Luciddream Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 μην ασχολεισαι τοσο με τις καταναλωσεις, σε τετοια συστηματα...! δεν αξιζει ουτε το χρονο που το συζηταμε...!!! Συμφωνώ, και γιαυτό και το έχω παραγγείλει ήδη εδώ και μέρες. Άσε που ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξει αυτό το PSU (π.χ αν χαλάσει το main μου που αν θυμάμαι καλά φτάνει τα 7 χρόνια σύντομα - Corsair HX 850). Η διαφορά των 50 με τα 80 ευρώ για τέτοιο εξάρτημα είναι αστεία, ειδικά με τα +2 χρόνια εγγύηση. Πάντως, χωρις σωστές μετρήσεις δεν μπορείς να ξέρεις τι ποσά καταναλώνει το ένα σύστημα σε σχέση με ένα άλλο. Όσες υποθέσεις κάνεις εσύ για το ένα σύστημα, άλλες τόσες μπορώ να κάνω εγώ για το άλλο. Το ότι δουλεύει σε idle δεν λέει τίποτα, αν σε idle τρώει παραπάνω από ότι το άλλο σύστημα. Ο σκοπός αυτου του project είναι να το έχω ανοιχτό όσο το δυνατον περισσότερο γίνεται. Επίσης το ότι δεν σε / με / κτλπ πειράζει να πληρώνεις τα ποσά που καταναλώνει, ώστε να έχεις πιο γρήγορο σύστημα, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις. υ.γ με έψησες να αγοράσω και power meter
cabdik Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Συμφωνώ, και γιαυτό και το έχω παραγγείλει ήδη εδώ και μέρες. Άσε που ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξει αυτό το PSU (π.χ αν χαλάσει το main μου που αν θυμάμαι καλά φτάνει τα 7 χρόνια σύντομα - Corsair HX 850). Η διαφορά των 50 με τα 80 ευρώ για τέτοιο εξάρτημα είναι αστεία, ειδικά με τα +2 χρόνια εγγύηση. Πάντως, χωρις σωστές μετρήσεις δεν μπορείς να ξέρεις τι ποσά καταναλώνει το ένα σύστημα σε σχέση με ένα άλλο. Όσες υποθέσεις κάνεις εσύ για το ένα σύστημα, άλλες τόσες μπορώ να κάνω εγώ για το άλλο. Το ότι δουλεύει σε idle δεν λέει τίποτα, αν σε idle τρώει παραπάνω από ότι το άλλο σύστημα. Ο σκοπός αυτου του project είναι να το έχω ανοιχτό όσο το δυνατον περισσότερο γίνεται. Επίσης το ότι δεν σε / με / κτλπ πειράζει να πληρώνεις τα ποσά που καταναλώνει, ώστε να έχεις πιο γρήγορο σύστημα, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις. υ.γ με έψησες να αγοράσω και power meter αν νομιζεις οτι η διαφορες καταναλωσεων, σε τετοια συστηματα, ειναι τεραστιες, κανεις λαθος..!! αν κατσεις και υπολογισεις, ποση ειναι η διαφορα, στη διαρκεια ενος ετους, θα γελασεις...!! μπορει να μην φτανει και την αξια του POWER METER.......!!!! 1
karaLRS Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 λοιπόν με raspi 1 (512 ram) τρέχω torrent client(+απομακρυσμένο), minidlna, samba server, openvpn server(3 client συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή) ,custom firewall και ddclient για να ανανεώνει την ip αυτόματα στο dyn dns. το παρακάτω printscreen είναι κατευάζοντας μια ταινία και streamάροντας μια άλλη στην tv. είναι overclocked στο 1ghz με 1.25vcore και άμα δεν ζορίζεται όπως τώρα πέφτει στα 700mhz. . αυτό που θέλω να δείξω είναι οτι με τόσα services παράλληλα + streaming δεν νιώθει απολύτος τίποτα το pi. sorry για την παρεμβολή στο Thread απλά ήθελα να σε ρωτήσω τι ταχύτητες πιάνεις στο samba? αυτά τα κάνω με openwrt σε router με 64mb RAM και εκτιμώ ότι βουλωνει λίγο ειδικά με το minidlna με 40.000 αρχεία. επίσης θα ήθελα λίγο παραπάνω από τα 8-9mb/s που πιάνω ως fileserver.
tmjuju Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Καλά τα RPi/2, αλλά με την 100αρα κάρτα δικτιού δεν πάνε μακριά. Προσωπικά θέλω να γεμίζω Gbit για αντιγραφές μεγάλων αρχείων. To BeQuiet, δεν το έχω, αλλά έχω κάποια καταπληκτικά ανεμιστιρακια τους, οπότε την σέβομαι σαν εταιρία, και δε θα το φοβόμουν. τον AM1 τον έχω OC στα 2.2, με μήνα+ βασανιστήρια, ακόμα δεν έχει πρόβλημα. Γενικά δεν είναι καλή ιδέα το OC σε 'servers', αλλά είπα να κάνω την πλάκα μου για την ώρα. Άλλωστε μεγαλύτερο OC θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση και δεν θα το ήθελα. Cabdik, όντως το tdp δεν είναι η καλύτερη μέτρηση , αλλά τελικά τα ΑΜ1 έχουν μικρότερη κατανάλωση από κλασικά παλιότερα συστήματα, δηλαδή σε σχέση με τον παλιό cleleron κάτι κέρδισε. Τώρα εάν κάνει απόσβεση το κόστος μέσω ΔΕΗ… δε νομίζω πριν πολλά χρόνια. Γενικά για αυτό λέμε η καλύτερη ανακύκλωση είναι η επαναχρησιμοποίηση. Οπότε πιστεύω και ο Celeron, να επαναχρησιμοποιηθεί για κάποια μικρό δουλειά. Παρεμπιπτόντως δεν το ήξερα αλλά κυκλοφόρησαν ψήκτρες για ΑΜ1 http://www.arctic.ac/eu_en/products/cooling/cpu.html?cpu_socket_amd=106 Θα το σκεπτώ γιατί τα τεστ που είδα δεν ήταν τόσο καλά, και η αλήθεια είναι ότι σε κλειστό κουτί node 304 δεν ακούγεται η μαμά ψήκτρα. Για κάρτα χ8 sata , η πιο διαδεδομένη στους zfs/btrfs users είναι Ibm m1015 και σχετικές. Και πάλι στη διπλή τιμή τουλάχιστο θα τη βρεις από την παραπάνω που πρότεινα, που είναι σε τιμή ‘no name’ κάρτας. Αλλά το AM1 σύστημα με 4χ onboard + 4 pcie = 8 sata, θεωρώ ότι καλά είναι. Για παραπάνω δίσκους όντως avoton/xeon ή και άλλες λύσεις θα ήταν πιο λογικές επιλογές, με ότι σημαίνει αυτό για το έξτρα κόστος. 8x sata IMHO μας δίνει κάποιες πολύ καλές εναλλακτικές για Home server A] 1xboot ssd 1xtorrent/scratch disk (εννοείτε ποτέ δεν είναι καλή επιλογή να βασανίζουμε arrays με torrents) 6xArray (raid10 ή raid6) B] (boot from usb stick linux/freenas/other) 8xArray
Luciddream Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2015 Για σκέτο sata ΙΙI χωρίς raid είδα υπάρχουν και κάτι φτηνές. Θα ήθελα μια άποψη για το raid που χρησιμοποιείς, σε τι σου έχει χρειαστεί γενικά? Γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί να μην το χρειάζομαι και να πάει χαμένο. Το σκέφτομαι για 1 x ssd για boot, 1 x 3TB torrent disk, 1 x XTB (που ήδη έχω) για backups, π.χ btrfs snapshots, αρχεία που χρειάζομαι. Παρεμπιπτόντως δεν το ήξερα αλλά κυκλοφόρησαν ψήκτρες για ΑΜ1 http://www.arctic.ac..._socket_amd=106Θα το σκεπτώ γιατί τα τεστ που είδα δεν ήταν τόσο καλά, και η αλήθεια είναι ότι σε κλειστό κουτί node 304 δεν ακούγεται η μαμά ψήκτρα. Ενδιαφέρον, αν και απο ότι είδα αντέχει μεγάλες θερμοκρασίες η CPU. Η AMD φημίζεται πάντως για τις μαπα ψύκτρες που βάζει συνήθως. Υ.Γ εν το μεταξύ έχει περάσει ήδη μια βδομάδα και δεν έχει έρθει ούτε το τροφοδοτικό... αα ρε e-shop...
cabdik Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 το RAID το κανεις για ασφαλεια, κυριως..!! αλλοι χρησιμοποιουν και το RAID για παραπανω ταχυτητα, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα..!! ειδικα σε server, ο στοχος ειναι η ασφαλεια των δεδομενων. αρα κανεις ενα RAID με 2 (η 4, 6) δισκους, ωστε να εχεις τα δεδομενα και στους 2, ωστε αν καποια στιγμη, χτυπησει ο ενας, θα εχεις τα δεδομενα σου στον αλλον..!!! επισης, ανεφερα την FM2+, για να μην χρειαζεσαι εξτρα κοστος σε καρτες, για SATA θυρες...!!!
Luciddream Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 well, στην περίπτωση που δεν έχεις τουλάχιστον raid-1 + backups στην χειρότερη, δεν υπάρχει ασφάλεια δεδομένων. Το raid από οτι έχω καταλάβει χρησιμοποιείται για λιγοτερο downtime σε production συστήματα, για τις περιπτώσεις που χτυπήσει ο δίσκος. Δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα θα χαθούν πάντα απο χτύπημα δίσκου. Οπότε στην περίπτωση μου.... δεν ξέρω ακόμα τι θα χρεαστώ
cabdik Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2015 well, στην περίπτωση που δεν έχεις τουλάχιστον raid-1 + backups στην χειρότερη, δεν υπάρχει ασφάλεια δεδομένων. Το raid από οτι έχω καταλάβει χρησιμοποιείται για λιγοτερο downtime σε production συστήματα, για τις περιπτώσεις που χτυπήσει ο δίσκος. Δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα θα χαθούν πάντα απο χτύπημα δίσκου. Οπότε στην περίπτωση μου.... δεν ξέρω ακόμα τι θα χρεαστώ Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι, σε production συστηματα απλα βαζεις SSD SATA III, που ειναι πιο γρηγορο και απο RAID-0 2 μηχανικων δισκων...!!! κι αυτο για το λειτουργικο και τα προγραμματα που θα χρησιμοποιουνται...! και απλα κρατας ενα IMAGE του στημενου δισκου, ωστε να εχεις την δυνατοτητα επαναφορας, σε περιπτωση που χτυπησει ο κυριος δισκος..! κι επειδη πλεον, το κοστος ενος γρηγορου SSD ειναι σε νορμαλ επιπεδα, δεν υπαρχει κανενας λογος να πας σε RAID-0...! αρα, πλεον το μονο RAID που εχει νοημα σε καποια συστηματα, ειναι το RAID 1 για mirroring 2 δισκων, ωστε να εχεις ασφαλεια στα δεδομενα..! δλδ, εννοω, τελικα, 1. να εχεις εναν SSD για λειτουργικο και προγραμματα, με ενα Image για back up, και 2 RAID 0 για ασφαλεια ολων των δεδομενων που χρειαζεσαι.
tmjuju Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2015 Η Syba είναι PCIe x1, το μόνο της αρνητικό RAID αν δε χρειάζεσαι μην κάνεις.
Luciddream Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2015 τέλεια... έφτασε η CPU με στραβωμένα pinakia... e-shop ftw... :mad:
Luciddream Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2015 2. το BeQuiet ειναι παρα πολυ ησυχο. και ειδικα οταν το εχεις πανω σε ενα συστημα που δεν εχει απαιτησεις ρευματος, αρα δεν θα ζοριστει ποτε..! θα πηγαινα για το 300αρι. το 400W.. τι να το κανεις σε ενα συστημα που θα παιζει στα 30-40-50W....? Το έβαλα πάνω με τον celeron και το σύστημα είναι τελείως αθόρυβο. Και το έχω δίπλα στο κρεβάτι μου. Δεν ξέρω καν αν δουλεύει ο ανεμιστήρας Δυστυχώς θα αργήσει να μπεί ο AMD πάνω καθώς μου τον φέραν χαλασμένο και φοβάμαι θα πρέπει να τσακωθώ για να βρώ το δίκιο μου (αν το βρω). Θα προσπαθήσω να πάρω πιστωτικό και να τον πάρω απο άλλο κατάστημα. 1
Luciddream Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2016 Ξέχασα να κάνω update το topic... μου φέραν την APU την προηγούμενη Τρίτη.. μετά απο την τραγική καθυστέρηση, είμαι πολύ χαρούμενος με τον server... τελείως αθόρυβο, τόσο πολύ που ακούγεται καμια φορά ο SSD μόνο, και το έχω ακόμα με ανοιχτό το καπάκι. Απο ταχύτητα δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό θέμα, πάει αρκετά γρήγορα, και η μητρική είναι απίστευτη.. το bios της Asus απλά δεν παίζεται. Καθώς πήζω καθημερινά δεν έχω προλάβει να κάνω πολλά πράγματα αλλά το streaming με kodi σε όλες τις συσκευές είναι απλά απόλαυση Τώρα μένει να πάρω τον δίσκο για storage και να στήσω τα FTP/cloud/κτλπ 1
Luciddream Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2016 Ένα μικρό update, σε περίπτωση που ενδιαφέρει κάποιους... μόλις επιβεβαίωσα ότι παίζει και το WOL / Wake On Wan με την συγκεκριμένη μητρική... Είμαι ultra happy... μπορώ να κλείνω τον Server π.χ όταν λείπω και όποτε θέλω να τον ανοίγω απο το κινητό ακόμα και όταν είμαι στον δρόμο.. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα