Προς το περιεχόμενο

Μοναδική VM με XP σε low-end PC με host Linux

nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Περίπου 12 παλιά PC (διπύρηνα και p4) σε LAN τρέχουν την ίδια εφαρμογή, πανομοιότυπη, σε Windows XP. Η εφαρμογή είναι σχετικά μικρή σε απαιτήσεις αλλά έχει διάφορα "κουσούρια", π.χ. τη δοκιμάσαμε στα 7 και είχε προβλήματα, παράγει μεγάλο πλήθος από μικρά αρχεία τα οποία ταλαιπωρούν το filesystem κλπ. Γι' αυτούς αλλά και για άλλους λόγους, σκέφτομαι να τα πάρω ένα-ένα, ειδικά τα διπύρηνα, να τους εγκαταστήσω Linux και να βάλω την εφαρμογή να τρέχει σε μια και μόνη VM με guest τα XP.

Αυτό που με ενδιαφέρει δηλαδή είναι να έχω μια καλή απόδοση της VM με τα XP και το host OS να είναι απλώς ένα σταθερό Linux και να κάνει κάποιες δευτερεύουσες εργασίες. Η VM θα είναι ακριβώς μία.

Έχω τρέξει VMware player με guest XP σε pentium 4 με Centos 6 και δεν μπορώ να πω ότι με δυσαρέστησε η απόδοση. Ωστόσο από τις open-source λύσεις, θα προτείνατε QEMU ή Virtual Box, ή άλλη που δεν έχω υπόψη;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το VMware θα έχει την καλύτερη απόδοση,έχουν ρίξει πολύ δουλειά.

Δες όμως τι πρόγραμμα είναι,είναι καν windows εφαρμογή ή μήπως είναι dos; Γιατί τότε το dosbox θα είναι πολύ καλύτερο.

Δες και μπας και τρέχει η εφαρμογή με το wine αφού και αυτό θα τρώει λιγότερους πόρους.

Χρησιμοποιεί πολλά DLL από το office 97, μη πω και παλιότερο. Μάλλον υλοποίηση σε παλιά Visual Basic είναι, με χρήση βάσεων της Access. Μπερδεμένο πολύ, αλλά κάνει τη δουλειά του. Δε θα το έβαζα σε Wine, άλλωστε κι εκείνοι που το χρησιμοποιούν θέλουν να βλέπουν το περιβάλλον XP.

Αυτό που με ενδιαφέρει με την VM είναι να έχω portable την εικόνα (για να μην παιδεύομαι με νέες εγκαταστάσεις) και να μην χαθεί πολλή από την απόδοση σε κανονική εγκατάσταση των XP. Μάλιστα, επειδή μπορώ να εξαφανίσω virtual hardware πόρους που δεν χρειάζομαι, ελπίζω σε καλύτερη απόδοση.

WMware Workstation όχι, δεν θέλω να κάνω έναν host με 12 guests, ποιο μηχάνημα θα κάνει τον host άλλωστε; Σίγουρα θα ήταν καλή λύση, ένα ισχυρό μηχάνημα να έχει 12 εικονικές μηχανές, αλλά δεν θέλω να ρωτήσω για κάτι τέτοιο. Θέλω περισσότερο να μαζέψω γνώμες για την απόδοση ενός και μόνου μηχανήματος (διπύρηνου ή p4) στο να σηκώνει ταυτόχρονα ένα "ελαφρύ" Linux και μια εικονική μηχανή σε Windows. Αν το VMware είναι καλύτερο, ή το QEMU ή κάτι άλλο.

Προσωπικά αντιμετωπίζω τρελά πρόβληματα με vmware workstation 11/12 pro και μηχανές (virtual-machines) που τρέχουν windows (windows 2003, windows 2008, windows 7). Οι hosts (destkop/laptop με kubuntu 14.04.03 LTS 64bit με i5 CPU και 8GB ram) κολλάνε (τα συστήματα των hosts γίνονται unresponsive εντελώς για αρκετά λεπτά κάποιες φορές) και ότι και να έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής απο workarounds που βρήκα στα vmware communities (vmware tools upgrade, vblank mode) δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Με άλλες μηχανές (virtual-machines) που χρησιμοποιούν άλλα λειτουργικά (Linux/BSD/MAC OS X) δεν αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα. Θα κοίταγα λοιπόν και άλλες επιλογές (πχ virtual-box).

My 2 cents.

1. Προσωπικά θα έβαζα το VM σε διπύρηνο επεξεργαστή, ώστε να έχει τόσο το host όσο και το guest τουλάχιστον από ένα επεξεργαστή. Και ο P IV παίζει να το σηκώσει, αλλά δεν θα επιτρέπει να κάνεις τίποτα άλλο.

2. Το μεγάλο bottleneck στην απόδοση των VMs είναι συχνά το I/O. Η λύση είναι είτε να χρησιμοποιήσεις SSD, είτε να αποθηκεύσεις το VM σε ξεχωριστό δίσκο από το host OS. Προσοχή! Ξεχωριστό δίσκο! Όχι ξεχωριστό partition.

3. Δεν έχω εμπειρία με VMWare, αλλά για αυτό που θες να κάνεις, και με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή σου δεν είναι τρομερά απαιτητική σε γραφικά (για να απαιτεί πχ VGA passthrough) δεν νομίζω ότι έχει και τόση πολύ σημασία η επιλογή του virtualization προγράμματος.

edit

Για ποιο λόγο δεν τα αφήνεις με σκέτα XP;

• 1 μήνα μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...