Booyaka Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 (επεξεργασμένο) Καλημέρα σε όλους σας. Έχω ένα ταπεινό σύστημα με τα παρακάτω hardware: Motherboard: Gigabyte GA-P55-UD3L ver. 2.0 CPU: Intel Core i5-750 @2,66GHz PSU: Corsair 430W 80+ Bronze GPU: Gigabyte Radeon HD 7790 1GB OC RAM: 8GB (4x2GB Kingston 1333 MHz) HDD: Hitachi 500GB SATA II OS: Windows 10 Professional x64 Μιας και πέτυχα την περασμένη εβδομάδα καλή τιμή για τον SSD Samsung 850 EVO 250GB (89€), είπα να το κάνω το ψυχικό, αν και ξέρω ότι η mobo μου δεν έχει θύρα SATA III. Λέω δεν μας πειράζει, θα βάλω OS και προγράμματα στον SSD και θα κρατήσω τον HDD για storage. Άλλαξα στο BIOS από IDE σε AHCI, έβαλα πάνω τον SSD ως master και έκανα fresh install Windows 10. Όμως... Αφού πέρασαν 2-3 ώρες λειτουργίας, ο υπολογιστής κράσαρε. Πάγωσε εντελώς η οθόνη, το mouse και το πληκτρολόγιο και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν hard reset. Το ίδιο σκηνικό επακολούθησε 3-4 φορές. Του άλλαξα θέση τροφοδοσίας και sata port, πάλι τα ίδια. Σκέφτηκα μήπως πρόκειται για ελαττωματικό μοντέλο. Σημειώνω ότι δοκίμασα άλλες 2 φορές εγκατάσταση Win 10 και από διαφορετικά ISO, μήπως έγινε κάτι κατά την εγκατάσταση ή μήπως έφταιγε το ISO καθεαυτό. Ούτε τότε είδα προκοπή. Βάζοντάς τον πάνω ως slave και boot-άρωντας από τον HDD, έτρεξα CrystalDiskInfo, HD Sentinel, Speedfan...όλα τον δείχνουν μια χαρά και υγιέστατο, χωρίς bad sectors. Το μόνο θέμα που παρατήρησα είναι ότι η θερμοκρασία του κυμάνθηκε μεταξύ 34-38 βαθμούς κελσίου, την στιγμή που ο HDD ήταν στους 36-37 βαθμούς. Δεν ξέρω αν είναι αποδεκτή αυτή η θερμοκρασία αλλά μου φαίνεται περίεργο να είναι πιο θερμός από τον HDD που έχει κινητά μέρη. Έχει κανείς κάποια ιδέα σχετικά με το τί να δοκιμάσω πριν τον στείλω πίσω; Αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως φταίει το τροφοδοτικό μου (ελαττωματική παροχή ρεύματος? dunno). Υπάρχει τρόπος να ελέγξω την παροχή ρευμάτων του τροφοδοτικού και τί τιμές πρέπει να δω; Δυστυχώς στο θέμα PSU και έλεγχο είμαι εντελώς noobάς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση. Επεξ/σία 3 Νοεμβρίου 2015 από Booyaka
EddieObscurant Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 δωσε μια φωτο απο την καρτελα overview και μια απο τη smart του ssd για να δουμε οτι ειναι οκ ο ssd me to hd sentinel Αν ο δισκος ειναι οκ τοτε πιθανοτερο ειναι να ειναι θέμα ahci / driver. Φανταζομαι αφήνεις τους drivers των windows και δεν περνάς τους αντιστοιχους της ιντελ. Βγάλε τελειως τον hdd (μήν τον βάλεις ούτε μετα την εγκατασταση) και στην θέση του ιδιο molex, ιδιο sata cable βαλε τον ssd και κάνε την εγκατασταση εχοντας γυρισει τον controller σε ahci (για να αποκλεισουμε οτι φταινε θυρες και καλωδια) Aν τα προβλήματα παρεμείνουν δοκίμασε χωρις να γυρισεις τον controller σε ahci. Για να δουμε αν φταιει αυτό. ta win 10 τα ειχες πριν εγκατεστημένα στον hdd και όλα ήταν οκ? Ρωτάω για να αποκλεισουμε κάποιο άλλο θέμα driver. Αν οχι σαν τελευταια λύση δοκίμασε να του βάλεις τα win που χες στον hdd για να αποκλεισεις οτι φταινε τα win ή καποιο θέμα driver? Θεμα θερμοκρασίας δεν τιθεται και τροφοδοσιας παλι οχι αν τον βαλεις στα ιδια καλωδια που σου πα πιο πανω
Booyaka Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 δωσε μια φωτο απο την καρτελα overview και μια απο τη smart του ssd για να δουμε οτι ειναι οκ ο ssd me to hd sentinel Αν ο δισκος ειναι οκ τοτε πιθανοτερο ειναι να ειναι θέμα ahci / driver. Φανταζομαι αφήνεις τους drivers των windows και δεν περνάς τους αντιστοιχους της ιντελ. Βγάλε τελειως τον hdd (μήν τον βάλεις ούτε μετα την εγκατασταση) και στην θέση του ιδιο molex, ιδιο sata cable βαλε τον ssd και κάνε την εγκατασταση εχοντας γυρισει τον controller σε ahci (για να αποκλεισουμε οτι φταινε θυρες και καλωδια) Aν τα προβλήματα παρεμείνουν δοκίμασε χωρις να γυρισεις τον controller σε ahci. Για να δουμε αν φταιει αυτό. ta win 10 τα ειχες πριν εγκατεστημένα στον hdd και όλα ήταν οκ? Ρωτάω για να αποκλεισουμε κάποιο άλλο θέμα driver. Αν οχι σαν τελευταια λύση δοκίμασε να του βάλεις τα win που χες στον hdd για να αποκλεισεις οτι φταινε τα win ή καποιο θέμα driver? Θεμα θερμοκρασίας δεν τιθεται και τροφοδοσιας παλι οχι αν τον βαλεις στα ιδια καλωδια που σου πα πιο πανω Τα Windows 10 τα είχα περασμένα και στον HDD χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι δοκιμές εγκατάστασης στον SSD έγιναν τόσο με IDE όσο και με AHCI. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Λειτουργία για λίγο και μετά πάγωμα συστήματος. Φώτο από το sentinel θα ανεβάσω το μεσημέρι που θα γυρίσω στο σπίτι. Δοκίμασα να αλλάξω και molex και καλώδιο sata αλλά πάλι τα ίδια. Θα κάνω μερικές δοκιμές ακόμα για να σιγουρευτώ. Υπάρχει τρόπος - μέσω software ή δεν ξερω και γω τι - να ελέγξω αν τα καλώδια sata του τροφοδοτικού λειτουργούν σωστά ή αν εμφανίζουν ελλατώματα;
EddieObscurant Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Υπάρχει τρόπος - μέσω software ή δεν ξερω και γω τι - να ελέγξω αν τα καλώδια sata του τροφοδοτικού λειτουργούν σωστά ή αν εμφανίζουν ελλατώματα; oχι μόνο τα καλώδια ρεύματος με ένα πολύμετρο, αλλα συνήθως το sentinel σου γραφει αν υπάρχει πιθανον πρόβλημα με τα καλώδια Εφ'όσον πάντως τα δοκίμασες με τα καλώδια του hdd το θεωρώ ψιλοαδύνατο Στις δοκιμές που έκανες είχες το hdd αποσυνδεδεμένο? Αν όχι δοκίμασε το.
Booyaka Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Νομίζω ότι βρήκα απάντηση και θα την παραθέσω μπας και σωθεί και κανένας άλλος πλην εμού. Πριν κανα 2μηνο είχα φλασάρει τελευταίο bios στην mobo αλλά το έκανα μέσω Windows. Δεν είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα όλο αυτό το 2μηνο αλλά σε κουβέντα που είχα με έναν φίλο και μου είπε "έχεις τελευταίο bios?", την πονηρεύτηκα. Διαβάζοντας ότι καλύτερα να φλασάρεις bios μέσω DOS ή μέσω utility που έχει η εκάστοτε εταιρία, σκέφτηκα μήπως έγινε καμμιά πατάτα κατά το φλασάρισμα. Ξαναπέρασα λοιπόν τελευταίο bios μέσα από το Q-Flash της Gigabyte και νομίζω ότι έγινε η δουλειά μου. Αμέσως αμέσως, οι θερμοκρασίες των δίσκων πήγανε 28 ο SSD και 32 ο HDD. Μέχρι στιγμής όλο βαίνουν καλώς (φτου φτου σκόρδα) και μάλλον αυτό έφταιγε. Μπορεί να κλειδώσει. Eddie σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα