Προς το περιεχόμενο

Αμφιλεγόμενος ο νόμος παρακολούθησης της Γαλλίας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Perambulator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προσωπικο και μυαλα που να αναλυουν και να ενεργουν στην υπαρχουσα πληροφορια χρειαζεται, οχι περισσοτερη πληροφορια που θα καθεται απραγη, με μονο λογο υπαρξης το χιλιοειπωμενο "ηταν γνωστοι στις αρχες", μετα το x-y-z συμβαν.

Άρα έτσι κι αλλιώς η παρακολούθηση γίνεται απλά αλλάζει κάπως ο βαθμός. Δεν αλλάζει και κάτι σημαντικά για τους πιο πολλούς!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators

Άρα έτσι κι αλλιώς η παρακολούθηση γίνεται απλά αλλάζει κάπως ο βαθμός. Δεν αλλάζει και κάτι σημαντικά για τους πιο πολλούς!

Αρα ενας νεος νομος -το θεμα του thread- που στοχευει σε περισσοτερη απο την υπαρχουσα παρακολουθηση δεν εχει νοημα.

• Like 1

Αρα ενας νεος νομος -το θεμα του thread- που στοχευει σε περισσοτερη απο την υπαρχουσα παρακολουθηση δεν εχει νοημα.

Δεν ξέρω αν δεν έχει, για τους υπόπτους λέει πιο έντονη παρακολούθηση. Επίσης, δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Νομίζω ο μόνος τρόπος να "γλιτώσεις" είναι να μην χρησιμοποιείς τα μέσα που παρακολουθούνται!

• Moderators

Δεν ξέρω αν δεν έχει, για τους υπόπτους λέει πιο έντονη παρακολούθηση.

Μαντεψε ποσο ευκολο ειναι να εισαι "υποπτος".

Επίσης, δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Τιποτα δεν ειναι 100% αποτελεσματικο προφανως. Η μειωση αντιστοιχων συμβαντων στο ελαχιστο δυνατον ειναι ο στοχος.

Νομίζω ο μόνος τρόπος να "γλιτώσεις" είναι να μην χρησιμοποιείς τα μέσα που παρακολουθούνται!

Mα αυτο δεν λεω στο #69?

Xρησιμοποιησαν SMS για να συνεννοηθουν. Ποσο πιο προφανης τροπος επικοινωνιας θα μπορουσε να υπαρχει? Σε μια χωρα που επιτρεπει την παρακολουθηση χωρις ενταλμα. Και ο αρχηγος τους ηταν γνωστος απο την ωρα που περασε τα συνορα του Βελγιου.

Που διαολο χρειαζεται η περαιτερω παρακολουθηση γι αυτο το σεναριο? Παρτα ολα στο πιατο ειναι και κανε οτι αγαπας. Μονο προαπαιτουμενο ειναι να δρασεις εγκαιρως. Πως? Εχε κοσμο που μπορει να κανει την αναλυση/συνδεση των δεδομενων που εχεις στα χερια σου και θα εκτελεσει το x-y-z πλανο, βασισμενο στην εκπαιδευση που εχει λαβει για την καταστολη τετοιων καταστασεων.

Μαντεψε ποσο ευκολο ειναι να εισαι "υποπτος".

Τιποτα δεν ειναι 100% αποτελεσματικο προφανως. Η μειωση αντιστοιχων συμβαντων στο ελαχιστο δυνατον ειναι ο στοχος.

Mα αυτο δεν λεω στο #69?

Xρησιμοποιησαν SMS για να συνεννοηθουν. Ποσο πιο προφανης τροπος επικοινωνιας θα μπορουσε να υπαρχει? Σε μια χωρα που επιτρεπει την παρακολουθηση χωρις ενταλμα. Και ο αρχηγος τους ηταν γνωστος απο την ωρα που περασε τα συνορα του Βελγιου.

Που διαολο χρειαζεται η περαιτερω παρακολουθηση γι αυτο το σεναριο? Παρτα ολα στο πιατο ειναι και κανε οτι αγαπας. Μονο προαπαιτουμενο ειναι να δρασεις εγκαιρως. Πως? Εχε κοσμο που μπορει να κανει την αναλυση/συνδεση των δεδομενων που εχεις στα χερια σου και θα εκτελεσει το x-y-z πλανο, βασισμενο στην εκπαιδευση που εχει λαβει για την καταστολη τετοιων καταστασεων.

Εδώ αναφέρομαι στα μέτρα παρακολούθησης ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να αποτραπούν. Πιο πιθανό είναι να εντείνονται

Δεν αναφέρω τα κομμάτια στα οποία συμφωνούμε γιατί ήδη γράφουμε σεντόνια και κουράζουμε τους άλλους (όχι ότι τα διαβάζει κανένας άλλος, βέβαια ).

Ισχύει! Συζήτηση για 2. :D

Σύμφωνα με πηγές (κυρίως wikipedia, βέβαια, όχι τίποτα "ψαγμένο") o ISIS υπήρχε από το 1999 αλλά προφανώς τότε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία ακόμα από τις εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) οργανώσεις που εμφανίζονται και εξαφανίζονται στη μέση ανατολή και που έχουν πάρε-δώσε με την Αλ Κάιντα. Από τότε εμφανίζεται σε διάφορες φάσεις στο Ιράκ (2006) και αργότερα πρωτο-ακούγεται το 2013 (νομίζω αργότερα από την άρση του εμπάρκου) στη Συρία μέχρι να αυτο-ανακυρηχθεί ως χαλιφάτο το 2014. Από όσο καταλαβαίνω από τις πηγές, είναι ξεκάθαρο ότι η ίδια η μορφή του ISIS έχει αλλάξει τόσο πολύ σε δομή, σε ονομασία κλπ. που είναι τελείως ασαφές το αν καθόλη τη διάρκεια αυτών των ετών υπήρχε πράγματι κάποιος οργαγωμένος μηχανισμός που εξελίχθηκε ή αν, τελικά, επρόκειτο για μία "αφηρημένη" έννοια που χρησιμοποιήθηκε επιμέρους και παροδικά από διαφορετικές ομάδες τρομοκρατών και που, απλά, τελικά άρχισε να αποκτά μία πιο ουσιαστική και οργανωμένη δομή με την εγκατάστασή του στη Συρία. Φυσικά, όλο αυτό είναι υπό συζήτηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία να μπορεί να προβλέψει και να αναλύσει με ακρίβεια την εξέλιξη των φαινομένων. Σίγουρα δεν είναι πρωτάρηδες οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, αλλά όταν έχεις να κάνεις με ένα τοσο ποικιλόμορφο και ευμετάβλητο σκηνικό, όσο καλά κι αν γνωρίζεις τις διακλαδώσεις του και όσο καλή κι αν είναι η πληροφόρησή σου, νομίζω ότι είναι αδύνατο να μπορέσει να προβλέψεις τι θα προκύψει στο μέλλον. Όπως, αντίστοιχα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τον καιρό, όσο κι αν έχει εξελιχθεί η μετεωρολογία (και μιλάμε για ένα απλό πολυπαραγοντικό πρόβλημα φυσικής, όχι για ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη ιδιοσυγκαρία που αποτελεί του νο 1 αστάθμιστο παράγοντα, κατά την άποψή μου).

Άρα, πιστεύω ότι δεν υπήρξε ποτέ απευθείας χρηματοδότηση των ISIS με άμεση επίγνωση της βιαιότητας και της σφοδρότητάς του. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά εν πάση περιπτώσει δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί αν αποδώσει "δόλο" τουλάχιστον στην Ε.Ε. ως προς την άνοδο της συγκεκριμένης οργάνωσης. Τώρα, για το παρασκήνιο κλπ. πολλά μπορούν να ειπωθούν αλλά δε θα μάθουμε ποτέ (πάμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως σωστά ανέφερες, και αν θα μάθουμε ποτέ θα είναι στο μακρινό μέλλον).

Ναι μωρέ σιγά μην κάτσουμε να ψάξουμε όλο το διαδίκτυο, να διαβάσουμε 800 βιβλία για να συζητήσουμε λιγάκι. Εφόσον ότι γράφεται κινείται στα πλαίσια της λογικής είναι αποδεκτό! Οπότε και η wiki μας κάνει..

Θα το αποδεχτώ. Και πάλι βέβαια είμαι καχύποπτος αλλά εφόσον οι σχέσεις μου με τις μυστικές υπηρεσίες είναι οι ταινίες, δεν θα φέρω αντίρρηση.

Το σημείο που θέλω να εστιάσω δεν είναι αν η χρηματοδότηση είναι άμεση/έμμεση, ο εξοπλισμός είναι άμεσος/έμμεσος ή αν ήξεραν τότε τι είναι ο ISIS. Αυτά το πιθανότερο είναι να τα μάθουμε στο μέλλον. Ανοίγω μία παρένθεση : Αν και είχα ποστάρει αυτό το άρθρο στο προηγούμενο ποστ μου. Αξίζει να διαβαστεί, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την άποψη του Μπογιόπουλου. Αν βαριέσαι να το διαβάσεις τότε απλά διάβασε στο "Επιπλέον: 1)......". Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.

Είναι το παρακάτω:

Το ίδιο δύσκολο είναι να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τη ροή του χρήματος και του παραεμπορίου, πιστεύω. Κι εδώ καταλήγει το "που βρήκαν τα χρήματα" ή "που βρήκαν τον εξοπλισμό". Εδώ, σίγουρα εμπλέκεται κάποιος σύνδεσμος Δύσης-Μέσης Ανατολής που "ξεπλένει" αυτές τις συναλλαγές, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ποιός και πόσοι έιναι αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, για να προσδιορίσουμε τις συνολικές ευθύνες της Δύσης. Είναι δυτικοί λαθρέμποροί, μεγάλες εταιρείες ή μυστικές υπηρεσίες/κυβερνήσεις; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, δυστυχώς. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν, πχ., ο Χ λαθρέμπορος αντιλαμβάνεται ότι τελικά οι συναλλαγές του με το Κατάρ (πχ.) μπορεί να καταλήγουν στον ISIS. Θα μου πεις, τον κάνεις λιγότερο υπεύθυνο; Κατά την άποψη μου, ναι και όχι. Δηλαδή δεν είναι το ίδιο να κάνεις κάτι με δόλο ή εν αγνοία. Από την άλλη, όταν παίζεις με τη φωτιά και οι πράξεις σου φέρουν εμμέσως ευθύνη για χιλιάδες θανάτου, τότε είναι και τα χέρια σου βαμμένα με αίμα αν μέρει. Αλλά, δυστυχώς, αν αρχίσουμε να αποδίδουμε ευθύνες στους πάντες, θα καταλήξουμε να φταίει... το Big Bang που δημιούργησε το σύμπαν!  (Δε θέλω να μηδενίσω τη συζήτηση και να δικαιολογήσω κανένα, απλά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω)

Ας πάμε στο τώρα. Στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών λένε πως από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει ο ISIS διακινούνται ημερησίως 90.000 βαρέλια τα οποία αποφέρουν περίπου 5.000.000 $. Αυτό μας κάνει περίπου 2 δισ $ ετησίως. 

Οι πετρελαιοπηγές φαντάζομαι πως είναι λίγο δύσκολο να κρυφτούν(είναι εκεί που ήταν πάντα. Ο διαχειριστής αλλάζει) οπότε η παρακολούθηση μέσω επιγείων,εναέριων ή διαστημικών μέσων υποθέτω πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εκτός των άλλων δεν μιλάμε για 10 βαρελάκια που τα βάζουμε σε ένα αγροτικό και φύγαμε. Περίπου 90.000 την ημέρα είναι αυτά.

Να διαθέσουν πόρους για να παρακολουθήσουν την πορεία αυτού του πετρελαίου για κανά 2 εβδομάδες είναι too much; Θεωρητικά είναι η χρηματοδότηση αυτής της οργάνωσης. Χωρίς χρήματα όχι χαλιφάτο, ούτε σπίτι δεν θα έχουν.

Επίσης είπα παραπάνω πως θα δεχτώ ότι ήταν naive και πιάστηκαν στον ύπνο. Μετά από 2 χρόνια σφαγών, καταστροφής αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αμύθητης πολιτισμικής αξίας(σαν να ανατίναζαν την ακρόπολη) γιατί δεν έχουν αναθεωρήσει στάση; Γιατί δεν έχει επιβληθεί εμπάρκο και πάλι; Η κακομοίρα η Κούβα δεν έχει αγγίζει μύγα και μέχρι σήμερα έχουν εμπάρκο εναντίον της μέχρι και στο κωλόχαρτο. Θέλω να πω πως δεν υπάρχει λογική. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία και πάρα πολλά σημάδια ότι υπάρχουν συμφέροντα. Ούτε παρακολούθηση ούτε εμπάρκο; Είτε εγώ χάνω κάτι είτε υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Κάτι δεν ενώνεται, κάποιο κομμάτι του παζλ "λείπει". Φυσικά κανείς τους δεν μπορεί να δώσει μία πειστική απάντηση.

Είναι βαρύ να τους χαρακτηρίσω στην καλύτερη ηθικούς αυτουργούς; Κάτι μου λέει πως θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω πολλά ακόμα πράγματα και να μην παραμείνω στο "ηθικούς αυτουργούς".

Το γελάς; Σκέψου από πόση ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν δεν είχε γίνει εκείνη η λαλακία με το Bing Bang. Όμως μπορούμε να το σώσουμε. Κιμ πάτα το κουμπί!!!!  :devil:

Για να μη σε παραπληροφορήσω, δεν το αναφέρω ως αποδεδειγμένο γεγονός, γιατί δεν αποδείχθηκε ποτέ. Απλά θέλω να αναδείξω το πόσο θολές και ασαφής είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, που κάνουν απίστευτα δύσκολο (εως αδύνατο) το να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έστω μία χοντρική εικόνα του πως ακριβώς εξελίχθηκε το φαινόμενο ISIS στο σήμερα.

Το ξέρω. π.χ Έχω διαβάσει κατά καιρούς ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Επικεντρωνόταν στους αντικαθεστωτικούς γιατί κάποια στιγμή, ειδικά στα πρώτα 1-2 χρόνια του πολέμου, είχαν βγει αναφορές ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ασαντ έχει χημικά όπλα και τα έχει χρησιμοποιήσει. Όμως αυτό που λέει είναι πως υπήρχαν σοβαρότατες ενδείξεις, αναφορές και καταγγελίες ότι είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα σε περιοχές προπύργια του Ασάντ. Οπότε είτε ο Ασάντ είναι παρανοικός και ρίχνει χημικά ακόμα και στους "δικούς του" είτε κάτι η αντιπολίτευση έχει τη φωλίτσα της λερωμένη. Και όταν λέμε χημικά δεν εννοούμε ότι πήραν γέμισαν 100 βαρέλια χλωρίνη και τα πέταξαν..Από τα άλλα που (επίσημη) τεχνογνωσία έχουν συγκεκριμένοι στρατοί.

Άρα συμφωνώ. Βέβαια προσωπικά προσπαθώ να κρατάω κάποιες πληροφορίες από εδώ και από εκεί ώστε αν στο μέλλον διασταυρωθεί αυτό που είχα διαβάσει ή αν συνδέεται με κάτι που γίνεται μετά, ε να μην πέφτω από τα σύννεφα..

Με την έννοια ότι όλα θα μπορούσαν να ισχύουν και όλα θα μπορούσαν να μην ισχύουν!

Αλλά μιας και ανέφερα το παραπάνω πρέπει να γράψω πως πιστεύω ότι και οι 2 πλευρές έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου. Καλά για ISIS, Al Nusra κλπ ισλαμικές ομάδες εννοείται! Αφού το διαφημίζουν οι τύποι..

Δυστυχώς είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα όλο αυτό. Όπως έγραψα κι εγώ, συμφωνούμε ότι η Δυσή κατά περιόδους έχει κάνει τρομερά εγκλήματα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ίδια η Δύση (ακόμα και η κυβερνήσεις της) αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα εγκλήματα και αν κοιτάξεις την εξέλιξή της, συνεχώς μειώνεται αυτός ο βαθμός επιρροής. Δεν υπάρχουν πια σταυροφορίες, οι αποικίες έχουν εξαληφθεί παντού και, όπου υπάρχουν, δεν αφήνουν πίσω τους μόνο καμμένη γη και ανθρώπους να πεθαίνουν και, γενικότερα, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις (κατά την άποψή μου, πάντα) μία σταθερή βελτίωση της Δύσης (κυρίως της Ευρώπης) στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Ακόμα και η ίδια η αύξηση των μέσων ενημέρωσης που αναφέρεις, είναι ενδεικτική της συνεχούς βελτίωσης των ελευθεριών! Ακόμα κι αν μυστικές υπηρεσίες μας παρακολουθούν (που είμαι ΚΑΘΕΤΑ αντίθετος), παραμένουμε πιο ελεύθεροι σε έκφραση και λειτουργία από ότι 20 χρόνια πριν.

Είναι, φυσικά, λυπηρό να λες ότι υπάρχει βελτίωση επειδή, πλέον, δεν κάνουμε σταυροφορίες ή δε διαπράττουμε γενοκτονίες -τουλάχιστον άμμεσα-, αλλά όπως προείπα, τα πάντα είναι σχετικά και αν μπορείς να εντοπίσεις κάποια άλλη μορφή κοινωνία που να να προκαλεί μικρότερο κακό μπορούμε να το συζητήσουμε (και δεν το λέω υποθετικά, είναι πραγματικό το ερώτημα).

Στον αιώνα που ζούμε υπάρχει μία μικρή δυσκολία διάκρισης της τεχνολογικής εξέλιξης με την εξέλιξη σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή η τεχνολογική εξέλιξη έχει κάνει την ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και ποιοτικότερη (συνήθως) νομίζουμε υποσυνείδητα ότι ως κοινωνία έχουμε προχωρήσει και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η "Δύση" που όπως είναι λογικό τεχνολογικά είναι πιο μπροστά από τις "υποανάπτυκτες" χώρες** έχει καπιλευτεί τα οφέλη της τεχνολογίας και με έναν μαρκετινίστικο τρόπο τα προωθεί ως πολιτισμό.

Αυτή η σύγχυση είναι και λάθος και επικίνδυνη.

Θεωρητικά πράγματι προοδεύουμε! Υπάρχουν οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν νομοθεσίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν επιτροπές επί επιτροπών που δουλεύουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα, βγάζουν αναφορές κλπ. Σε σύγκριση με μόλις 100-150 χρόνια πίσω θα έλεγε κανείς πως οι διαφορές είναι χαοτικές.

Χωρίς να έχω πρόθεση να μηδενίσω, είναι λίγα. Γιατί 1) στις νομοθεσίες υπάρχουν παραθυράκια(ειδικά σε ΗΠΑ μεριά), τώρα που το σκέφτομαι μπαλκονόπορτες ολόκληρες έχουν γίνει από το 1990 και μετά που άρχισε να παίζεται φανατικά το σιριαλ "τρομοκρατία", 2) οι οργανισμοί και οι επιτροπές όσες εκθέσεις και να γράψουν δεν κάνουν κάτι. Είναι απλά εκθέσεις, μη δεσμευτικές χωρίς καμία ισχύ. Έχω στο μυαλό μου δεκάδες αναφορές του ΟΗΕ(!) όπως για παράδειγμα (μιας και είναι επίκαρο!) για τα μέτρα του ΔΝΤ που παίρνει στις περισσότερες χώρες που παίρνει. Αναφέρει ο ΟΗΕ σε αυτές τις αναφορές ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε νερό, τροφή και γενικότερα μία αξιοπρεπή ζωή και οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν χιλιάδες στην εξαθλίωση και αυξάνει κατακόρυφα τις αυτοκτονίες. Παράλληλα βγάζει αναφορές επί αναφορών που λένε ότι σε όλες τις χώρες που έχει περάσει το ΔΝΤ πέρα από τις συνθήκες ζωής, πηγαίνει κατά διαόλου και η ελευθερία όλων των ειδών. π.χ Ελευθεροτυπία. Για του λόγου το αληθές δες σε τι θέση βρίσκεται το 2015 η Ελλάδα και σε τι βρισκόταν πριν 10 χρόνια. Είμασταν στη θέση 99 το 2014 ενώ το 2002 είμασταν στη θέση 19! Τι τράβηξε ο καημένος ο παστίτσιος..

Εκτός από αυτό σημασία έχει αν λόγω της τεχνολογίας(βλ. 1η παράγραφο) μπορώ να γράψω ότι θέλω οπότε θεωρητικά έχω ένα σημαντικό επίπεδο ελευθερίας αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζω τίποτα; Για παράδειγμα είμαι δημοσιογράφος. Κάνω μία έρευνα, βγάζω λαβράκι. Το δημοσιεύω. Και; Στην καλύτερη θα πάρει δικάσιμο σε 15 χρόνια. Στην χειρότερη..τρέχα γύρευε. Μπορώ να βρεθώ μπλεγμένος. Λίγες φορές έχει γίνει; Θετικό ότι λόγω της τεχνολογίας έχω τη δυνατότητα να γράψω ότι θέλω και ίσως να ακουστώ, αρνητικό ότι στην πραγματικότητα δεν έχω καμία δύναμη και αυτοί που έχουν τα φράγκα θα κάνουν κουμάντο. Πάντως σε σχέση με 20 χρόνια δεν νομίζω πως υπάρχει διαφορά ουσίας. Μόνο τεχνολογικά λόγω της πρόσβασης σε μη ελεγχόμενη γνώση. Αν το εννοείς έτσι τότε δεκτό. Όπως είπα στην αρχή είναι λίγο περίπλοκο το θέμα.

Δεν χρειάζεται να πω πως δεν θεωρώ μικρό πράγμα ότι μπορώ να μπαίνω όπου θέλω και να κάνω ότι θέλω στο ίντερνετ ή οπουδήποτε αλλού. Προφανώς και τα εκτιμώ όλα αυτά. Δεν ξεχνάω τα καλά που έχουμε.

Άρα αυτά τα δικαιώματα που μόνο στα χαρτιά είναι κατοχυρωμένα(όχι πάντα), ισχύουν μόνο όταν βολεύουν! Για μένα είναι επικίνδυνο. Πολύ επικίνδυνο αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα δικαιώματα τα κατακτήσαμε κάτω από άλλες συνθήκες, σε εποχές που οι άνθρωποι ήξεραν τι θα πει αγώνας. Ήξεραν ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα μία οργάνωση, μία δομή που να κάνει κάτι τέτοιο! Γιατί κάποια από αυτά τα θεωρούμε αυτονόητα και κάποια άλλα τα θεωρούμε παρωχημέρα, ξεπερασμένα.

Το ξαναγράφω. Δεν μηδενίζω. Αλλά μέσω απλών παραδειγμάτων δείχνω πόσο εύθραστα είναι όλα αυτά και πόσο σαθρές είναι οι βάσεις. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οικονομικά>>δικαιώματα και ταυτόχρονα θυμηθούμε ότι το χρήμα έχει θεοποιηθεί ειδικά απ' όταν επιβλήθηκε ο νεοφιλελευθερισμός.

Για άλλο σύστημα, άλλη κοινωνία αν υπάρχει η όρεξη τα πάντα γίνονται. Καλά μην φανταστείς τίποτα μαγικά από τη μία μέρα στην άλλη και βουαλά αλλάξαμε σύστημα. Αλλά μέρα με τη μέρα. π.χ τι θέλουμε; Βελτίωση υγείας. Βάζουμε μπρος μία ανθρωποκεντρική λύση στο θέμα των πατέντων στα φάρμακα. Επίσης τελικά αποφασίζουμε πως όλα πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Δεν γίνεται κάτι να έχει κόστος παραγωγής 1$ και να πουλιέται 1000$. Θεσπίζουμε μέγιστο κέρδος το 100% υπό τους όρους ότι δεν βλάπτει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον άνθρωπο.

Όμως πως υπάρχει περίπτωση έστω και 0.0000001% να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να απαιτηθεί, όταν τα πάντα είναι νόμιμα και τα πάντα είναι ηθικά(κατά το γνωστό ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό); Όταν με πρόφαση τον φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση, διάφορα hedge funds - αρπαχτηκά μπορούν να επιτεθούν οικονομικά σε εταιρείες ή ακόμα και χώρες καταδικάζοντας σε φτώχια εκατομμύρια(για μένα δολοφονούν όχι έμμεσα αλλά άμεσα) για να βγάλουν λεφτά τα οποία στη συνέχεια τα πάνε σε φορολογικούς παραδείσους; Πως γίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση όταν οι κοινωνικές ανισότητες είναι οι μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος απ' όταν άρχισε να καταγράφεται η ιστορία. Δεν έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ρεκόρ. Σχεδόν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου πλούτου. Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ελέγχει ούτε το 5% του παγκόσμιου πλούτου. Αντί να μειώνονται τα νούμερα μεγαλώνουν. Στοιχεία του ΟΟΣΑ και διάφορων άλλων οργανισμών που γράφουν μόνο εκθέσεις.

** Τα " " δεν τα βάζω επειδή δεν είναι υποανάπτυκτες χώρες αλλά επειδή οι πρώην(?) αποικιοκρατικές χώρες είναι υπεύθυνες. Δεν είναι χαζοί οι άνθρωποι σε όλες αυτές τις χώρες! :P

Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν την άποψη και είμαι 1000% μαζί σου. Γι αυτό πρέπει να μάθουμε να συζητάμε πιο σοβαρά και χωρίς να βριζόμαστε ή να προσπαθούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. Δυστυχώς, σήμερα με το που ξεκινήσει μία συζήτηση αρχίζουν να μπαίνουν ταμπέλες και, ακόμα χειρότερα, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε ασύστολα τις λέξεις "ρατσιστής", "φασίστας" και άλλες τέτοιες εκφράσεις για να προσδιορίσουμε κάτι που δε μας αρέσει (αριστερό ή δεξιό) επί της ουσίας απαξιώνοντας την... ακρότητα τέτοιων λέξεων και, φυσικά, καταστρέφοντας τη συζήτηση που, τελικά, σημαίνει την ανταλλαγή και άρα και την εξέλιξη των ιδεών και συνολικά της κοινωνίας. Τη μαζικότητα, μόνο με τέτοιες μικρο-αλλαγές την αλλάζουμε, οπότε αν κοιτάξει ο καθένας να βελτιωθεί και να βελτιώσει το διπλανό του (όχι επιβάλλοντας την άποψή του, αλλά προσφέροντάς του την προσωπική του ματιά για να προκύψει κάτι καλύτερο), πιστεύω ότι θα βελτιωνόμαστε ακόμα περισσότερο.

Η συζήτηση μόνο καλό κάνει. Εφόσον και ο ένας σέβεται τον άλλο. Αν δεν υπάρχει σεβασμός τότε δεν έχει νόημα να μπουν καν στην διαδικασία.

Παρόλαυτα αν ο άλλος είναι π.χ ναζιστής ναι μεν υπάρχει μία πιθανότητα να κάτσω να συζητήσω αλλά τι νόημα έχει όταν οι απόψεις του απειλούν εμένα ή τον γείτονα μου. :)

Κοίταξε να δεις, θεωρώ ότι η επιτυχία του καπιταλισμού/φιλελευθερισμού (πες το όπως θες) εξαρτάται από το αν ταυτίζεται το προσωπικό με το κοινωνικό όφελος. Όπου αυτό επιτυγχάνεται, ο καπιταλισμός έχει θετικό πρόσιμο για την κοινωνία. Όπου δε γίνεται, τότε αποτυγχάνει. Άρα η ελπίδα, για μένα, είναι ότι όσο ο υπερισχύει το συγκεκριμένο σύστημα και μέχρι να μεταβούμε σε κάποιο επόμενο και καλύτερο (όταν θα είμαστε πιο έτοιμη ως κοινωνία, κατά τον Ραφαηλίδη) θα βρίσκουμε συνεχώς τρόπους να το πετυχαίνουμε αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Αν, δηλαδή, ως κοινωνίες μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να ταυτίσουμε τον οικονομικό όφελος με την εξάπλωση της παιδείας και της υγείας σε αυτές τις χώρες, τότε ακόμα κι αυτό που λες δεν είναι κάτι αδύνατο ή ανέφικτο. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα, σιγά-σιγά και αργά-αργά αυτό επιτυγχάνεται.

Αν και διαφωνώ με το καπιταλιστικό σύστημα(ιδιαίτερα με τον νεοφιλελευθερισμό που είναι καρκίνωμα) και είμαι υπέρ πιο ανθρωποκεντρικών συστημάτων αλλά όχι συγκεκριμένα με κάποιο(φαντάσου ότι κρατάω τα καλύτερα στοιχεία από μία σειρά κοινωνικών συστημάτων και μαζί με άλλα τρίτα στοιχεία συνθέτω το δικό μου ιδεατό σύστημα :P ), θα σου πω μακάρι να γίνει έτσι. Το δικό μου σύστημα αν υπάρξει εγώ δεν θα το δω οπότε μένω στα διαθέσιμα και ελπίζω για το καλύτερο! :P

Μπορεί να θεωρήσεις την άποψή μου ακραία ή επικίνδυνη. Σεβαστό και δεκτή κάθε ένσταση επ αυτού. Απλά επειδή μ'αρέσει να είμαι ρεαλιστής, θεωρώ ότι στην παρούσα φάση και με την ισχύουσα κατάσταση, η υποχρέωση των λαών και των κοινωνιών είναι να επιβάλλουν αυτήν την ταύτιση κέρδους/κοινωνικού οφέλους (κλασικό παράδειγμα: ανοικτό λογισμικό). Και έχω μία (αβάσιμη και απροσδιόριστη) αισιοδοξία ότι όσο εξελισσόμαστε βελτιωνόμαστε σε αυτό το κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι μία στο τόσο μοιάζει να κάνουμε τρομερά βήματα πίσω, αλλά τελικά όταν κοιτάς τη γενική εικόνα νομίζω ότι διαπιστώνεις μία κάποια βελτίωση. Ίσως είμαι πολύ αισιόδοξος ή απλά θέλω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι όλα θα πάνε καλά... Ποιός ξέρεις!

Μακάρι..

Μπα απλά δεν "συχνάζεις" σε ειδησεογραφικά site με ακραίες απόψεις. Σχόλια σαν τα δικά μου δεν έστεκαν ούτε δευτερόλεπτα. Είτε λιθοβολισμός είτε διαγραφή!

