Luciddream Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 thanks και πάλι για τις απαντήσεις (παλιές και καινούριες).. προς το παρόν περιμένω το τροφοδοτικό (λογικά δευτέρα τρίτη θα το έχω), και μετά θα παίξω για λίγες μέρες με τον celeron που έχω πάνω.. να δω τι μου λείπει και τι όχι απο επιδόσεις. Στα σχέδια είναι να μπεί και ένας 3TB δίσκος για storage, ίσως WD red ή ο αντίστοιχος seagate. Το πιθανότερο πάντως είναι να βάλω έναν low end AMD πάνω για να παίζει 24/7 χωρίς να χρειάζεται να σκέφτομαι καταναλώσεις κτλπ.
tmjuju Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Εάν έχεις μακροχρόνιο στόχο κάποιο raid, τότε ξεκίνα με το δυνατό μεγαλύτερους δίσκους, για να μη γεμίσουν τα sata ports σου γρήγορα. Καθώς stat ports = κόστος , του σερβερ σου, Αν σε παίρνει πήγαινε κατευθείαν σε 6T red Οι barracuda (όχι NAS) είναι πιο γρήγοροι και πιο φασαριόζοι και πιο ύποπτοι για προβλήματα – αλλά και πιο φθηνοί Εάν φυσικά πας σε raid1 / 10 / 6 τότε με τους φθηνούς barracuda μπορεί να την βγάλεις και πιο φθηνά Έχουν 2 χρόνια εγγύηση αντί των 3 που έχουν οι red Άλλη εναλλακτική οι green με επιδώσεις κοντά σε red, όχι σε barracuda, πιο φθηνοί και με 2 χρόνια εγγύηση Γενικά και εδώ πάνω κάτω ότι πληρώσεις παίρνεις από πλευράς αξιοπιστίας και ταχύτητας, Σήμερα αν δεις GB/ευρώ οι 6ΤΒ είναι υπερ τιμολογημένοι και κάπου στα 3/4GB είναι η καλύτερη τιμή Σε κάθε περίπτωση μακριά από τους πολύ αργούς shingled magnetic recording (SMR) , οι οποίοι είναι μόνο για backup καθόλου καλοί σε random write , και αξίζουν μόνο για περιστασιακά (και αργά) backup. Ο 55w Celeron, αφού τον είχες στο συρτάρι είναι καλή επιλογή Τέλος εάν έχεις όρεξη για πειραματισμούς, να σου προτείνω να δοκιμάσεις λίγο το btrfs, κάτω από linux, θέλει διάβασμα, αλλά εμένα μου έχει λύσει τα χέρια
DigitalElf Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Απαγορευτικά παλιός δεν είναι και ένας i5 750. Κι όμως μέχρι και σήμερα ζει και βασιλεύει . Να πάω και λίγο πιο πίσω, υπάρχει ακόμα κόσμος με q6600, stock ή oced που μέχρι και σήμερα κάνει την δουλειά του . Μέχρι εχθές, εχθές πραγματικά έσπασαν τα νεύρα μου με το photoshop, δεν πάει άλλο πλέων πρέπει να αναβαθμίσω, θα γίνω νευρικός. Μέχρι εχθές, εχθές πραγματικά έσπασαν τα νεύρα μου με το photoshop, δεν πάει άλλο πλέων πρέπει να αναβαθμίσω, θα γίνω νευρικός. σορρυ για το off topic, το είδα και θέλω κάπου να πω και εγώ τον πόνο μου.
Luciddream Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Οι barracuda (όχι NAS) είναι πιο γρήγοροι και πιο φασαριόζοι και πιο ύποπτοι για προβλήματα – αλλά και πιο φθηνοί Εάν φυσικά πας σε raid1 / 10 / 6 τότε με τους φθηνούς barracuda μπορεί να την βγάλεις και πιο φθηνά Έχουν 2 χρόνια εγγύηση αντί των 3 που έχουν οι red Τέλος εάν έχεις όρεξη για πειραματισμούς, να σου προτείνω να δοκιμάσεις λίγο το btrfs, κάτω από linux, θέλει διάβασμα, αλλά εμένα μου έχει λύσει τα χέρια Για δίσκο, εγώ έλεγα για τον αντίστοιχο του red σε Seagate που είναι αυτός. Τον έχει και με έκπτωση τώρα. Είναι πιο γρήγορος απο RED ώστε να μην φοβάμαι για επιδόσεις, έχει ίδια εγγύηση, και έχει διπλάσιο MTBF. Βέβαια ο RED είναι top σε κατανάλωση. Είχα κάνει ένα ποστ στο τοπικ για τους δίσκους αλλά δεν απάντησε κανείς Εννοείται θα παίξει btrfs, νομίζω το είχαμε συζητήσει και στο αλλο τοπικ (edit: τελικά μόνος μου τα έλεγα)
Luciddream Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2015 Ο 55w Celeron, αφού τον είχες στο συρτάρι είναι καλή επιλογή Τον κοίταξα τώρα και βλέπω ότι έχω τον 65w του 2011. Μεγάλη διαφορά με τα 25w του AMD. Οπότε σκέφτομαι να πάρω μέσα στην βδομάδα και τον AMD 5350 και να ψάξω και μητρική. Θέλω να πάρω μια μητρική να υποστηρίζει overclocking ώστε όποτε θέλω να ανεβάζω την ταχύτητα(και την κατανάλωση). Σίγουρα κάνει αυτή, και μάλλον και αυτή η φτηνή asrock. Νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή για αυτα που θέλω να κάνω. Το μόνο που θέλω να ελέγξω είναι το wake on lan / wan, νομίζω η δικιά μου Asus των 200+ ευρώ στο PC μου δεν το υποστηρίζει.
Luciddream Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 (επεξεργασμένο) Ξέρω σας τα έχω πρίξει αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω. Θέλω να τα παραγγείλω άμεσα: http://www.e-shop.gr/mitriki-msi-am1i-retail-p-PER.523814 http://www.e-shop.gr/mitriki-asus-am1i-a-retail-p-PER.523182 http://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-am1b-itx-retail-p-PER.528705 Σκέφτομαι για την Asus αλλά έχει μόνο 2 SATA Δεν έχω καθόλου εμπειρία με Asrock και φοβάμαι μην τα φτύσει μετά απο 2 μήνες όπως διάβασα σε μερικά reviews, επίσης διάβασα ότι τα 2 extra sata είναι πολύ αργα. Μετά πάμε στην ακριβή Asrock http://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-am1h-itx-retail-p-PER.528739με 4 SATA επίσης, που δεν ξέρω αν έχει κάτι παραπάνω απο την φτηνή. edit: Εκλεισε η παραγγελία η τελική απόφαση ήταν ASUS AM1M-A για διάφορους λόγους Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2015 από Luciddream
karaLRS Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 η ακριβή η asrock έχει dc in που σημαίνει με ένα τροφοδοτικό laptop τους δίνεις ρεύμα άρα δεν χρειάζεται κλασσικό τροφοδοτικό
Luciddream Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 η ακριβή η asrock έχει dc in που σημαίνει με ένα τροφοδοτικό laptop τους δίνεις ρεύμα άρα δεν χρειάζεται κλασσικό τροφοδοτικό Το οποίο σηκώνει μόνο 1 SATA δίσκο, + ότι το τροδοφοτικό laptop δεν έχει τις προστασίες του ATX (το οποίο είχα ήδη παραγγείλει anyway).. Νομίζω τα έψαξα αρκετά όσο μπορούσα Σκεφτόμουν την MSI για το 3-phase power και για τις επιδόσεις, και την μικρή asrock για τα 4 SATA, αλλα κατέληξα στην ASUS για το overclock (μέρι 2.7ghz άνετα), και στην χειρότερη θα βάλω PCIE το SATA Connector αν χρειαστώ παραπάνω. Δύο πράγματα φοβάμαι, αλλα θα δείξει όταν το στήσω. 1) Για να παίξει σωστά το OC θέλει ο δίσκος να είναι σε IDE mode, ή να χρησιμοποιηθεί PCIE to SATA Connector 2) Δεν ξέρω αν θα παίζει το Wake on WAN, το οποίο η Asrock έγραφε ότι θα παίζει (αν και αμφιβάλλω).
tmjuju Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μιας και πας για btrfs Δες εδώ για pcie x4 sas http://www.ebay.co.uk/itm/IBM-ServeRAID-H1110-4-port-SAS-SATA-controller-IBM-FRU-81Y4494-/171874640304?hash=item280486e1b0 Έχω γράψει και λίγα εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/144454-4port-SATA-PCIe-2-0-x4 και εδώ https://forums.servethehome.com/index.php?threads/lsi-raid-controller-and-hba-complete-listing-plus-oem-models.599/page-6 . Αλλά γενικά αν δε φοβάσαι τα uefi firmware & bios updates είναι καλή κάρτα και δεν την έχει πάρει χαμπάρι πολύ κόσμος, και θα έχεις και ότι βοήθεια θες μιας και το κατάφερα. Για btrfs φαίνεται ταμαμ Σταδιακά θα βγάλω και εγώ στην ‘παραγωγή’ ένα μικρό am1 με btrfs arrays, τον έχω λίγο OC στο bench κανα δίμηνο. Ακόμα βασίζομαι κατά πολύ στον hp microserver btrfs raid10 -> μόλις μετατροπή σε 6. Μάλλον θα τον κρατήσω για secondary /backup storage, και ο AM1 θα αναλάβει τα καθημερινά. Γενικά κάπου τώρα και εγώ εμπιστεύθηκα το btrfs raid56, ως τώρα το 10 με έχει σώσει και σιγουρά είναι ότι καλύτερο για IOPS. Την ευελιξία του btrfs10 δεν την έχω ξανά δει πουθενά, και στην αρχή που τον είχα με 3ΤΒ barracuda, που έσκαγαν μαζικά, έχω κάνει recover ακόμα και με ‘σχεδόν’ 3 failed disks-click of death. Αν ποτέ θελήσεις αθόρυβο τροφοδοτικό -> seasonic is the way! Τέλος, Μιας και κοιτούσα το άλλο θέμα που έλεγες http://www.insomnia.gr/topic/581131-partition-scheme-%CF%83%CE%B5-linux/page-3?do=findComment&comment=54258409 Btrfs , θα πρότεινα μόνο στα arrays. Όχι και boot/root. Φυσικά με δικό σου kernel – latest stable. Και με btrfs tools από git, όχι ότι έρχεται από το μαμά λειτουργικό σου. 1
cabdik Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Τον κοίταξα τώρα και βλέπω ότι έχω τον 65w του 2011. Μεγάλη διαφορά με τα 25w του AMD. Οπότε σκέφτομαι να πάρω μέσα στην βδομάδα και τον AMD 5350 και να ψάξω και μητρική. Θέλω να πάρω μια μητρική να υποστηρίζει overclocking ώστε όποτε θέλω να ανεβάζω την ταχύτητα(και την κατανάλωση). Σίγουρα κάνει αυτή, και μάλλον και αυτή η φτηνή asrock. Νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή για αυτα που θέλω να κάνω. Το μόνο που θέλω να ελέγξω είναι το wake on lan / wan, νομίζω η δικιά μου Asus των 200+ ευρώ στο PC μου δεν το υποστηρίζει. το εχουμε πει και ξαναπει, αλλα το ξαναλεμε γιατι "επαναληψη, μητηρ πασης μαθησεως"...!! το TDP (Thermal Design Power) δεν εχει αμεση σχεση με την καταναλωση του επεξεργαστη. ειναι αλλο πραγμα, που ομως εχει εμμεση σχεση με την καταναλωση..! δεν σημαινει δλδ, οτι ο επεξεργαστης θα καταναλωνει 65 ή 25W σε μονιμη βαση..! αν σε καλυψει ο AM1, δεν μπορω να ειμαι σιγουρος, καθως εξαρταται απο το τι εχεις εσυ διαθεση να δοκιμασεις, πανω σε αυτο το συστηματακι. εγω εχω την αισθηση, οτι ΔΕΝ θα σου αρκεσει...!!! δεν το ξερω σιγουρα, απλα εχω την αισθηση αυτη..! πριν απο κανα χρονο, ειχαν γινει καποια τεστακια απο μελος σε διπλανο φορουμ. ισως να σε βοηθησει...!!
Luciddream Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μιας και πας για btrfs Δες εδώ για pcie x4 sas http://www.ebay.co.u...=item280486e1b0 Yeap, μάλλον κάτι τέτοιο θα κάνω και με 80+ ευρώ ουσιαστικά θα έχω μια μητρική τούμπανο (ελπίζω). Μπορεί να κοιτάξω μήπως βρώ και τίποτα πιο φτηνό. edit: τώρα παρατήρησα την αρχική τιμή της, θα το σκεφτώ λίγο και βλέπω, περισσότερο δεν θέλω να παραγγείλω κάτι χωρίς να το χρειάζομαι ακόμα Σταδιακά θα βγάλω και εγώ στην ‘παραγωγή’ ένα μικρό am1 με btrfs arrays, τον έχω λίγο OC στο bench κανα δίμηνο. Αν κατάλαβα καλά τον έχεις στα 2.1 με την asrock? Δεν πρέπει να πηγαίνει παραπάνω. Αν ποτέ θελήσεις αθόρυβο τροφοδοτικό -> seasonic is the way! Κάτι μου λέει ότι θα το μετανιώσω που δεν πήρα το seasonic. Κοίταζα αυτό αλλά τελικά έχω παραγγείλει το Be Quiet Γενικά κάπου τώρα και εγώ εμπιστεύθηκα το btrfs raid56, ως τώρα το 10 με έχει σώσει και σιγουρά είναι ότι καλύτερο για IOPS. Την ευελιξία του btrfs10 δεν την έχω ξανά δει πουθενά, Ακόμα πάντως δεν έχω αποφασίσει αν θα κάνω RAID. Σκέφτομαι μήπως βάλω πάνω τον 2ο δίσκο που έχω, και να τραβάω backups κάθε βράδυ π.χ τα snapshots. Είδα στο site του btrfs υπάρχουν τέτοια εργαλεία. Μπορεί να έχω παρεξηγήσει και λιγο την ιδέα του RAID, μόνο με RAID 0 έχω παίξει στο παρελθόν για παραπάνω ταχύτητα. το εχουμε πει και ξαναπει, αλλα το ξαναλεμε γιατι "επαναληψη, μητηρ πασης μαθησεως"...!! Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με low power σύστημα, και λόγω αρκετού τρεξίματος τα τελευταία 2+ χρόνια έχω γενικά καιρό να ασχοληθώ με hardware. Όμως, δεν είπα πουθενά ότι θα καταναλώνει συνέχεια 65w ο Celeron. Όπως και να έχει, είτε σε idle είτε σε full load, ο AMD θα "τρώει" λιγότερο. Χαμένος ο Celeron δεν θα πάει πάντως, θα τον στήσω για κανα PC της αδερφής / ξαδέρφης /κτλπ. Και εγώ δεν είμαι σίγουρος αν θα μου φτάσει, αλλά θα δούμε. Μόλις το στήσω και είναι έτοιμο θα ανεβάσω ένα update με photos και benchmark σε OC 2.7ghz (hopefully)
cabdik Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Yeap, μάλλον κάτι τέτοιο θα κάνω και με 80+ ευρώ ουσιαστικά θα έχω μια μητρική τούμπανο (ελπίζω). Μπορεί να κοιτάξω μήπως βρώ και τίποτα πιο φτηνό. Κάτι μου λέει ότι θα το μετανιώσω που δεν πήρα το seasonic. Κοίταζα αυτό αλλά τελικά έχω παραγγείλει το Be Quiet Ακόμα πάντως δεν έχω αποφασίσει αν θα κάνω RAID. Σκέφτομαι μήπως βάλω πάνω τον 2ο δίσκο που έχω, και να τραβάω backups κάθε βράδυ π.χ τα snapshots. Είδα στο site του btrfs υπάρχουν τέτοια εργαλεία. Μπορεί να έχω παρεξηγήσει και λιγο την ιδέα του RAID, μόνο με RAID 0 έχω παίξει στο παρελθόν για παραπάνω ταχύτητα. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με low power σύστημα, και λόγω αρκετού τρεξίματος τα τελευταία 2+ χρόνια έχω γενικά καιρό να ασχοληθώ με hardware. Όμως, δεν είπα πουθενά ότι θα καταναλώνει συνέχεια 65w ο Celeron. Όπως και να έχει, είτε σε idle είτε σε full load, ο AMD θα "τρώει" λιγότερο. Χαμένος ο Celeron δεν θα πάει πάντως, θα τον στήσω για κανα PC της αδερφής / ξαδέρφης /κτλπ. Και εγώ δεν είμαι σίγουρος αν θα μου φτάσει, αλλά θα δούμε. Μόλις το στήσω και είναι έτοιμο θα ανεβάσω ένα update με photos και benchmark σε OC 2.7ghz (hopefully) 1. προσεξε τις λεπτομερειες....!! αν ειναι να βαλεις μια τετοια καρτα, σε περιπτωση που χρειαζεσαι πολλα sata ports, θα απεφευγα την AM1 πλατφορμα, σαν το διαολο με το λιβανι...!! θα προτιμουσα FM2+ που σου δινει εως 8 SATA πανω στην μητρικη...!!! 2. το BeQuiet ειναι παρα πολυ ησυχο. και ειδικα οταν το εχεις πανω σε ενα συστημα που δεν εχει απαιτησεις ρευματος, αρα δεν θα ζοριστει ποτε..! θα πηγαινα για το 300αρι. το 400W.. τι να το κανεις σε ενα συστημα που θα παιζει στα 30-40-50W....? 3 οσον αφορα τις καταναλωσεις (και τα TDP) το ειπα γενικοτερα...!! παντως, να εχεις υποψη σου οτι, οι καταναλωσεις ειναι και αναλογες του φορτου εργασιας που μπορει να σηκωσει και ο καθε επεξεργαστης. δλδ.., τι εννοω..? αν φορτωσεις πχ, μια full bluray ταινια, ο μεν Athlon 5350 θα παιζει στο 50-60% της ισχυος του, ενω ο δε Celly θα παιζει στο 5%...!! καταλαβες τι θελω να πω..? ο δυνατοτερος επεξεργαστης θα δουλευει πιο πολυ στο "ρελαντι", απο οτι ο μικροτερος...!!
Luciddream Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 2. το BeQuiet ειναι παρα πολυ ησυχο. και ειδικα οταν το εχεις πανω σε ενα συστημα που δεν εχει απαιτησεις ρευματος, αρα δεν θα ζοριστει ποτε..! θα πηγαινα για το 300αρι. το 400W.. τι να το κανεις σε ενα συστημα που θα παιζει στα 30-40-50W....? Μακάρι, αλλά δεν το λέω μόνο για την ησυχία. Διάβαζα ότι τα BeQuiet έχουν αρκετό ripple γενικότερα. Επίσης οι capacitors είναι taiwan rated σε λιγότερη θερμοκρασία απο τους japan. 300άρι και Gold με 5 χρόνια εγγύηση δεν βλέπω. Έτσι και αλλιώς αν θυμάμαι καλά η διαφορά της κατανάλωσης μεταξύ τους θα είναι ελάχιστη. (Στο site δίνει efficiency 87% στα 80w κατανάλωση) καταλαβες τι θελω να πω..? ο δυνατοτερος επεξεργαστης θα δουλευει πιο πολυ στο "ρελαντι", απο οτι ο μικροτερος...!! ΟΚ το καταλαβαίνω, αλλά πως μπορείς να ξέρεις πότε ποιος απο τους δύο τρώει περισσότερο? Γενικά δεν βλέπω να ασχολούνται πολύ σε reviews με αυτό, οπότε είτε είναι κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτωσεις, είτε είναι κάτι πολύ δύσκολο να το μετρήσουν. (?)
cabdik Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 ειναι ενα φθηνο καλο τροφοδοτικο 80+Bronze. στο συστημα που θες να φτιαξεις, μιλαμε για καταναλωσεις κατω των 50W..!! δεν νομιζω να εχεις θεμα..! εγω μια χαρα το βλεπω, εδω και 8 μηνες..!!! αν θες παντως ριξε και μια ματια στα 85+ τροφοδοτικα..! μην ασχολεισαι τοσο με τις καταναλωσεις, σε τετοια συστηματα...! δεν αξιζει ουτε το χρονο που το συζηταμε...!!! εγω......κοιτα στην υπογραφη μου τι συστημα εχω για HTPC, που εκτελει και χρεη media server, με PLEX + ALLSHARE ανοικτα, με παιχνιδια, με downloading, και ο,τιδηποτε παραλληλο, χρειαστει να ασχοληθω, αυτο τα πληρωνει ολα...! δεν ασχολουμαι με την καταναλωση του, τοσο, καθως κατα 80% δουλευει ρελαντι..! μονο στο gaming θα ζοριστει..!! για να μετρησεις ενα συστημα (γιατι το πιο σωστο ειναι να μετρας ολο το συστημα), πρεπει να μετρησεις στην πριζα, τι καταναλωνει, και οχι να κοιτας μονο τον επεξεργαστη, αν ειναι 25 ή 65W...!
haris013 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 λοιπόν με raspi 1 (512 ram) τρέχω torrent client(+απομακρυσμένο), minidlna, samba server, openvpn server(3 client συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή) ,custom firewall και ddclient για να ανανεώνει την ip αυτόματα στο dyn dns. το παρακάτω printscreen είναι κατευάζοντας μια ταινία και streamάροντας μια άλλη στην tv. είναι overclocked στο 1ghz με 1.25vcore και άμα δεν ζορίζεται όπως τώρα πέφτει στα 700mhz. . αυτό που θέλω να δείξω είναι οτι με τόσα services παράλληλα + streaming δεν νιώθει απολύτος τίποτα το pi. 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα