Super Moderators Thresh Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Super Moderators Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Αυτό είναι ζήτημα του φορολογικού συστήματος του Αγγλικού κράτους, όχι δικό μας. και του να μην υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα κράτη για αποφυγή διπλής φορολόγισης...
funbreaker Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 και του να μην υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα κράτη για αποφυγή διπλής φορολόγισης... Ναι αν υπήρχε τέτοια διακρατική συμφωνία θα έπρεπε να την σεβαστούμε. Απ την στιγμή που δεν υπάρχει, και το ελληνικό κράτος λόγω ανάγκης επιβάλλει βαριές και παράλογες φορολογίες στους Έλληνες, αν ήμουν εγώ το ελληνικό κράτος δεν θα λυπόμουν περισσότερο τον Έλληνα με το σπίτι στο Λονδίνο για να τον απαλλάξω, από τον Έλληνα με σπίτι στην Ελλάδα. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει για να μην πληρώνει υπερβολικά ποσά λόγω διπλής φορολόγησης ο Έλληνας με σπίτι στο εξωτερικό, είναι να πληρώνει μικρότερο ποσό στην Ελλάδα αν φορολογείται και στην άλλη χώρα για την κατοχή του ακινήτου.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Super Moderators Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Ναι αν υπήρχε τέτοια διακρατική συμφωνία θα έπρεπε να την σεβαστούμε. Απ την στιγμή που δεν υπάρχει, και το ελληνικό κράτος λόγω ανάγκης επιβάλλει βαριές και παράλογες φορολογίες στους Έλληνες, αν ήμουν εγώ το ελληνικό κράτος δεν θα λυπόμουν περισσότερο τον Έλληνα με το σπίτι στο Λονδίνο για να τον απαλλάξω, από τον Έλληνα με σπίτι στην Ελλάδα. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει για να μην πληρώνει υπερβολικά ποσά λόγω διπλής φορολόγησης ο Έλληνας με σπίτι στο εξωτερικό, είναι να πληρώνει μικρότερο ποσό στην Ελλάδα αν φορολογείται και στην άλλη χώρα για την κατοχή του ακινήτου. Προφανώς κι υπάρχει, με Αγγλία τουλάχιστον αν δεν κάνω λάθος... Edit: Βρήκα λίστα http://www.taxheaven.gr/pages/simb Επίσης αν ο φόρος στην άλλη χώρα είναι μεγαλύτερος, θα παίρνει επιστροφή από Ελλάδα? (για το να πληρώνει την διαφορά που είχες πει πιο πριν)
funbreaker Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Προφανώς κι υπάρχει, με Αγγλία τουλάχιστον αν δεν κάνω λάθος... Edit: Βρήκα λίστα http://www.taxheaven.gr/pages/simb Επίσης αν ο φόρος στην άλλη χώρα είναι μεγαλύτερος, θα παίρνει επιστροφή από Ελλάδα? (για το να πληρώνει την διαφορά που είχες πει πιο πριν) Α δεν το ήξερα πως υπάρχει. Αφού υπάρχει λοιπόν για Αγγλία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, κρίμα. Μπορούμε να κάνουμε όμως όπου δεν υπάρχει. Και για αγγλία μπορούμε τουλάχιστον να ρωτήσουμε αυτούς που βρέθηκαν με σπίτια στο Λονδίνο, που βρήκαν τα λεφτά. Αν ο φόρος της άλλης χώρας είναι μεγαλύτερος (που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση) τότε στην καλύτερη να μην πληρώνει φόρο κι εδώ (αν κι εγώ θα όριζα έναν minimun φόρο). Το να πληρώνει την διαφορά δεν το εννοούσα απόλυτα, να ελαφρύνεται κάπως αν πληρώνει και έξω εννοώ. Τώρα το πόσο να ελαφρύνεται και τι φορολόγηση θα έχει σε κάθε χώρα δεν θα το υπολογίσω εγώ.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Super Moderators Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μόνο για Αγγλία, δες την λίστα πόσες χώρες είναι
funbreaker Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μόνο για Αγγλία, δες την λίστα πόσες χώρες είναι Α δεν την είδα. Άρα δεν γίνεται, κρίμα.
Joshua21 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Ας δώσει την διαφορά. Από που και ως που? Αν κάποιος θέλει να ζει στην Ελλάδα, να βγάζει λεφτά εδώ, εδώ να τρώει, εδώ να πίνει και να το δίνει αλλού τότε να πληρώνει φόρο και για το αλλού που ακουμπάει τα λεφτά του ή για τα έσοδα που έχει από δραστηριότητες ή περιουσία εκεί. Αλλιώς να σηκωθεί να πάει στο αλλού. Απ την στιγμή που το μέτρο αυτό θα φορολογήσει τα άτομα με σπιτάκια στο Λονδίνο και στην ΝΥ είμαι υπέρ του. Προφανώς και θα πρέπει η φορολογία να γίνει με βάση την αξία του ακινήτου. Αν κάποιος έχει σπίτι στο Ναϊρόμπι θα πρέπει να φορολογηθεί λιγότερο από αυτόν που έχει εξοχικό στην χαβάι. Η απάντηση που μου έδωσες είναι άλλα αντί άλλων. Εγώ σε ρώτησα για την διαφορά ΕΝΦΙΑ(ένα από αυτά που που περιέγραψες στο post #65 δλδ), και εσύ μου απαντάς γενικά και αόριστα για φορολογία ιδιοκτητών, γενικά και αόριστα για φορολογία εισοδήματος, και για την ευεργετημένη γκόμενα που φοράει κέρατα στον ευεργέτη της. Έχεις να απαντήσεις κάτι σχετικό με τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά πως θα μπορέσει να βγει διαφορά μεταξύ ενός φόρου κατοχής που υπάρχει στην Ελλάδα και ΔΕΝ υπάρχει στην Αγγλία? Που υπόψιν σαν φόρος κατοχής δεν υπάρχει σε καμία διακρατική συμφωνία, αυτές υπάρχουν για την αποφυγή διπλής φορολόγησης εισοδήματος.
funbreaker Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Η απάντηση που μου έδωσες είναι άλλα αντί άλλων. Εγώ σε ρώτησα για την διαφορά ΕΝΦΙΑ(ένα από αυτά που που περιέγραψες στο post #65 δλδ), και εσύ μου απαντάς γενικά και αόριστα για φορολογία ιδιοκτητών, γενικά και αόριστα για φορολογία εισοδήματος, και για την ευεργετημένη γκόμενα που φοράει κέρατα στον ευεργέτη της. Καταρχάς δεν μαρέσει το υφάκι σου αλλά το προσπερνώ. Η απάντησή μου εστίαζε στο να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εξωτερικό μιας και τον παράλογο και άδικο φόρο τον πληρώνουν οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εσωτερικό και θεωρώ μη δίκαιο να τον γλιτώνουν οι άλλοι που στην πλειοψηφία τους είναι και πιο ευκατάστατοι. Εστίασα σε αυτό το σημείο και όχι στο "να πληρώνουν την διαφορά" γιατί θεώρησα πως η εναντίωσή σου υπάρχει κατά πρώτο λόγο στο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό καθώς μετά το πόσο θα πληρώνουν και η περιπτωσιολογία είναι συζήτηση 2ου επιπέδου. Αν λοιπόν δεν έχεις κάποια διαφωνία στο βασικό ζήτημα τότε οκ, να σου πω και για την "διαφορά". Σε περίπτωση που το ξένο κράτος φορολογεί και αυτό τα ακίνητα και έτσι ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται υπερβολικα, το αν θα πληρώνει την διαφορά ή ένα άλλο προσαρμοσμένο ποσό δεν είναι κάτι που μπορεί να πει κανείς έτσι στο πόδι. Εγώ λέγοντας "να πληρώνει την διαφορά" εννοούσα το να γίνεται κάποια προσαρμογή που θα την καθορίσουν όσο πιο δίκαια γίνεται οι τεχνοκράτες. Ναι η διατύπωση δεν ήταν καλή οπότε τώρα έγινε σαφές τι εννοώ. Έχεις να απαντήσεις κάτι σχετικό με τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά πως θα μπορέσει να βγει διαφορά μεταξύ ενός φόρου κατοχής που υπάρχει στην Ελλάδα και ΔΕΝ υπάρχει στην Αγγλία? Που υπόψιν σαν φόρος κατοχής δεν υπάρχει σε καμία διακρατική συμφωνία, αυτές υπάρχουν για την αποφυγή διπλής φορολόγησης εισοδήματος. Αν δεν υπάρχει φόρος κατοχής στην Αγγλία τότε είναι ΕΝΦΙΑ-0=ΕΝΦΙΑ. Δεν είμαι ειδικός με τις διακρατικές φορολογικές συμφωνίες, αυτό που υποστηρίζω είναι πως θέλω, αν είναι εφικτό, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό για τους λόγους που εξήγησα. Αναφέρομαι την προτίμησή μου, δεν αναφέρω πως μπορεί να γίνει πρακτικά ούτε γίνεται να ποστάρω ειδική μελέτη μελετώντας το ζήτημα νομικά και σε όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Αν μπορεί να γίνει νομικά και πρακτικά γουστάρω. Αν δεν μπορεί να γίνει τότε δεν γουστάρω αλλά τι να κάνουμε.
eidikos33 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2015 <p> Απορώ τι πρόβλημα έχετε όλοι με το περουσιολόγιο. Εγώ γουστάρω. Αν κάποιος έχει ακίνητο στο εξωτερικό σε χώρα που ίσως γίνεται να διασταυρωθεί ίσως φοβηθεί και οδηγηθεί να το δηλώσει. Επομένως και ένα μικρό ποσοστό ακινήτων να δηλωθούν θα έιναι κέρδος (π.χ. δυνατότητα ΕΝΦΙΑ, ναι να πληρώσουν την διαφορά του εδώ ΕΝΦΙΑ με την εκεί φορολογία και επίσης να εξηγήσουν που βρήκαν τα λεφτά και το αγόρασαν, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των λαμογιών των προηγούμενων ετών βρέθηκε με σπιτάκια στα Λονδίνα). Αντίστοιχα με τα ακίνητα στο εξωτερικό και για τα χρήματα στο εξωτερικό. Αν κάποιος έχει 5-10k στο σπίτι προφανώς δεν θα του ζητηθεί να τα δηλώσει. Αν ο άλλος έχει 20-1000000k τότε θα του ζητηθεί να τα δηλώσει. Αν δεν τα δηλώσει θα είναι παράνομος, αν τα δηλώσει θα πρέπει να δικαιολήσει που σκατά τα βρήκε. Έτσι κάποιος που μάζευε λεφτά μέσω παράνομων δραστηριοτήτων για χρόνια προφανώς δεν θα μπορεί να τα δικαιολογήσει απ τους μισθούς του ακόμα και πολλών ετών (π.χ. οι μεγαλογιατροί με φακελάκια είτε θα έχουν ένα παράνομο ποσό χρημάτων είτε θα το δηλώσουν). Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των μαύρων χρημάτων να δηλωθούν θα είναι κέρδος για το κράτος. Και ναι ακόμη και τα 20000 να έχει καποιος σε σεντούκι δεν μου φαίνονται λίγα και θα πρέπει να δηλωθούν και φυσικά θα είναι εύκολο να δικαιολογηθούν τέτοια ποσά. Άρα το πρόβλημα θα το έχουν αυτοί με τα πολλά. Προφανώς και οι περισσότεροι θα αποφύγουν να τα δηλώσουν αλλά αυτός δεν είναι λόγος να χαρακτηρίσουμε το μέτρο κακό. Είναι μια ακόμη πίεση προς τους έχοντες πολύ παράνομο χρήμα. Για τους πίνακες κτλ ισχύει το ίδιο, έστω και κάποιοι να συμμορφωθούν καλό θα είναι. Οι υπόλοιποι θα είναι παράνομοι και θα έχουν πρόβλημα αν θελήσουν να πουλήσουν νόμιμα π.χ. έναν πίνακα αξίας 100κ. Για τις θυρίδες το ίδιο. εισαι βαθια νυκτωμενος εαν πιστευεις οτι προκειται να δηλωσει λεφτα στο περιουσιολογιο καποιος που τα εχει βγαλει απο παρανομη δραστηριοτητα η οι δημοσιοκαφροι κ οι βολευτες αυτοι περιμενουν να δηλωσει τα ψιχουλα που εχει η γιαγια παρει σπιτι της για να την φορολογησουν ως πλουσια συμπερασμα οποιος αποταμιευε ηταν βλακας και οποιος επαιρνε διακοποδανεια μαγκας 1
Joshua21 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Καταρχάς δεν μαρέσει το υφάκι σου αλλά το προσπερνώ. Η απάντησή μου εστίαζε στο να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εξωτερικό μιας και τον παράλογο και άδικο φόρο τον πληρώνουν οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εσωτερικό και θεωρώ μη δίκαιο να τον γλιτώνουν οι άλλοι που στην πλειοψηφία τους είναι και πιο ευκατάστατοι. Εστίασα σε αυτό το σημείο και όχι στο "να πληρώνουν την διαφορά" γιατί θεώρησα πως η εναντίωσή σου υπάρχει κατά πρώτο λόγο στο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό καθώς μετά το πόσο θα πληρώνουν και η περιπτωσιολογία είναι συζήτηση 2ου επιπέδου. Αν λοιπόν δεν έχεις κάποια διαφωνία στο βασικό ζήτημα τότε οκ, να σου πω και για την "διαφορά". Σε περίπτωση που το ξένο κράτος φορολογεί και αυτό τα ακίνητα και έτσι ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται υπερβολικα, το αν θα πληρώνει την διαφορά ή ένα άλλο προσαρμοσμένο ποσό δεν είναι κάτι που μπορεί να πει κανείς έτσι στο πόδι. Εγώ λέγοντας "να πληρώνει την διαφορά" εννοούσα το να γίνεται κάποια προσαρμογή που θα την καθορίσουν όσο πιο δίκαια γίνεται οι τεχνοκράτες. Ναι η διατύπωση δεν ήταν καλή οπότε τώρα έγινε σαφές τι εννοώ. Αν δεν υπάρχει φόρος κατοχής στην Αγγλία τότε είναι ΕΝΦΙΑ-0=ΕΝΦΙΑ. Δεν είμαι ειδικός με τις διακρατικές φορολογικές συμφωνίες, αυτό που υποστηρίζω είναι πως θέλω, αν είναι εφικτό, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό για τους λόγους που εξήγησα. Αναφέρομαι την προτίμησή μου, δεν αναφέρω πως μπορεί να γίνει πρακτικά ούτε γίνεται να ποστάρω ειδική μελέτη μελετώντας το ζήτημα νομικά και σε όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Αν μπορεί να γίνει νομικά και πρακτικά γουστάρω. Αν δεν μπορεί να γίνει τότε δεν γουστάρω αλλά τι να κάνουμε. Εμένα δεν μαρέσει η λογική "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Όσο για τη διαφορά ΕΝΦΙΑ, το point μου ήταν πως δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί διαφορά ανάμεσα σε κάτι υπαρκτό και σε κάτι ανύπαρκτο. Πέρα από αυτό, το μοναδικό επιχείρημα που παρουσίασες για την αναγκαιότητα να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν στέκει. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος κατοχής που επιβάλλεται αποκλειστικά στους Έλληνες ιδιοκτήτες, αλλά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια, άσχετα με την εθνικότητα τους, την ιθαγένεια, την φορολογική κατοικία κτλ. Πως είναι δυνατόν να μπει Ελληνικός φόρος κατοχής σε ακίνητο που ΔΕΝ βρίσκεται στην Ελλάδα? 1
makfil Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Παρακολουθώ το θέμα, για τη γενικότητά του και τη δυνατότητα εφαρμογής της ιδέας Αλεξιάδη, αλλά στις τελευταίες σελίδες έχει αναπτυχθεί μια επιχειρηματολογία που πάει να ξεστρατίσει την ουσία και να την οδηγήσει σε συζήτηση αν πρέπει να πληρώσουν ή όχι κάποιοι. Αλλά αυτή είναι η ουσία της ιδέας Αλεξιάδη; Νομίζω πως όχι, ανεξάρτητα του τι ο ίδιος προσπάθησε να περάσει σήμερα στα media. Η ιδέα του ξεκίνησε από τον ΙΟΥΝ, μετά την αποτυχία της 1ης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εισπράξει το κράτος τα προσδοκώμενα και διαφημιζόμενα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ που θα έλυναν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Θυμηθείτε τις δηλώσεις Φίλη αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει την πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είπε ότι με 4-5 υποθέσεις της λίστας θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Όλοι γνωρίζουμε τον πολύμηνο αγώνα για να βρεθεί η λύση, ανεξάρτητα αν την κρίνουμε σωστή ή όχι. Από τις πρώτες ανακοινώσεις, φάνηκε ότι στόχος ήταν να επιβληθεί φόρος στα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό φορολογούμενοι στην Ελλάδα. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι αυτό είναι πιασάρικο και ακούγεται καλό, όπως φαίνεται και από μερικά posts στο νήμα, αλλά έχουν διερωτηθεί οι αρμόδιοι αν τα ακίνητα αυτά 1) αποδίδουν εισόδημα ή όχι στον ιδιοκτήτη, 2) αποκτήθηκαν με νόμιμες δραστηριότητες του ιδιοκτήτη, 3) αποκτήθηκαν σε χρόνο άσχετο με τις λίστες κλπ, 4) πληρώνουν φόρους στα κράτη που βρίσκονται κλπ κλπ (θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ακόμη απορίες). Είναι προφανές ότι η ιδέα, τουλάχιστον σ’ αυτό το τμήμα της, δεν μπορεί να περπατήσει, πολύ περισσότερο όταν οι διακρατικές συμφωνίες που ανάρτησε ο ThReSh αποκλείουν τέτοιες διαδικασίες. Έτσι, η ιδέα επεκτάθηκε με την υποχρέωση δήλωσης των κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε φορολογούμενου στην Ελλάδα (σημειωτέον, Έλληνα ή αλλοδαπού), δηλαδή των τιμαλφών, πινάκων, και λοιπών ειδών αξίας που μπορεί να κατέχει. Μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε, ανακοινώθηκε ότι δεν χρειάζεται να δηλωθούν αντικείμενα αξίας μέχρι 15.000€, αλλά παραμένει το ερώτημα ποιος είναι ο λόγος καταγραφής στο περιουσιολόγιο αυτών των αντικειμένων, αν αυτός δεν είναι η φορολόγησή τους. Η ιδέα επεκτάθηκε ακόμη και συμπεριέλαβε όχι μόνο τις θυρίδες αλλά και τα χρήματα στο «στρώμα» (!!!), με σοβαρές απειλές για την περίπτωσή μη δήλωσής τους αλλά και με "εύλογο" χρόνο περίσκεψης, μέχρι το ΣΕΠ 2016. Οι θυρίδες, όμως, προστατεύονται από το νομικό πλαίσιο, όπως είναι γνωστό, και θυμόμαστε όλοι το κράξιμο που έφαγε η Βαλαβάνη την άνοιξη, και από κυβερνητικά στελέχη, για την σκέψη της να συνοδεύεται ο κύριος της θυρίδας από κάποιον (ποιον άραγε ;;; ) στην επίσκεψή του στο υπόγειο της τράπεζας. Αλλά, όπως έχει αναλυθεί τόσο σ’ αυτό το νήμα όσο και στα blogs και fora, τα χρήματα που βρίσκονται στο «στρώμα», μεταφέρθηκαν εκεί από τα τέλη του 2014, όταν ο κόσμος άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του στις τράπεζες με τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων σχετικά με το θέμα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να κάνει μαζικές αναλήψεις που συντέλεσαν στην έλλειψη ρευστότητας η οποία άρχισε την άνοιξη και συνεχίζεται όσο ισχύουν τα CC (άλλωστε η επαναφορά της εμπιστοσύνης στις τράπεζες και, επομένως, και των χρημάτων που τώρα βρίσκονται στο «στρώμα» είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των CC). Επομένως, τα περισσότερα, για να είμαι αντικειμενικός, από αυτά τα χρήματα, βγήκαν από τις τράπεζες και όχι από παράνομες δραστηριότητες, όπως θέλει να πιστεύει αυτός που το σκέφτηκε. Από τα παραπάνω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ιδέα Αλεξιάδη ξεκίνησε μεν, για άλλο σκοπό, αλλά, αφού αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έχει σοβαρό σχέδιο αποτελεσματικής εφαρμογής και υλοποίησης, θα στραφεί, αναγκαστικά, εάν και όποτε ψηφιστεί και εφαρμοστεί, στη φορολόγηση των δηλωμένων κινητών στοιχείων των φορολογουμένων.
funbreaker Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Εμένα δεν μαρέσει η λογική "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Δεν πρόκειται για λογική κατσίκας γείτονα αλλά για άποψη για κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλω να επωμίζονται όλοι τα βάρη και μάλιστα οι πιο ευκατάταστοι να επωμίζονται περισσότερα. Πάντως είτε μας αρέσει είτε όχι η λογική κάποίου αυτό δεν μας εμποδίζει από κόσμιο διάλογο. Όσο για τη διαφορά ΕΝΦΙΑ, το point μου ήταν πως δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί διαφορά ανάμεσα σε κάτι υπαρκτό και σε κάτι ανύπαρκτο. Δεν διακρίνω κανένα point σε αυτό που λες καθώς ανύπαρκτος φόρος = μηδενικός φόρος. Το μόνο point που υπάρχει ως προς το ζήτημα είναι είναι τα νομικά εμπόδια λόγω των διακρατικών συμφωνιών. Πέρα από αυτό, το μοναδικό επιχείρημα που παρουσίασες για την αναγκαιότητα να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν στέκει. Στέκει όσο και η ύπαρξη του ΕΝΦΙΑ για το εσωτερικό. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας κατά γενική ομολογία παράλογος φόρος που υπάρχει λόγω ανάγκης και των εκτάκτων συνθηκών των τελευταίων ετών. Στην πραγματικότητα δεν στέκει να επιβάλεται σε κανέναν. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η βούληση να μοιράσουμε το βάρος. Από την πλευρά σου όπως φαίνεται δεν υπάρχει τέτοια βούληση και προτιμάς να επωμίζονται όλο το βάρος μόνο οι έχοντες ακίνητα στο εσωτερικό και να μην πληρώνουν τίποτα οι έχοντες ακίνητα στο εξωτερικό που στην πλειοψηφία τους είναι και πιο ευκατάστατοι. Εγώ αυτό δεν το συμμερίζομαι. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος κατοχής που επιβάλλεται αποκλειστικά στους Έλληνες ιδιοκτήτες, αλλά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια, άσχετα με την εθνικότητα τους, την ιθαγένεια, την φορολογική κατοικία κτλ. α οκ αν είναι θέμα ορισμού το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Καταργούμε αύριο με έναν νόμο αυτό που λέγεται ΕΝΦΙΑ και οπως λες είναι "φόρος κατοχής που επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια, άσχετα με την εθνικότητα τους, την ιθαγένεια, την φορολογική κατοικία κτλ." και ψηφίζουμε μεθαύριο τον νόμο ΕΝΦΙΑ2 που θα είναι "φόρος κατοχής που επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια, άσχετα με την εθνικότητα τους, την ιθαγένεια, την φορολογική κατοικία κτλ. και στους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό" Φυσικά αν αυτό επιτρέπεται κατά περίπτωση από τις διακρατικές συμφωνίες. Πως είναι δυνατόν να μπει Ελληνικός φόρος κατοχής σε ακίνητο που ΔΕΝ βρίσκεται στην Ελλάδα? Ενώ είναι δυνατόν να μπει φόρος κατοχής για ακίνητο που βρίσκεται στην Ελλάδα... Οι φόροι για ακίνητα είναι παράλογοι έτσι κι αλλιώς. Απ την στιγμή λοιπόν που έχουμε μπει στην διαδικασία του παραλογισμού επειδή δεν έχουμε λεφτά, μου φαίνεται περισσότερο παράλογο να τα παίρνουμε με παράλογο τρόπο μόνο από τους φτωχότερος παρά να μην τα παίρνουμε με εξίσου παράλογο τρόπο και από τους πλουσιότερους. Θέμα βούλησης είναι.
Joshua21 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 @funbreaker: Ο ΕΝΦΙΑ όπως είπα δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα του ιδιοκτήτη, αλλά με την τοποθεσία του ακινήτου. Το Ελληνικό κράτος μπορεί να βάλει όσους φόρους γουστάρει στα ακίνητα που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει κανένα φόρο σε ακίνητο στην Αγγλία πχ, άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του είναι Άγγλος ή Έλληνας ή Κινέζος ή δξ τι άλλο. Τα παραπάνω δεν είναι θέμα ορισμού, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και κοινής λογικής. Αν σε ενδιέφερε η κοινωνική δικαιοσύνη το λογικό θα ήταν να πρότεινες την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ(μια και ο ίδιος παραδέχεσαι πόσο παράλογος είναι), και όχι την επιβολή του ακόμα και σε ξένα χωράφια. Θα πρότεινες να επωμιστούν περισσότερα βάρη οι εύποροι, όχι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τέλος το off topic από εμένα. 1
shine Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 ρε παιδιά έχει βγει καμιά καλή προσφορά σε ναρκωτικά και έχετε στοκάρει μερικοί; δε μπορεί να γράφονται τέτοιες βλακείες. δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος, κι αντί να μας απασχολεί να καταργηθεί, αυτό που απασχολεί μερικούς είναι ...αφού τον πίνουν μερικοί (αρκετοί) ε ας τον πιούνε και οι άλλοι. παρόλο που είναι άδικος; ρε πάτε καλά; ό,τι και να πεις είναι λίγο. 2
makfil Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Στέκει όσο και η ύπαρξη του ΕΝΦΙΑ για το εσωτερικό. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας κατά γενική ομολογία παράλογος φόρος που υπάρχει λόγω ανάγκης και των εκτάκτων συνθηκών των τελευταίων ετών. Στην πραγματικότητα δεν στέκει να επιβάλεται σε κανέναν. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η βούληση να μοιράσουμε το βάρος. Από την πλευρά σου όπως φαίνεται δεν υπάρχει τέτοια βούληση και προτιμάς να επωμίζονται όλο το βάρος μόνο οι έχοντες ακίνητα στο εσωτερικό και να μην πληρώνουν τίποτα οι έχοντες ακίνητα στο εξωτερικό που στην πλειοψηφία τους είναι και πιο ευκατάστατοι. Εγώ αυτό δεν το συμμερίζομαι. Πριν αρχίσεις να υπερασπίζεσαι την κυβερνητική ιδέα για επιβολή φόρου στα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό φορολογούμενοι που μένουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν πρέπει να εφαρμόζεται ένας παρόμοιος φόρος ή όχι, μήπως θα έπρεπε να υποστηρίξεις την εφαρμογή του σε ΟΛΟΥΣ τους φορολογούμενους που έχουν ακίνητα στην ΕΛΛΑΔΑ; Γνωρίζεις ότι, λίγο πριν από την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν να εξαιρεθεί από το φόρο μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων φορολογούμενων (αγρότες) και για το ποσό που αναλογεί στα ακίνητά τους να επιβληθεί πρόσθετος φόρος που ονομάστηκε "συμπληρωματικός" και εφαρμόζεται σε συνολική αξία ακινήτων πάνω από 300.000€; Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του "απαράδεκτου" ΕΝΦΙΑ αλλά και την περσνή απόφαση του ΣτΕ για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με όριο τον ΙΟΥΝ 2015. Φυσικά, όχι μόνο δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ αλλά εφαρμόζεται με τις ίδιες αντικειμενικές του 2007 (!!!), παρά την απόφαση του ΣτΕ, και εμείς μιλάμε εδώ ... για να φορολογήσουμε τα ακίνητα που έχουν (ποιοι άραγε; ) φορολογούμενοι στο εξωτερικό ....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα