Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να περάσω καλώδια ethernet από το router σε δύο δωμάτια.  Παλιά χρησιμοποιούσα cat6.  Τώρα διαβάζω για cat7 και cat8.  Συγνώμη, έχω μπερδευτεί. 

1) Υπάρχουν cat8 ή ακόμα τα περιμένουνε? 

2) Αν βάλω από καλώδια cat6 ή παραπάνω, οι connectors είναι ίδιοι?  Εκτός από το RJ45 CRIMP TOOL, χρειάζομαι κάτι άλλο?  πχ να γειώσω το foil που έχουνε?

Ψάχνω στην αγορά για cat7 και βρίσκω ελάχιστα και σε ακριβές τιμές.  Μήπως λοιπόν να μην ενθουσιάζομαι και να βάλω cat6a?

Δημοσ.

Προσπαθώ να είμαι "future proof".  Η εργασία θα είναι η ίδια (το πιο σημαντικό).  Και θα μου στοιχίσει 20-30 ευρώ παραπάνω για ανώτερης κλάσης καλώδιο. 

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τη γνώμη σας.  Εγώ θέλω να βάλω την ανώτερη κλάση που αντέχει το πορτοφόλι μου (σε λογικά πλαίσια).

Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτά:

1) Υπάρχουν cat8 ή ακόμα τα περιμένουνε? 

2) Αν βάλω από καλώδια cat6 ή παραπάνω, οι connectors είναι ίδιοι?  Εκτός από το RJ45 CRIMP TOOL, χρειάζομαι κάτι άλλο?  πχ να γειώσω το foil που έχουνε?

Δημοσ.

Η "ανώτερη κλάση" που αναφέρεις, είναι ανώτερη εφόσον έχεις (ή σου προσφέρει) όντως αυτή την ανωτερότητα, διαφορετικά σκορπάς τα λεφτά άσκοπα.

Εδώ και 8-9 χρόνια δημιουργήθηκε το Cat6 με το κύριο χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζει και 10Gigabit. Στη συνέχεια πριν λίγα χρόνια βγήκε και το Cat7 με λίγο καλύτερα διηλεκτρικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα τέτοιες ταχύτητες υποστηρίζονται από πανάκριβο εξοπλισμό που δε νομίζω να χρησιμοποιούνται σε οικιακές εγκαταστάσεις, εκτός κι αν φυσάς τον παρά. Επιπρόσθετα, συνήθως κι εκεί δεν γίνεται χρήση του χαλκού αλλά οπτικής ίνας.

Κάνεις σήμερα τέτοια χρήση ή πιστεύεις ότι στα επόμενα 10+ χρόνια θα διαδοθεί ευρέως βρίσκοντας εύκολα και οικονομικά υλικό που να το υποστηρίζει για οικιακή (έστω και βαριά) χρήση;

Επειδή εγώ δεν το βλέπω, προτείνω να βάλεις Cat6 και αν στο μακρινό μέλλον υπάρξει προοπτική, τότε περνάς οπτική ίνα, που ούτως ή άλλως ήδη σήμερα είναι σε παρόμοια τιμή με το Cat7.

1. Το Cat8 είναι ακόμη στα χαρτιά.

2. Cat7 μπορείς να βάλεις και στα βύσματα Cat6 και πιθανόν στα απλά Cat5.

3. Ανάλογα που θα συνδεθούν τα καλώδια, θέλεις πρεσαδόρο ή/και καρφωτικό IDC.

4. Για σωστή γείωση θα πρέπει αυτή να έχει συνέχεια σε όλη την αλυσίδα της γραμμής (βύσματα, πρίζες και συσκευές) από την αρχή ως το τέλος. Αν αυτό δεν ισχύει, π.χ. κάπου ενδιάμεσα (πρίζα, βύσμα, router ή switch) δεν υπάρχουν μεταλλικά βύσματα, τότε δεν έχεις κανένα πλεονέκτημα έναντι του απλού UTP καλωδίου.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ.

Αγόρασα cat6.  Δεν έβρισκα cat6a.  Βύσματα βρήκα cat6 μεταλλικά.

Αυτό που δε βρήκα (ίσως δεν το έλεγα καλά) είναι τα μικρά πλαστικά (οδηγοί) για να μπαίνουν τα 8 καλωδιάκια στη σειρά.  Κάτι τέτοιο:

https://www.computercableinc.com/ccinc/products.jsp?sub=CAT6A+Connectors+%26%2338%3B+Couplers&id=9340

http://www.cablemonkey.co.uk/rj45-connectors/84-ccs-cat6-utp-rj45-plug.html

Δημοσ.

καποια cat6 μπαινουν κανονικα σε cat5e που ειναι ετοιμα σαν βυσματα αλλιως ναι θες αυτα που ειναι σπαστα.υπαρχει βεβαια παντα και η λυση να τα τερματισεις σε keystones και σε πριζακια αυτοκολλητα στον τοιχο.

πχ https://www.google.gr/search?q=panduit+cat6+keystone&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIjqG51cuZyQIVRtYsCh0naQ13&biw=1280&bih=933

Δημοσ.

προτείνω να πάρεις βυσματάκια ειδικά για cat 6 γιατί θα σου φύγει ο πάτος αν πάρεις για 5 για να τα χωρέσεις μέσα... (το έχω πάθει)

Δημοσ.

Απλα δε μπαινουν, θελουν ξεγυμνωμα το οποιο ειναι λαθος, γιατι παιζει βραχυκυκλωμα μετα.

• Like 1
Δημοσ.

Εξαρτάται το καλώδιο, ακόμη και από τον ίδιο κατασκευαστή. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι ο αγωγός πρέπει να έχει διατομή μεταξύ 22 και 24AWG.

Συνήθως έχουν 24AWG που είναι ίδια με το Cat5e, οπότε μπαίνουν κανονικά στα απλά βύσματα.

Πολλά όμως έχουν διατομή 23AWG (παχύτερα) οπότε δεν χωρούν να μπουν (παράλληλα 4 ζεύγη) στα απλά βύσματα και χρειάζονται άλλα που έχουν ειδικό οδηγό μπαίνοντας σε 2 σειρές.

Υπόψη ότι οι διαστάσεις των βυσμάτων και οι ακροδέκτες είναι ακριβώς οι ίδιοι και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό που αλλάζει είναι η εσωτερική θέση που τερματίζει το κάθε καλώδιο και η λεπίδα του ακροδέκτη.

• Like 2
Δημοσ.

Εξαρτάται το καλώδιο, ακόμη και από τον ίδιο κατασκευαστή. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι ο αγωγός πρέπει να έχει διατομή μεταξύ 22 και 24AWG.

Συνήθως έχουν 24AWG που είναι ίδια με το Cat5e, οπότε μπαίνουν κανονικά στα απλά βύσματα.

Πολλά όμως έχουν διατομή 23AWG (παχύτερα) οπότε δεν χωρούν να μπουν (παράλληλα 4 ζεύγη) στα απλά βύσματα και χρειάζονται άλλα που έχουν ειδικό οδηγό μπαίνοντας σε 2 σειρές.

Υπόψη ότι οι διαστάσεις των βυσμάτων και οι ακροδέκτες είναι ακριβώς οι ίδιοι και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό που αλλάζει είναι η εσωτερική θέση που τερματίζει το κάθε καλώδιο και η λεπίδα του ακροδέκτη.

jkoukos είσαι καλύτερος και απ το wikipedia χαχα !!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...