Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, έχω ένα Opel Corsa D Sport (1.4 90HP) και ήρθε ο καιρός για αλλαγή ελαστικών.

Αυτή τη στιγμή φοράει 195/55/16 όπου είναι και η μαμά διάσταση του και σκέφτομαι να μεταβώ σε 205/50/16 ή σε 205/55/16.

Γιατί να το κάνεις αυτό θα με ρωτήσετε... Γιατί η διαφορά στα χρήματα είναι πάνω από 50€ για την τετράδα στο ίδιο σετ και επίσης σκέφτομαι ότι το αυτοκίνητο θα πατάει λίγο καλύτερα στο δρόμο.

Ποια η γνώμη σας, από πλευρά ασφάλειας / προδιαγραφών μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Στο εγχειρίδιο δε βρήκα κάτι ουσιαστικό για το αν μπορεί το αυτοκίνητο να πάρει 205 αλλά στο internet που έψαξα η διαστάσεις της ζάντας έχουν προτεινόμενα τα 195 και max τα 205. Επίσης θεωρείτε ότι είναι καλύτερα να μην αλλάξω διάσταση δεδομένου την οικονομική διαφορά (~50€ στην τετράδα) μεταξύ των 195 & 205;

Ευχαριστώ!

Κάτσε, τα έχεις μπερδέψει λιγάκι.

Από θέμα τιμών το 205/50 δεν είναι φτηνότερο, είναι ακριβότερο από αυτό που φοράς. Το 205/55R16 όντως είναι φτηνότερο, γιατί είναι από τα πιο κινήσιμα νούμερα. Δες ενδεικτικά τις τιμές και των τριών διαστάσεων από το ίδιο κατάστημα:

http://www.ityres.gr/195-55-r16-87h-goodyear-effi-grip-perf-gy1955516heffp-100029.html

http://www.ityres.gr/205-50-r16-87w-goodyear-effi-grip-perf-gy2055016weffp-100055.html

http://www.ityres.gr/205-55-r16-91h-goodyear-effi-grip-perf-gy2055516heffp-100064.html

Από πλευρά προδιαγραφών μόνο αυτή που φοράς είναι επιτρεπόμενη διάσταση σε 16' ζάντα, οι άλλες δύο όχι. Για αυτό και δεν βρήκες τίποτα στο εγχειρίδιο.

Από πλευρά ασφάλειας, δεν πιστεύω να έχεις θέμα ότι και να βάλεις από τα παραπάνω.

Όσο για τις διαφορές διαμέτρου, το 205/50 έχει 1,2% μικρότερη και το 205/55 έχει 2% μεγαλύτερη διάμετρο. Το "επιτρέπεται αλλαγή μέχρι 3% διαφορά στη διάμετρο του ελαστικού" από όσο ξέρω είναι απλώς φήμη, ούτε οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων, ούτε οι κατασκευαστές των ελαστικών το προτείνουν. Οι μεν σου δίνουν προκαθορισμένες επιλογές διαστάσεων, και οι δε σε συμβουλεύουν να ακολουθείς τις συμβουλές των μεν.

Η μεγάλη διαφορά είναι στο πλάτος του ελαστικού, με 205 θα σου βαρύνει λίγο το τιμόνι, θα έχεις λίγο πιο γρήγορη φθορά σε όλο το μπροστινό σύστημα, θα καίει κάτι παραπάνω κτλ.

Προσωπικά πριν 5-6 μήνες προτίμησα να κρατήσω την προτεινόμενη διάσταση, παρά να βάλω κάποια παραπλήσια ξοδεύοντας 50€ λιγότερα. Το ίδιο θα έκανα ακόμα και αν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη.

• Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Κάτσε, τα έχεις μπερδέψει λιγάκι.

Από θέμα τιμών το 205/50 δεν είναι φτηνότερο, είναι ακριβότερο από αυτό που φοράς. Το 205/55R16 όντως είναι φτηνότερο, γιατί είναι από τα πιο κινήσιμα νούμερα. Δες ενδεικτικά τις τιμές και των τριών διαστάσεων από το ίδιο κατάστημα:

http://www.ityres.gr/195-55-r16-87h-goodyear-effi-grip-perf-gy1955516heffp-100029.html

http://www.ityres.gr/205-50-r16-87w-goodyear-effi-grip-perf-gy2055016weffp-100055.html

http://www.ityres.gr/205-55-r16-91h-goodyear-effi-grip-perf-gy2055516heffp-100064.html

Από πλευρά προδιαγραφών μόνο αυτή που φοράς είναι επιτρεπόμενη διάσταση σε 16' ζάντα, οι άλλες δύο όχι. Για αυτό και δεν βρήκες τίποτα στο εγχειρίδιο.

Από πλευρά ασφάλειας, δεν πιστεύω να έχεις θέμα ότι και να βάλεις από τα παραπάνω.

Όσο για τις διαφορές διαμέτρου, το 205/50 έχει 1,2% μικρότερη και το 205/55 έχει 2% μεγαλύτερη διάμετρο. Το "επιτρέπεται αλλαγή μέχρι 3% διαφορά στη διάμετρο του ελαστικού" από όσο ξέρω είναι απλώς φήμη, ούτε οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων, ούτε οι κατασκευαστές των ελαστικών το προτείνουν. Οι μεν σου δίνουν προκαθορισμένες επιλογές διαστάσεων, και οι δε σε συμβουλεύουν να ακολουθείς τις συμβουλές των μεν.

Η μεγάλη διαφορά είναι στο πλάτος του ελαστικού, με 205 θα σου βαρύνει λίγο το τιμόνι, θα έχεις λίγο πιο γρήγορη φθορά σε όλο το μπροστινό σύστημα, θα καίει κάτι παραπάνω κτλ.

Προσωπικά πριν 5-6 μήνες προτίμησα να κρατήσω την προτεινόμενη διάσταση, παρά να βάλω κάποια παραπλήσια ξοδεύοντας 50€ λιγότερα. Το ίδιο θα έκανα ακόμα και αν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη.

Για το προτεινόμενες που λες, δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή όχι, αλλά αν όχι να αναφέρω ότι δύο αυτοκίνητα συγγενικών προσώπων που γνωρίζω είναι η μαμά τους διαστάσεις σε 16' ζάντα.

Επίσης όπως προείπα φυσικά και η καλύτερη επιλογή είναι τα 195/55/16 αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και τα 80€ διαφορά δεν είναι καθόλου λίγα, οπότε από το να μην αλλάξω λάστιχα  ψάχνω μια εναλλακτική...

Θα μπορούσα να βάλω μάρκα με έκαψες 195/55/16 αλλά δε το θέλω. Αν όμως δεν εφαρμόζουν ίσως περιμένω λίγο καιρό και να πάρω 195/55/16.

Ποιά διάσταση είναι πιό φθηνή?205?55/16?

Ακριβώς. Η 205/55/16. Επίσης η 205/50/16 μου έρχεται στα ίδια χρήματα με την 195/55/16

Δημοσ.

Για το προτεινόμενες που λες, δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή όχι, αλλά αν όχι να αναφέρω ότι δύο αυτοκίνητα συγγενικών προσώπων που γνωρίζω είναι η μαμά τους διαστάσεις σε 16' ζάντα.

Sorry αλλά δεν μπορώ να βγάλω νόημα από αυτά που έγραψες.

Δημοσ.

Ακριβώς. Η 205/55/16. Επίσης η 205/50/16 μου έρχεται στα ίδια χρήματα με την 195/5/16

Αν θέλεις τήν εξοικονόμηση χρημάτων,τότε απλά βάζεις 205/55/16.Απλά διάβασε στό βιβλίο τού οχήματος τήν διάσταση τής ζάντας.Είναι 16" σέ διάμετρο,μά πρέπει καί τό πλάτος τής ζάντας νά είναι τέτοιο πού νά επιτρέπει νά φορεθεί 205.Αν η ζάντα εχει πλάτος 6" καί περισσότερο τότε δέχεται τό 205/55 λάστιχο.Τό βιβλίο πρέπει νά αναφέρει τήν ζάντα ώς 16χ6 ή 16χ6,5.

Δημοσ.

Αν θέλεις τήν εξοικονόμηση χρημάτων,τότε απλά βάζεις 205/55/16.Απλά διάβασε στό βιβλίο τού οχήματος τήν διάσταση τής ζάντας.Είναι 16" σέ διάμετρο,μά πρέπει καί τό πλάτος τής ζάντας νά είναι τέτοιο πού νά επιτρέπει νά φορεθεί 205.Αν η ζάντα εχει πλάτος 6" καί περισσότερο τότε δέχεται τό 205/55 λάστιχο.Τό βιβλίο πρέπει νά αναφέρει τήν ζάντα ώς 16χ6 ή 16χ6,5.

16x6 είναι και απ'ότι έχω ψάξει μπορεί να δεχτεί και 205. Οι 16x6.5 έχουν σαν προτεινόμενα τα 205.

Απ ότι έχω διαβάσει κάθε ζάντα μπορεί να δεχτεί 3 ελαστικά, τα προτεινόμενα, τα αμέσως μικρότερα σε φάρδος και τα αμέσως μεγαλύτερα.

Δημοσ.

Τό 205/55 μπαίνει σέ ζάντα μέ φάρδος από 5,5" έως 7,5".Η 5,5" ζάντα είναι οριακή γιά 205/55 καί ακατάλληλη γιά 205/50.Οταν μειώνουμε τό προφίλ τού ελαστικού,πρέπει νά αυξάνουμε τό πλάτος τής ζάντας,γιά νά μήν "στριμώχνουμε" τό ελαστικό στήν ζάντα.Η ζάντα σου πού είναι 6",μιά χαρά δέχεται τό 205 ελαστικό.

Δημοσ.

Σε πισωκινητο που εχεi πισω 225/35/R17 και μπροστα 175/50/R16 δεν νομιζω να ειναι σωστο τα μπροστα πισω  :-)

Ειναι λαθος το offset οποτε ισως δημιουργησει προβλημα με το ESP σε τετοια αμαξια.

• 9 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

επειδή έχω αμάξι 20αετίας +, γνωρίζετε κάπου να υπάρχει αξιόπιστος οδηγός για να βρω ακριβώς το μέγεθος ελαστικού που ταιριάζει;

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Psyber είπε

επειδή έχω αμάξι 20αετίας +, γνωρίζετε κάπου να υπάρχει αξιόπιστος οδηγός για να βρω ακριβώς το μέγεθος ελαστικού που ταιριάζει;

Τι ακριβώς ψάχνεις;Τι διαστάσεις δίνει η εταιρία;Θα πρέπει να εχει κάποιο ταμπελάκι ή να το γράφει στο βιβλιαράκι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Psyber είπε

Ψάξε να βρεις τι μέγεθος ζάντας φοραει. Δεν εννοώ διάμετρο αλλά πλάτος ζάντας. Από αυτό καθορίζεται συνήθως  το πλάτος του ελαστικού που μπορείς να βάλεις. Τώρα υπάρχουν σελίδες  στο internet και μπορείς να βρεις ,  τι διαστάσεις παίρνει το αυτοκίνητο και με βάσει την ζάντα που έχεις κινείσαι ανάλογος.

Επεξ/σία από atheatos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...