Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα φίλοι.

Για διάφορους λόγους σκέφτομαι να βάλω το cyanogenmod στο android smartphone μου (βασικά είναι πολύ κοντά στο vanilla android όπως αυτό που τρέχει στα nexus ή στα Motorola).

Το πρόβλημα μου είναι - επειδή δε μου αρέσει και τόσο η ανάληψη ρίσκων- να κατανοησω επαρκώς την όλη διαδικασία. Αν για να συμβεί αυτό πρέπει να φτάσω σε επίπεδο developer τότε θα το αφήσω και δε θα ασχολήθω.

Δε θέλω να μου πείτε τι πρέπει να κατεβασω και ποια "κουμπάκια" να πατήσω. Θέλω να κατανόησω τα βηματα και τη διαδικασία πίσω απ'ολα αυτά ώστε να ξέρω τι κάνω κάθε φορά. Αν είναι εύκολο θα ήθελα να μου δωσετε και αναλογίες με τα pc.

Για την ώρα έχω καταλάβει οτι καταρχάς πρέπει να αποκτήσεις root access ώστε να μπορείς να κάνεις αλλαγές. Μετά πρέπει να έχεις ένα custom recovery (κάτι σαν περιβάλλον bios ?) ώστε να έχεις στα χέρια σου απαραίτητα εργαλεία. Και μετά προχωρας και εγκαθιστας το άλλο λογισμικό/custom rom(/firmware?) που επιλέγεις.

Αυτά έχω καταλάβει απο το διάβασμα που έχω κάνει σε διάφορες πηγές. Ελπίζω να δω τις απαντήσεις και διορθώσεις σας

Δημοσ.

Δεν έχω κάνει root σε κινητό οπότε δεν ξέρω τι παίζει με την διαδικασία κτλ. Αλλά να ξέρεις ένα πράγμα. Η μαγεία και η ουσία βρίσκεται στην προσπάθεια και στο λάθος που θα κάνεις. Οπότε ξεκίνα το μόνος σου.

Δημοσ.

Ίσως αν δεν υπήρχε κανένα οικονομικο κόστος απ'ολο αυτό, να πήγαινα έτσι commando. Επειδή όμως πρόκειται για το μοναδικό και βασικό smartphone που έχω, δε γίνεται αυτο.

• Λύση
Δημοσ.

Οι διαδικασίες αυτές, δεν είναι εντελώς ακίνδυνες μιας και μπορούν(από άγνοια συνήθως) να επιφέρουν μη αναστρέψιμες(από το χρήστη τουλάχιστον) βλάβες στη συσκευή. Έτσι πολύ καλά κάνεις ψάχνεις για πληροφορίες, μιας κι έτσι θα ελαττωθούν οι πιθανότητες να μείνεις με τη συσκευή στο χέρι.

Το root λοιπόν είναι η ενεργοποίηση του λογαριασμού υπερχρήστη(root) που δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στους φακέλους και τα αρχεία συστήματος της συσκευής. Η διαδικασία του rooting διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή τα κλειδώματα που έχει συμπεριλάβει ο κάθε κατασκευαστής για να αποτρέψει αυτές τις ενέργειες.

Από τη στιγμή λοιπόν που ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση στη συσκεύη όπως εγκατάσταση άλλης ρομ, εγκατάσταση άλλης recovery, διαγραφής εφαρμογών που είναι μέρος του λειτουργικό(αυτό χρειάζεται προσοχή μιας και μπορεί, ανάλογα με το τί θα διαγράψεις, να κάνει την εκκίνηση του λειτουργικού αδύνατη).

Το σύνηθες επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση μιας custom recovery, μιας και η εργοστασιακή recovery είτε δεν κάνει τίποτα είτε προσφέρει πολύ περιορισμένες επιλογές. Η recovery mode είναι ένα mini λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται για ενέργειες συντήρησης/διάγνωσης κλπ(κάτι σαν τα recovery disks των windows). Με μια custom recovery λοιπον υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και επιλογές όπως η δημιουργιά αντιγράφου ασφαλείας της ρομ, η επαναφορά της ρομ από προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας, η εγκατάσταση νεας ρομ και άλλα.

Αφού λοιπόν εγκατασταθεί και η custom recovery, μπορεί να εγκατασταθει και μια custom rom μέσω αυτής.

Η διαδικασία εγκατάστασης μιας custom rom συνήθως περιγράφεται από το δημιουργό της. Σημαντικό είναι πριν την εγκατάσταση της rom, μέσω της custom recovery, να πάρεις ένα αντίγραφο ασφαλείας της υπάρχουσας ρομ. Με αυτό τον τρόπο αν κάτι πάει στραβά μπορείς μέσω αυτού του αντιγράφου να επαναφέρεις τη συσκευή ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν(χωρίς να χάσεις δεδομένα ή εφαρμογές).

• Like 1
Δημοσ.

[......]

Καταρχάς σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνδρομή σου, τα εγραψες πολυ κατανοητά.

Αν λοιπόν σε κατάλαβα καλά, σε γενικές γραμμές σε σχεση με τη φιλοσοφία και τα θεμελιώδη βήματα δεν έχω πέσει έξω, σωστά;

Δημοσ.

Το root λοιπόν είναι η ενεργοποίηση του λογαριασμού υπερχρήστη(root)

Δεν υπαρχει κανενας λογαριασμος υπερχρηστη.... Υπαρχουν ομως δικαιωματα υπερχρηστη..... Και ακομα ...υπερχρηστης-superuser or su , root-ριζα..... Το βασικο νοημα ναι το εχεις πιασει και μπορεις να συνεχισεις αφοβα.... Αλλωστε απο root αν μπρικαρει η συσκευη , το πιο πιθανο θα ειναι soft brick που σωζεται... Και μιλαμε για πιθανοτητα 0,1%.... Το hard brick ,που δεν σωζεται, ερχεται συνηθως απο λαθος ρομς , κακο φλασαρισμα κτλ....

Δημοσ.

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.

Ξέρεις, άμα είσαι άσχετος και ανοίξεις ένα αρχείο θα διαπιστώσεις μια ορολογία που απλά δεν ξέρεις. Και το πιο εύκολο πράγμα είναι να γράψεις "How to install cyanogenmod on galaxy s5". Ακολουθείς τις οδηγίες και έτοιμος. Αλλά κατά τη γνώμη μου έτσι δεν καταφέρνεις τίποτα. Απλώς ακολουθείς μηχανικά κάτι που έκανε κάποιος άλλος χωρίς καμίας εξασφάλιση πως εσύ μπορείς να το κάνεις. 

Έτσι κάθισα λίγο και ψάχτηκα με ένα Xperia Ray που είχα κάνει root αρκετά παλαιότερα για να δω τί παίζει (περιττό να πω πως παιδεύτηκα πολύ με την εντολή adb push. Κάποιο πρόβλημα πρέπει να είχα με τους drivers και δεν αναγνώριζε καθόλου τη συσκευή. Οπότε πέρασα το zip της CM 9.0 στην sd card κι από εκεί το εγκατέστησα από το recovery).

Αλλά αν κάνω root στο S5 θα το κάνω για να περάσω την CM12

Δημοσ.

Το πρωτο μισο του μηνυματος δεν ηταν για εσενα , αλλα για τον φιλο απο πανω που αλλωστε αν δεις η πρωτη γραμμη ειναι copy-paste απο το μηνυμα του σαν μια απλη διορθωση, αλλα ο,τι εγραψε , σωστα τα εγραψε..... Κατι ακομα... Μην περιμενεις να κατανοησεις το root και ο,τι αλλο ερχεται μεσα απο αυτο μεσα απο βιβλια (;) ή βιντεο ή οδηγους στο xda... Αυτα ειναι το βοηθημα... Αποκτωντας εμπειρια μονο ετσι θα το "πιασεις"....

Δημοσ.

τα πιο βασικά πλεονεκτήματα στο root πια είναι? επίσης ακόμα και με σωστό rom και σωστή διαδικασία υπάρχει πιθανότητα για brick?

Δημοσ.

Root σημαινει ριζα... Αποκτας δηλαδη προσβαση στην ριζα του λογισμικου... Γινεσαι υπερχρηστης. Ετσι , μπορεις να διαγραψεις ολες τις αχρηστες εφαρμογες (bloatware) που φορτωνουν τα κινητα οι κατασκευαστες που πριν δεν μπορουσες γιατι ειναι εφαρμογες συστηματος.... Ο κινδυνος παντα υπαρχει... Αλλα με σωστη ρομ και διαδικασια , ακομα και αν μπρικαρει(απειροελαχιστο) θα ειναι σοφτ μπρικ που ειναι αναστρεψιμο

Δημοσ.

τα πιο βασικά πλεονεκτήματα στο root πια είναι? επίσης ακόμα και με σωστό rom και σωστή διαδικασία υπάρχει πιθανότητα για brick?

Για μένα βασικό "κίνητρο" είναι οτι πλήρωσα κάποια χρήματα πήρα (φέτος) ένα περσινό "flagship" και η κατασκευάστρια εταιρεία το έχει αφήσει στην τύχη του χωρίς updates, χωρίς κανενός είδους βελτιστοποίηση και καταλήγω να έχω στα χέρια μου κάτι που δε λειτουργεί όπως θεωρητικά θα έπρεπε. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ για το root και τις ROMs είναι οτι αποκτάς τον έλεγχο ώστε το hardware που έχεις στα χέρια σου να συμπεριφέρεται όσο καλύτερα γίνεται

Δημοσ.

Γιατι χωρις updates ;. Δεν πηρε λολλιποπ;;. Τωρα για μαρσμαλοου δεν γνωριζω.... Κανοντας το root και αφαιρωντας ολο το bloatware της samsung ,ακομα και με την μαμα ρομ , θα εχεις αλλη συσκευη...

Δημοσ.

Γιατι χωρις updates ;. Δεν πηρε λολλιποπ;;. Τωρα για μαρσμαλοου δεν γνωριζω.... Κανοντας το root και αφαιρωντας ολο το bloatware της samsung ,ακομα και με την μαμα ρομ , θα εχεις αλλη συσκευη...

Άσε ρε καλέ μου άνθρωπε. Με Lollipop ήρθε αλλά από τότε τίποτα, Μάλιστα όταν το παρέλαβα λίγες μέρες μετά βγήκε ανακοίνωση από τη Samsung και καλά οτι γνωρίζουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα updates σε 5.0 και θα τρέξουν updates κλπ. Από τον Απρίλη περιμένουμε :) Προσωπικά έχω απογοητευτεί πλήρως. Τρέμω στη σκέψη για το τί θα κάνει το TW σε συσκευές χαμηλότερων specs

Και τί είπες; Marshmallow; Μας εμπαίζεις φίλε;

Δημοσ.

Καλησπερα.

Εδω εχω ενα ωραιο post για ολες τις αποριες που θελεις.

Επισης και root για S4 και S5 χωρις να γραψει το KNOX.

Και ολα αυτα(και αλλα πολλα)εδω:http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=412759

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...