DGAStamchar Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Παιδιά καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου πείτε τι γίνετε σχετικά με το ανέβασμα εικόνων απο Google σε κάποιο site δικό σου! Έμαθα ότι είναι παράνομο, ισχύει? και αν ναι, πως μπορώ να προμηθεύομαι εικόνες που δεν απαγορεύονται?
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 πιασε τ'αυγο και και κούρευτο... αντε να βρεις τι δικαιωματα εχει η καθε εικονα. Ωστοσο δεν νομιζω οτι θα κατσει κανεις να σε καταγγείλει για τις εικόνες.. Καλύτερα ομως να μας πει ενας αρμοδιος
XPHSTOS_ Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Φυσικά και είναι παράνομο!1) Μπορείς να κάνεις αναζήτηση για δωρεάν φωτογραφίες ή φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα από το google.Υπάρχει επιλογή στα φίλτρα που βρίσκονται στο search more.2) Μπορείς να αγοράσεις φωτογραφίες από image banks.Fotolia. Shutterstock, 123RF... Για περισσότερες λεπτομέριες μιλάς με δικηγόρο.
defacer Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 1) Μπορείς να κάνεις αναζήτηση για δωρεάν φωτογραφίες ή φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα από το google. Υπάρχει επιλογή στα φίλτρα που βρίσκονται στο search more. Να σημειώσω μόνο πως το google μπορεί να κάνει και λάθος. 1
XPHSTOS_ Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Ναι όντως... βασικά από την στιγμή που σκοπεύει κάποιος να στήσει ένα εμπορικό site δεν υπάρχει λόγος να μην έχει αγορασμένες φωτογραφίες, τέλος! 1
rafinos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Νομίζω πως αν τις χρησιμοποιήσεις χωρίς κάποιο εμπορικό κέρδος (δηλαδή δεν τις πουλάς) πολύ πιθανόν να μην ασχοληθεί κάποιος μαζί σου. Ας πουμε εγώ στο blog μου βάζω πόστερς από ταινίες. Σιγά μην ασχοληθεί μαζί μου η εκάστοτε εταιρεία... και στην τελική διαφήμιση τους κάνω (όχι ότι έχω τόσα views αλλά λέμε τώρα ). Πάντως σε ορισμένες περιπτώσει υπάρχει σίγουρα θέμα το να χρησιμοποιείς "ξένες" εικόνες, καθώς χρησιμοποιούσα screenshots ταινιών σε μια εφαρμογή στο play store και μου έβγαζε πρόβλημα... και τελικά άλλαξα όλη την εφαρμογή (πίκρα).
DGAStamchar Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2015 Φυσικά και είναι παράνομο! 1) Μπορείς να κάνεις αναζήτηση για δωρεάν φωτογραφίες ή φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα από το google. Υπάρχει επιλογή στα φίλτρα που βρίσκονται στο search more. 2) Μπορείς να αγοράσεις φωτογραφίες από image banks. Fotolia. Shutterstock, 123RF... Για περισσότερες λεπτομέριες μιλάς με δικηγόρο. όταν λες εμπορικό? εγώ αθλητικό site εχω
XPHSTOS_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 όταν λες εμπορικό? εγώ αθλητικό site εχω Εννοώ όταν βγάζεις κέρδος από αυτό ή σκοπεύεις να βγάλεις... Τώρα αν μιλάμε για ειδησιογραφικό site και για τις φωτογραφίες/video μετά από αγώνες δεν γνωρίζω τι παίζει. Λογικά θα πρέπει κάπως να τις παράγεις ο ίδιος ή το δημοσιογραφικό σου team ή κάπως να αποκτάς πρόσβαση στο υλικό τρίτων. Αυτό που εννοούσα είναι το εξής: πχ. Ωμό παράδειγμα... Πουλάς κρέατα και θέλεις στο site σου να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες από παϊδάκια! Έχεις 3 επιλογές είτε κάνεις φωτογράφιση τα προϊόντα σου (το πιο σωστό) είτε αγοράζεις από κάποια image bank φωτογραφίες από παϊδάκια και χρησιμοποιείς αυτές είτε βρίσκεις φωτογραφίες από παϊδάκια και ζητάς την έγγραφη άδεια από τον δικαιούχο για να τις χρησιμοποιήσεις. Εσύ προφανώς στο site σου δεν έχεις να κάνεις με τέτοιου είδους φωτογραφίες... Σωστή η απορία σου και πολύ καλά κάνεις και ρωτάς για τα δικαιώματα αλλά για νομικά θέματα, μην εμπιστεύεσαι forums. Γενικά μη στηρίζεσαι σε αυθαίρετες απόψεις που μπορείς να λάβεις μέσω κάποιων forum! Αν σου πει κάποιος, είσαι καλυμένος το κάνω και εγώ 2-3 χρόνια και ποτέ δεν είχα πρόβλημα... και στο τέλος την φάς την καμπάνα (και να ξέρεις οι καμπάνες για πνευματικά δικαιώματα βαράνε άσχημα!) που θα απευθυνθείς?! Καλύτερα μίλα με δικηγόρο! 1
Pseudonymo1212 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 1. Κατέβασε την εικόνα 2. Κάνε Edit την ανάλυση για να μην θυμίζει σε καμιά περίπτωση την αρχική 3. Άνοιξε την και κάνε Capture Region με πρόγραμμα όπως το "Postimage" 4. Μην το ανεβάσεις στο postimage, απλά κάνε Save το capture σου. 5. Ανέβασε το Capture στον Server σου. Μια χαρά νόμιμος θα είσαι αν δημόσια εικόνα. Αν από εκεί και πέρα είναι μια εικόνα που την πουλάει κάποιος, θα έχεις άλλα νομικά θέματα... Για να προλάβω μερικούς που θα μου σχολιάσουν το βήμα 3, απλά να σας ενημερώσω πως είναι πολύ εύκολο να βρεις την προέλευση μιας εικόνας αν απλά την κάνεις download και upload στο δικό σου site. Ειδικά για κάποιον που δεν ξέρει από αυτά και δεν πάει τουλάχιστον να αλλάξει τις πληροφορίες. Ιζι Εννοώ όταν βγάζεις κέρδος από αυτό ή σκοπεύεις να βγάλεις...Τώρα αν μιλάμε για ειδησιογραφικό site και για τις φωτογραφίες/video μετά από αγώνες δεν γνωρίζω τι παίζει.Λογικά θα πρέπει κάπως να τις παράγεις ο ίδιος ή το δημοσιογραφικό σου team ή κάπως να αποκτάς πρόσβαση στο υλικό τρίτων.Αυτό που εννοούσα είναι το εξής:πχ. Ωμό παράδειγμα... Πουλάς κρέατα και θέλεις στο site σου να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες από παϊδάκια!Έχεις 3 επιλογές είτε κάνεις φωτογράφιση τα προϊόντα σου (το πιο σωστό) είτε αγοράζεις από κάποια image bank φωτογραφίες από παϊδάκια και χρησιμοποιείς αυτές είτε βρίσκεις φωτογραφίες από παϊδάκια και ζητάς την έγγραφη άδεια από τον δικαιούχο για να τις χρησιμοποιήσεις.Εσύ προφανώς στο site σου δεν έχεις να κάνεις με τέτοιου είδους φωτογραφίες... Σωστή η απορία σου και πολύ καλά κάνεις και ρωτάς για τα δικαιώματα αλλά για νομικά θέματα, μην εμπιστεύεσαι forums.Γενικά μη στηρίζεσαι σε αυθαίρετες απόψεις που μπορείς να λάβεις μέσω κάποιων forum!Αν σου πει κάποιος, είσαι καλυμένος το κάνω και εγώ 2-3 χρόνια και ποτέ δεν είχα πρόβλημα... και στο τέλος την φάς την καμπάνα (και να ξέρεις οι καμπάνες για πνευματικά δικαιώματα βαράνε άσχημα!) που θα απευθυνθείς?!Καλύτερα μίλα με δικηγόρο! Νομίζετε πως το "πνευματικά δικαιώματα" το έχετε παρεξηγήσει. Αν ήταν τόσο αυστηρά, δεν θα έβλεπες ειδησεογραφικό για ειδησεογραφικό site Live. Μου έχει τύχει να μπω σε μια είδηση, που τελικά είναι 2γραμμές και έχει "διαβάστε περισσότερα" και να με πηγαίνει σε 3η σελίδα που με τη σειρά της σε 4η και τέλος στον κάτοχο (5η σελίδα). Με απλά ελληνικά, όλοι αναπαράγουν ειδήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι αν αναφέρεις πηγές, είσαι 100% νόμιμος.
XPHSTOS_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Το ότι παίρνουν οι περισσότεροι στα ελαφρά τα πνευματικά δικαιώματα δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό!Αν κάποιος αποφασίσει να κηνυγήσει κάτι πίστεψε με θα πέσουν πολλά σκαμπίλια! Χρηματικά!Στον κλάδο μου, γραφιστική, η υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι καθόλου παίξε-γέλασε σβήσε τα EXIF και είσαι οκ!Δεν είσαι καθόλου ΟΚ... αν έρθει μια μέρα ο κάτοχος των δικαιωμάτων και ζητήσει εξηγήσεις από που και γιατί... δικαιολογίες τύπου την βρήκα Online, δημόσια και χωρίς στοιχεία δεν ευσταθούν!Υπάρχει νόμος που αν αλλιωθεί η εικόνα ως ένα ποσοστό ή χρησιμοποιηθεί ένα ποσοστό επί της ολόκληρης επιφάνειας καλύπτεσε αλλά ψιλά γράμματα είναι αυτά.Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά! 2
defacer Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 1. Κατέβασε την εικόνα 2. Κάνε Edit την ανάλυση για να μην θυμίζει σε καμιά περίπτωση την αρχική 3. Άνοιξε την και κάνε Capture Region με πρόγραμμα όπως το "Postimage" 4. Μην το ανεβάσεις στο postimage, απλά κάνε Save το capture σου. 5. Ανέβασε το Capture στον Server σου. Μια χαρά νόμιμος θα είσαι αν δημόσια εικόνα. Αν από εκεί και πέρα είναι μια εικόνα που την πουλάει κάποιος, θα έχεις άλλα νομικά θέματα... Όχι, δε θα είσαι. Και το τραγικότερο όλων είναι ότι, σε αντίθεση με απόψεις που διαβάζουμε εδώ στο φόρουμ κάθε δεύτερη μέρα, είναι τελείως προφανές πως δε θα είσαι νόμιμος σε οποιονδήποτε ξέρει έστω και τα βασικά από τη σχετική νομοθεσία. Τι ακριβώς σημαίνει "δημόσια" εικόνα στο μυαλό σου; Και γιατί έχει διαφορά αν την πουλάει κάποιος ή όχι; (Δεν έχει βέβαια, η εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία μου και τα δικαιώματά μου σε σχέση με αυτή τα ίδια άσχετα αν την πουλάω ή αν την κάνω σφουγγαρόπανο). Εγώ αν βγάλω μια φωτογραφία και τη βάλω στο site μου είστε όλοι νόμιμοι να την κάνετε πουτάνα, και αν αύριο αποφασίσω να αρχίσω να την πουλάω ξαφνικά γίνεστε όλοι παράνομοι; Το σκέφτηκες καθόλου αυτό; Νομίζετε πως το "πνευματικά δικαιώματα" το έχετε παρεξηγήσει. Αν ήταν τόσο αυστηρά, δεν θα έβλεπες ειδησεογραφικό για ειδησεογραφικό site Live. Μου έχει τύχει να μπω σε μια είδηση, που τελικά είναι 2γραμμές και έχει "διαβάστε περισσότερα" και να με πηγαίνει σε 3η σελίδα που με τη σειρά της σε 4η και τέλος στον κάτοχο (5η σελίδα). Με απλά ελληνικά, όλοι αναπαράγουν ειδήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι αν αναφέρεις πηγές, είσαι 100% νόμιμος. Don't get me wrong αλλά είσαι σίγουρος ότι ξέρεις από νομοθεσία πνευματικών δικαιώματων γενικά; Το παράδειγμά σου είναι τελείως άσχετο με την περίπτωση των εικόνων, για τις ειδήσεις υπάρχει ειδική εξαίρεση. Μέχρι και στο Σύνταγμα προστατεύεται αυτή η χρήση. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-5a/ 1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
Pseudonymo1212 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 PS: Δεν μιλάω για δημιουργίες!!! μιλάω μόνο για Captures. Π.χ μια φωτογραφία ενός ποδοσφαιριστή. Το να κλέβεις δημιουργίες logo και γενικά εικόνες που έχει φτιάξει κάποιος και είναι έργο του, φυσικά και πρέπει να προστατεύεται. Αν όμως απλά τράβηξες φωτογραφία ένα δημόσιο πρόσωπο, από που και ως που έχεις απαίτηση για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ φωτογραφίας? Όχι, δε θα είσαι. Και το τραγικότερο όλων είναι ότι, σε αντίθεση με απόψεις που διαβάζουμε εδώ στο φόρουμ κάθε δεύτερη μέρα, είναι τελείως προφανές πως δε θα είσαι νόμιμος σε οποιονδήποτε ξέρει έστω και τα βασικά από τη σχετική νομοθεσία. Τι ακριβώς σημαίνει "δημόσια" εικόνα στο μυαλό σου; Και γιατί έχει διαφορά αν την πουλάει κάποιος ή όχι; (Δεν έχει βέβαια, η εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία μου και τα δικαιώματά μου σε σχέση με αυτή τα ίδια άσχετα αν την πουλάω ή αν την κάνω σφουγγαρόπανο). Εγώ αν βγάλω μια φωτογραφία και τη βάλω στο site μου είστε όλοι νόμιμοι να την κάνετε πουτάνα, και αν αύριο αποφασίσω να αρχίσω να την πουλάω ξαφνικά γίνεστε όλοι παράνομοι; Το σκέφτηκες καθόλου αυτό; Don't get me wrong αλλά είσαι σίγουρος ότι ξέρεις από νομοθεσία πνευματικών δικαιώματων γενικά; Το παράδειγμά σου είναι τελείως άσχετο με την περίπτωση των εικόνων, για τις ειδήσεις υπάρχει ειδική εξαίρεση. Μέχρι και στο Σύνταγμα προστατεύεται αυτή η χρήση.http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-5a/ Τελικά, πέρα από Προγραμματιστές είστε και Δικηγόροι, Γιατροί κλπ εδώ μέσα? Ξαναλέω, παράδειγμα: Τραβάω εγώ έναν ποδοσφαιριστή στο γήπεδο, σε δημόσια θέα, και άλλος παίρνει την εικόνα μου (μπορεί να κάνει 1-2 αλλαγές ώστε να μην είναι 100% με τη δικιά μου) και την χρησιμοποιεί στο Blog του. Δηλαδή αυτός παρανόμησε? Ωραία! να ζητήσω χρηματική αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας! Τώρα το ότι στη φωτογραφία είναι ένα ξένο πρόσωπο και ζητάω ΕΓΩ πνευματικά δικαιώματα για κάποιον ξένο... δε βαριέσαι!
defacer Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 PS: Δεν μιλάω για δημιουργίες!!! μιλάω μόνο για Captures. Π.χ μια φωτογραφία ενός ποδοσφαιριστή. Το να κλέβεις δημιουργίες logo και γενικά εικόνες που έχει φτιάξει κάποιος και είναι έργο του, φυσικά και πρέπει να προστατεύεται. Αν όμως απλά τράβηξες φωτογραφία ένα δημόσιο πρόσωπο, από που και ως που έχεις απαίτηση για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ φωτογραφίας? Από το ότι η φωτογραφία (όχι το πρόσωπο, η συγκεκριμένη αποτύπωσή του) θεωρείται έργο. Και είναι, προφανώς, γιατί διαφορετικά σύμφωνα με τη λογική σου δε θα μπορούσε κανείς να βγάλει π.χ. φωτογραφία τον Παρθενώνα και να την πουλάει προστατευόμενος από το νόμο. Ή ακόμα αν κάποιος δημοσιεύσει μια φωτογραφία του πρίγκηπα ξερωγώ που τραβήχτηκε από παπαράτσι, με τη λογική αυτή κανένας δε θα μπορούσε να εμποδίσει εμένα να τις σηκώσω και να τις βάλω και στη δική μου φυλλάδα μιας και ο πρίγκηπας είναι δημόσιο πρόσωπο. Πράγμα που φανερά δεν ισχύει ούτε γι' αστείο. Όπως είπα παραπάνω, αυτά τα πράγματα είναι τα τελείως βασικά που μαθαίνει κανείς όταν ασχοληθεί με το θέμα παραπάνω από επίπεδο καφενείου. Τελικά, πέρα από Προγραμματιστές είστε και Δικηγόροι, Γιατροί κλπ εδώ μέσα? Δεν ξέρω για όλους, μερικοί είμαστε απλά ενημερωμένοι για θέματα τα οποία μερικές φορές έχουν στενή σχέση με τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Ξαναλέω, παράδειγμα: Τραβάω εγώ έναν ποδοσφαιριστή στο γήπεδο, σε δημόσια θέα, και άλλος παίρνει την εικόνα μου (μπορεί να κάνει 1-2 αλλαγές ώστε να μην είναι 100% με τη δικιά μου) και την χρησιμοποιεί στο Blog του. Δηλαδή αυτός παρανόμησε? Ωραία! να ζητήσω χρηματική αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας! Τώρα το ότι στη φωτογραφία είναι ένα ξένο πρόσωπο και ζητάω ΕΓΩ πνευματικά δικαιώματα για κάποιον ξένο... δε βαριέσαι! Δεν είναι απαραίτητο ότι παρανόμησε (και αυτό θα το γνώριζες αν είχες υπόψη τη νομοθεσία) αλλά είναι πιθανό και σίγουρα αν είσαι κακός τύπος μπορείς να κινηθείς νομικά εναντίον του ακόμα κι αν τελικά το δικαστήριο τον αθωώσει. Βασικά όμως συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις ένα θέμα που έχει ξεκάθαρες νομικές πτυχές με καφενειακές ατάκες "να ζητάω εγώ δικαιώματα για κάποιον ξένο", "δε βαριέσαι" κλπ. Τα λόγια είναι αέρας, πήγαινε να διαβάσεις τη σχετική νομοθεσία. 1
XPHSTOS_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2015 @Pseudonymo1212Δες αυτό το παράδειγμα! Site: When a Pulitzer Prize-Winning Photographer is Asked for Free Photos… 1
Pseudonymo1212 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2015 @Pseudonymo1212 Δες αυτό το παράδειγμα! Site: When a Pulitzer Prize-Winning Photographer is Asked for Free Photos… Εγώ δεν είπα ότι είναι νόμιμο να τραβάει κάποιος κάποιον και να τον χρησιμοποιεί σε Blog/Whateva! εγώ είπα ότι είναι νόμιμο ένας τρίτος να πάρει τη φωτογραφία αυτού που παρανόμησε. Έτσι και οι 2 παρανομούν! Simple! ούτε δικηγορικές γνώσεις θέλει, ούτε να τρέξουμε να διαβάσουμε όλους τους νόμους στο Internet.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα