Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα, 

Θελω να μετατρεψω σε ψηφιακη μορφη καποιες παλιες βιντεοκασσετες που εχω, αλλα εχω καποιες αποριες.

1) Είναι προτιμοτερο να αγορασω ενα usb video grabber ή μια pci αναλογικη καρτα τηλεορασης(παλια ισως)ή καποιο hybrid αναλογικο-ψηφιακο(ωστε να εχει και καποια χρησιμοτητα εκτος της μετατροπης)? Θα εχω διαφορα στην ποιοτητα? π.χ. το eshop εχει τωρα το LIFEVIEW NOT ONLY TV USB VIDEO EDITOR LV5EDLX σε προσφορα στα 16,5 ευρω, θα κανω τη δουλεια μου ομως ή υπαρχουν ποιοτικοτερες λυσεις?

2) Ποια ειναι η προτιμοτερη κωδικοποιηση για τη μετατροπη? h264, mpeg4, avi. Δηλαδη αν π.χ. το video grabber παραγει mpeg2 αντι mpeg4 θα εχω μεγαλυτερο loss στην ποιοτητα ή απλα λιγα περισσοτερα MB και ιδια ποιοτητα, γιατι ετσι κι αλλιως οι VHS εχουν χαλια ποιοτητα?

3) το VHS/dvd player που εχω ειναι το funai dpvr 5600, θα μπορουσα να το συνδεσω με ενα αποκωδικοποιητη edision mini triton mpeg4 μεσω scart ή rf out και να κανει τη μετατροπη ο edision που μπορει να αποθηκευσει σε usb? (μαλλον ρωτησα χαζομαρα).

Δημοσ.

Έχεις το βασικό παράγοντα για τη δουλειά αυτή, δηλαδή ένα video player, τον οποίο πρέπει να συντηρείς βάζοντας να παίζει μια φορά το μήνα για να λειτουργούν τα εξαρτήματά του και να μην σου κολλήσει.

Τα video grabber παρουσιάζουν προβλήματα και δεν κάνουν συνήθως τη μετατροπή σωστά. Εάν έχεις μια video camera από τις πρώτες που βγήκαν με τις mini κασέτες, θα κάνεις καλλίτερη και σίγουρη δουλειά. Οι κάμερες αυτές είχαν βύσμα για καλώδιο firewire που καταργήθηκε στη συνέχεια αλλά βρίσκεις στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή η camera παίρνει το αναλογικό σήμα από το video, το μετατρέπει σε ψηφιακό και με ένα software κάνεις capture σε avi για να μπορείς να το επεξεργαστείς στη συνέχεια. Μετά την επεξεργασία, μπορείς να το βγάλεις σε Η.264 ή άλλο format.

Δεν νομίζω ότι ο αποκωδικοποιητής έχει τη δυνατότητα μετατροπής του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.

Εάν δεν έχεις camera, θα στραφείς αναγκαστικά στη λύση του grabber.

Ακόμη και αν είναι χάλια η ποιότητα της κασέτας, έχει εικόνες που αξίζουν να διατηρηθούν. Έχω κάνει αυτή τη δουλειά με κασέτες του 1980-1981, όταν αγόρασα την πρώτη videocamera, αλλά και με μετατροπή κινηματογραφικού φιλμ σε αναλογικό σήμα και εγγραφή σε κασέτα της τότε εποχής. 

Δημοσ.

[...]

Τα video grabber παρουσιάζουν προβλήματα και δεν κάνουν συνήθως τη μετατροπή σωστά. Εάν έχεις μια video camera από τις πρώτες που βγήκαν με τις mini κασέτες, θα κάνεις καλλίτερη και σίγουρη δουλειά. Οι κάμερες αυτές είχαν βύσμα για καλώδιο firewire που καταργήθηκε στη συνέχεια αλλά βρίσκεις στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή η camera παίρνει το αναλογικό σήμα από το video, το μετατρέπει σε ψηφιακό και με ένα software κάνεις capture σε avi για να μπορείς να το επεξεργαστείς στη συνέχεια. Μετά την επεξεργασία, μπορείς να το βγάλεις σε Η.264 ή άλλο format.

[...]

Εδώ μπερδεύεσαι.

Φαντάζομαι μιλάς για τις mindv κάμερες. Οι κασέτες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις vhs εκτός από το ότι έγραφαν σε μαγνητική ταινία. Η σύνδεση που αναφέρεις πάλι, δεν είναι εφικτή γιατί σχεδόν καμία minidv κάμερα που κυκλοφορούσε στην Ευρώπη και πολύ λίγες από αυτές που κυκλοφορούσαν στην Αμερική είχαν ενεργοποιημένη την είσοδο εικόνας ή την εγγραφή από είσοδο βίντεο. Αυτό γινόταν για να αποφευχθεί ακριβώς αυτό που αναφέρεις, το ότι δηλαδή να μπορεί ο καθένας να βγάζει ποιοτικά αντίγραφα από vhs ταινίες.

Αν έχεις μια τέτοια κάμερα που να μπορεί να γράψει εσωτερικά από video in τότε να την προσέχεις σαν τα μάτια σου γιατί δεν θα ξαναβρείς τέτοια.

Καλησπερα, 

Θελω να μετατρεψω σε ψηφιακη μορφη καποιες παλιες βιντεοκασσετες που εχω, αλλα εχω καποιες αποριες.

1) Είναι προτιμοτερο να αγορασω ενα usb video grabber ή μια pci αναλογικη καρτα τηλεορασης(παλια ισως)ή καποιο hybrid αναλογικο-ψηφιακο(ωστε να εχει και καποια χρησιμοτητα εκτος της μετατροπης)? Θα εχω διαφορα στην ποιοτητα? π.χ. το eshop εχει τωρα το LIFEVIEW NOT ONLY TV USB VIDEO EDITOR LV5EDLX σε προσφορα στα 16,5 ευρω, θα κανω τη δουλεια μου ομως ή υπαρχουν ποιοτικοτερες λυσεις?

2) Ποια ειναι η προτιμοτερη κωδικοποιηση για τη μετατροπη? h264, mpeg4, avi. Δηλαδη αν π.χ. το video grabber παραγει mpeg2 αντι mpeg4 θα εχω μεγαλυτερο loss στην ποιοτητα ή απλα λιγα περισσοτερα MB και ιδια ποιοτητα, γιατι ετσι κι αλλιως οι VHS εχουν χαλια ποιοτητα?

3) το VHS/dvd player που εχω ειναι το funai dpvr 5600, θα μπορουσα να το συνδεσω με ενα αποκωδικοποιητη edision mini triton mpeg4 μεσω scart ή rf out και να κανει τη μετατροπη ο edision που μπορει να αποθηκευσει σε usb? (μαλλον ρωτησα χαζομαρα).

Τώρα για το βασικό θέμα...

1) Οι εσωτερικές κάρτες είναι πολύ καλύτερες (και ποιο ακριβές). Τα usb καταγράφουν σε πολύ χαμηλή ποιότητα. Όσο για την lifeview δες εδώ. Στα σχόλια ο χρήστης nespa45 την αγόρασε και την τεστάρισε.

2) αν έχεις επιλογή, προτίμησε mpeg4 h264 σε mp4. Αν όμως πρόκειται να μοντάρεις τα βίντεο σου τότε προτίμησε (αν μπορείς) το dv-avi pal. Αυτά τα αρχεία πιάνουν πολύ χώρο, περίπου 12gb για κάθε ώρα βίντεο, αλλά προσφέρουν την βέλτιστη ποιότητα σε σχέση με το μέγεθος και είναι ενδιάμεσο φορμά ώστε να μπορέσεις να μοντάρεις σωστά τα βίντεο σου και με μεγάλη ακρίβεια. Μετά εξάγεις σε ότι φορμά θέλεις (mp4/h264). Να ξέρεις ότι η ανάλυση του pal vhs είναι 768Χ576 στα 25fps.

3) όχι. Άσε που αν το funai έχει το ίδιο λογισμικό με τις turbo-x συσκευές τότε η καταγραφή γίνεται κρυπτογραφημένη και δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τα αρχεία που παράγει παρά μόνο για αναπαραγωγή στην ίδια συσκευή. Θα το καταλάβεις αν γράψεις κάτι από τα κανάλια και περάσεις το αρχείο στον υπολογιστή. Αν το αναπαράγει τότε έχει καλώς, αν όχι τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

• Like 1
Δημοσ.

Εδώ μπερδεύεσαι.

Φαντάζομαι μιλάς για τις mindv κάμερες. Οι κασέτες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις vhs εκτός από το ότι έγραφαν σε μαγνητική ταινία. Η σύνδεση που αναφέρεις πάλι, δεν είναι εφικτή γιατί σχεδόν καμία minidv κάμερα που κυκλοφορούσε στην Ευρώπη και πολύ λίγες από αυτές που κυκλοφορούσαν στην Αμερική είχαν ενεργοποιημένη την είσοδο εικόνας ή την εγγραφή από είσοδο βίντεο. Αυτό γινόταν για να αποφευχθεί ακριβώς αυτό που αναφέρεις, το ότι δηλαδή να μπορεί ο καθένας να βγάζει ποιοτικά αντίγραφα από vhs ταινίες.

Αν έχεις μια τέτοια κάμερα που να μπορεί να γράψει εσωτερικά από video in τότε να την προσέχεις σαν τα μάτια σου γιατί δεν θα ξαναβρείς τέτοια.

Ίσως δεν περιέγραψα λεπτομερώς τη διαδικασία, ίσως δεν έγινε αντιληπτό το συγκεκριμένο σημείο αλλά αυτό που έχω κάνει είναι να μετατρέψω το αναλογικό σήμα 50 περίπου κασετών VHS σε ψηφιακό, χρησιμοποιώντας σαν ενδιάμεσο τη video camera Canon 530i (με κασέτες miniDV) που αγόρασα στη δεκαετία του '90 από την εδώ αντιπροσωπεία και φυλάω κυριολεκτικά σαν τα μάτια μου, ειδικά και μόνο, για μετατροπή αναλογικού σήματος κασετών VHS σε ψηφιακό (avi), μέσω του Adobe premiere Pro. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για το video player Philiips VR 1200 που χρησιμοποιώ μια φορά το μήνα για το διατηρώ λειτουργικό.

Δεν μίλησα για τις κασέτες miniDV, όπως μάλλον εσφαλμένα κατάλαβες, αλλά για την ίδια τη μηχανή η οποία έχει αυτή τη δυνατότητα και υποθέτω ότι έχουν και άλλες εκείνης της εποχής με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η συνδεσμολογία γίνεται 1) με καλώδιο που έχει βύσματα RCA από τη μια άκρη (σύνδεση με το video player) και composite από την άλλη (σύνδεση IN στην camera) και 2) με καλώδιο firewire από τη μια (σύνδεση OUT στην camera) με το αντίστοιχο βύσμα στο desktop (το δικό μου έχει ενώ στα σημερινά δεν υπάρχει).

Δημοσ.

Καταρχην ευχαριστω και τους 2 για τις χρησιμες πληροφοριες.

Ισως να υπαρχει μια camera miniDV αλλα ειναι καμποσα χιλιομετρα μακρια αυτη τη στιγμη, και δε θυμαμαι καθολου τις υποδοχες της, θα το χω υποψιν μου παντως γιατι ακουγεται βολικη λυση.

Τωρα για το usb, που ελεγα, βλεπω μετριοκαλα λογια, αλλα δε θελω να χασω σε ποιοτητα, οποτε απορριπτεται.

1. Με usb video capture μπορω να το παρω uncompressed, κι ας πιανει πολυ χωρο? ή γινεται μονο με pci? το uncompressed μου φαινεται η καλυτερη λυση και θα το φτιαξω μετα.

Ας πουμε ειδα αυτο http://www.cosmodata.gr/product/150151/video-grabber-usb-vg0005-logilink  

Digitizes audio- and video signals Interface: USB 2.0 A male Connector A/V 1: RCA composite (S-VHS) Connector A/V 2: S-Video Button for start and stop recording oder snapshot IN PAL: 720 x 576 @ 25 fps IN NTSC: 720 x 480 @ 30 fps PC Display: 1024 x 768 or higher Format: MPEG 1,2,4 Video Capture Source: VHS, V8, Hi8

2. Επισης αν παω σε pci ειναι τελειως διαφορετικες συσκευες ενα αναλογικο tv tuner(ενα μεταχειρισμενο θα ηταν φθηνη λυση αν μπορει να το παρει uncompressed) και ενα αναλογικο video capture?

Αν μπορειτε να προτεινετε κατι συγκεκριμενο σε μοντελο θα ηταν καλοδεχουμενο, ειτε pci ειτε usb

Δημοσ.

Οπως ειπε και ο προλαλησας το μεγαλυτερο προβλημα ειναι να βρεις βιντεο που να δουλευει ακομα.Ενα που ειχα εγω δουλεψε μια φορα και μετα παπαλα.Το ιδιο και το βιντεο που μου εδωσε ενας φιλος.

Δημοσ.

Επειδή οι κασέτες που είχα ήταν γεμάτες με προσωπικές και οικογενειακές στιγμές και αναμνήσεις (ταξίδια, εκδρομές, εκδηλώσεις κλπ), έβαλα σαν κανόνα να πάρω το καλλίτερο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από κόστος, χρόνο και ταλαιπωρία. Στόχος ήταν να ψηφιοποιήσω όλο το υλικό που είχα αφενός για να το διαφυλάξω αφετέρου για να το επεξεργαστώ με την ησυχία μου, όπως, άλλωστε, συνεχίζω να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου.

Δοκίμασα με διάφορες μεθόδους και κατέληξα στη λύση που περιέγραψα, γιατί μου έδωσε το καλλίτερο αποτέλεσμα σε avi αφού απέρριψα τη λύση με usb grabber (είχα αγοράσει και έχω ακόμη 2 usb grabber, το ένα μάλιστα στο κουτί του που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη). Ο όγκος του ψηφιακού υλικού δεν με προβλημάτισε γιατί αγόρασα εξωτερικούς δίσκους για την αποθήκευσή του και από αυτούς παίρνω το υλικό και το επεξεργάζομαι για να βγει τελικά ένα BD με κεφάλαια για τις αυτοτελείς εκδηλώσεις και ταξίδια αλλά και υποκεφάλαια και αρκετά εφφέ σε κάθε ένα απ' αυτά. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι οι λύσεις τύπου usb grabber θα δώσουν ένα χαμηλό ποιοτικά αποτέλεσμα, αλλά καθένας αποφασίζει με τα δικά δεδομένα και στόχους.

Η λύση με εσωτερική κάρτα είναι καλλίτερη, όπως λέει και ο micos000. Φίλος μου έχει κάρτα της Pinnacle και την έχει χρησιμοποιήσει μερικές φορές με καλά αποτελέσματα. Έχει και μια άλλη συσκευή (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες) που δεν νομίζω να κυκλοφορεί ακόμη, με την οποία μετέτρεψε το αναλογικό σήμα κάποιων κασετών (φίλων της προσκολλήσεως) αλλά αυτή βγάζει μη επεξεργάσιμο ψηφιακό υλικό.

Δημοσ.

Κι εγω εχω σαν στοχο το βελτιστο αποτελεσμα, οποτε απορριπτονται τα usb, κραταω pinnacle σαν μαρκα.

Το μονο που δεν εχω κατανοησει ακομα ειναι αν αυτη η εσωτερικη καρτα παραγει ενα avi ανεπεξεργαστο?

και πιο συγκεκριμενα π.χ. αν παρω αυτη http://www.skroutz.gr/s/344959/Pinnacle-PCTV-Hybrid-Pro-PCI-310i.html (δε βρισκω αλλη pci pinnacle στο skroutz)  

ή αυτη

http://www.skroutz.gr/s/81371/Avermedia-AVerTV-CaptureHD.html

θα παραχθει το avi το ανεπεξεργαστο?

Δημοσ.

Αυτές οι κάρτες TV Cards και προορίζονται να παίρνουν το σήμα της τηλεόρασης στο pc για να το βλέπεις στην οθόνη (έχω μια τέτοια στο pc γι' αυτό το λόγο) και επικουρικά μετατρέπουν το σήμα αλλά σε φορματ που δεν είναι avi.

Η κάρτα της Pinnacle που έχει ο φίλος (DV 500) είναι παλιά μεν αλλά είχε κάνει καλή δουλειά τότε.

Έψαξα στην Pinnacle και είδα ότι έχει αυτή.

Αντίστοιχες κάρτες πρέπει να υπάρχουν και άλλες και θέλει ψάξιμο.

Πάντως, σε δεύτερη σκέψη, αν δεν θέλεις να μπλέξεις σ' αυτή την περιπέτεια, μπορείς να δοκιμάσεις με ένα video grabber, να δεις το αποτέλεσμα και ανάλογα προχωράς.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει βέβαια και η λύση του να πας σε έναν φωτογράφο και να ζητήσεις να σου μεταφέρει τις κασέτες σε ψηφιακά αρχεία, κατά προτίμηση dv-avi pal και να τα πάρεις σε εξωτερικό δίσκο. Αν δεν είναι πολλές οι κασέτες και μπορέσεις να χτυπήσεις μια καλή τιμή τότε ίσως είναι η βέλτιστη λύση.

Μετά τα επεξεργάζεσαι όπως και όποτε θέλεις και μπορείς.

@makfil. Φίλε, αν έχεις κάμερα που να έχει ενεργοποιημένη την video in τότε έχεις κελεπούρι στα χέρια σου και όπως είπα να την προσέχεις γιατί δε θα ξαναβρείς τέτοια κάμερα. Οι minidv κάμερες είχαν όλες αυτήν τη δυνατότητα αλλά ήταν κομμένη η επιλογή από τα μενού και από το τηλεκοντρόλ (thanks to mpaa) για να μην μπορούν οι κάτοχοι της να βγάζουν ποιοτικά αντίγραφα από τις ταινίες που νοίκιαζαν από τα βίντεο κλαμπ.

Όσο για την είσοδο firewire, υπάρχουν φθηνές καρτούλες pci που προσθέτουν θύρες fw στα desktop.

Δημοσ.

Ωραια, πιστευω καταλαβα τα βασικα πλεον,

ευχαριστω για τη βοηθεια.

Και μολις τελειωσω το projectaki videoκασσετες μετα εχω να ψηφιοποιησω πολυ πραμα απο παλιο κινηματογραφικο φιλμ 8mm που ειναι και το πολυ αρχειο.

Δημοσ.

Για το φιλμ θα χρειαστείς μια ψηφιακή κάμερα για να τραβήξεις την προβολή σε κασέτα minidv ή αν έχεις κάμερα που γράφει σε κάρτα μνήμης θα το κάνεις με αυτήν.

Δημοσ.

@makfil. Φίλε, αν έχεις κάμερα που να έχει ενεργοποιημένη την video in τότε έχεις κελεπούρι στα χέρια σου και όπως είπα να την προσέχεις γιατί δε θα ξαναβρείς τέτοια κάμερα. Οι minidv κάμερες είχαν όλες αυτήν τη δυνατότητα αλλά ήταν κομμένη η επιλογή από τα μενού και από το τηλεκοντρόλ (thanks to mpaa) για να μην μπορούν οι κάτοχοι της να βγάζουν ποιοτικά αντίγραφα από τις ταινίες που νοίκιαζαν από τα βίντεο κλαμπ.

Όσο για την είσοδο firewire, υπάρχουν φθηνές καρτούλες pci που προσθέτουν θύρες fw στα desktop.

Φυσικά και την έχω, αφού περιέγραψα αναλυτικά όλη τη διαδικασία.

Αυτό που δεν γνώριζα είναι ότι είναι κομμένη η δυνατότητα IN, γιαυτό και έγραψα ότι όλες αυτής της κατηγορίας μπορούν να κάνουν τη μετατροπή.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατι λετε οτι ειναι καλυτερη η εγγραφη με videocamerA;

Νομιζω το καλυτερο αποτελεσμα ειναι να βρεις video player που να χει εξοδο 6 rca component ή οτιδηποτε αλλη ψηφιακη εξοδο υψηλης αναλυσης και οχι μονο 576ι..

Εγω εχω καμερα που σιγουρα γραφει απο tv και μεταφερει ψηφιακα αλλα δεν πιανω το

Καλο της υποθεσης http://www.mediacollege.com/equipment/sony/camera/dcr-pc/dcrpc3.html

Εδω βλεπω οτι κυκλοφορουν ακομη combo dvd vhs https://www.lifewire.com/dvd-recorder-vhs-vcr-combination-1846611

Επεξ/σία από kage

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...