Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έχω το lenovo z50-75 και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά την αυτόνομη κάρτα γραφικών στα παιχνίδια... Αν μπορείτε αφιερώστε 5 λεπτά για να διαβάσετε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα...

Καταρχάς να ξεκινήσω με τα χαρακτηριστικά του laptop:

CPU: AMD FX-7500 2.1 GHz

RAM: 6GB (5GB σε χρήση)

SSHD: 1TB + 8GB

GPU: AMD Radeon R7 (ενσωματωμένη με χρήση 1GB από την RAM), AMD Radeon R7 M260DX (αυτόνομη με 2GB)

Ο επεξεργαστής είναι πιο σωστό να χαρακτηριστεί ως APU, δηλαδή το ίδιο chip λειτουργεί και ως CPU και για τα γραφικά (η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που έλεγα).

Το laptop έχει το εξής σύστημα: Από προεπιλογή χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, και αν θες ενεργοποιείς την λειτουργία Dual Graphics η οποία κάνει την ενσωματωμένη και την αυτόνομη κάρτα γραφικών να συνεργάζονται για καλύτερες επιδόσεις.

Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θέλω Dual Graphics επειδή μερικά παιχνίδια που δοκίμασα με αυτήν την λειτουργία είχαν προβλήματα (flickering σε μερικά μέρη της οθόνης ή όλη την οθόνη!) αλλά θέλω τα παιχνίδια να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ την αυτόνομη κάρτα γραφικών. Πώς γίνεται όμως αυτό αφού το σύστημα χρησιμοποιεί ή μόνο ενσωματωμένη ή ενσωματωμένη+αυτόνομη;

Θα αναφέρω τι δοκίμασα ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα. Κατέβασα τα τελευταία drivers από το site της AMD και χρησιμοποίησα το GPU-Z για να βλέπω κάθε φορά ποια κάρτα γραφικών λειτουργούσε (το GPU load).

1. Απενεργοποίησα το Dual Graphics και ρύθμισα υψηλές επιδόσεις και στην μπαταρία και το παιχνίδι στο Catalyst Control Center, μήπως και ενεργοποιηθεί η αυτόνομη κάρτα γραφικών αυτόματα... Πάλι η ενσωματωμένη ήταν σε χρήση. Τζάμπα η προσπάθεια.

2. Ενεργοποίησα το Dual Graphics αλλά ρύθμισα στο προφίλ του παιχνιδιού στο Catalyst Control Center να μην το χρησιμοποιήσει. Δεν βοήθησε.

3. Σύνδεσα άλλη οθόνη επειδή κάπου διάβασα ότι η εξωτερική οθόνη χρησιμοποιεί αναγκαστικά την αυτόνομη... Αλλά τζίφος.

4. Δοκίμασα να απενεργοποιήσω την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στην διαχείριση  συσκευών μήπως και χρησιμοποιεί μόνο την αυτόνομη... Η ανάλυση πήγε 800x600 και δεν έβρισκε drivers.

Επίσης στο BIOS δεν έχει πολλές ρυθμίσεις, έχει μόνο στο Graphics device να επιλέξω "Dual Graphics" ή "UMA Only". Δηλαδή αν θέλω μόνο την ενσωματωμένη ή και τις δύο...! Επιλογή μόνο για την αυτόνομη δεν υπάρχει.

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω... Αν κάποιος γνωρίζει κάποιον άλλο τρόπο θα με βοηθούσε πολύ. Στο ίντερνετ έψαξα αρκετές ώρες αλλά δεν βρήκα κάτι παραπάνω από αυτά που προανέφερα. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τι έδειχνε το gpu-z σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς είχα ανοιχτό ένα παιχνίδι... Η αυτόνομη σαν να μην υπάρχει:

b3Oa7L2.jpg

Δημοσ.

Με τις AMD κάρτες δεν γνωρίζω, αλλά με τις Nvidia όταν πατήσεις δεξί κλικ στην εφαρμογή που θέλεις να τρέξεις, σου δίνει την δυνατότητα επιλογής της κάρτας που επιθυμείς.

Τσέκαρε αν ισχύει κάτι τέτοιο και με τις AMD.

post-294072-0-44604000-1446387701_thumb.jpg

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν είναι το ίδιο σε AMD. 

Η αντίστοιχη επιλογή στο μενού με δεξί κλικ είναι «Διαμόρφωση εναλλάξιμων γραφικών»

L04V3bi.png

και εκεί γίνεται να ρυθμίσω όποιο παιχνίδι θέλω σε λειτουργία «Υψηλή απόδοση»

nRMRuUf.png

η οποία όταν είναι ενεργή υποτίθεται ότι αξιοποιεί την αυτόνομη κάρτα γραφικών. Ωστόσο, αφού άνοιξα ένα παιχνίδι με ρυθμισμένα όλα σε υψηλές επιδόσεις, παρατηρώ ότι χρησιμοποιείται η ενσωματωμένη...

zsoir0T.png

ενώ αν ενεργοποιήσω το Dual Graphics μια χαρά χρησιμοποιούνται και η αυτόνομη...

NPJc1Ph.png

Αλλά στα παιχνίδια που δοκίμασα να παίξω με Dual Graphics, τρεμοπαίζει η οθόνη.

Τι να πω, ή υπάρχει πρόβλημα και δεν ενεργοποιείται η αυτόνομη κάρτα γραφικών όταν πρέπει να ενεργοποιηθεί εκτός αν είναι σε dual graphics, ή απλά έτσι είναι στα AMD.  Αν ισχύει το δεύτερο, ήθελα να ξέρω ποιανού ιδέα ήταν να το κάνουν έτσι.

Δημοσ.

το τρεμόπαιγμα πιθανότατα ειναι απο μη υποστήριξη crossfire στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Απο αυτά που δοκίμασες,το πιθανότερο είναι η 260DX να δουλεύει μόνο σε Dual ρύθμιση και οχι μόνη της τελικώς μιας και εφόσον με υψηλά γραφικά δεν ενεργοποιείται.

οσο για την απενεργοποίηση της R7,είναι λογικό να μην εβρισκε drivers γιατι αυτή είναι η βασικη κάρτα γραφικών,η 260 ειναι βοηθητική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει βασική.

Απ οτι βλεπω η amd συνεχίζει τις λαλακίες με τα λάπτοπ.Και μένα στο dell με τον συνδιασμό intel HD3000+6470m μου είχε βγάλει το λάδι κάποτε,πλέον απλά χρησιμοποιώ μόνο την ιντελ για το οτιδήποτε μιας και παιχνίδια δεν παίζω.

Δημοσ.

Πήγαινε στις επιλογές λειτουργίας πατώντας στο εικονίδιο της μπαταρίας και επέλεξε στο ''ρυθμίσεις ισχύος γραφικών ΑΤΙ'' τη μεγιστοποίηση απόδοσης και στα ''εναλλάξιμα δυναμικά γραφικά'' πάλι το ίδιο.

Δημοσ.

Δοκίμασα να ρυθμίσω τα πάντα σε υψηλές/μέγιστες επιδόσεις αλλά δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε...

Οπότε θα πρέπει να συμβιβαστώ με την ενσωματωμένη R7, εκτός αν το παιχνίδι παίζει καλά και με τις δύο κάρτες γραφικών... Μεγάλη πατάτα δηλαδή... Τέλος πάντων τι να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις.

Δημοσ.

Δοκίμασα να ρυθμίσω τα πάντα σε υψηλές/μέγιστες επιδόσεις αλλά δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε...

Οπότε θα πρέπει να συμβιβαστώ με την ενσωματωμένη R7, εκτός αν το παιχνίδι παίζει καλά και με τις δύο κάρτες γραφικών... Μεγάλη πατάτα δηλαδή... Τέλος πάντων τι να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις.

θα σου έλεγα να ψάξεις και σε κανενα φορουμ της λενόβο για το συγκεκριμένο μοντέλο μήπως γίνεται καμια συζήτηση επ αυτού.

Απο την αλλη,θα μου φαινόταν παράξενο να μπορεί να παίξει η 260 μόνη της μιας και μιλάμε για dual graphics που σημαίνει crossfire.

Εαν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο μιλάμε για epic fail,μονο απο bios θα μπορούσε να κλείσει η R7 και να παίξει αυτόνομα η 260 οπως γινεται στις apu's των σταθερών αλλα κλασσικά τρομπάρει η amd.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...