Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μια απορία που πολύ θα πείτε "τι ρωτάει...". Κι όμως! είναι πολύ εύλογη.

 

Λοιπόν, όταν μας ρωτάνε "Ξέρεις Java", "Ξέρεις MongoDB", "Ξέρεις JPA" κλπ.

 

Τι απαντάμε αν έχουμε ασχοληθεί με αυτά αλλά όχι επαγγελματικά. Ποια είναι τα όρια δηλαδή που μπορείς να πεις (να βάλεις στα skills σου) ότι ξέρω MongoDB Πχ.

 

Το post το έκανα με αφορμή αυτά που βλέπω στο LinkedIn όπου ο άλλος δηλώνει τη μάνα και τον πατέρα του στα Skills.

 

PS: Να βάζεις τώρα στο LinkedIn, στα Skills, όλο το πρόγραμμα σπουδών... το ότι τα διδάχτηκες δεν σημαίνει ότι τα ξέρεις όλα αυτά.

Δημοσ.

Στο βιογραφικό πολλοί είναι που βάζουν στα skills και τη θεία από την Αμερική που ξέρει να ζωγραφίζει...

 

Δεν είναι κακό να λες ότι ξέρεις κάτι με το οποίο δεν έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά. Για την ακρίβεια, αν δεν το έκανες αυτό τότε πριν βρεις την πρώτη σου δουλειά θα έπρεπε να λες ότι δεν ξέρεις τίποτα -- πράγμα που είναι και αντιπαραγωγικό και βασικά άδικο για σένα. Αλλά πρέπει εσύ ο ίδιος να είσαι ο αντικειμενικός κριτής. Με δυο βίντεο από youtube δεν ξέρεις, άσχετα που θα βρεθούν αυτοί που θα το έλεγαν και με λιγότερα.

 

Εννοείται ότι από τη στιγμή που θα φτάσεις να μιλήσεις με άνθρωπο που γνωρίζει (όχι recruiter) το τι ξέρεις και τι δεν ξέρεις θα φανεί κατευθείαν. Για περιπτώσεις που δεν καλείται το βιογραφικό να μιλήσει από μόνο του (προϋπηρεσία) και βασικά δεν περιμένουν από σένα και να "ξέρεις", εκεί ίσως έχει νόημα να το κάνεις σε λίγο μεγαλύτερο βαθμό από το κανονικό.

Δημοσ.

 

 

Δεν είναι κακό να λες ότι ξέρεις κάτι με το οποίο δεν έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά.

Αμα βαλεις στο βιογραφικο σου κατι που δεν ασχολεισαι επαγγελματικα δεν θα βρεθεις σε δυσκολη θεση αφου δεν θα εχεις ασχοληθει αρκετα με αυτο?κ εκτος απο αυτο δεν θα κρεμασεις κ τον ανθρωπο που σε εμπιστευτηκε κ σε πηρε στη δουλεια?κανω λαθος? 

Δημοσ.

Το συμπέρασμα "δε θα έχεις ασχοληθεί αρκετά" πώς προκύπτει γενικά; Αυτό το αποφασίζει όποιος σκέφτεται να σε προσλάβει και προφανώς όχι βάσει του τι έγραψες στο βιογραφικό.

 

Αν σε πάρει στη δουλειά και είσαι ανεπαρκής, μπορεί να φταις εσύ που είπες ψέματα ή ο άλλος που δεν εξακρίβωσε αν αυτά που έγραψες ισχύουν ή και τα δυο μαζί. Και επειδή το συχνότερο είναι το δεύτερο με μεγάλη διαφορά δε θα έλεγα ότι κρεμάς κανέναν. Μόνος του κρεμιέται. Συν ότι στις περισσότερες δουλειές υπάρχουν skills που μπορείς να έχεις τα οποία είναι "nice to have", στα οποία εξορισμού μας ενδιαφέρει η όποια γνώση έχεις αρκεί να είναι μεγαλύτερη του μηδενός.

 

Δεν προτείνω βέβαια να γράφουμε στα βιογραφικά "ειδικός στο κυνήγι μονόκερου" έτσι;

Δημοσ.

Το συμπέρασμα "δε θα έχεις ασχοληθεί αρκετά" πώς προκύπτει γενικά; Αυτό το αποφασίζει όποιος σκέφτεται να σε προσλάβει και προφανώς όχι βάσει του τι έγραψες στο βιογραφικό.

 

Αν σε πάρει στη δουλειά και είσαι ανεπαρκής, μπορεί να φταις εσύ που είπες ψέματα ή ο άλλος που δεν εξακρίβωσε αν αυτά που έγραψες ισχύουν ή και τα δυο μαζί. Και επειδή το συχνότερο είναι το δεύτερο με μεγάλη διαφορά δε θα έλεγα ότι κρεμάς κανέναν. Μόνος του κρεμιέται. Συν ότι στις περισσότερες δουλειές υπάρχουν skills που μπορείς να έχεις τα οποία είναι "nice to have", στα οποία εξορισμού μας ενδιαφέρει η όποια γνώση έχεις αρκεί να είναι μεγαλύτερη του μηδενός.

 

Δεν προτείνω βέβαια να γράφουμε στα βιογραφικά "ειδικός στο κυνήγι μονόκερου" έτσι;

σε αρκετες αγγελιες για junior developer θεσεις γραφουν να ξερεις χιλια πραγματα ,

php,java,c# .NET,HTML5, J-Query, CSS,CSS3,javascript     

δεν γινεται μολις τελειωσεις το πανεπιστημιο να ξερεις ολες τι γλωσσες προγραμματισμου να ξερεις ολα τα εργαλεια που ζητανε,αρα εγω οταν θα στειλω βιογραφικο θα γραψω ολα αυτα που ζηταει η αγγελια κ αν ειμαι τυχερος θα με καλεσουν στο Interview και μετα αυτοι  θα καταλαβουν τι ξερω κ τι δεν ξερω κ αναλογα με τις γνωσεις μου κ αν τους κανω θα με παρουν στη δουλεια

Δημοσ.

Όλα αυτά που λες μαζί δεν υπάρχει περίπτωση να τα ζητάει ποτέ κανένας, πόσο μάλλον για junior developer. Ή για να το πω διαφορετικά, δεν ξέρω πόσα μανιτάρια πρέπει να έχεις φάει κανείς για να τα γράψει αυτά, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν είναι όλα τους απαραίτητα για τη δουλειά.

 

Τώρα, νομίζω ότι απλά έχουμε μια διαφορά στην αντίληψη της λέξης "ξέρω" (κάτι).

 

Το αν "ξέρεις" θα πρέπει να το κρίνεις εσύ σε σχέση με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι και να κινηθείς ανάλογα.

Δημοσ.

Ωραία! ... και γενικά δεν έχει λογική το "ξέρεις μόνο αν έχεις δουλέψει επαγγελματικά"... δηλαδή οι νέοι που μπαίνουν στον χώρο δεν ξέρουν τίποτα;.

 

Είπαμε ότι το τι ξέρεις και τι όχι θα φανεί. Πολύ ωραία! δεν μιλήσαμε όμως άμεσα για τα όρια που μπορείς να πεις (εκ του ασφαλούς) ότι ξέρεις κάτι.

 

Παράδειγμα:

Αν έχω ασχοληθεί κάνα μήνα με OpenCV C++, έχω μάθει βασικά πράγματα. Όπως :

- Capture και Save φωτογραφίας από Camera 0 (Default) ¨η κάποια άλλη. (spoil: ξέρω ότι η 0 είναι η default)

- Capture βίντεο και αποθήκευση σε Χ φορμάτ

- Γενικά να ξέρω πως κάνεις capture/record, πως το παραμετροποιείς κλπ...

- Να έχω δουλέψει πολύ λίγο με απλά φίλτρα όπως αυτά όπου αναγνωρίζουν μόνο 1 χρώμα.

 

Τώρα εγώ ξέρω OpenCV?

Δημοσ.

Τώρα εγώ ξέρω OpenCV?

 

Δεν έχω ιδέα. Προφανώς κάτι ξέρεις. Είναι αυτό αρκετό μόνο για να καταλαβαίνεις τι σου λένε όταν σου μιλάνε σχετικά με το αντικείμενο; Είναι αρκετό για να κάνεις κούτσα κούτσα μια δουλειά αν αυτός που την κάνει κανονικά λείψει για δυο μέρες; Είναι αρκετό για να είσαι αυτός που την κάνει κανονικά;

 

Δεν υπάρχει one size fits all. Εγώ στο CV μου (όπου που δεν παίζει ρόλο βασικά αλλά το κάνω γιατί έτσι) χρησιμοποιώ διαφορετικές εκφράσεις ανάλογα με το αντικείμενο:

  • expert
  • deep/strong knowledge
  • (very/substantially) experienced
  • educated

Χοντρικά η σειρά πάει από πάνω η ισχυρότερη γνώση προς τα κάτω. Προφανώς εκεί που δηλώνω expert μπορείς να μου θέσεις οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα και να περιμένεις σωστή και απροβλημάτιστη αντίδραση. Εκεί που δηλώνω educated μπορείς να μου πιάσεις την κουβέντα και να συμμετέχω, ή να σου κάνω εγώ μια light εισήγηση στο θέμα, αλλά μη περιμένεις χωρίς προετοιμασία να βγάλω λαγούς από το καπέλο κλπ.

  • Like 2
Δημοσ.

Στο βιογραφικό μπορείς να το κάνεις αυτό. Στο LinkedIn (πχ) όμως; ... εκεί ή ξέρεις ή όχι. Πιο πολύ ρωτάω για το ηλεκτρονικό βιογραφικό και δουλειές μέσω διαδικτύου.

 

Όταν πας σε μια εταιρεία, ότι και να γράφεις, θα φανεί τι ξέρεις...

Δημοσ.

Φιλε μου στο Linkedln μέχρι και ο Δελαπορτας μπορει να γράψει οτι ειναι χάκερ :P τι σημαινει αυτο???? λογικα αν κάποια εταιρεια ειναι σοβαρη δεν θα μεινει μονο στο τι έγραψες εσυ στο βιογραφικο στο βιογραφικο μπορει να γραψει ο καθενας οτι θέλει.

 

Εγω αμφιβαλλω αμα κοιτανε ολα τα βιογραφικα που τους στέλνουν ... και κρινουν με βαση αυτά.Το καλυτερο θα ηταν να βαλουν ηλεκτρονικα μια αιτηση με την ύλη της και οι πρωτοι 200 ή και παραπανω θα εξεταστουν πανω σε κάποια θέματα που η εταιρεια θεωρει σημαντικο να τα ξέρει κάποιος σαν βάση ωστε να μπορέσει μετα να τον εκπαιδευσει στο λιγοτερο δυνατο χρονο.

 

Και οι καλυτεροι/επιτυχοντες μετα θα εδειχναν και το βιογραφικο τους πχ αμα κάποιος εχει τελειωσει και πανεπιστημιο δικαιουται κάτι παραπανω. Βεβαια αυτα δεν ξερω κατα ποσο υπάρχουν σοβαρες εταιρειες στην Ελλαδα που μπορουν να τα υποστηριξουν.Ο γνωστος του γνωστου και ελα με 500 ευρω 10ωρο και να πεις και ευχαριστω που στο δινουμε και αυτο.

 

Θα μπορουσε να υπαρχει και άλλη μια φάση εξετασης ωστε να συζητησει κάποιος με τον υποψηφιο να δει τι χαρακτηρας ειναι να περάσει κάποια ψυχολογικά τέστ κτλπ το βιογραφικο απο μονο του για μενα δεν λεει τπτ και μπορει να αδικησει και κάποιον.... εγω μπορει να μη ξέρω να φτιαχνω βιογραφικο με την τυπολατρια που θέλουν τι σημαινει αυτο? οτι δεν ειμαι καταλληλος για την θεση? ή μηπως να αρχισω να τρεχω σε σεμιναρια για να μαθω πως φτιαχνεται ενα βιογραφικο? ε αυτη τη δουλεια θα κάνουμε τωρα ή θα κοιτάξουμε να βρουμε γρηγορα μια δουλεια να γινουμε μέρος και εμεις της παραγωγικης διαδικασιας?!

Δημοσ.

- Να έχω δουλέψει πολύ λίγο με απλά φίλτρα όπως αυτά όπου αναγνωρίζουν μόνο 1 χρώμα.

 

Τώρα εγώ ξέρω OpenCV?

Όταν λες ένα χρώμα εννοείς greyscale; Αν ναι και γνωρίζεις γιατί πρέπει να μετατρέπεις τις έγχρωμες σε greyscale. Τι σχέση έχει αυτό με τα φίλτρα; Μπορείς να παίζεις με contours; Ξέρεις τί κάνουν τα φίλτρα; Διαισθητικά, έχοντας στο μυαλό σου ένα στόχο, μπορείς να πεις "αυτά τα φίλτρα θα βάλω με την τάδε σειρά και αυτές τις παραμέτρους". Έχεις δοκιμάσει φίλτρα σε βίντεο; Η διαφορά των blur φίλτρων που έχει ποια είναι;

 

Αν μπορείς να απαντήσεις αυτά τα ερωτήματα θα έλεγα πως είσαι σε επίπεδο (σχετικά με αυτά που έθεσε ο defacer) σίγουρα experienced. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με OpenCV πολύ, αλλά με όσα γνωρίζω με κατατάσσω στο substantially experienced. Είχα ασχοληθεί για ένα μήνα με static plate recognition. Ήξερα κάποια πράγματα από πιο πριν για κάποια φίλτρα (υλοποιήσεις και το τί κάνουν). Φαντάζομαι το educated είναι απλά να ξέρεις τί κάνει η βιβλιοθήκη και να έτρεξες κάποια έτοιμα παραδείγματα. Αυτά μόνο, χωρίς να πειραματιστείς σε μεγάλο βαθμό να πετύχεις έναν στόχο.

Δημοσ.

Θεωρώ ότι αν δεν έχεις ασχοληθεί μες επαγγελματικά, αλλά έχεις ασχοληθεί εις βάθος στον ελεύθερό σου χρόνο μπορείς να ισχυριστείς ότι το ξέρεις.

 

Προσωπικά και εγώ βάζω ένα section: Primary Technologies και Secondary, για να δείξω ότι ναι μεν τα ξέρω, αλλά δεν είμαι και expert. Για να σου δώσω παράδειγμα, πρόσφατα έκατσα να μάθω Play Framework με Scala. Έκανα migrate ένα παλιό project απο Java. Ξέρω; Ε κάτι ξέρω...αλλά το βάζω στα secondary. Αντιθέτως ένα φεγγάρι είχα γράψει και εγώ 1000 γραμμές C++...αυτό δεν το βάζω κάν.

 

Having said that, για τις 500 τεχνολογίες που βλέπεις στις αγγελίες συνήθως αυτοί που τις ανεβάζουν απλά δεν έχουν ιδέα. Πρόσφατα ψάχναμε για άτομο το οποίο συνεργαζόταν μαζί μου ενώ εγώ ήμουν ο Lead Developer. Κανείς δεν με ρώτησε τι τεχνολογίες θέλουμε, απλά πήραν τα Technical Specifications και έκαναν Copy paste συντομογραφίες.

 

Μόλις είδα την αγγελία λέω θα τρομάξουν όλοι και δεν θα στείλει κανείς. Ούτως η άλλως αυτός που τελικά ήρθε απλά είχε μια Α εμπειρία σε άλλα πράγματα και έκατσε και τα έμαθε.

 

Άρα....μη μασάς, κάτσε μάθε και στέλνε.

  • Like 1
Δημοσ.

Ωραία! ... και γενικά δεν έχει λογική το "ξέρεις μόνο αν έχεις δουλέψει επαγγελματικά"... δηλαδή οι νέοι που μπαίνουν στον χώρο δεν ξέρουν τίποτα;.

 

Είπαμε ότι το τι ξέρεις και τι όχι θα φανεί. Πολύ ωραία! δεν μιλήσαμε όμως άμεσα για τα όρια που μπορείς να πεις (εκ του ασφαλούς) ότι ξέρεις κάτι.

 

Παράδειγμα:

Αν έχω ασχοληθεί κάνα μήνα με OpenCV C++, έχω μάθει βασικά πράγματα. Όπως :

- Capture και Save φωτογραφίας από Camera 0 (Default) ¨η κάποια άλλη. (spoil: ξέρω ότι η 0 είναι η default)

- Capture βίντεο και αποθήκευση σε Χ φορμάτ

- Γενικά να ξέρω πως κάνεις capture/record, πως το παραμετροποιείς κλπ...

- Να έχω δουλέψει πολύ λίγο με απλά φίλτρα όπως αυτά όπου αναγνωρίζουν μόνο 1 χρώμα.

 

Τώρα εγώ ξέρω OpenCV?

 

 

Όπως ήδη έγραψε (περίπου) κάποιος, υπάρχουν βαθμίδες γνώσης για το CV σου. 

 

Συνήθως, αυτές αφορούν την ικανότητά σου για να φέρεις εις πέρας μόνος σου complex/advanced και simple tasks αλλά και να βοηθήσεις άλλους να κάνουν την δουλειά τους για κάθε μία από αυτές τις βαθμίδες. Επίσης συνήθως, αυτά συνοψίζονται σε confident, needs help for complex/advanced tasks, needs help and guidance. 

 

Π.χ.

 

- Confident (can offer help to others and do advanced tasks): PHP, Python, Ruby

- Needs help/guidance for advanced tasks: Java, C++

- Needs help and guidance: C, Assembly 

 

Από εκεί και πέρα, μπορείς να το εξειδικεύσεις... π.χ. αντί για PHP να γράψεις μέσα σε παρένθεση (π.χ.): Symfony, Zend 

 

Το self assessment είναι ένα skill που πρέπει να αναπτύξεις.. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...