anikologr Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Καλημέρα σε όλα τα μέλη Έχω ένα dell latitude 6410 i5 540m, 4GB Ram. Έχω παραγγείλει τον 850 evo 250GB και είμαι σε σκέψη ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω. Το laptop είναι ήδη dual boot windows 10 και ubuntu 15.04. Γιατί να γυρίσω πίσω σε λειτουργικά? Γιατί θεωρώ το 12.04 το πιο σταθερό συν ότι έχουν drivers για ένα πολυμηχάνημα lexmark se 508 που έχω. Το ubuntu έχει ενσωματωμένη λειρουργία trim? Στα windows θα βάλω το magician. Στο bios πρέπει να αλλάξω κάτι? Οποαδήποτε ιδέα - σχόλια δεκτά... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Θα μπεις στα windows και θα κανεις το partition του ubuntu, unallocated space (εννοειται εχοντας παρει backup απο πριν). Μετα, θα εκκινησεις με το δισκακι εγκαταστασης του 12.04 και θα του πεις να εγκατασταθει στον unallocated space. Αν ολα πανε καλα, στην επομενη εκκινηση θα σου βγει ο grub με επιλογες για windows και ubuntu 12.04. Για το trim. Ανοιγεις το fstab sudo gedit /etc/fstabΒρισκεις τη γραμμη που αναφερεται στο mountpoint του /, πχ # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro 0 1ειναι η σειρα που ξεκιναει με /dev/sda2 και παραπερα λεει ext3 σε μενα. Σε εσενα θα λεει uuid=ena-soro-grammata-kai-noumera και ext4 αντιστοιχα.Πας στη στηλη των επιλογων, εκει που λεει "errors=remount-ro" σε μενα, και βαζεις διπλα την επιλογη discard, δηλαδη να γινει ετσι /dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro,discard 0 1Σωζεις, κλεινεις και επανεκκινεις.Για να τσεκαρεις αν οντως δουλευει το trim, δινεις ενα sudo hdparm -I /dev/sda(i κεφαλαιο ειναι αυτο εκει) και θα πρεπει να εχει μια γραμμη που να λεει "Data Set Management TRIM supported" Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
anikologr Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Ευχαριστώ για την απάντηση.. Εάν επιλέξω την έκδοση 15.10 που κυκλοφόρησε πρόσφατα ισχύουν τα ίδια για το trim? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2015 Ναι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2015 Μολις επεσε το ματι μου σε αυτο το αρθρο που λεει οχι στο discard! Το εχει συναντησει καποιος αυτο που αναφερει ο τυπος? http://www.pcsteps.gr/38575-ρυθμίσεις-για-ssd-στο-ubuntu-lubuntu-linux-mint/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2015 Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2015 και στο wiki του arch λέει οτι κάποιοι δίσκοι τα παίζουνε με discard αλλά yolo Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
anikologr Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2015 Με λίγο ψάξιμο κατέλληξα πως από 14.04 και πάνω το ubuntu έχει ενσωματωμένο trim... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα