaria occur each year -- and a child dies from malaria every 30 seconds.

Δημοσ.

Εάν κάποιος το λέει αυτό για σκύλο, δείξε το μας. Κάνε μία παράθεση!!!

Να δούμε ρε αδερφέ ποιος λέει τέτοια για τους σκύλους!! Επίσης, να δούμε ποιος λέει ότι θα το κάνει.

Εκτός και εάν πλέον έχει εξισωθεί το "συζητάω για κάτι" με το "κάνω κάτι". Αυτή η εξίσωση να δεις τι χρόνια θυμίζει!

Δημοσ.

το κουνούπια κάνω φιλότιμες προσπάθειες να μην τα σκοτώσω...

όμως τα θέλει ο κωλαράκος τους

όταν δε σε εχουν αφήσει να κοιμηθείς ΄όλο το βράδυ επειδή κάνουν πάρτυ πάνω απο το κεφάλι σου, πίνοντάς σου το αίμα αρχίζει να γυαλίζει το μάτι σου και ανοίγεις το φως στις 4 τα ξημερώματα φωνάζοντας

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΡΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΕΧΕΤΕ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΑΧΑΡΙΣΤΑ ΟΝΤΑ!

ΜΗ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙ ΚΑΛΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΙΕΙΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ

Δημοσ.

Για τα αγαπημένα σας κουνούπια βρίσκω αυτό,

Προσωπικα δεν γουσταρω τα κουνουπια..γιατι μην κοροιδευομαστε δεν προκειται να ερθει να κανουμε παρεα..θα ρθει για το αιμα μας.

Αλλα δεν προκειται να με πιασει μανια να το σκοτωσω...αμα το δω να κοβει βολτες γυρω μου απλα θα το διωξω...

Ενα ομως προχθες που με τσιμπησε στο χερι...ενιωσα την στιγμη που με σουβλιζε...πρωτη φορα στην ζωη μου..ηθελα να του σπασω τα ποδια!!...αλλα οκ...δεν τρελαθηκα κιολας...

Καποια εντομα εμφανισιακα με αηδιαζουν (σχεδον ολα :) )..απο μακρυα και αγαπημενοι...καποια αλλα..ουτε κρυο ουτε ζεστη...δεν προκειται να μπω στο τριπακι να αρχισω σταυροφορια εναντιον τους...εκτος και αν με απειλησουν ευθεως :)

το κουνούπια κάνω φιλότιμες προσπάθειες να μην τα σκοτώσω...

όμως τα θέλει ο κωλαράκος τους

όταν δε σε εχουν αφήσει να κοιμηθείς ΄όλο το βράδυ επειδή κάνουν πάρτυ πάνω απο το κεφάλι σου, πίνοντάς σου το αίμα αρχίζει να γυαλίζει το μάτι σου και ανοίγεις το φως στις 4 τα ξημερώματα φωνάζοντας

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΡΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΕΧΕΤΕ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΑΧΑΡΙΣΤΑ ΟΝΤΑ!

και που να σαι στον Εβρο φανταρος..καλοκαιρι...τα κουνουπια να κανουν περιπολιες σε μπουλουκια..να χει χαλασει η τουαλετα να πρεπει να πας στην εξωτερικη..και κει που χεις το κωλαρακι σου το σφριγηλο (γιατι εισαι και νεος ακομα)..και να προσπαθεις να κανεις..την αναγκη σου..να ακους ενα αποκοσμο βουητο να σε πλησιαζει...

οκ εκει δεν εχει πολλες σκεψεις..ξερεις οτι εισαι τελειωμενος..απλα παιρνεις οσα μπορεις μαζι σου :)

Δημοσ.

διάβασα κανά δύο άντρες που λένε οτι δεν τα πειράζουν και πολύ συγκινήθηκα...

έχω πει, ο άντρας που δε θα πειράζει ούτε μύγα θα ναι ο άντρας της ζωής μου

Μέχρι να θέλει να σου φέρει ταραντούλα στο σπίτι για κατοικίδιο, μετά ούτε ζωγραφιστό δεν θα θέλεις να τον δεις :D

Δημοσ.

Μέχρι να θέλει να σου φέρει ταραντούλα στο σπίτι για κατοικίδιο, μετά ούτε ζωγραφιστό δεν θα θέλεις να τον δεις :D

ναι ταραντούλα φύδι και δεν  ξέρω εγώ τι άλλο απαγορεύεται :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...