Υ.Γ. Μάλλον σύντομα θα πρέπει να λήξουμε αυτή τη συζήτηση. Ήταν διασκεδαστική. :)

• Like 1

Μην γινεσαι κακουλης Gio.... :-D

F.B.I. Director Repeats Call That Ability to Read Encrypted Messages Is Crucial

''The F.B.I. director and the Manhattan district attorney on Wednesday

sought to reopen the argument that law enforcement and intelligence officials

need to have access to encrypted information on smartphones with court approval.''

''The question seemed settled last month after President Obama decided not to push legislation requiring American technology companies — notably Apple, Google and Facebook— to roll back smartphone encryption schemes that make it almost impossible to read a target’s communications, even if investigators have a court order.

But the terrorist attacks in Paris may have changed the politics on both encryption and a range of surveillance issues, with critics renewing their charge that the Obama administration is not using all tools available to stop terrorism.''

''Apple and Google have said they always planned to move to full disk encryption schemes, largely to keep pace in the longstanding cat-and-mouse game with cybercriminals. But the timing of their moves — after disclosures by Edward J. Snowden, the former N.S.A. contractor — suggested that the companies were reacting to disclosures that some critics said made them government collaborators.''

http://www.nytimes.com/2015/11/19/us/politics/fbi-director-repeats-call-that-ability-to-read-encrypted-messages-is-crucial.html?ribbon-ad-idx=4&rref=world/europe&module=Ribbon&version=context&region=Header&action=click&contentCollection=Europe&pgtype=article

• Moderators

F.B.I. Director [..]

Λειπει ο Μαρτης απο τη Σαρακοστη?

Fix your shit -sorry- Intelligence και μετα αναλυουμε τι μπορει να γινει με την υπολοιπη ..intelligence που θελετε να μαζεψετε.

• Like 1

Πετάμε και αυτό με τα BTC μέσα σε όλα τα άλλα..

"strengthen controls of non-banking payment methods such as electronic/anonymous payments and virtual currencies and transfers of gold, precious metals, by pre-paid cards"

http://www.zerohedge.com/news/2015-11-20/europe-cracks-down-bitcoin-virtual-currencies-curb-terrorism-funding?page=1

• Like 1

Μια χαρά είναι όπως μια χαρά ήταν και το PATRIOT Act. Καλό θα ήταν και να νομιμοποιηθεί η οπλοφορία στην ΕΕ, έτσι κι αλλιώς όσοι έχουν σκοπό να παρανομήσουν με ένα όπλο το κάνουν και τώρα, τουλάχιστον τότε θα μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επίθεσης. 

• Moderators

Μια χαρά είναι όπως μια χαρά ήταν και το PATRIOT Act. Καλό θα ήταν και να νομιμοποιηθεί η οπλοφορία στην ΕΕ, έτσι κι αλλιώς όσοι έχουν σκοπό να παρανομήσουν με ένα όπλο το κάνουν και τώρα, τουλάχιστον τότε θα μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επίθεσης. 

Σωστα, μια και στις Ηνωμενες Πολιτειες μονο θετικα εχει προσφερει η οπλοφορια απο καθε καρυδιας καρυδι. Για την ασφαλεια παντα και την αποτροπη τρομοκρατικων ενεργειων. Οπως την 9/11, τις βομβες στην Βοστωνη, κλπ.

Oh wait.

Σωστα, μια και στις Ηνωμενες Πολιτειες μονο θετικα εχει προσφερει η οπλοφορια απο καθε καρυδιας καρυδι. Για την ασφαλεια παντα και την αποτροπη τρομοκρατικων ενεργειων. Οπως την 9/11, τις βομβες στην Βοστωνη, κλπ.

Oh wait.

Ενώ στην Ευρώπη που δεν τα έχουμε είναι παράδεισος oh wait. Όλες οι απόψεις έχουν θετική και αρνητική πλευρά, o καθένας διαλέγει αυτή που τον εκφράζει. Και επειδή ανέφερες την Αμερική υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο έχει γραφτεί το 2nd Amendment. Εφόσον ο κόσμος μπορεί να είναι οπλισμένος και να προστατεύεται γίνεται πολύ δύσκολο κάποιος να επιβάλλει "τυραννία". Με λίγα λόγια όταν κάποιος θα καταπατήσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού, ο λαός μπορεί να τις προστατέψει. 

Alexander Hamilton said and I quote:

"If circumstances should at any time oblige the government to form an army of any magnitude, that army can never be formidable to the liberties of the people while there is a large body of citizens, little, if at all, inferior to them in discipline and the use of arms, who stand ready to defend their own rights and those of their fellow-citizens."

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...