Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν ειναι να αγορςσεις hardware οχι νσ αξιοππιήσεις κατι που έχεις κοιτάς και την περιπτωση. Synology & Qnap.Με 130€ περιπου συν τους δυο δισκους που θα βσλεις θα εχεις και μεγάλη οικονομια σε ρευμα και πολυ ευκολο σετάρισμα:

http://www.skroutz.gr/s/4219657/QNap-TS-212P.html

https://www.qnap.com/i/en/product/model.php?II=117

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ψαξε λιγο πριν πας i3, εαν η διανομη που θα βαλεις διαβαζει σωστα το hyperthreating. Εαν υπαρχει καποιο θεμα τοτε το am1 ειναι η "καλητερη" επιλογη

Δημοσ.

Δεν χρειάζεσαι και κανα τρελό επεξεργαστή απλά λίγο ram να έχεις και ένα συμπαθητικό σύστημα. Εδώ στήνουν server με raspberry. Μια μητρική χύμα φτηνή μια μνήμη και έναν επεξεργαστή απλά καλό και τίποτα άλλο. 

Στο σπίτι έχω δύο server έναν όπως στο έγραψα και ένα nas που έχει πάνω marvell επεξεργαστή και με αυτόν κάνω σχεδόν τα πάντα.

Αν ειναι να αγορςσεις hardware οχι νσ αξιοππιήσεις κατι που έχεις κοιτάς και την περιπτωση. Synology & Qnap.Με 130€ περιπου συν τους δυο δισκους που θα βσλεις θα εχεις και μεγάλη οικονομια σε ρευμα και πολυ ευκολο σετάρισμα:
http://www.skroutz.gr/s/4219657/QNap-TS-212P.html

https://www.qnap.com/i/en/product/model.php?II=117

αυτό έχω και είναι στην κυριολεξία ελβετικός σουγιάς στους server σύν ότι τα έχει όλα έτοιμα. Το μόνο του μείον ότι δεν έχει και κανά επεξεργαστή που τραβάει δλδ δεν είναι για πολύ ζόρισμα. 

Δημοσ.

Pci x16 (x4 electrical) Δηλαδή σε Χ4 ταχύτητα. Just to know!

Καλύτερα βάλε έναν μεταχείρω i3 γιατί οι i5 είναι ακόμα ακριβοί. Και πιο γρήγορος θα είναι απο οποιονδήποτε athlon και αν δεν λειτουργεί στο 100% (για ποιον λόγο δηλαδή) δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση.

Χαιρετώ , καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου για το πιο γρήγορο – άλλα δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.

Λ.χ. τον hp micro server τον αγοράσαμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες στην Ελλάδα, και δεν τον πήραμε για το γρήγορο CPU. Ενώ εάν δεις και τα περισσότερα NAS που κυκλοφορούν μέχρι 500 ευρώ, συνήθως με κάτι ATOM CPU έρχονται.

Υπάρχουν και άλλα να σκεφτούμε

Για να το γράφω το χ4 και το electrical – προφανώς και αυτό επισημαίνω

Μάλιστα σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχης τιμής Intel που είναι boards με ενσωματωμένο J1900 κ.ο.κ. και έχουν χ1

Σε x4 PCIe v2, υπάρχουν κάρτες για 4χSAS/SATA κελεπούρια. (4 Onboard + 4 SAS = 8 HDDS total)

Για +8 δίσκους (πλέων των ενσωματωμένους της Mobo) όντως τότε θα θέλαμε x8 αντί x4

Μτχ i3 θα είναι ενεργοβόρο – δε συζητάς για κάνα καινούριο χαμηλής κατανάλωσης  - όχι λίγο πιο ενεργοβόρο, πολύ

Και εάν υπολογίσεις και το UPS που λογικά θα έχεις στο home server , θα έχει και εκεί απώλειες, και θα θές πιθανά για να σε καλύψει και μεγαλύτερο UPS

Το άλλο καλό του AM1 είναι ότι η ψήκτρα του είναι πραγματικά αθόρυβη – καμία σχέση με i3 , όπου θα πρέπει να δώσεις λεφτά και για ψήκτρα (να πούμε 30κατι ευρώ). Είναι σημαντικός και ο θόρυβος για home servers

Στα λεφτά του ΑΜ1 άρα δεν ξέρω κάτι αντίστοιχο,

Ανεβαίνοντας σε κατηγορία τιμής , η κλασική επιλογή είναι intel Celeron/Pentium τελευταίας γενιάς και Mobo με ECC – κάτι που δεν προσφέρουν am1 / fm* / i3-i5

Και με χαμηλή κατανάλωση <50w καθώς κυκλοφορούν καινούρια κομμάτια πολύ πιο χαμηλού TDP από ότι παλιότερα.

Κατά τα άλλα εάν υπάρχει παλιό PC στο σπίτι, και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί – η καλύτερη ανακύκλωση είναι η επαναχρησιμοποίηση

• Like 3
Δημοσ.

Το καμματι του home server δεν ειναι μονο οι επεξεργαστης - μνημη -οπως το λες/αντιλαμβανεσαι και εσυ.

Ειναι η κατανάλωση ,το λογισμικό που θα βαλεις (os κτλ) - οι δισκοι (ποσοι / τι μεγεθους/τι raid) - και κυρίως οι ρόλοι που θελεις να επιτελέσει ο home server.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με αξιοπιστία και αντοχή στον χρόνο και φυσικά την αντοχή της δικής σου τσέπης για αναβαθμίσεις / προσθήκες.

Αφου θελεις να ,μαθεις και να παιξεις - που στην τελικη μπορει σε καποιο σημειο να βαρεθεις και να το παρατησεις και με δεδομενο ότι δεν έχεις καν στο μυαλο σου τι θα στησεις μην βασανίζεσαι ακόμη για όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες.

Αποψή μου ξεκίνα όπως είσαι και κάνε δοκιμές με το λογισμικό να δείς τι σου τιαριάζει και καταλήγεις στο hardware config.

Για το λογισμικό υπάρχουν είτε linux διανομές , είτε bsd διανομές (freenas,openfiler) , είτε windows server os's, το xpenology κτλ.

Ξεκίνα (εαν μπορείς) με δύο τρεις δίσκους (για να δείς το raid και την ευκολία επεκτασιμότητάς του) και πειραματήσουμε σε συνδυασμό με το software.

Στην πορεία θα ανακαλύψεις και άλλα και σίγουρα θα βοηθηθείς στην  τελική βάση για την επιλογή σου.

Αντιλαμβάνεσαι ότι όπως όλα στην ζωή το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού (ie σε κάποιο σημείο θα θελήσεις κάτι καλύτερο είτε λόγο ανάγκης είτε για αλλαγή)

Λεφτά και υγεία να υπάχρουν και η καλή διάθεση δεν τελειώνει  ποτέ.

Δημοσ.
Αποψή μου ξεκίνα όπως είσαι και κάνε δοκιμές με το λογισμικό να δείς τι σου τιαριάζει και καταλήγεις στο hardware config.

Εδώ είναι λίγο το θέμα μου, αυτό το έχω αποφασίσει ήδη (Arch Linux) αλλά οι περισσότερες άλλες λύσεις δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, με εξαίρεση το raspberry. Και FreeBSD έχω δοκιμάσει και θα σκεφτόμουν να βάλω.

Λεφτά και υγεία να υπάχρουν και η καλή διάθεση δεν τελειώνει  ποτέ.

Απο υγεία καλά πάμε... !!

Γενικά πάντως έχει παρεξηγηθεί λίγο αυτό που θέλω να κάνω... δεν θέλω να φτιάξω storage server, το storage θα είναι ένα απο τα πολλά που θα κάνει. Θέλω να παίξω με εργαλεία και με μεθοδολογίες που δεν αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω στο Home PC μου (π.χ snapshots, servers, firewalls, κτλπ.). Μπορεί να πάρω κάποιο AMD cpu με χαμηλή κατανάλωση για αυτά, και κανα raspberry για να μοιράζω τις ταινίες μέσα στο σπίτι.

Ευχαριστώ όλους για τις ιδέες τους κλασσικά μέσα στην βδομάδα δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα, ούτε να απαντήσω σε όλους ξεχωριστά οπότε το be continued την Παρασκευή..

Δημοσ.

Δες και τον άτομ με 8 πυρήνες.

Ecc ram ειναι μόνο για Xeon όχι για τους απλούς Ιντελ

Τα avoton δυστυχώς είναι πανάκριβα τα άτιμα , και το performance τους δεν είναι και κορυφαίο ειδικά σε single thread. Συμφωνώ ότι είναι καλή λύση άλλα κοστίζουν περίπου 350ε 4-core και 500ε 8-core τελευταία φορά που κοίταζα

Celeron και Pentium πρόσφατες εκδώσεις low TDP με ECC (στην κατάλληλη board) όπως είπα υπάρχουν , λ.χ.

http://ark.intel.com/products/71069/Intel-Pentium-Processor-G2020T-3M-Cache-2_50-GHz

Είναι για όσους θέλουν κάτι πιο φθηνό από xeon με ECC

Δημοσ.

Έκανα λίγο έρευνα χτές όσο μπορούσα, και σήμερα γράφω την απάντηση :P Αποφάσισα να πάω σε low end x86 για τώρα, ώστε να τον έχω συνέχεια ανοιχτό όποτε μπορώ. Οπότε αν κατάλαβα καλά οι επιλογές μου είναι AM1 σε AMD μόνο? Η intel δεν έχει κάτι αντίστοιχο?

Σκεφτόμουν να πάω κατευθείαν στον πιο δυνατό: http://www.e-shop.gr/cpu-amd-athlon-5350-205ghz-box-p-PER.559887

Edit: βλέπω και τα reviews του και μου φαίνεται καλή επιλογή. Μητρική δεν έχω ψάξει ακόμα.

Επίσης όπως είπα πριν αυτήν την στιγμή έχω πάνω ένα celeron και μπορώ να πάω σε πιο καινούριο celeron (εφόσον το υποστηρίζει η μητρική). Η κατανάλωση του είναι 55W TDP αλλά δεν με πειράζει για λίγο καιρό. Ουσιαστικά πλέον βιάζομαι πιο πολύ για το τροφοδοτικό που δεν έχω παρά για την CPU, και σκέφτομαι κανα 350watt το πολύ. Εντάξει δεν θα είναι? Εμένα μου φαίνεται ότι δεν θα φτάσει ποτέ ούτε στο 60% του :P

Δημοσ.

Ο Amd AM1 Athlon 5350

είναι πολύ καλός αν λες για αυτόν, τον είδα σε 256gb ssd + 8gb ram, άψογος στα win 8.1 (office, vlc, internet) ακόμα καλύτερος σε περιβάλλον λίνουξ όπως τον θες.

τώρα παίζει στα 50 ευρώ,πριν το πάσχα ήταν στα 35 νομίζω

Τα avoton δυστυχώς είναι πανάκριβα τα άτιμα , και το performance τους δεν είναι και κορυφαίο ειδικά σε single thread. Συμφωνώ ότι είναι καλή λύση άλλα κοστίζουν περίπου 350ε 4-core και 500ε 8-core τελευταία φορά που κοίταζα

Celeron και Pentium πρόσφατες εκδώσεις low TDP με ECC (στην κατάλληλη board) όπως είπα υπάρχουν , λ.χ.

http://ark.intel.com/products/71069/Intel-Pentium-Processor-G2020T-3M-Cache-2_50-GHz

Είναι για όσους θέλουν κάτι πιο φθηνό από xeon με ECC

δεν ήξερα τις τιμές τους, κοστίζουν αρκετά.

• Like 2
Δημοσ.

τώρα παίζει στα 50 ευρώ,πριν το πάσχα ήταν στα 35 νομίζω

Μήπως λές για τον προηγούμενο απο αυτόν? στο σκρουτζ βλέπω μικρότερη τιμή 48, και τώρα είναι στα 49. Όπως και να έχει απο e-shop θα τον πάρω αν τον πάρω.

Δημοσ.

Εχω ένα htpc που είχε  4gb ram και έναν AMD 5150 για 2 βδομάδες.Τελικά λόγω συγκυριών βρέθηκα με celeron g1820 1150.

Τα θετικά του amd.  25w μέγιστη κατανάλωση,αθόρυβη ψύχτρα,4 cores άρα καλύτερο multitask(?)

Τα θετικά του intel. Δύναμη! 2 πολύ δυνατοί πυρηνες σε σχέση με του amd.Εμένα μου φαίνεται αρκετά πιο γρήγορος από τον amd παντού.

Οι ενσωματωμένες κάρτες τους βγάλανε παραπλήσια νούμερα στο benchmark του passmark που τους έτρεξα.

Από αυτά μαζί με το + της  μελλοντικής αναβάθμισης σε δυνατό cpu 1150 αν θες, για μένα intel ξεκάθαρα.

• Like 1
Δημοσ.

Μήπως λές για τον προηγούμενο απο αυτόν? στο σκρουτζ βλέπω μικρότερη τιμή 48, και τώρα είναι στα 49. Όπως και να έχει απο e-shop θα τον πάρω αν τον πάρω.

πέρυσι τον απρίλιο από e-shop για τον 5150 λέω

Δημοσ.

Πάντως για το κομμάτι raspberry αν δεν σε νοιάζει να παίζει ταινίες πχ και το θες headless προτείνω για την χρήση αυτή να δεις το banana pi. 1GB RAM, SATA και gigabit Ethernet το καθιστούν σαφώς πιο ιδεατό. Τώρα το έχω με openmediavault και με επιπλέον plugins για transmission, openvpn, owncloud είναι αξιοπρεπέστατο και πρακτικά δεν καίει τίποτα. Το μόνο παραπάνω που ήθελα να κάνει είναι καταγραφή από 2 ip cams με motion(για zoneminder ούτε κουβέντα) αλλά δεν τα πάει καλά που το δοκίμασα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...