Προς το περιεχόμενο

Αγορά PC or iMac ?

WOLFAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την όμορφη παρέα του iNsomnia. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα νέο υπολογιστή και θα ήθελα την γνώμη σας. Θα σας κουράσω λίγο με το κείμενο γιατί θα είναι λίγο μεγάλο. Όποιος έχει την υπομονή και την όρεξη να βοηθήσει η να πει την γνώμη του θα το εκτιμούσα.

Θέλω ένα μηχάνημα  για δουλειά (Adobe suite-C4D). Tο ερώτημα είναι PC or iMac ?

Συγκεκριμένα το PC-BUILD είναι.

PC CASE

CASE PHANTEKS ENTHOO LUXE FULL TOWER BLACK

PSU

PSU CORSAIR AX760 ATX - 760W 80 PLUS PLATINUM

CPU

CPU INTEL CORE I7-5820K 3.30GHZ LGA2011-3

MOTHERBOARD

ASUS SABERTOOTH X99 RETAIL

RAM

RAM CORSAIR RED 32GB (4X8GB) DDR4 2400MHZ

VGA

VGA GIGABYTE GEFORCE GTX980 TI

DVD-ROM

LG GH24NSC0

SDD

SSD SAMSUNG 850 PRO SERIES 512GB

HDD

HDD SEAGATE BARRACUDA 7200 3TB SATA3

HYDRO

COOLERMASTER RL-N24M-24PK-R1 WC NEPTON 240MM

MONITOR

LG MONITOR 34UC97C-B CURVED LCD TFT IPS LED, 34", 21:9, 300 CD/M2, 5.000.000:1, 5MS, 3440x1440

Κόστος από διάφορα σκρουτζομαγαζα  3.650

Το iMac-BUILD είναι

iMac 27’ with Retina 5K Display late 2015

Cpu  4.0GHz quad-core i7 up to 4.2GHz(Skylake)

Graphics AMD Radeon R9 M395X with 4GB video

HDD 256 GB Flash Storage

RAM 32GB 1866Mhz DDR3

Εδώ έχουμε διάφορες τιμές και τι εννοώ. Οι Ram θα γίνουν ξεχωριστά παραγγελία και όχι από την APPLEApple θέλει 800 αλλά από μαγαζί από εδώ τις βρισκω στα 300.

Επίσης βλέποντας τις τιμές από διάφορα μαγαζιά(iStrom,iSystems και iSquares) διαπίστωσα πως έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές 3.565,86 €(χωρίς Ram) . Αλλά από το κατάστημα  e-mac.eu βγαίνει 3.259€ που σημαίνει ότι με παίρνει να ανεβάσω τον σκληρό από 256GB σε 512GB(3.499€). Άρα αγορά από e-mac.eu συνολικό ποσό 3.800 €.

Η εμπειρία μου από ΜΑΚ είναι μηδενική. Ότι έχω διαβάσει εδώ και κανα μήνα από εσάς και από διάφορα φόρουμ applefun. Με τα windows ασχολούμαι- δουλεύω περίπου 17 χρόνια. Το θέμα είναι ότι διαβάζοντας καθημερινά σχεδόν όλα τα ποστς βλέπω ότι και τα Μακ εμφανίζουν προβλήματα ενώ πριν είχα την αίσθηση ότι τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Το καταλαβαίνω είναι μηχάνημα και όλα τα μηχανήματα χαλάνε αλλά όταν διαβάζω για Lag μετα από Update η ξαφνικά σταμάτησε  να λειτουργεί η κάμερα (FaceTime) κάτι τέτοια με σκαλώνουν.

Αρνητικά PC

1)Η οθόνη(LG) μπορεί να είναι 34’ αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση 5Κ

2)Ο όγκος του κουτιού και ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες.

3)Μεταπωλητική του αξία.

Θετικά PC

1)Δυνατό μηχάνημα

2)Μεγάλος αποθηκευτικός χώρος

3)Κάρτα γραφικών ….

4)Δυνατότητα  αναβάθμισης η αλλαγής σε περίπτωση προβλήματος κάποιου κομματιού.

Αρνητικά iMac

1)Δεν μπορείς να κάνεις Hardware αναβάθμιση εκτός από τις Ram

2)Τιμή

3)Μικρός αποθηκευτικός χώρος

4)Κατώτερη κάρτα γραφικών

5)Πληκτρολόγιο χωρίς αριθμητικό μέρος και φωτισμό. Υπάρχει πληκτρολόγιο με αριθμητικό αλλά είναι με καλώδιο και είναι η παλιά έκδοση και όχι το Magic Keyboard

6)Εγγύηση μάξιμουμ 3 χρόνια

Θετικά iMac

1)Είναι η πρώτη επιλογή από άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο λογισμικό.

2) Metal ! Αυτό είναι το κάτι άλλο αν και ακόμα η adobe δεν το έχει προσαρμόσει στα προγράμματα της αλλά όταν γίνει θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ αλλαγή στην ταχύτητα με την οποία θα κάνω την δουλειά μου .

3)Design αυτό μετράει λίγο αλλά είναι ένα υπερ.

4)Οθόνη…

5)Camera,Mic,Keyboard και Mouse όλα στο πακέτο.

Για το λειτουργικό δεν μπορώ να φέρω γνώμη καθώς δεν έχω δουλέψει ποτέ με το MAC OS και αυτό είναι ένα θέμα που με προβληματίζει αν θα μπορέσω να προσαρμοστώ γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Hackintosh.

Δεν με ψήνει η  συγκεκριμένη περίπτωση γιατί θα μπω σε κόλπα που δεν γνωρίζω και θα πρέπει να ασχοληθώ αρκετά και δεν ξέρω και πόσο σταθερό θα είναι κάτι τέτοιο. Διάβασα μερικά δεκάδες ποστς από εδώ και βλέπω πως σε καμία περίπτωση δεν έχω ούτε τις ικανότητες ούτε την υπομονή  που έχει παράδειγμα  Ο MoviemakerGR με το να ψάχνει το κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται. Γιατί όπως σας είπα πριν το PC το θέλω για δουλειά από την πρώτη μέρα.

Benchmark

Από μια μικρή έρευνα που έκανα σχετικά με τους χρόνους Render βρήκα αυτά.

i7-5820k (6-Core) 3.3Ghz, 64GB 2133 MHz DDR4, NVIDIA GeForce GTX 980 TI 6GB, SSD Windows 10 έχει χρόνο Render από 202-208 seconds.

iMac Retina 5K 27in (Late 2014) 4GHz Intel i7, 32GB 1600 MHz, AMD Radeon R9 M295X 4GB,   SSD OSX 10.10.5 έχει χρόνο Render 240 seconds.

Ο iMac είναι ο προηγούμενος όχι ο Late 2015 με Skylake και 1866MHz Ram.

Extra Ερωτήσεις

1)Με βάση το παραπάνω Benchmark πόσο πιστεύεται ότι θα είναι μικρότερός ο χρόνος Render στον iMac (2015 late)?

2)Έχει κάνεις κάποιο λινκ για να δω την διαφορά μεταξύ Fusion και SSD  Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τι ταχύτητες πιάνει ο ssd που είναι με τον Fusion μαζί.

3)Στον imac το hyper threading λειτουργεί ?

4)Από θερμοκρασίες πως πάει ο iΜac. Δηλαδή σε ένα 5αρο Render θα έχει γονατίσει θα έχουμε πρόβλημα?

Το Budget είναι με το ζόρι 3800 και αυτό μόνο για τον imac.

To ποιο σημαντικό κομμάτι είναι η CPU μετα η Ram και μετα HDD&Κάρτα γραφικών

So....

Ευχαριστώ και Συγνώμη άμα σας κούρασα.

Πρέπει να έκανα πατάτα ζητώ συγνώμη. Έπρεπε να το βάλω στο Hardware->Mac

Sorry Mod!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και περιμενεις τωρα εσυ να σου απαντησει και σοβαρα καποιος. αφου γνωριζεις τοσο καλα που εκανες και αναλυση τα υπερ και τα κατα τι ζητας γνωμες ? παρε οτι θελεις

• Like 4

Το μόνο που προβληματίζει είναι η μη δυνατότητα αναβάθμισης του iMac. Βέβαια δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχει η δουλειά σου οπότε αυτά τα μηχανήματα μπορεί να υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις σου και να μην χρειαστείς ποτέ αναβάθμιση. Τέλος βλέπω ότι δεν έχεις υπολογίσει apple care για τον mac (νομίζω γύρω στα 200 ευρώ πάει για αυτά τα μοντέλα). Μην διανοηθείς να δώσεις τόσα χρήματα και να μην πάρεις έξτρα εγγύηση.

Χαιρετώ την όμορφη παρέα του iNsomnia. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα νέο υπολογιστή και θα ήθελα την γνώμη σας. Θα σας κουράσω λίγο με το κείμενο γιατί θα είναι λίγο μεγάλο. Όποιος έχει την υπομονή και την όρεξη να βοηθήσει η να πει την γνώμη του θα το εκτιμούσα.

Θέλω ένα μηχάνημα  για δουλειά (Adobe suite-C4D). Tο ερώτημα είναι PC or iMac ?

Συγκεκριμένα το PC-BUILD είναι.

PC CASE

CASE PHANTEKS ENTHOO LUXE FULL TOWER BLACK

PSU

PSU CORSAIR AX760 ATX - 760W 80 PLUS PLATINUM

CPU

CPU INTEL CORE I7-5820K 3.30GHZ LGA2011-3

MOTHERBOARD

ASUS SABERTOOTH X99 RETAIL

RAM

RAM CORSAIR RED 32GB (4X8GB) DDR4 2400MHZ

VGA

VGA GIGABYTE GEFORCE GTX980 TI

DVD-ROM

LG GH24NSC0

SDD

SSD SAMSUNG 850 PRO SERIES 512GB

HDD

HDD SEAGATE BARRACUDA 7200 3TB SATA3

HYDRO

COOLERMASTER RL-N24M-24PK-R1 WC NEPTON 240MM

MONITOR

LG MONITOR 34UC97C-B CURVED LCD TFT IPS LED, 34", 21:9, 300 CD/M2, 5.000.000:1, 5MS, 3440x1440

Κόστος από διάφορα σκρουτζομαγαζα  3.650

Το iMac-BUILD είναι

iMac 27’ with Retina 5K Display late 2015

Cpu  4.0GHz quad-core i7 up to 4.2GHz(Skylake)

Graphics AMD Radeon R9 M395X with 4GB video

HDD 256 GB Flash Storage

RAM 32GB 1866Mhz DDR3

Εδώ έχουμε διάφορες τιμές και τι εννοώ. Οι Ram θα γίνουν ξεχωριστά παραγγελία και όχι από την APPLEApple θέλει 800 αλλά από μαγαζί από εδώ τις βρισκω στα 300.

Επίσης βλέποντας τις τιμές από διάφορα μαγαζιά(iStrom,iSystems και iSquares) διαπίστωσα πως έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές 3.565,86 €(χωρίς Ram) . Αλλά από το κατάστημα  e-mac.eu βγαίνει 3.259€ που σημαίνει ότι με παίρνει να ανεβάσω τον σκληρό από 256GB σε 512GB(3.499€). Άρα αγορά από e-mac.eu συνολικό ποσό 3.800 €.

Η εμπειρία μου από ΜΑΚ είναι μηδενική. Ότι έχω διαβάσει εδώ και κανα μήνα από εσάς και από διάφορα φόρουμ applefun. Με τα windows ασχολούμαι- δουλεύω περίπου 17 χρόνια. Το θέμα είναι ότι διαβάζοντας καθημερινά σχεδόν όλα τα ποστς βλέπω ότι και τα Μακ εμφανίζουν προβλήματα ενώ πριν είχα την αίσθηση ότι τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Το καταλαβαίνω είναι μηχάνημα και όλα τα μηχανήματα χαλάνε αλλά όταν διαβάζω για Lag μετα από Update η ξαφνικά σταμάτησε  να λειτουργεί η κάμερα (FaceTime) κάτι τέτοια με σκαλώνουν.

Αρνητικά PC

1)Η οθόνη(LG) μπορεί να είναι 34’ αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση 5Κ

2)Ο όγκος του κουτιού και ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες.

3)Μεταπωλητική του αξία.

Θετικά PC

1)Δυνατό μηχάνημα

2)Μεγάλος αποθηκευτικός χώρος

3)Κάρτα γραφικών ….

4)Δυνατότητα  αναβάθμισης η αλλαγής σε περίπτωση προβλήματος κάποιου κομματιού.

Αρνητικά iMac

1)Δεν μπορείς να κάνεις Hardware αναβάθμιση εκτός από τις Ram

2)Τιμή

3)Μικρός αποθηκευτικός χώρος

4)Κατώτερη κάρτα γραφικών

5)Πληκτρολόγιο χωρίς αριθμητικό μέρος και φωτισμό. Υπάρχει πληκτρολόγιο με αριθμητικό αλλά είναι με καλώδιο και είναι η παλιά έκδοση και όχι το Magic Keyboard

6)Εγγύηση μάξιμουμ 3 χρόνια

Θετικά iMac

1)Είναι η πρώτη επιλογή από άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο λογισμικό.

2) Metal ! Αυτό είναι το κάτι άλλο αν και ακόμα η adobe δεν το έχει προσαρμόσει στα προγράμματα της αλλά όταν γίνει θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ αλλαγή στην ταχύτητα με την οποία θα κάνω την δουλειά μου .

3)Design αυτό μετράει λίγο αλλά είναι ένα υπερ.

4)Οθόνη…

5)Camera,Mic,Keyboard και Mouse όλα στο πακέτο.

Για το λειτουργικό δεν μπορώ να φέρω γνώμη καθώς δεν έχω δουλέψει ποτέ με το MAC OS και αυτό είναι ένα θέμα που με προβληματίζει αν θα μπορέσω να προσαρμοστώ γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Hackintosh.

Δεν με ψήνει η  συγκεκριμένη περίπτωση γιατί θα μπω σε κόλπα που δεν γνωρίζω και θα πρέπει να ασχοληθώ αρκετά και δεν ξέρω και πόσο σταθερό θα είναι κάτι τέτοιο. Διάβασα μερικά δεκάδες ποστς από εδώ και βλέπω πως σε καμία περίπτωση δεν έχω ούτε τις ικανότητες ούτε την υπομονή  που έχει παράδειγμα  Ο MoviemakerGR με το να ψάχνει το κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται. Γιατί όπως σας είπα πριν το PC το θέλω για δουλειά από την πρώτη μέρα.

Benchmark

Από μια μικρή έρευνα που έκανα σχετικά με τους χρόνους Render βρήκα αυτά.

i7-5820k (6-Core) 3.3Ghz, 64GB 2133 MHz DDR4, NVIDIA GeForce GTX 980 TI 6GB, SSD Windows 10 έχει χρόνο Render από 202-208 seconds.

iMac Retina 5K 27in (Late 2014) 4GHz Intel i7, 32GB 1600 MHz, AMD Radeon R9 M295X 4GB,   SSD OSX 10.10.5 έχει χρόνο Render 240 seconds.

Ο iMac είναι ο προηγούμενος όχι ο Late 2015 με Skylake και 1866MHz Ram.

Extra Ερωτήσεις

1)Με βάση το παραπάνω Benchmark πόσο πιστεύεται ότι θα είναι μικρότερός ο χρόνος Render στον iMac (2015 late)?

2)Έχει κάνεις κάποιο λινκ για να δω την διαφορά μεταξύ Fusion και SSD  Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τι ταχύτητες πιάνει ο ssd που είναι με τον Fusion μαζί.

3)Στον imac το hyper threading λειτουργεί ?

4)Από θερμοκρασίες πως πάει ο iΜac. Δηλαδή σε ένα 5αρο Render θα έχει γονατίσει θα έχουμε πρόβλημα?

Το Budget είναι με το ζόρι 3800 και αυτό μόνο για τον imac.

To ποιο σημαντικό κομμάτι είναι η CPU μετα η Ram και μετα HDD&Κάρτα γραφικών

So....

Ευχαριστώ και Συγνώμη άμα σας κούρασα.

Πρέπει να έκανα πατάτα ζητώ συγνώμη. Έπρεπε να το βάλω στο Hardware->Mac

Sorry Mod!

Ξέρω ένα φωτογράφο ο οποίος έχει imac πολύ κατώτερο σε σχέση με αυτό που θες να πάρεις,και είδα πως δουλεύει με το final cut pro.

Το λειτουργικό final cut pro, πήγαινε σφαίρα. Πολύ αστραπιαία απόκριση. Ακόμα και εγώ με το pc της υπογραφής μου σε adobe premiere - after effects,δεν πήγαινε όπως αυτόν.  Εάν έχεις λεφτά πήγαινε και σε mac pro εάν μπορείς. Τα mac είναι πολύ ικανά για μοντάζ.

Δεν έχω φυσικά καθαρή απάντηση, απλώς αναφέρω κάποια σημεία που είναι σημαντικά σύμφωνα βέβαια με τη δική μου πείρα και τις δικές μου ανάγκες.

Υπέρ του iMac είναι σίγουρα η οθόνη (όχι τόσο για την ανάλυση όσο για το χρώμα και την ομοιογένεια με τις υπόλοιπες Mac οθόνες, π.χ. το χρώμα που βλέπεις εσύ είναι πάρα πολύ κοντά σ' αυτό που θα βλέπει ο πελάτης/συνεργάτης στο δικό του Mac) και το thunderbolt, με τη λογική ότι όταν παίζεις με videofiles (δεν ξέρω για σένα αλλά τα video files που παίζω εγώ είναι αρκετά ογκώδη) κανένας δίσκος δεν είναι αρκετός, οπότε στρέφεσαι σε εξωτερικoύς δίσκους και οι μόνοι που έχουν ταχύτητα για αρχεία μεγάλου bitrate είναι οι thunderbolt.

Οπότε αν πας σε iMac βάζεις μόνο ssd και ένα εξωτερικό κουτί Thunderbolt με 2 τουλάχιστον θέσεις για να παίζει σε RAID και να έχεις τις ταχύτητες που πρέπει. Εδώ έχουμε μειονέκτημα (κόστος) σε σχέση με το PC όπου έχεις ήδη χώρο στο κουτί για μεγάλους δίσκους (πάντα σε RAID αν παίζεις με μεγάλα bitrate). Το δεύτερο μειονέκτημα του Mac είναι η έλλειψη NVidia εκτός αν ποντάρεις στο METAL, θέμα στο οποίο η Adobe τα "γύρισε" σε σχέση με τη δήλωση στο keynote της Apple το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ξέρω ένα φωτογράφο ο οποίος έχει imac πολύ κατώτερο σε σχέση με αυτό που θες να πάρεις,και είδα πως δουλεύει με το final cut pro.

Το λειτουργικό final cut pro, πήγαινε σφαίρα. Πολύ αστραπιαία απόκριση. Ακόμα και εγώ με το pc της υπογραφής μου σε adobe premiere - after effects, δεν πήγαινε όπως αυτόν.  Εάν έχεις λεφτά πήγαινε και σε mac pro εάν μπορείς. Τα mac είναι πολύ ικανά για μοντάζ.

Λογικό, αν αναφέρεσαι στο Final Cut ProX και El Capitan που εκτός το ότι είναι γραμμένο απ' την ίδια την Apple (όπως και το παλιό Final Cut Pro, φυσικά) υποστηρίζει και το METAL.

Επίσης δεν ξέρω αν η διαφορά του Pro είναι τόσο μεγάλη ώστε να "χάσεις" την οθόνη του iMac. Άσε που κάποιοι λένε ότι η Adobe τρέχει καλύτερα στον iMac.

Καλησπέρα !

Είμαι στη δουλειά και δυστυχώς δε μπορώ να γράψω πολλά, αλλ' αναφέρθηκε παραπάνω ότι στους iMac είναι δύσκολη η αναβάθμιση.

Προσωπικά αυτό το πρόβλημα θα το έλυνα αγοράζοντας Mac Pro αντί του iMac. Εκεί η αναβάθμιση είναι αρκετά ευκολότερη.

Ευχαριστώ,

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 1

Καλησπέρα !

Είμαι στη δουλειά και δυστυχώς δε μπορώ να γράψω πολλά, αλλ' αναφέρθηκε παραπάνω ότι στους iMac είναι δύσκολη η αναβάθμιση.

Προσωπικά αυτό το πρόβλημα θα το έλυνα αγοράζοντας Mac Pro αντί του iMac. Εκεί η αναβάθμιση είναι αρκετά ευκολότερη.

Ευχαριστώ,

Ο Άσπρος Γάτος

Τι αναβάθμηση μπορείς να κάνεις σε Mac Pro εκτός από RAM;

CPU + δίσκο όπως είπαν και παραπάνω.

Υπάρχουν και τα κλασσικά videos στο youtube.

Δύσκολα και επικίνδυνα πράγματα, ειδικά αν είναι εντός εγγύησης ένα τόσο ακριβό μηχάνημα. Άσε που αυτό που θα χρειαστεί να αναβαθμιστεί αν μιλάμε για edit/composition θα είναι μάλλον η GPU κι όσο δεν παίζει nVidia στο Mac ή μόνη ελπίδα είναι να κάνει η Adobe αυτό που υποσχέθηκε (METAL).

Δύσκολα και επικίνδυνα πράγματα, ειδικά αν είναι εντός εγγύησης ένα τόσο ακριβό μηχάνημα. Άσε που αυτό που θα χρειαστεί να αναβαθμιστεί αν μιλάμε για edit/composition θα είναι μάλλον η GPU κι όσο δεν παίζει nVidia στο Mac ή μόνη ελπίδα είναι να κάνει η Adobe αυτό που υποσχέθηκε (METAL).

Με thunderbolt βάζεις μέχρι και Titan (σαν εξωτερική κάρτα γραφικών).

πχ

Με thunderbolt βάζεις μέχρι και Titan (σαν εξωτερική κάρτα γραφικών).

πχ

I know αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ δαπανηρή αναβάθμηση (και της TB κάρτας και του δίσκου). Επίσης αν πας σε Mac Pro, δεν θα εκμεταλλευτείς και το πλεονέκτημα έναντι του iMac, να έχεις 64GB RAM; Μαζί με μια αντίστοιχη του iMac οθόνη το κόστος ανεβαίνει πολύ. Κατά τη γνώμη μου, μιλώντας για editing και composition καλύτερα να επενδύσεις σε γρήγορο και επεκτάσιμο storage παρά στην πιθανότητα μιας μελλοτικής και δαπανηρής αναβάθμησης. Αν η δυνατότητα αναβάθμησης είναι βασικό κριτήριο τότε η σκέψη μου πάει σε PC. Αν όχι, τότε iMac, συμμαζεμένο, δυνατό, σταθερό, όμορφο (η γυναίκα μου πήγε να με φάει όταν σκέφτηκα να πουλήσω τον iMac κι ας τον χρησιμοποιεί μια φορά το χρόνο :)) συν το τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του PC, να κάνεις Edit/Composition με ProRes, με τον καλύτερο (σε σχέση ποιότητας/όγκου/δυνατοτήτων) codec του κόσμου.

Υ/Γ Και στον iMac δεν μπορείς να βάλεις εξ. κάρτα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...